Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Udarna rupa vam je polomila felnu – imate li pravo na odštetu

Udarna rupa vam je polomila felnu – imate li pravo na odštetu
Postavljeno 15.02.2019. u 00:45
Autor: Dragan Romčević

Prešli ste preko udarne rupepuklo je kao da se auto prelomio. Zaustavljate se, izlazite, gledate točkove i shvatite da je prednja leva felna iskrivljena i napukla, a guma izduvana.

Šta dalje? Imate li pravo da se žalite nekome? I kome? Postoji li način da dobijete odštetu od onoga ko je zadužen da održava puteve? Da li da zovete policiju ili će vam oni reći da nisu nadležni za takve „sitnice“?

Imate pravo na odštetu

Ako ste oštetili vozilo zbog rupe na putu, imate pravo na odštetu. Međutim, veoma je važno da prikupite što više dokaza, da ne odlazite sa lica mesta i da pozovete policiju koja će sačiniti zapisnik kao ključni dokaz.

Procedura

Naleteli ste na rupu i shvatili da je došlo do nekog oštećenja. Šta dalje?

1)     Zaustavite se na bezbednom mestu. Upalite sva četiri migavca. Obucite reflektujući prsluk. Pažljivo izađite iz vozila.

Ukoliko ste prinuđeni da auto ostavite na kolovozu pošto nemate gde da ga uklonite ili je oštećenje takvo da auto nije u voznom stanju, obavezno stavite i trougao kako biste upozorili druge vozače. Trougao se postavlja na udaljenosti ne manjoj od 10 metara u naselju i ne manje od 50 metara van naselja.

Bezbednost na prvom mestu! Ako se neko „zakuca“ u vaš auto dok vi sa porodicom sedite u njemu i čekate policiju, nova guma i felna će vama naglo pasti na listi prioriteta.

Isto važi i za šetanje oko auta bez reflektujućeg prsluka, naročito ako je noć, magla, sneg... Mnogi vozači su tako nastradali.

2)     Zovite policiju. Patrola koja dođe treba da sačini zapisnik. Dobijanje zapisnika plaćate, ali taj novac će vam biti nadoknađen.

3)     Fotografišite čitavu situaciju iz što više uglova, po mogućnosti pre nego što uklonite auto sa kolovoza, odnosno što bliže mestu na kojem je nastalo oštećenje. Pritom prvenstveno pazite na sopstvenu bezbednost. 

Slikajte oštećenje na vozilu, rupu koja je izazvala oštećenje, eventualno saobraćajne znakove (ovo može da bude naročito korisno ukoliko je do incidenta došlo na delu puta gde je ograničenje brzine 80 km/h)... 

Sve ove fotografije će biti vrlo korisne kao dokaz na sudu ukoliko budete prinuđeni da podnesete tužbu. Nije na odmet napraviti i video snimak.

4)     Svedoci – oni takođe mogu da budu vrlo korisni na sudu. Zato, ukoliko ste u mogućnosti, uzmite podatke od svedoka.

5)     Zatim idete u osiguravajuću kuću čiju polisu obaveznog osiguranja imate. Procenitelj osiguravajuće kuće procenjuje štetu i sačinjava zapisnik o oštećenju.

Ukoliko auto nije u voznom stanju, proverite sa osiguravajućom kućom da li njihov procenitelj može da dođe u auto-servis u kojem ćete popraviti auto ili na neku drugu lokaciju, kako ne biste nekoliko puta plaćali šlep-službu.

6)     Uz policijski zapisnik o nezgodi i zapisnik o oštećenju iz osiguravajuće kuće, kao i sve druge dokaze koje imate, podnosite zahtev za odštetu preduzeću zaduženom za održavanje puta na kojem ste oštetili auto.

Uz zahtev priložite i račun šlep službe ukoliko ste je koristili, kao i račune za druge troškove izazvane ovom nezgodom.

Priložite i predračun iz servisa u kojem ćete obaviti popravku ili račun ukoliko vam je auto bio neophodan, pa ste ga već popravili.

