Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Šta ako izgubite registarsku tablicu – procedura i troškovi

Šta ako izgubite registarsku tablicu – procedura i troškovi
Postavljeno 16.01.2019. u 12:32
Autor: Dragan Romčević

Šta ako vam ukradu registarsku tablicu ili ona jednostavno otpadne u vožnji? Da li je dovoljno samo u policiji uzeti novu tablicu ili je procedura komplikovanija? I koliko to košta?

Dolazite ujutro na parking i vidite da na automobilu nema prednje registarske tablice.

Mislite: „Dobro,nije veliki problem. Idem u policijsku stanicu i tražim da mi daju novu tablicu. Ne može da bude skupo – pa to je samo komad lima sa slovima i brojevima“.

Hladan tuš

Međutim, u policijskoj stanici saznajete da se u slučaju ukradene ili izgubljene registarske tablice obavezno dobija potpuno nova registarska oznaka.

To znači da policiji morate da vratite drugu tablicu (osim ako nisu nestale obe), pošto ćete dobiti dve potpuno nove, a u skladu s tim dobijate i novu saobraćajnu dozvolu i novu nalepnicu za šoferku.

Koliko to sve košta?

  1. nove registarske tablice (1.093 din + 1.097 din):  2.190 din
  2. nova saobraćajna dozvola (660 din + 654 din):     1.314 din
  3. nova registraciona nalepnica (236 din + 204 din):   440 din

Ukupno: 3.944 din + 45 din po uplatnici (6 komada) = 4.200 din

Koja je procedura?

Korak po korak:

1)   Idete u policijsku stanicu i prijavljujete da je registarska tablica nestala, nevažno da li je ukradena ili je negde otpala.

2)   Dobijate potvrdu o prijavi nestanka registarskih tablica, odnosno izjavu vlasnika vozila o razlozima i okolnostima nestanka.

3)   Očitate saobraćajnu dozvolu. To možete da uradite u nekoj knjižari, fotokopirnici, menjačnici...

Zvanično, trebalo bi da donesete registracioni list, ali na šalteru smo saznali da se prihvata i očitana saobraćajna dozvola. Morate da donesete papir sa očitanom saobraćajnom – ne očekujte da će vam na šalteru u policiji to uraditi.

4)   Prikupite i ostala dokumenta, odnosno sve zajedno:

    a) saobraćajnu dozvolu
    b) papir sa očitanom saobraćajnom dozvolom
    c) drugu registarsku tablicu ukoliko je ostala. Ako su ukradene ili nestale obe, onda ništa.
    d) potvrdu o prijavi nestanka registarskih tablica, odnosno izjavu vlasnika vozila o razlozima i okolnostima nestanka
    e) ličnu kartu (ili dokaz o upisu u registar kod nadležnog organa za pravna lica)
    f) uplatnice – kojima plaćate nove tablice, saobraćajnu i nalepnicu. U policijskoj stanici, odnosno u delu sa šalterima, naći ćete primere uplatnica i iznose koji treba da se uplate.

5)   Dolazite na šalter u policijskoj stanici sa svim dokumentima/stvarima iz tačke 4.

6)   Na šalteru odmah dobijate nove tablice i registracionu nalepnicu sa novom registarskom oznakom. Saobraćajnu dozvolu ne dobijate odmah - umesto nje dobijate potvrdu sa kojom vozite dok saobraćajna ne bude gotova.

Na šalteru će vam reći koliko se čeka, ali recimo da će biti od 7 do 10 dana.

Prateći problemi

Pošto sada imate novu registarsku oznaku, trebalo bi da:

a)   obavestite osiguravajuću kuću kod koje imate obavezno osiguranje i da proverite treba li nešto da se menja na polisi

b)   obavestite osiguravajuću kuću ukoliko  imate kasko osiguranje

c)   ukoliko imate neki paket „Pomoć na putu“, da pozovete tu kompaniju, osiguravajuću kuću ili udruženje i kažete im da sada imate drugu registarsku oznaku. Tražite da se izmene podaci u dokumentima i njihovoj bazi.

d)   uradite to isto i kada su u pitanju sva druga dokumenta u kojima je važan registarski broj. Na primer, ako plaćate parking na mesečnom nivou morate takođe da izmenite podatke.

