Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

BE kategorija – kako je dobiti i kakva prikolica može da se vuče

Dragan Romčević

Želite da vučete težu prikolicu – npr. prikolicu za transport automobila ili plovila? U tom slučaju, treba vam BE kategorija u vozačkoj dozvoli.

Sa BE kategorijom možete vozilom B kategorije da vučete prikolicu čija je najveća dozvoljena masa veća od 750 kg i manja od 3.501 kg.

Dakle – ova kategorija se odnosi na prikolice najveće dozvoljene mase od 750 kg do 3.500 kg.

Šta je to „najveća dozvoljena masa“?

To je ukupna masa prazne prikolice i tereta na njoj. Ako npr. na prikolici vozimo drugi auto, onda sabiramo:

  a)    prazna prikolica ima masu 700 kg
  b)    auto
na prikolici ima masu 1.400 kg

Ukupno: 700 kg + 1.400 kg = 2.100 kg

Dakle, sa BE kategorijom možete da vučete ovu prikolicu sa tim automobilom na njoj.

Da li prikolica mora da ima 2 osovine?

Ne. Može da ima jednu osovinu. Broj osovina nije naveden nigde u zakonu, tako da prikolica može da ima jednu, dve ili više osovina.

Sa koliko godina može da se polaže za BE kategoriju?

Vozač sa B kategorijom može da polaže za BE kategoriju tek nakon što napuni 21 godinu. Dakle, ništa od BE kategorije pre 21. rođendana.

Koliko košta polaganje za BE kategoriju?

Ukoliko već imate B kategoriju, dobijanje BE kategorije košta od 17.000 do 20.000 dinara.

Koliko traje polaganje za BE kategoriju?

Vozi se sedam časova praktične obuke sa instruktorom. Koliko će to vremenski trajati zavisi od učestalosti časova, termina za polaganje...

Polaganje

Polaže se ispit isto kao za B kategoriju, sa dvočlanom komisijom i instruktorom.

Da li nakon polaganja mora da se menja vozačka dozvola?

Da. Ne može samo da se upiše nova kategorija u postojeću vozačku dozvolu, već mora da se uzme nova.

Može li sa probnom vozačkom za B kategoriju da se polaže za BE kategoriju?

Ne – za BE kategoriju može da se polaže tek kada istekne probna vozačka dozvola.

Šta je sa onima koji su vozačku dozvolu dobili pre uvođenja novih pravila?

Oni koji su imali vozačku dozvolu za B kategoriju pre uvođenja novih kategorija automatski su dobijali BE kategoriju.

Dakle, svi koji su polagali po starim pravilima, nisu morali, odnosno ne moraju posebno da polažu za BE kategoriju.

Da li svaki auto može da vuče prikolicu tešku 3.500 kg?

Ne! Uzmite uputstvo za vaš auto i nađite podatak koliko tešku prikolicu sme da vuče.

Naglašavamo da postoji velika razlika kada je u pitanju prikolica bez kočnice i sa kočnicom – i do 3 puta. Na primer, auto može da vuče prikolicu tešku 500 kg bez kočnice ili 1.500 kg sa kočnicom.

Pazite se neproverenih podataka sa raznih sajtova.

Ukupna masa auta koji vuče i prikolice takođe je važna

Ova „stavka“ je takođe važna – koliko su ukupno teški vaš auto kojim vučete prikolicu i prikolica sa teretom na njoj.

Ne smete da pređete ograničenje koje je postavio proizvođač automobila.

Ovo ograničenje možete da nađete na identifikacionoj pločici na automobilu. Ona može da bude smeštena na raznim mestima, u zavisnosti od proizvođača i modela.

Pogledajte sliku ispod. Zelenom bojom obeležena je maksimalna ukupna masa automobila i prikolice sa teretom na njoj.

Ispod toga, pod brojevima 1 i 2 navedena su maksimalna opterećenja za prednju i zadnju osovinu.

Dakle, treba sabrati:

a)  masu vašeg automobila kojim vučete prikolicu
b)  masu prazne prikolice
c)  masu tereta na prikolici

Vertikalno opterećenje na kuku

Morate da uzmete u obzir i maksimalno dozvoljeno (statičko) vertikalno opterećenje koje deluje na kuku za vuču. To je maksimalna masa kojom ruda prikolice „pritiska“ kuku na autu.

Pošto je kuka najistureniji deo automobila, lako može doći do ozbiljnog poremećaja stabilnosti ukoliko ruda preteranom silom pritiska kuku.

Maksimalna vrednost je obično samo 50 – 75 kg (kod većih SUV-ova i do 100 kg), što je veoma malo u odnosu na masu automobila, prikolice i tereta.

Stoga je veoma važno da teret na prikolici bude ravnomerno raspoređen, iznad osovine ili osovina, tako da se prikolica ne oslanja suviše na auto (preko kuke), ali ni da ne podiže rudu (ukoliko je previše tereta postavljeno iza osovine ili osovina, tj. na zadnji kraj prikolice).

Savetuje se da vertikalno opterećenje na kuku bude relativno blizu maksimuma, ali ne preko njega. Međutim, opterećenje mora da postoji – nipošto ne sme da bude manje od 25 kg. Ukoliko je manje od toga ili u najgorem slučaju „negativno“, stabilnost u vožnji može da bude opasno ugrožena.