Važno - pre podnošenja zahteva kontaktirajte preduzeće od kojeg tražite odštetu kako biste detaljno proverili šta sve od dokumentacije i dokaza treba da podnesete i u kojem obliku.

Tražite da vam detaljno kažu da li je potrebna očitana saobraćajna dozvola ili lična karta, fotokopija zapisnika i slično. Tako ćete sebi uštedeti i novac i vreme.  

7)     Ako preduzeće zaduženo za održavanje puta na kojem ste oštetili vozilo odbije da vam nadoknadi štetu, možete da se žalite upravljaču puta, a to je lokalna samouprava kada su u pitanju ulice i lokalni putevi ili „JP Putevi Srbije“ za državne puteve.

8)     Ukoliko ni to ne pomogne, moraćete da podnesete tužbu protiv upravljača puta. Suđenje će verovatno potrajati, ali ukoliko imate neophodne dokaze, trebalo bi na kraju da dobijete odštetu.

Ko je zadužen za održavanje puteva?

Gradske, odnosno lokalne ulice i puteve održavaju lokalna putarska preduzeća. Npr. u Beogradu nadležno je JP „Putevi Beograda“ (kontakt), dok je upravljač JKP „Beograd put“ (www.beogradput.rs). U Novom Sadu JKP „Put Novi Sad“ (www.jkpput.rs). To možete da proverite u lokalnoj samoupravi (gradska uprava, opština...).

U slučaju da je do oštećenja došlo na auto-putu, magistrali ili regionalnom putu, možete da kontaktirate JP Putevi Srbije (0800/111-004, www.putevi-srbije.rs).   

Obavezno zovite policiju da napravi zapisnik

Bez zapisnika koji treba da napravi policija, situacija se komplikuje, pošto je to dokument službenog lica sa podacima gde, kada i kako je došlo do oštećenja.

Izlazak policije na teren plaća vaša osiguravajuća kuća. To piše u Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, tako da ne morate da brinete o tome hoće li vas na kraju biti na većem gubitku nego da ste sami platili popravku felne i kupili novu gumu.

Možete da dobijete odštetu preko suda i bez policijskog zapisnika, ali moraćete mnogo više da se potrudite da dokažete kako je oštećenje nastalo upravo onako kako vi tvrdite. U tom slučaju svedoci mogu da budu veoma dragoceni.

Ipak, sudski postupak može da bude veoma neizvestan.

Da li je policija obavezna da dođe?

Da. Nema veze što ste vi jedini učesnik u ovom „incidentu“ - to je saobraćajna nezgoda i policija treba da napravi zapisnik ukoliko vi to tražite.

Da li pomerati auto ili ga ostaviti na putu?

U Zakonu o bezbednosti saobraćaja piše:

Član 172

Vozač, odnosno učesnik saobraćajne nezgode u kojoj je nastala samo manja materijalna šteta dužan je da:

1) upozori ostale učesnike u saobraćaju o postojanju vozila i drugih prepreka na putu, ukoliko ih sam ne može ukloniti,

2) ukloni vozilo i druge predmete sa kolovoza, ako onemogućavaju ili ugrožavaju odvijanje saobraćaja, odnosno ako preti opasnost od novih saobraćajnih nezgoda,

3) preduzme mere zaštite koje su u njegovoj moći da se spreči nastajanje novih i uvećavanje postojećih posledica nezgode.

 

 

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 53
Pregleda: 41773
Ocena: 4.8
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Deki

Dajte ljudi treba da se tuzakas put ovaj odrzavanje ovo ono bolje gledaj kao los dan kada nemamo drzavu koja stoji iza svojih gresaka da plati a u suprotnom skinuce vam kozu sa ledja onda ima modusa za resavanje problema veoma brzo inace prosle godine sam na rupu 2 gume i 1 alu felnu ubio gledo sve i odustao

Odgovori

Zeko Peko

Cek cek cek, pa tu ne pise jedna sitnica. Ako vi nekim cudom i dobijete na sudu... OPET ste izgubili. Kako, pa lako. Jer ce vam osiguravajuca kuca skinuti sve bonuse koje imate jer niste imali sudar vise godina pa ce vas registracija auta izaci sledecih 5-6 godina po full ceni. Sve u svemu, vi gubite svakako. Ovo isto vazi ako vas neko cukne, napukne cam branik, osiguravajuca kuca vam isplati stet7, vi sretni al kad odete sledecih par godina, zazalicete branik

Odgovori

Polovni Automobili

Ne gubite bonus pošto odštetu ne isplaćuje osiguravajuća kuća kod koje imate obavezno osiguranje.