Zašto je važno da krađu odmah prijavite policiji? 

Po zakonu, morate da prijavite nestanak tablica čim primetite da ih nema.

Ali i zato što postoji velika je mogućnost da će lopovi vaše tablice staviti na drugo vozilo kojim planiraju da izvrše neko krivično delo.

Na primer, montiraju vaše tablice, natoče pun rezervoar goriva na pumpi, pobegnu bez plaćanja i vaše tablice bace negde.

Pa ne može to tako, pomisliće neko – pumpa je pokrivena kamerama i lako će se na snimku videti da je reč o nekom drugom automobilu.

Zaista?

A šta ako su lopovi ukrali vaše tablice upravo iz razloga što planiraju da krađu na pumpi obave autom koji je gotovo identičan vašem? Isti model, boja, generacija...

Istina, lopovima koji planiraju krađu goriva na pumpi, ovakvo poklapanje modela i boje nije ni potrebno. Njima je važno da imaju bilo kakve tablice.

Međutim, ako je reč o nekim ozbiljnijim krivičnim delima, možda će namerno tražiti isti model, verziju i boju kako bi dobili na vremenu, odnosno da bi se policija bar malo bavila vlasnikom automobila čije su tablice ukrali.

Čim obave „posao“, vaše tablice će baciti negde.

Pošten građanin bi trebalo relativno lako da dokaže da nije kriv.

Ali dok vi to dokažete, potrošićete mnogo vremena i nerava, a možda i novca. Biće tu objašnjavanja, dokazivanja, provera, razgovora, traženja svedoka, nerviranja, čekanja...

Šta ako su vam tablice nestale daleko od kuće?

U tom slučaju obraćate se policijskoj stanici nadležnoj za taj grad/opštinu.

Dobijate potvrdu o izgubljenoj registarskoj tablici, privremene registarske tablice i potvrdu o njihovom korišćenju u kojoj je određena maršruta, a koja važi do povratka kući.

Procedura je ista bez obzira da li je nestala samo jedna ili obe tablice.

Šta ako nestanu tablice na „strancu“ dok je u Srbiji?

Ukoliko nestanu tablice sa automobila registrovanog u inostranstvu, vlasnik treba da se obrati nadležnoj policijskoj stanici. Dobiće potvrdu o izgubljenim tablicama, privremene registarske tablice za vozila koja se odvoze iz Srbije i potvrdu o privremenoj registraciji vozila koja se odvoze iz Srbije, a koja važi najviše 15 dana.

Procedura je ista bez obzira da li je nestala samo jedna ili obe tablice.

Izgubljeno–nađeno: Korisna Facebook stranica

Sjajna Facebook stranica, odnosno grupa, gde možete da:

a)   postavite obaveštenje ako ste našli izgubljenu registarsku tablicu

b)   postavite pitanje da li je neko slučajno video vašu tablicu ako ste sigurni da je nestala na određenom mestu

Grupa se zove „Izgubljene registarske tablice“ i možete da joj pristupite klikom na ovaj link: „Izgubljene registarske tablice“

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 32
Pregleda: 50834
Ocena: 4.8
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Vladimir Martinenko

Juče izgubljena registarska tablica sa motora Bg 39793, na relaciji Beograd-Zrenjanin-Elemir. Ukiliko je slučajno nađete molim Vas da mi javite na 0611613312

Odgovori

Dragana

Pre dva dana sam isla da registrujem auto, na salteru amss su mi popunili uplatnice i izdali polisu (u Ljermontovoj, licno sam bila). Da bi mi rekli da moram da menjam tablice jer imam Y, ok, uplatila sam taksu i sta sam shvatila - sutradan. Imam nove tablice, nalepnica mi je sa novim tablicama, saobracajna ce biti sa novim tablicama, na polisi pisu stare tablice. Da li neko zna da li ce mi to praviti problema u voznji?