Pre početka vožnje sa prikolicom

Korak po korak, proverite sledeće:

1.  koliko tešku prikolicu (prikolica + teret) sme da vuče vaš auto (uzimajući u obzir da li vučete prikolicu sa kočnicom ili bez)

2.  koliki teret sme da nosi prikolica

3.  koliko je vertikalno opterećenje na kuku na automobilu

4.  koliko je ograničenje po pitanju ukupne mase automobila kojim vučete i prikolice sa teretom

Ima tu i drugih ograničenja, odnosno preporuka, kao što su maksimalno opterećenje zadnje osovine, ograničenje brzine, pritisak u gumama... Zato pročitajte uputstvo za automobil.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.6
Komentara: 103
Pregleda: 17575
   

Komentara: 103 | Pregleda: 17575

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Ntwf

Kratko Toyota Hylux doble cab se REALNO klasifikuje kao putnički ili teretni jer nalazim i tako i tako?

Odgovori

Polovni Automobili

Može da se registruje i kao jedno i kao drugo.

xtrimi

Pitanje, firma poseduje vozili putar 6+1 sedišta tovarni prostor ukupna odzvoljena težina 3500kg ( max nosivost 1100kg) sada mi bi ugradili kuku na vozilo i sa njima vukli naše mašine građevinske do 800kg da li smemo da to radimo sa vozačem i BE kategorijom ? Da li je bitno koliko osovina ima prikolica u tom slučaju? Prevoz obavljamo samo za sopstvene potrebe. Da li je obavezan tahograf na tom vozilu?

Odgovori

Polovni Automobili

Pošto najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nema više od osam mesta za sedenje ne računajući sedište za vozača, onda može da se vuče prikolica sa BE kategorijom. Nije bitno koliko osovina ima prikolica. Nije obavezan tahograf.

Miconi

Imam pitanje: vw sharan 2003 1.9 tdi 85kw 7 sedista, na plocici pise kilaza 2510 gore dole 4000 kg. Da li imam 2t na kuku?

Odgovori

Polovni Automobili

Ni jedan ni drugi podatak nam ne govore koliko tešku prikolicu sme da vuče. Nađite taj podatak u uputstvu za auto.

Miconi

Ok, u sustini prilikom kontrole policije auto,prikolica,i teret ne smeju biti tezi od 4000kg?

Polovni Automobili

Tako je. Uključujući i teret u automobilu, ukoliko ga ima.

Tulipan

Šaran bi trebalo da vuče 2000 kg, ja sam imao par komada i svi su vukli 2t po kilažama na nalepnici. Ovo verovatno nešto nije u redu kod vas.

Igor Mladenović

Vw sharan moze vuci prikolicu od 2000 ali pritom on moze ukupno biti tezak do 2000 kg(ne 2480 kao kada je bez prikolice). Tacno da to ne pise na plocici ali pise u nemackoj saobracajnoj i u servisnoj knjizici-uputstvu. Takodje njime ne smes vuci prikolicu koja ima ukupnu dozvoljenu tezinu 2600-2700 kg ni kada je prazna. Prikolica moze maksimalno biti dozvoljena na 2000 kg ili ces biti u prekrsaju u Slovackoj, Ceskoj ili Austriji gde je kazna 500-600 eura ili u Sloveniji gde je za neusaglasenost vucnog i vucenog vozila kazna 3.000 eura.

Miconi

Proverio sam na jos jednom sa 131ks isto pise.Prilikom kontrole madjarke policije,oduzimaju gornju kilazu od donje i dobiju kilazu na kuku.E sad mozda se to racuna kad je svih sedam putnika u autu,jer 6 putnika po 85kg (koliko se racuna) sem vozaca izadje 510kg.

vlada

@Polovni automobili...Zobs je suvoparno opisao sta moze sa be kategorijom..Prevoznici automobila to zakonski koriste i za prevoz polovnih automobila i polovne robe..Medjutim,kada tim istim prevoznicima padne na pamet da se bave komercijalnim prevozom robe,vazice druga pravila..Njihovi dzipovi su ionako preregisterovani na teretna vozila/zbog placanja registracije na osnovu kubikaze/,morace da poseduju prevoznu firmu,profesionalnu kategoriju,bilateralne dozvole za inostranstvo,za koje se podnosi zahtev u ,ministarstvu saobracaja,cerade sa carinskom sajlom,itd.itd..Dakle citav spektar uslova koju vecina ne moze da ispuni...

Odgovori

Tulipan

Ne znam baš da svi imaju atest na teretno, možda 10% terenskih vozila kod nas, evo moj ML je registrovan kao putničko, redovna registracija. Ne vidim zašto bi u Srbiji trebale sve te procedure i dozvole za BE kad to nigde u EU ne postoji, a mi usklađujemo zakone prema EU?

vlada

@tulipan..Uglavnom si u pravu..Sem za preregistrovana vozila..Ima ih mali milion,a vecina ih koristi kao putnicki automobil bez ikakvog prevoza..Medjutim niko im nije rekao da pojedine okolne zemlje strogo vode racuna o podeli na teretna i putnicka,zbog odredjenih bilateralnih procedura..Sto se tice be,to je super za sve nas koji nemamo profesionalnu kategoriju,a koja je nekada trebala za takav skup prevoza..