Aleksandar

Meni se skoro desilo da na putu Vladičin Han -Surdulica predjem preko šahte koja nije imala poklopac. I naravno iskrivim felnu, pocepam gumu i oštetim neke stabilizatore. Sve sam uradio po protokolu, kao da sam vec čitao ovaj vaš tekst. Izmedju ostalog , pozovem policiju kako bi sačinili zapisnik i kasnije ja krenuo u realizaciju naplate štete. Došla policija i saopštava mi da ukoliko želim da rade zapisnik moraju i meni kao jedinom učesniku u nezgodi da pišu prijavu. Ja zbunjen upitam zašto meni prijavu??? Kažu moramo da vam napišemo prijavu za neprilagodjenu brzinu uslovima puta! Pa se vi na sudu dokazujte dal je neprilagodjena brzina bila ili nije. Ići će vam i kazneni poeni i novčana kazna. Ako odustanete od zapisnika nikom ništa. Mi se povlačimo vi stavite rezerni točak i nastavite dalje i sami popravite auto. Kad sam razmislio kakve me peripetije čekaju odustao sam od uvidjaja. A ta šahta na zalost jos uvek stoji bez poklopca. Sve imam snimljeno.

Odgovori

Aleksandar

Tačno tako. Zbog rupa na putu je izmišljen član zakon koji kaže "Vozač je dužan da predvidi nepremostivu preoreku na putu" i " ...dužan je da prilagodi brzinu uslovima puta" Tako da kada ti je nanesena šteta zbog tuđe nebrige tebe kažnjavaju.

Muse

Zasto da placamo izlazak policije kad su na radnom mjestu .

Odgovori

Lazar

Nema ništa od toga. Iskrivio sam felnu I rasekao gumu. Policija je došla i uradila uviđaj. I rekli su mi da cu teško naplatiti jer ima milion njiski koji će prebacivati sa jednog na drugog. Mogao sam da ih tuzim samo parnicno, ali bi trajalo ko zna koliko i na kraju zastarelo. Tako da, bolje menjaj gumu i idi dalje.

Odgovori

Dragon

Imam novo vozilo,staro tri meseca. U centru Subotice,Vodovod je postavio naopačke poklopac šahte.Prešao sam preko nje,i prilikom prelaska,točak je upao. I guma i felna su pukle. Zvao policiju,komunalce,čekao dva sata,niko se nije pojavio,na kraju zamenio točak,i otišao. Nema se ovde kome žaliti...

Bojan Mihajlović

@Dragon Zalosno je to druze sto se niko nije javio, tako bi izasli i za neku drugu situaciju. Pre neki dan sam prolazio ulicom Marije Bursać i uspeo sam da naletim desnim tockom na rupeticnu pred raskrsnicu. Tamo su dve rupe. Danas vidim da mi curi prednji amortizer, tako da ne gine mi zamena istog. Oprez u Marije Bursać u Subotici ostalim vozacima.

nije ni bitno

Zna li neko gde ima tenk da se kupi? J*** puteve po kojima mi vozimo...

Odgovori

Jovan Maglocki

A bogami dragi ljudi placamo porez!barem moji poznanici,prijatelji i ja.e sad kad meni klinac od 18 godina kaze”komsija sto si kupio lominu staru 15 godina”...pa sine ja placam porez a tvoj tata zivi od njega...zato je moja lomina za mene svetinja...posten rad je doveo u kucu...

Odgovori

Tulipan

Bolje uložiti u opremu, nego u tužbe. Nabaciti što višlje gume, kramponke, po mogućnosti off-road, a napred ispod branika kamera i u kabini ekran da vidiš put izbliza, po mogućnosti malo sporija vožnja. Mislim da od naplate štete u praksi nema ništa. Najgore ko ima spušteni sportski auto na niskoprofilnim gumama, bolje da ne izlazi na naše drumove.