Odgovori

Polovni Automobili

Takva situacija može da izazove probleme, koji su rešivi, ali da biste izbegli moguće neprijatnosti i gubitak vremena savetujemo da pozovete direktno osiguravajuću kuću čiju polisu imate i da proverite kakva je procedura zamene podataka u polisi, s obzirom da je ovo specifična situacija.

Deki

Jos je smesnije kada vas neko cukne i osteti tablicu, pa zbog estetike hocete da menjate. Moracete da prijavite da vam je nestala (MUP vas tera da lazete?) , da vratite OBE tablice, da napravite novu saobracajnu, novu nalepnicu.... 7000 din. A na sajtu napisali zamena ostecene tablice 2100 din. Ako ovo nije definicija lopovluka ne znam sta je, i niko nista da uradi po tom pitanju, pisao SAT-u oni kazu nazalost takvi su propisi.

Odgovori

dario

Uopste nije potrebna ocitana saobracajna dozvola, sa amss uslugom izadje gotovo 4500 dinara. Jer u stanici nema informacija o potrebnim uplatnicama. Savet svima da sacekaju sa uzimanjem novih, ne i prijavljivanja nestanka. Jer ce neki dobar gradjanin naci i odneti tablicu u prvu stanicu policije, tako da uprkos trazenju iste ne gubite nadu, kao sto je slucaj sa mnom

Odgovori

Zikica Petrovic

Pop nitne.

Odgovori

Zikica PEtrovic

Imam legalnu kuku sa plocicom. Sta ako neko isece nitne i plocicu stavi na svoju kuku a ista marka vozila?

Odgovori

Petrovic ZIKICA

Koje lepilo?

Odgovori

cika pera

Nema bas veze sa temom, ali cena nalepnice 440rsd? Meni zamenu nalepnice naplatili skoro 3000. O cemu se radi?

Odgovori

Polovni Automobili

Zato što se za izdavanje duplikata registracione nalepnice plaća posebna taksa od 2.470 dinara. Dakle, nju ne plaćate kada uzimate novu nalepnicu, ali ako ste oštetili postojeću ili menjate vetrobran, pa uzimate duplikat, onda plaćate. Isto važi i za izdavanje duplikata saobraćajne dozvole.

ACA

U Jabuci kod Panceva ima jedna firma koja radi metalnu galanteriju i bravariju u kojoj mozete uraditi tablicu za kola. Malo teze se moze naci preko interneta, ali nije nemoguce. Subotom imaju ispostavu na bubanj potoku tamo gde se prodaju tablice za kola sa licnim imenom. Cena duplo manja nego u policiji, a odlican kvalitet.

Odgovori

Locoboy

PANČEVO: Hapšenje zbog falsifikovanih registarskih tablica... tako da se ne bih stim stvarima zezao

Sasa

Kad vidim ove troskove,naspam obih koji me cekaju'Sobzirom da imam slovo Č na tablici..Molim nekog da mi skine ne jednu nego OBE tablice

Odgovori

Dragan

Skini sam pa prijavi da su ukradjene.

Realan

Potrebno je očitati saobraćajnu dozvolu i doneti onom ko istu tu dozvolu izdaje ! Da nije žalosno bilo bi smešno!

Odgovori

David

...i nemojte uopšte očekivati da će vam je očitati u policijskoj stanici. " čemer i jad" iz " Pogledaj dom svoj, anđele".

benzin i samo benzin

Mislim da je bušenje tablica zabranjeno i ako je tako pašće kazna. Najsigurniji način je da posle vožnje skinete tablice i stavite u džep pa onda kući sa njima. A sa untrašnje strane na šoferki jednu veliku strelicu ( najbolje da maznete jedan saob.znak koji označava jednosmernu ulicu) usmerenu ka nalepnici sa koje se vidi da je vozilo registrovano - da nekom ne padne na pamet da je za otpad i samo nepotrebno zauzima parking i onda ode ceo auto.