vlada

@Polovni automobili..Ponovicu,text je vrlo zanimljiv..Komentara ima puno,neko je dobro,a neko manje obavesten o zobs/ja, na primer/.Prevoznici pljuju nasu tupavu policiju jer se prodaje za jednu crvenu.U BILO KOJOJ ZEMLJI U OKRUZENJU,da li je policija tako blagonakolna?PA NE..Prevoznici za svaku sitnicu placaju DRAKONSKE KAZNE,i pri tom cute,ne smeju nista da kazu..Da se usprotive,saobr.policajcu..NIKAKO,NI PO CENU ZIVOTA..DA im kazu da nista ne znaju?Nikako,cak ni u suzenju svesti..Madjari,Hrvati,Bugari,Rumuni?Nemilosrdni..Sa Nemcem mozes da pricas,ali places kad placas..DA CITIRAM DZORDZA..Ko se bavi zbiljno svojim poslom,vodi racuna o svakoj sitnici i kilogramu..Pa braca Hrvati naplacuju 900 e kazne za nepravilno provucenu carinsku sajlu..Dok ne platis zadrzavaju vozilo i robu..O tahografu ili visku kg,da ne pricamo..Nosivosti vozila,brrrr..Pojedini su hrabri na forumima,a na granici placu ko kisa,kad pricaju o kaznama spolja..Kakva oficijelna zalba,niko ne spominje..Boze sacuvaj.

Odgovori

Tulipan

Mene je naš policaj zaustavio dok sam ML-om vukao veliku kamp prikolicu i nakon kontrole dokumentacije pitao me gde mi je tahograf, jer je uvideo da skup ima oko 5t ndm. Toliko o poznavanju zakona od strane pojedinih službenika. Plako sam od smeha pred njim a njemu nije bilo jasno zašto. Naravno pošto nije bio siguran u sebe pustio me bez kazne za taho, ali je tražio pp aparat prvu pomoć, dupli torougao, sajle, opremu... samo da naplati kaznu.

vlada

@Tulipan..Kao prvo ne branim saobracajne policajce..Nemam nista sa njima..Ipak rade svoj posao...Naglasicu jedno...Ogromna vecina nasih dzipova je preregistrovana sa putnickog na teretni automobil,a sve zbog visne registracije,koja je bas,bas velika..Dakle registracija je jeftina 20 tak hilhada din za teretno vozilo..Kad saobracajac zaustavi takvo vozilo,on na saobracajnoj procita da je vozilo teretno..U odnosu na putnicko vozilo,teretno ima sasvim drugi tretman..Obavezan je pp aparat,prateca auto oprema,a zatim ima pravo da trazi tahograf,i sve ostalo sto mu padne na pamet..I ne samo to..Takvo vozilo i na granici se tretira kao teretno i ide na traku gde su teretna vozila..Dakle mnogi koji bi da snimaju i da se tuzakaju sa policijom,ne kazu istinu sto se tice njihovog vozila..Pa niko normalan,od putnickog vozila ne moze da trazi tahograf...Ali od teretnog...To mora da se ima u vidu..

dzordz

obaveza tahografa nije vezana za namenu vucnog vozila,znaci i M1 iN1 ovde spomenuti imaju obavezu..u odredjenim slucajevima a samo izuzetni ne moraju.(dzip , ML i sl..nebitno -i ne treba u raspravi navoditi uopste marku vozila..bespotrebno je jer i zakon ne prepoznaje to) ima masa putnickih M1 znaci vozila sa tahografom(i naravno uredjajem za vucu prikljucnog vozila) opet kazme , ono sto je "izuzetno u slucajevima: ........ itd" kod nas je to redovno u praksi..i zato i jesmo tu gde smo. recimo ljudi se reklamiraju M1 8+1 vozilima(ne znam zasto ih zovu kombi) voze za nemacku , kazu :) karta 120 eur frankfur- e cuj karta :) kaaarta!!!

vlada

@Polovni automobili.Zakon je napisan,i svako ga tumaci kako misli da jeste..Voleo bih da mi objasnite zasto ja ne vidjam cesto takav sklop prevoza sa ukupnom masom do 7000 kg?I naravno sa Be kategorijom..Naravno mozda ih i ima,ali ja ne vrsim kontrolu dozvole i saobracajne niti mi je to u opisu posla..Ipak ne mogu da verujem da be kategorija prevozi robu za koju je po pravilu nadlezna c kategorija..Znate li vi da ogromna vecina vozaca kombija/do 9 sedista sa vozacem sa prikolicama/koji vuku polovnu robu.i putnike,ili putnike i manji automobil poseduju profesionalne kategorije?Ponekad odem do De i dovucem ponesto u auto prikolici ukupne mase do 1200 kg..Par puta su me Nemci //carina i saobracajni inspektori/vodili na preglede i to kada sam bio prazan,a ne pun..Merenje ukupne mase,provera plocica na prikolici i kuki..Kao sto rece Dzordz,njima uopste nije vazno da li si pun ili prazan..Bitna im je deklarisana nosivost.Nasi znaju,al ne pricaju o losim iskustvima,po dzepu..

Odgovori

Tulipan

Vidi BE kategorija ti je do 7t max i to ne smeš da prekoračiš, takav je zobs. Poenta i jeste u tome što u celoj zapadnoj evropi nemaš nikakav problem kad te zaustavi saobraćajac sa skupom vozila 7t (3.5t+3.5t) i u vozačkoj imaš BE kategoriju jer je to usklađeno sa njihovim zakonima. Problem se dešava kod manjeg broja naših saobraćajaca jer oni ne znaju zakone! Naravno to se retko dešava, ali ja sam imao nekoliko takvih slučajeva u Srbiji.