Odgovori

Marko

Ja moram da pitam zasto treba da se plati zapisnik koji sačini policija? Zar oni vec nisu placeni da rade svoj posao a izmedju ostalog i to im je posao :) mi plaćamo porez i oni tako primaju platu, znaci plaćeni su... razumeo sam da će biti nadoknadjeno ali to nije poenta, već zašto da čovek plati zapisnik?

Odgovori

benzin i samo benzin

i radnik na bilo kojoj kasi prima platu - zašto onda plaćaš bilo šta ? Nek ti da račun a ti mu kaži imaš platu i ajde zdravo!

Đura

Markoni u pravu si sto posto. Izlženje pandura se pre nije plaćalo i zašto bi kad samo rade svoj posao za koji su već plaćeni. Ne kapiram pametnjakoviće sa tim komentarima i poređenjem sa prodavnicom.

Rade

Da bi se sprečilo da ih zove na teren kome god padne na pamet pa ako mu prođe prođe. Lepo piše, taj novac se refundira zajedni sa naplaćenom štetom.

sart de

I to cim ti dodje policija na uvidjaj od9ma ti saopste da si kriv jer nisi prilagodio brzinu ktetanja uslovima put, i jos ti kaze da si morao videti rupu, jer sta ako bi covek bio na potu, dali bi ga pregazio? E to znam iz iskustva jednog mog drugara.

Odgovori

benzin i samo benzin

U većini slučajeva ljudi dozvole da ih zastraši nepismeni koji ima više koristi da naplati kaznu nego da da zapisnik kojim će se dokazati šteta. Sve kaznene odredbe zasnivaju se na dokazu da je kazneno delo učinjeno. Ponavljam da bi taj napismeni tvrdio da brzina nije prilagođena mora da ima dokaz za to - a to je radarom izmerena brzina. Sve ostalo su gluposti na koje ljudi iz straha od veće kazne padaju. I ne poredite čoveka na putu koji štrči iznad površine puta sa rupom-udubljenjem na putu koje je nemoguće uočiti posebno pored svih šarenih zakrpa . A u smislu dokazivanja postavlja se pitanje šta radi taj čovek na sred puta ( ne računam pešake koji se kreću ivicom - tu je krivica 100%) , da li se tu nalazi voljno ili nevoljno, da li poštuje propise za pešake i sl. Široka tema i glupo je širiti je još više. U pitanju su RUPE , a ne daj bože nikome da u pitanju bude čovek.

sart

benzin i samo benzin sve je to tako sto ti opisujes, ali u praksi je drugacije, upravljaci puteva imaju tuzbi na hiljde, a samim tim i jake advokate, tako da protiv njih je mnogo tesko, no ne i nemoguce.

dzordz

@benzin sve se slazem s tobom , no u zakonu su i uvedeni ti izrazi "prilagoditi" briznu , bas da bi bilo diskutabilno i da se zakonodavac ogradi i stavi tada "drzavne firme " za odrzavanje puteva i slicno.znaci kada kaze nisi prilagodio.. to znaci: ako ima udarnih rupa i rizicnih situacija prilagodi brzinu kretanja, ako nije dosta 50, ti prilagodi na 20 ili 10.., to je taj recidiv proslosti ,gde se gradjanin uvek gura u prekrsaj a drzava i javna preduzeca nikad.., bla bla. i predji na dizel :)

benzin i samo benzin

@dzordz - ljudi ćute i zato prolaze kako prolaze i pričaju a da nisu probali. Uvukao se strah od nepoznatog u njih, pa se tresu gaće i spadaju same. A kad g.za ostane gola - zna se šta sleduje. Što se dizela tiče , nikad , em ga zakomplikovali, em troškovi, ali SMRAD DIZELA mi najviše smeta . Tako da - ipak : benzin i samo benzin i to je moja volja a i moje pravo da biram bolje. A one koji vole dizele ne pominjem, kad ih vidim ispred sebe ostavljam ih iza sebe da i oni uživaju u MIRISU BENZINA. He, he.