Odgovori

s mile

koliko ja znam, zabranjeno je ikakvo oštećivanje tablica, samim tim i bušenje zarad pričvršćivanja, ali druže i ja sam ih jednom izgubio, poštenom nalazaču dao 1000din, i hvala mu. a posle ih sa 4 šrafa pričvrstio. tako da sad nemaju gde, osim sa branikom da otpadnu

Sile241

Imas i nacin "lijepljenja" tablice,nije potreban ni okvir nit ista,ljudi pretezno to rade koji ubacuju jaču muziku u gepek da ne bi zvonila ili spala tablica,vozio sam marea-u a jacom muzikom preko godinu dana tako zaljepljene,nisu ni milimetra se odlijepilo nit ista,pri prodaji vozila odlucio se prvo odjavit tablice,posavijao ih i jeedva skinuo..vrijedno svake pare a ljepilo nije skupo

mehanicar

sta je dragane koliko ti je muka zadala navigacija da bez nje ces i kucu da promasis jebes navigaciju cuvaj registracione tablice

Odgovori

Pedja

Krađa tablica se vodi kao krivično delo, a do sada nikad nisam video da su nekoga uhapsili zbog toga. Od kada su mi maznuli obe tablice u sred bela dana u garaži tržnog centra koji je pokriven video nadzorom, gde ni obezbeđenje ni policija nisu hteli da se zanimaju da vide ko je ukrao tablice, od tada srafim tablice.

Odgovori

steva

mi smo postena nacija sve lopove smo smestili na visoke funkcije

Odgovori

Đenka

Ovaj deo naročito uši para: " Morate da donesete papir sa očitanom saobraćajnom – NE OČEKUJTE DA ĆE VAM NA ŠALTERU U POLICIJI TO URADITI. " ??? Pa majku mu ne dolazim u lokalnu mesaru da tražim/rešim problem, već "na izvor" gde sam sve i pruzeo pre gubitka/krađe. Zar toloko sluha nema kod "organa" MUP-a?!

Odgovori

Gaga

U pi B.potok ocitavamo saobracajnu!!!

Dragomir Mirković

Imam opel Zafiru 1.7 cdti iz 2012 sa fabričkom navigacijom.Da li je neko sa istim autom rešio problem instalacija navigacije i kako.Pokušavam par dana da nađem nekog ko stvarno zna a ne nagađa i ne predpostavlja.Zahvaljujem unapred na pomoći. mob.tel.0648742244

Odgovori

Dejan

Pop-nitne i gotovo. Kakve veze ima što će tablice da budu izbušene na ćoškovima. Kad ih budem vraćao ionako idu u đubre, neće ih davati nikome kad ja odjavim auto. A zamisli da ti ih neko ukrade na moru. Samo da se ubiješ.

Odgovori

dzordz

ne bi trebale da idu udjubre kako ti kazes,vec ih odneses kuci, tvoje su,kupio si ih i platio si ih.. mogu ti zatrebati recimo..za novi auto.., ili recimo vratis ih ,a oni ti vrate novac.., i tako... , ali..srbija znas..otadzbina, i krv dati za nju.

Milos

Prošlog leta mi otpala tablica sa motora. Pita me pandur u stanici: gde je otpala? - Pa druže, da znam gde je, ne bi bio sad ovde kod tebe... :D

Odgovori

savo lukovic

4 šrafa brale sa torban glavom pa nek nosi i branik sa tablicom ako hoće

Odgovori

vlada

Hahahahha..Lopovu bi se ogadila kradja tablica, za sva vremena..

Калуђер

Овде држава никада није била, нити ће бити, пријатељ својим грађанима. Ко је исправан, на њему се увек ломе кола. Зато у овом случају постоји решење - попнитне, занитујеш таблице за каросерију и нема шансе да се овако нешто деси. Није по пропису, али спасавај се ко може.

Odgovori

sart

Jedino bi nastao problem ako bi ti policija naredila da skines tablice zbog napr (ne daj Boze) iskljucenja iz saobracaja. Opet ubacis u auto jednu aku srafilicu pa busis nitne!