Srdjan Stolic

ML vuče 3250 kg. Pa ti sad racunaj sa duplom koja je teska u proseku 950kg sta mozes da vuces da ML-om.

Odgovori

Tulipan

ML 400cdi vuče 3500kg npr 2004 godište Stariji benzinci vuku ispod 3500kg

PEĐA

ML u principu ima 3,5t na kuku. 3,36t ima ML 270 sa 7 sedišta.

Dusan

Svaka cast na tekstu. Puno ste pomogli velikom broju ljudi. Izvinjavam se sto ispadam iz teme, ali da li mozete da mi kazete da li džip 4x4 sa zimskim gumama mora da ima na tockovima lance kada se krece na delu puta gde je obavezna upotreba lanaca kada je sneg na kolovozu?

Odgovori

Polovni Automobili

Za "džipove", SUV-ove i sva druga vozila sa pogonom na svim točkovima po pitanju lanaca važe ista pravila kao za obične automobile.

Sale

Mercedes ML 270cdi sa manuelnim menjacem ti je dobar za duplu prikolicu.

Odgovori

Marko Cacak

Svaka cast za tekst

Odgovori

pavle ristić

Komentari su, prosto -GENIJALNI!!!! Puno pozzzz

Odgovori

Bogdan

Kamion iveco atestiran do 3.5t i plus prikolica dupla 3.5t da li potreban takograf? Vozilo nema fabricki ugradjen takograf

Odgovori

dzordz

ne da treba, nego mora tahograf :) i odgovarajuca firma, i putni nalog.., i profesionalni vozac sa licencom od pre neki dan...,ugovor o radu, lekarsko.. i tako.

PEĐA

@dzordz Vozačima "B" i "BE" kategorije nije potreban CPC sertifikat.

PEĐA

@dzordz - Obaveza posedovanja i vođenja putnog naloga za teretno vozilo je ukinuta.

dzordz

da PEDJA, upravu si..za CPC(bice upisan kao code95 i unase vozacke uskoro) . aputni nalog.. bukvalno ga nema, ali imaju drugi dokumenti o vozilu i robi,otpremnica nalog cmr itd.., mada ja bih predlozio u zakonu da svako ko se bavi javnim prevozom pa bilo to i b kategorija ili be ,kao ovajslucaj o kom debatisemo pa do taxista na b kat..da moraju imati i c kat i CPC ,znaci da moraju biti proefesionalni vozaci..(tu inace i nastaj eproblem oko ovih M1( 8+1 prevoznika ), a vozaci koji voze (nasa) drzavna sluzbena vozila OBAVEZNO da imaju i CPC i codu95 i srednju saobracajnu..,a ne kao sada..vozila hitne nam voze bravari koji su kupili b kategoriju u BManastiru :)

Batocina

Ja sam sa probnom dozvolom otisao u Sloveniju sa prikolicom. 10e ili 1000din su cudo. Pozdrav.

Odgovori

Sladoledžija

Koje vučno vozilo preporučujete za prikolicu 3500kg NDM? Regularno po pločici da sme vući takvu prikolicu.

Odgovori

Polovni Automobili

Nešto od većih terenaca, tj. SUV-ova, kao što su: VW Touareg, Toyota Land Cruiser ili Hilux, Mitsubishi Pajero... Proverite šta vam se uklapa u budžet i proverite koliko svaki primerak može da vuče, pošto mogu da postoje razlike kod istog modela u zavisnosti od motora i menjača.

Marko

Kako ja nemam na vozackoj dozvoli BE, a polagao sam po starom zakonu?

Odgovori

Darko

Isti je slucaj i kod mene. Polagao sam 2014.

Bojan

Pozz dali onda zaci da sa B kategorijom moze da se vuce prikolica do 750kg?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Nikola

A ko ima samo B kategoriju dali on može da vuče prikolicu i ako može do koje kilaže...?

Odgovori

Polovni Automobili

Može - prikolica sme da ima najveću dozvoljenu masu do 750 kg.

dzordz

moze dozvola B da vozi prikolicu O1 do 750. takodje proveriti da li je prikolica sa kocnicom ili bez pa i to uskladiti sa spec. proizvodjaca :) postavice neko i pitanje :) 1. da li sme sa B da vozi praznu prikolicu koja je sama teska 749kg? kao sto ce neko da se pita 2. sme li na prikolicu od 700kg da natovari auto od 1300kg i da vuce sa autom koje sme da vuce prikolicu 2000kg a pri tom je to prikolica NDM 2700kg u saobracajnoj.., u srb ne moze ,u nemackoj na primer to moze.:) 3.ako M1 vozilo ima 8+1putnika uvozilu i prtljag, ca.950kg da li z toliko morate da umanjite teret na prikolici da ne predjete NDM skupa vozila? :) :) , da li smete da vozite robu(kupljen auto) sa putnicima? itd..:)

Nikola

A sada ako polozis za E kategoriju dobijas BE ili ne?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne postoji više E kategorija.

PEĐA

"Ne postoji više E kategorija." - Nikad nije "samostalno" ni postojala, tj.uvek se "kačila" uz "B", "C" ili "D" kategoriju. To pojašnjava def. "E" kategorije u starom obrascu voz.dozvole: "Skupovi vozila čija vučna vozila spadaju u kategoriju "B", "C" ili "D", a sami skupovi ne spadaju u kategoriju tih vučnih vozila." Pozdrav!

only fools & horses

Ja imam i AE, sto znaci da sa motorom mogu da vucem prikolice do 3 500 Kg, ukoliko imaju inercionu ili vazdusnu kocnicu?!