Vladan

Moguce je da ce policija mudrovati,ali u ovom slucaju oni su samo sluzbeno lice koje je angazovano da napravi sluzbenu zabelesku o ostecenju vozila i za to ih placas.

benzin i samo benzin

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima VIII. PUTEVI Član 156 Putevi moraju biti projektovani, izgrađeni, rekonstruisani i ODRŽAVANIi tako da se saobraćaj na njima može odvijati nesmetano i bezbedno i moraju ispunjavati propisane uslove.

Odgovori

benzin i samo benzin

Radovi na redovnom održavanju javnog puta jesu naročito: 1) pregled, utvrđivanje i ocena stanja puta i putnog objekta; 2) mestimično popravljanje oštećenja kolovozne konstrukcije i ostalih elemenata puta; Radovi na urgentnom održavanju javnih puteva obuhvataju radove koji se moraju hitno izvesti radi otklanjanja štetnih posledica nastalih... nepredviđenim okolnostima ....i obezbeđivanja prohodnosti puta i bezbednog odvijanja saobraćaja.

Odgovori

benzin i samo benzin

Upravljač javnog puta dužan je da obezbedi trajno, neprekidno i kvalitetno održavanje i zaštitu puta, u cilju nesmetanog i bezbednog odvijanja saobraćaja. Upravljač javnog puta odgovara za štetu koja nastane korisnicima puta zbog propuštanja blagovremenog obavljanja radova na održavanju puta propisanih ovim zakonom, odnosno zbog izvođenja tih radova suprotno propisanim tehničkim uslovima i načinu njihovog izvođenja. Upravljanje saobraćajem obezbeđuje se upotrebom: 5) saobraćajne signalizacije. Redovno održavanje obuhvata skup aktivnosti, mera i radova, koji se preduzimaju tokom dela ili cele kalendarske godine, na putnoj mreži ili na pojedinim deonicama puta, radi održavanja i očuvanja funkcionalne ispravnosti javnog puta, putnih objekata, saobraćajne signalizacije i opreme puta.

Odgovori

benzin i samo benzin

Ne može policajac koji je vanredno preko veze jedva završio srednju školu da tumači Zakone - zato što ih ne zna a i nema kapaciteta da ih sve zna. Njegovo je da napravi zapisnik da je na licu mesta zatećeno vozilo sa oštećenjem nastalim usled udara u rupu na putu na koju se ne upozorava saobraćajnim znakom . Da bi neko tvrdio da brzina nije prilagođena uslovima puta prvo treba da vam izmeri tu brzinu. Taj zapisnik, slike ( svaki mobilni tel.pravi slike) svedoci i navođenje stavova iz Zakona o javnim putevima su dovoljni i za zahtev za odšteu i eventualnu tužbu sudu.

Odgovori

dzordz

@benzin... bravo, tako..,zakoni i prpisi .., :) tako treba.., osim ovo benzin.. :) prevazidjeno :)

benzin i samo benzin

dzordz - Prevaziđeno ... Šta ?

sart

Trulez od drzave! propagira se da vozimo mnogo stara auta, krseve, odpad sa zapada. Da mi je mogucnost kupiti novi auto, sigurno ne bih to uradio, sto zbog katastrofalnih puteva, sto zbog loseg goriva, a i mnogo pazljivih vozaca na parkinzima. Vozicu ono sto mi ni u jednom trenutku nece biti zao ako sj...m

Odgovori

Milovan

Da možeš da kupiš nov ( kao što i ja za sada ne mogu ) ne bi ni razmišljao o tome. Ti što kažu nikad nov , to su ljudi koji zaista ne mogu da ga priuste , pa je bolje da se tese opravdanjima zašto ga ne bi vozili. Sednes u auto , nov , ti prvi vlasnik , servis pokriva garancija. Tvoje je da sipas gorivo. Kada dodje vreme , prodaja posle isteka garancije i opet staro za novo , i opet uzivas. No sikiriki. Ali prosto je ovo standard koji nemamo , koji smo nekada davno imali , i neki naši roditelji ili familija osetila. Dao Bog da opet dodje jedan dan , pa da svoje unuke vidim u novim kolima. Živeli !

auto mehanicar

nema sta da se raspravljamo oko ove teme u srbiji od stete vajde nema a i onako neznanje je samo putara izvelo na pravi put

Odgovori

steva

meni se cini da ovim nasim putevima ni gusenicar nebi prosao bez posledica a kamo li sportski auto sto se sada naljutili marka kraljevica pa opet ore drumove

Odgovori

Aeksandar

Obore ovo jer nisi "prilagodio brzinu"..i samo na te dve reci se vade i naravno nema isplacenja..

Odgovori

Jovan Maglocki

Alexandre garantujem ti da si u pravu...barem da sam terao kola brzo,no bila je mala brzina tj gradska...ali se rupa nije videla od kise koja je iznivelisala put pa je izgledao kao stako u tom trenutku...samo sam pomislio na ono “tata ovo nije bilo ovde) :)...drzava banana

Jovan Maglocki

Jedno pitanje?kako naplatiti stetu posto je zbog kratera na putu,a ne rupe doslo do ostecenja street reacing amortizera od 250€?!doslovno se mucenik otkinuo posto ni sam nije znao sta ga je snaslo u trenutku udarca kao ni mene(vozaca)...svakako sam promenio amortizer,no cuvam taj stari(greota para)...uzgred zna li neko-nekoga ko bih mogao da reparira takvu vrstu amortizera?hvala unapred na odgovoru!Jovan iz Panceva!lideri smo...po kvalitetu ulica(ironija dominira 100%).

Odgovori

Polovni Automobili

Mogli biste da pokušate na sudu, ali bez policijskog zapisnika, fotografija sa lica mesta, svedoka... Može da ispadne skuplja tužba od amortizera.

Milovan

Ne mogu da ti pomognem osim saveta za sl put. Kamera na sofersajbni , i lepo zabeleži mesto datum vreme , kao dokaz na sudu. I da ne mrdas sa mesta nikako. Daj Bože da ti se opet ne desi , ali ako se desi , sedi tu stavi trokut , snimaj slikaj, svedok.

DIMITRIIJE PANTIĆ

Ovoj bajci fali još samo mrmot i čokolada...

Odgovori

darko

Sve je lepo objasnjeno ali kad vam kazem da sam jedva naplatio polomljenu soferku koja je bila osigurana onda vam je sve jasno sta je praksa a sta zakoni....

Odgovori

Momčilo Plećaš

Kakvo glupo pitanje! Naravno u Srbiji nemas pravo ni našta,pogotovo za neku felnu!

Odgovori

Чуме

У праву је Милан, стање у пракси је потпуно другачије и ни мало охрабрујуће и шта озбиљно рећи. Ма ваљало би измислити неке "асфалтне комплете" у слободној продаји, нешто попут шамотних па да сами кренемо да крпимо рупе по зомби путевима широм Србије :) Бренер, троугао и удри :))

Odgovori

Бојан

Овај текст ће тек бити актуелан обзиром да су се после зиме отворили нови кратери и скоро нафтне бушотине по српским путевима. Аутор текста добро познаје стање путева на левој обали Дунава одакле сам и ја, и могу само да посведочим да је убедљиво најгора ситуација на потезу од Шопија тј. Лидла на зрењанинском путу па до петље северне тангенте. Једна трака, оптерећење огромно. Нема вајде од надлежних, годинама већ иста прича а трапови само звоне. Плаћамо позамашно и гориво и путарине а шта добијамо? После кажу да возимо кршеве. Па по оваквим путевима је греота и Пунта возити а не нешто скупље.

Odgovori

Dejan

Pa tu će uskoro doći novi asfalt i četiri trake, tj. od groblja do Putnika. Bar se tako priča poslednjih desetak godina... Uvek je neko čuo iz 100% pouzdanih izvora. :)

Бојан

:) Акценат на "ускоро" и "последњих десет година" У међувремену, не да нису трапови издржали, него цели аутомобили па смо купили новије које, јелте, треба опет прилагодити путевима али у буквалном смислу. Данас гледам по сунцу неке рупе а оно извирио асфалт из старе Југе, еее Барем нешто за носталгичаре.