Odgovori

Polovni Automobili

Duhovito.

Aleksandar

Nisam razumeo. Konkretan primer koji mene zanima. Kombi vozilo,vozi se sa B kategorijom 3500kg NDM i njime vucem prikolicu 2200 kg NDM da li to sme da se vozi BE kategorijom?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Budjoni

Kakav komentar poslati ovcarima sa Ovacara i Kablara kojima je kad pisu Zakon, stalno u glave BE,BE,BEeeeee !

Odgovori

Radule

Za ukupnu masu preko 3.5 je uvek trebala c ili ti c+e kategorija, Sta ko ima b kategoriju treba da vuce duplu prikolicu? To onda isto kao da onaj ko ima psp moze da vozi gsxr 1000? To je prolazilo al tesko da ce vise, jel tako ce da se puni budzet a dravi to ide u prilog..

Odgovori

Dimitrije

Po novom zakonu B+E = max 3.5t+3.5t = max 7t

vlada

@Radule,bravo za komentar..To je oduvek bilo tako..Sve preko 3.5 tone,bila je potrebna c ili e kategorija zbog prikolice..Sa b kategorijom nisi mogao da vuces prkolicu sa dve osovine za prevoz automobila..Koliko puta su me samo saobracajci opravdano kaznili ili poslali kod sudije za prekrsaje..

Dragan Simic

Da l;i ste sigurni da svi koji su polozili pre kraja 2012 imaju BE kategoriju? Od 01.01.2011. se izdaju probne vozacke dozvole i nakon njihove zamene nema ni govora o BE kategoriji, ili ste mislili da sa B kategorijom mogu voziti oni koji su polozili do kraja 2012., ali na osnovu cega?

Odgovori

Polovni Automobili

Izgleda da je to pravilo počelo ranije da se primenjuje. Kategorija mora da bude upisana u dozvolu.

Nikola

Zbog cega meni nije upisana BE u saobracajnu ako sam polozio pocetkom 2012 godine a u tekstu pise da ko je imao polozeno B pre novog zakona koji je donet krajem 2012 imao je automatski i BE kategoriju

Odgovori

Polovni Automobili

Izgleda da je to pravilo počelo ranije da se primenjuje.

Miljan

Odlican tekst....

Odgovori

Uros

Polozio sam 2011 i nisu upisali BE na plasticnu,menjao sam dozvolu 2017 zbog A kategorije,opet nema BE

Odgovori

Polovni Automobili

Izgleda da je to pravilo počelo ranije da se primenjuje.

Инжењер

Е хвала вам пуно што сте ми жељу испунили. Ако ја нешто могу учинити за вас, ту сам. Требало ми је само то како је стећи а остало знам, значи до 200евра, па добро, кад се саберу новци и време полагаће се :)

Odgovori

PEĐA

"Sa BE kategorijom možete vozilom B kategorije da vučete prikolicu čija je najveća dozvoljena masa veća od 750 kg i manja od 3.500 kg." - Netačno. Po ovome kako je napisano, ispada da BE kat. važi za prikolicu do 3499 kg, što ne odgovara istini. BE kat. važi za prikolicu max. NDM priključnog vozila do 3500 kg.

Odgovori

Polovni Automobili

Tako je.

Aleksandar

Pojasni malo? Prikljucno vozilo ukupne mase 2200 kg a vucno vozilo ukupne mase 3500 kg da li to moze da se vozi sa BE

Polovni Automobili

Da - ako vučno vozilo spada u B kategoriju, onda sme da vuče prikolicu ukupne mase, odnosno najveće dozvoljene mase 3.500 kg ili 3,5 tona. U B kategoriju spadaju vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i koja nemaju više od osam mesta za sedenje ne računajući sedište za vozača, ali koja ne spadaju u A, A1, A2, AM, F i M kategoriju. Dakle, sa tim vučnim vozilom sa najvećom dozvoljnom masom (ukupnom masom) od 3.500 kg sme da se vuče priključno vozilo (prikolica) sa najvećom dozvoljnom masom (ukupnom masom) od 2.200 kg. To je ono što piše u Zakonu. Ali na svakom vozaču ostaje odgovornost da proveri koliko vozilo stvarno može da vuče i kolika sme da bude ukupna masa vučnog i priključnog vozila, kao što piše u tekstu.

Žika

Odličan tekst, mene zanima ako neko može da pojasni oznake na vučnoj kuki, tj. na pločici. Šta konkretno znači brojka 1370 kg? Da li je to najveća dozvoljena ukupna masa priključnog vozila i tereta na njemu koje može da vuče kuka Ili nešto drugo?

Odgovori

Zoki

Dupla prikolica za 2 vozlila + džip (ML, TOUAREG....) spada li to u ovu priču sa BE ili ne?

Odgovori

Polovni Automobili

Teoretski da - ali nemaju sve prikolice istu nosivost, a nemaju ni svi "džipovi" isto ograničenje koliko mogu da vuku (zavisi od motora i menjača), pa treba proveriti sve podatke.

dzordz

dajte fokusirajte se, dupla prikolica je nesto sto nigde u zakonu nempise, imas vuzno vozilo NDM tolikei tolike, citajte zakone,citajte pravilnike, dostupni su vam na netu, da li je dupla sa dva vozila ili tri ili 4 nebitno!!da li je dzip ili ne nebitno, bitno je da znas propisanu ndm prikolice koje dato vozilo moze da vuce: https://www.adac.de/_mmm/pdf/29465_311961.pdf zatim proveris ukupn NDM skupa vozila na plocicici, proveris dozvolu BE i onda kad zadovoljis sva 3 kriterijuma, upitaj se da li smes da se bavis prevoznistvom robe na crno i koliko rizikujes radeci taj posao u srb,koliko u austriji?

vlada

@Zoki..Dzip,prikolica i dva vozila na njoj premasuju ukupnu dozvoljenu masu od 3500 kg..

sart

Koliko sam ja mogao razumeti vucno vozilo do 3500 kg, plus vuceno vozilo do 3500 kg. Znaci ukupno sa BE do 7000 kg? jel tako?

Polovni Automobili

@sart - Tako je, ali važno je da vučno vozilo bude B kategorije, a to su po definiciji zakona: "Motorna vozila, osim vozila kategorije A, A1, A2, AM, F i M, čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i koja nemaju više od osam mesta za sedenje ne računajući sedište za vozača."

Polovni Automobili

@vlada - "Džip" se ne ubacuje u tu računicu. Najveća dozvoljena masa prikolice ne sme da bude preko 3.500 kg.

vlada

@Polovni automobili...B kategorija je osnovna,dakle amaterska,BE /e/ je podkategorija,sa kojom ne mozes, da vuces nista profesionanalno niti si ikad mogao..Navedite mi,koje to vozilo moze da vuce tezinu uKupne mase od 3500 kG,tj.prikolica i roba na njoj..Ja to nesto ne vidjam cesto,a na pravom sam mestu..Ne bavim se saobracajem,ali cesto sam i na vagi gde merim masu vozila i robe,a roba mi je osnovna delatnost..Dakle koje vozilo sa b kategorijom moze da povuce 3500 kg,bez zakonskih prepreka..Cesto vidjam i inspektore iz ministarstva saobracaja.koji se bave tom problematikom..Masa ljudi ne zna da saobracajna policija vrsi usluznu proveru mase za ministarstvo saobracaja koje je jedino nadlezno za tu tematiku..Moram da ponovim...NE ZNAM SVE OKO OVE oblasti...MOZDA I NISAM U PRAVU..Ali citajte sta pise DZORDZ,on je ovde najmerodavniji sto se tice prevoza..On bi trebao da napise pojasnjenje oovog teksta,jer ima mnogo nelogicnosti..Pozdrav za POLOVNE AUTOMOBILE,TEKST JE VRLO ZANIMLJIV..

Polovni Automobili

@vlada - Ne ulazimo u to šta je "profesionalno", a šta "amaterski". To je potpuno druga tema uređena nekim drugim zakonima/propisima. A vozila koja mogu da vuku prikolicu mase 3.500 kg ima više nego što mislite. Istina, skoro sva su u SUV kategoriji, osim ako ne računamo i kombije. Npr. VW Touareg - njih bar u Srbiji ima koliko želite. BMW X5. Toyota Land Cruiser. Mercedes ML. Nissan Pathfinder. Land Rover razni modeli. Ima ih još. NAGLAŠAVAMO - postoje osetne razlike između različitih generacija, verzija sa različitim motorima i menjačima, vrstom pogona i slično. Da se vratimo na suštinu - činjenica je da vozilom B kategorije po zakonu sme da se vuče prikolica najveće dozvoljene mase 3.500 kg ukoliko vozač ima BE kategoriju u vozačkoj dozvoli. Da li će se naći u problemu ukoliko kao fizičko lice često uvozi kola na prikolici ili se bavi nekim drugim poslom - to ne znamo. I hvala na komentarima - iskustva sa terena uvek dobro dođu. :)

Željko

Vozačku sam dobio 4.7.2011. i nisam dobio BE kategoriju. Je l' greška u tekstu ili su me "zavrnuli" za kategoriju u saobraćajnoj?

Odgovori

Polovni Automobili

Izgleda da je to pravilo počelo ranije da se primenjuje.

Ilija

A da li se dobija sad dobija BE kategorija ukoliko polozim za CE? Posto sam polagao po novom i imam samo B?

Odgovori

Polovni Automobili

Da. U zakonu piše sledeće: "Vozač vozila kategorije C1E, CE, D1E ili DE može da upravlja skupom vozila kategorije BE."

Tulipan

Odličan detaljan tekst, svaka čast. Kako postupiti u situaciji kad se nameriš na našeg ,,znanjem potkovanog saobraćajca,, koji traži tahograf u putničkom vozilu (Mercedes ML) koji vuče prikolicu NDM 3500 kg a skup vozila je oko 6000kg i po njegovom tumačenju sve što prelazi 3.5t mora imati tahograf? Druga situacija kad jedan drugi naš saobraćajac za taj isti skup traži CE kategoriju jer skup prelazi 3.5t ? Da li mu dati crvenu i lepo se pozdraviti da ti poželi srećan put ili ga pustiti neka piše kaznu, pa se cimati po sudovima i dokazivati da on nije u pravu?