R P

Sve lepo navedeno osim činjenice da je ovo Srbija i da većina zakona u praksi ne radi.

Odgovori

Jovan rodic

Bas tako rode nema para kod nas samo prebacivanje krivice na onog onaj naovog i tako u krug dok ne poludis i dignes ruke od toga poštovanje za sve

milan savic

Sve je ovo lepo napisano ali je praksa drugacija. Policija je dosla, samo su mi rekli neprilagodjena brzina uslovima puta, pretovaren sam, poceli su da vrse pritisak na mene kao da sam ne daj boze nekoga pregazio a ne da mi je auto polmljen zbog kratera na putu i poceli da mi prete kako cu ja morati da platim kaznu i odbili su da naprave zapisnik. Vozio sam fiat doblo teretni, natovaren 600kg a nosivost mu je 795kg, ogranicenje 60 vozio sam malo ispod toga jer uvek vodim racuna o brzini da ne bi ostao bez dozvole. Seli su u kola i otisli su a ja sam ostao sa odvaljenim amortizerom i razvaljenim trapom. Auto nije truo pa da kazem zbog toga je sve puklo, 5 god je bio star kad se to desilo i u odlicnom je stanju bio

Odgovori

Vlada

@Milane..Sud priznaje samo validne dokaze,tipa merenje vozila na vanrednom tehnickom..Ako su panduri tako tvrdili,mogao si da im predlozis,tu opciju..Dakle,tamo bi dobio zvanican dokument,o masi vozila i tovara,a tad njihove tvrdnje ne bi ni bile vise vazne..Sto se tice same brzine..U Datom trenutku,niko ne moze da dokaze,kolika je bila,a policajac pogotovo..Medjutim,sud bi prihvatio izvestaj saobracajnog vestaka,tj.obavezan je da prihvati..Sve te radnje dodatno kostaju novca,zivaca,zatim advokat,itd,itd..Meni je sudjenje,zbog polomljene felne i viljuske na automobilu,trajalo 2.5 godine..Sa advokatom sam napravio sporazum,i mogu ti reci da sam putarsku firmu u Istocnoj Srbiji,raaazvalio..Branili se oni,krvavo,uz razne zackoljice,ali nisam posustajao..Pravda je spora,ali dostizna,samo treba imati strpljenja..

Vlada

@Milan..I meni je doslo da zaplacem od muke..Sve razvaljeno,ne mogu da,pomerim kola,istina policajci su bili super korektni..pozvali amss,kod kojih imam zutu kartu,sacinili zapisnik,uputili me da se javim lokalnom saobracajnom vestaku,koji je svoj posao super odradio ali i naplatio..Opet kazem polic.bili korektni jer kako bih ja sve ti znao..Da li su imali dil,ili ne,ne interesuje me,jer su me uputili na prave adrese..I to su bili dokazi,koje je sud prihvatio..Jeste sve kostalo malo vise,ali visestruko mi se isplatilo i meni i advokatu..I svi zadovoljni,sem putAra,koji su od odstete mogli da zakrpe masu rupa u svom delokrugu..I zato pozdrav za putare,volim njihove rupe na putu..

igor

meni se desila havarija. Naleteo sam na veliku rupu, pukla guma,zglob,ostecen amortizer i jos ponesto,pokusao sporazum sa preduzecem zaduzenim za odrzavanje puta,nisu prihvatili sporazum,tuzio sam ih,tako da sto vise dokaza skupite i naravno ako tuzite putare dobicete vise novca uz malo cekanja..

Odgovori

qwe

Pa jel si ih dobio na sudu?

igor

jesam,ali su se zalili na prvostepenu presudu, razvlace koliko mogu

dzordz

novo je i da sada u slucaju nezgode policija je duzna da izvrsi uvidjaj o stanju puta i uslovima te da se utvrdi da li je zbog toga dodslo do nezgode ili da je nezgoda veca zbog loseg stanja i sl..pa je i ovo sto ste naveli podrazumevajuce jeel?

Odgovori