Odgovori

paljevina

Ugraditi kameru, snimiti plavog magarca, pustiti ga da zavrsi sta je naumio, posle naci dobrog advokata i terati do kraja! Bar bih ja tako postupio a da me kosta i 10 puta vise nego kazna samo da uteram nepismenom smradu ako je to moguce!

dzordz

ako imas E uz B (3500kg+3500kg), ne treba ti E uz C, sve preko 3,5 t mora imati tahograf, (pa i u nemackoj austiji i madj. jeel?) osim u izuzetnim slucajevima (koji su ostavljeni jer su zivotni i potrebni a to je da mozes vuci svoj kamper,jahtu i sl..za licne sa M1vozilima (ne i sopstvene potrebe) takodje i u srbiji ne mozes komercijalno da vozis preko 3,5 t!!!na crno. u austriji bi mopgao biti optuzen i zaprevoz bez dozvole! srecom nasi policajci ne znaju propise ili prodaju nasu bezbednost za 300din ili crvenu,

dzordz

*ne mozes komercijalno da vozis.. preko 3,5t bez tahografa htedoh reci, znaci samo na crno kao i do sada. znaci bez tahografa preko 3,5 tone je moguce voziti samo licne stvari i licne potrebe.znaci ne mozete voziti djurin auto na prikolici, jer to se smatra komercijalom, prevoznistvom,morate imati propratni dokument i tahograf naravno.nemci tolerisu jer im izvozite dotrajala vozila iz zemlje, inace bi vecina imala problem, svoj auto mozes da vozis na prikolici bez taho,ali tudji ne.

dzordz

* primer: na putu sretnete prikolicu od 2700kg(700netto i 2000nosivost) ndm praznu zakacenu za passat koji inace sme da vuce prikolicu recimo 1600 kg ndm, kod nas je to prekrsaj, u nemackoj ne.( kod njih ono sto vuces primer:passat sme da bude ukupno 1600 nebitno da li je prikolica netto 1600 ili puna ukupno 1600..) u praksi videcete da ozbiljni ljudi jako vode racuna o ovom..svemu,i ne prepustaju nista slucaju, i pokriveni su i znanjem i papirima i vode racuna o svakom kg, (primer: kod nas je to kao ulica u kojoj je zabranjen saobracaj za vozila preko 3,5t -zabranjen je i ako si prazan i tezak 3t )

branko m

ako ste dobro i pazljivo procitali tekst a mislim da je jasno napisano BE kategorija sluzi da bi smo vukli autom najvise do 3,5t sa automobilom to je ukupna tezina prikolice plus teret na njoj i sta tu ima da nije jasno,ako prelazi tu tezinu to vec ide u neku drugu kategoriju i neka druga vozila tj u CE ktegoriju,a ako moze kod pandura sa crvenom da se prodje to je onda najbolja varijanta i vozi misko

dzordz

@branko, ajde opet procitaj jos jednom, pa procitaj zobs, pa procitaj zakon o javnomprevozu , ozbiljno.. , uz to clanak je odlican..,jasan, ono sto sam ja dodao u komentaru je vezano za druge zakone, jer jedno je saobracajna ispravnost a drugo je pravna, i sl, i nisi u pravu i nijeok da tako pises..da je najbolje uz crvenu resiti sve, ako budemo tako resavali probleme ugrozcemo bezbednost(pretovari i neiskusni bahati vozaca su nebezbedni) kamiondzija sa 40t u odzacima(u zabranu) daje 200 dina saobracajcu,on prodaje nas put ..kida ga i cini nebezbednim..jel to ok?

Tulipan

@ branko m , Na primer 3500 kg vučno vozilo + 3500 kg prikolica = 7000kg i po zakonu za taj skup treba B+E kategorija, a ne C+E dok pojedini saobraćajci misle da treba C+E jer prelazi 3500kg, a to nije tačno jer je B+E kategorija vozi 7000 kg NDM skupa vozila.

Инжењер

@paljevina објаснио! Свака му на месту, и треба тако.

branko m

ja stvarno ne razumem ovde pojedince,mi bi smo vozili sa ,,B,,kat ako moze jedno 50tona lepo u zakonu pise a i ljudi ovde napisali ukupne tezine 3,5t sto znaci tezina prikolice +tezina tereta sa tim nema nikakve veze vucno vozilo,inace tekst je odlican ali ocigledno nekima ne ogovara

branko

Tulipan....mislim da nisi u pravu,{ BE kat} vucno vozilo ,,B,,kat i prikolica +teret koji sa njom j ne sme da predje 3,5 tona i tu nema spora,koliko je tesko vozilo koje to sve vuce nije mnogo bitno ,bitno je da spada u ktegoriju vozila ,,B ,,kategorije a ako prikolica i teret prelaze 3,5 tona onda ti treba vozilo koje ce to da vuce ,,C,, kategorije e sad da li ce to da bude manji kamion ili neki veci kombi nije vazno ,vazno je da spada u ,,C,, a ne u ,,B,,kategoriju vozila

Milan

Putnicko vozilo do 3,5t ne mora da poseduje tahograf(pogotovo ne putnicki dzip)Ali svakako nasi glupi panduri to ne znaju i samo gledaju kako da ti izvuku neku crvenu,jer su te sa tom namerom i zaustavili!

vlada

@Dzordz..Vidi se da je covek potkovan znanjem i da je dobro proucio propise,jer ga je muka verovatno naterala da sve to zna..A zna i koliko i sta moze da prodje i gde..Od ovog coveka se ima sta nauciti i nije folirant kao vecina Srba koji prevoze ili dovoze robu iz inostranstvo..

vlada

@Paljevina...A sta ako ti glupi pandur napise kaznu i odere te ko magarca..Da li ces i tad da snimas,i da places po sudu kad ti budu naplacivali najmanje 100.000 din..Samo pitam...

dzordz

@vlada,hvala.@branko nemoj da mislis, procitaj!! ne daj policajcu pare ako on nije u pravu,(ili daj, pa ga na sudu obori-skinucemu sa plate 20%) i gledaj da ti pravo nikad ne zatereba, tj da ucinis sve da do problema ne dodje,citaj pitaj uci,

Vlada

Dzordz..Kao sluzbenik na gr.prelazu,volim da vidim takve kao ti koji sve znaju..Ponekad im i argumentovano dokazem da nisu u pravu.Medjutim,vise volim od takvih da nesto i naucim,jer vi ste zlatni izvor raznih informacija..Pre svega,knjiga je suvoparna,i ne nudi realna objasnjenja..Zato sluze ljudi,koji znaju odredbe zobs,kao i drugih zakona,i koji su mnogo sto sta doziveli na svom licnom iskustvu..I zato ponavljam,da,si podrobno pojasnio sve nejasnoce,a neki koji slabije shvataju,nece da prihvate realnost,iz svojih licnih pobuda..

Vlada

@Tulipan..U prvom slucaju,polic.hoce pare,ali na prost nacin..U drugom slucaju,saobr.polic.je procitao zakon i primenjuje ga na pravi nacin..Tvoja je volja,da li ce te poslati na vanredni tehnicki,izmeriti ukupnu masu koja ocigledno prelazi 3500 kg,i time potkrepiti svoju nameru za svoj predlog upucenja kod sudije za prekrsaje..Tim postupkom zadovoljava zakonsku formu, i protiv tih dokaza,nema odbrane..Dakle,astronomska kazna..Ili ako je dobre volje da ti progleda kroz prste..Medjutim,s obzirom da se profesionalno bavis prevozom,i krsis sve moguce zakone,ne razumem cemu sav taj bes,prema policiji,koja radi svoj posao..Kao sto i ti radis svoj,ali nastojis da izbegnes,sve moguce,od otvaranja firme,poreza,doprinosa,itd,itd..

Vlada

@Tulipan..Dakle svrha Be,kategorije je lepo objasnjena..Ukupna masa,vucnog vozila,prikolice i tereta na njoj ne sme da predje 3500 kg..I sto rece Dzordz,sa Be kategorijom ne moze da se radi komercijalni prevoz preko te deklarisane tezine..Zakonodavac je jasno naglasio sta i kako moze,i za to postoji dobar razlog..Svaka drzava stiti svoj intetes ma kakva bila,ili sta mi mislili za nju..Opet cu naglasiti,Da bi bilo MNOGO BOLJE ,Da se pojedinci ponasaju kao @Dzordz..Prvo da procitaju zakone,i pravilno ih primenjuje..Ne znam coveka,ali znam da procitam i sve mi je jasno..

Polovni Automobili

@Vlada - Ukupna masa prikolice i tereta ne sme da pređe 3.500 kg. Vučno vozilo ne ulazi u tu računicu. Dakle, prikolica + teret ne smeju da teže više od 3.500 kg. To je zakonsko ograničenje. Naravno, tu su i ograničenja koja su postavili proizvođač vučnog vozila i prikolice koja isto moraju da se poštuju i zbog kojih vozač isto može da bude kažnjen. Na pločici automobila piše koliko tešku prikolicu taj auto sme da vuče, ali i kolika je najveća dozvoljena ukupna masa tog automobila i prikolice sa teretom (auto+prikolica+teret).

Tulipan

@ Vlada Vlado nisi u pravu, BE kategorija ne sme da pređe 7000 kg pod uslovom da vučno vozilo ne prelazi NDM 3500kg tj da spada u B kategoriju i da nema više od 9 sedišta. To što ti tvrdiš da vučno vozilo i prikolica kad se sabere NDM skupa vozila ne sme da pređe 3500kg to važi za samo za B kategoriju ali ne i za BE, jer po tvom tumačenju isto je za B i za BE kategoriju. Čemu onda služi ono E ? Uostalom sve piše u tekstu polovnih automobila, a problem je što pojedini saobraćajci ne znaju zakon i onda moraš sudski da ih dobiješ i da gubiš vreme na isterivanje pravde.

vlada

@Tulipan..Nemam razloga da polemisem,jer nisam do kraja upucen u zobs..Naravno i ti se bavis prevozom automobila i robe,i to ti je verovatno egzistencija..Tu nista nije sporno i svako pokusava da se izbori sa bedom u ovoj zemlji..Ali moram da te pitam..Zasto si toliko ubedjen da saobracajni policajci ne znaju svoj posao?Njihov pravnik im je dao odredjena pojasnjenja po tom pitanju..Za svaki zakon potrebno je realno i prakticno pojasnjenje,i to uvek neko napise kao uputstvo..Dakle neophodno je zbog posla kojim se bave..Kako objasnjavas njihovo silno neznanje,prilikom pisanja zapisnika,koji sud retko kada obori..Moze da se obori na drugostepenom postupku iskljucivo,uz ogromno znanje pravnika koji pise zalbu..Svaki sud u obzir uzima cinjenicno stanje sa mesta dogadjaja,i naravno veruje skoro 90 posto,onome koji je napisao zapisnik o prekrsaju..Ja te to pitam kao nekadasnji cest prekrsioc..

Goran Jovanovic

Hvala za ovakav jasan tekst!

Odgovori

Sale

To Kume Super tekst. E tako samo nastavi...