Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Upozorenje za osobe sa invaliditetom koje uvoze polovni automobil

Javilo nam se više osoba sa invaliditetom sa istim problemom. Odbijen im je povraćaj PDV-a koji su platili prilikom uvoza automobila i to iz razloga koji deluje pomalo nelogično.

Naime, ako se ne oslobodite plaćanja carine, nećete moći da dobijete povraćaj PDV-a.

Dakle, ako uvozite auto koji nije oslobođen plaćanja carine, bez obzira da li je razlog u tome što je proizveden van EU ili niste nabavili dokaz da je proizveden u EU, moraćete da platite i carinu i porez (PDV).

Inače, o pravima osoba sa invaliditetom kada su automobili u pitanju pisali smo u tekstu:   Koje povlastice imaju osobe sa invaliditetom – uvoz, registracija, porez, parkiranje...

Krenimo redom da bi situacija bila jasnija.

Koje povlastice imaju osobe sa invaliditetom prilikom uvoza?

1)      Carina – osobe sa invaliditetom koje imaju telesno oštećenje od najmanje 70% oslobođene su plaćanja carine na polovan ili nov automobil za koji inače mora da se plati carina – npr. ako je proizveden van EU ili se uvozi iz zemlje koja nije u EU. 

Izuzetak su terenci i vozila sa motorom od preko 2.500 kubika - za njih se carina plaća.

Osnovni uslovi su:

a) Vozilo mora da ispunjava (najmanje) Euro 3 standard
b) Osoba mora da ima telesno oštećenje od najmanje 70% da bi bila oslobođena carine

Pored osoba sa invaliditetom koje imaju telesno oštećenje od najmanje 70%, carine su oslobođeni i:

„...vojni invalidi od prve do pete grupe, civilni invalidi rata od prve do pete grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije ili srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, od paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečije paralize i od multipleks skleroze, roditelji višestruko ometene dece, koja su u otvorenoj zaštiti, odnosno o kojima roditelji neposredno brinu...“

1)      Porez - osoba sa invaliditetom mora da ima telesno oštećenje od 100% da bi bila oslobođena PDV-a prilikom uvoza.

To važi i za nove i za polovne automobile.

Gde nastaje problem?

Problem nastaje kod povraćaja (refundacije) PDV-a.

Naime, carina se otpisuje prilikom uvoza, dok PDV mora da se plati, ali se naknadno traži povraćaj novca.

Zato je potrebno Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dostaviti sledeće:

  • Zahtev na propisanom obrascu
  • Primerak potvrde overen od carine da je PDV plaćen
  • Jedinstvena carinska deklaracija (JCI) overena od nadležne carine
  • Fotokopija lične karte

Poštom stiže odgovor, tj. odluka, na osnovu koje se podiže novac u Poštanskoj štedionici.

Međutim, ako u dokumentaciji dobijenoj od Carine piše da NISTE oslobođeni plaćanja carine, odnosno da ste carinu platiliMinistarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja neće vam refundirati porez.

Zvaničan odgovor

Kontaktirali smo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i dobili sledeći odgovor koji prenosimo u celosti:

"Zaključkom Vlade RS 05 broj 401-1953/2017 od 10. marta 2017. godine uređeno je pitanje refundacije poreza na dodatu vrednost u postupku po zahtevu osobe sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem 100%, odnosno roditelja ili staratelja deteta sa telesnim oštećenjem 100%.

Navedenim zaključkom, u tački 1, utvrđeno je da:

„Osoba sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem 100%, odnosno roditelj ili staratelj deteta sa telesnim oštećenjem 100% po jednom osnovu o kome roditelj, odnosno staratelj neposredno brine, koji su na osnovu sporazuma o slobodnoj trgovini, odnosno na osnovu člana 12. tačka 4) Uredbe o vrsti, količini i vrednosti robe na koju se ne plaćaju uvozne dažbine, rokovima, uslovima i postupku za ostvarenje prava na plaćanje od uvoznih dažbina oslobođeni od plaćanja uvoznih dažbina prilikom uvoza putničkog vozila, automobila ili drugog motornog vozila prvenstveno za prevoz lica (osim onih iz tar. Broja 8702 Carinske tarife), uključujući „karavan” i „kombi” vozila, osim terenskih, koja unesu ili prime iz inostranstava za ličnu upotrebu radi zapošljavanja, obrazovanja ili poboljšanja društvenog položaja, mogu podneti zahtev za oslobođenje poreza na dodatu vrednost Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Uz zahtev se podnosi odgovarajuća dokumentacija o: identitetu ličnosti, stepenu telesnog oštećenja, motornom vozilu, oslobođenju od plaćanja uvoznih dažbina i plaćenom porezu na dodatu vrednost.”

Iz citirane tačke Zaključka, nesporno proizilazi da se samo osobama sa invaliditetom koje su oslobođene od plaćanja uvoznih dažbina prilikom uvoza motornog vozila može priznati pravo na refundaciju poreza na dodatu vrednost, odnosno da treba odbiti zahtev lica koja te obaveze nisu oslobođena."

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

3.1
Komentara: 20
Pregleda: 8250
   

Komentara: 20 | Pregleda: 8250

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Saša Živković

A zbog čega su izuzeti terenci(suv) i vozila preko 2500ccm dali je to u osnovi šikaniranje invalida dali smo mi manje vredni za ovu državu

Odgovori

nepoznat

JA sam vojni invalid sa 30% ostecenja , kako se odredjuje grupa ? Pise da su Vojni invalidi od grupe I-V oslobodjeni. E sad ja sam kao rezervista bio u kamionu i pogodila nas je raketa ja sam preziveo i drzava ne priznaje da sam bio u ratu 99g za vreme bombardovanja. Mene samo interesuje da li mogu da uvezem auto bez carine?

Odgovori

Polovni Automobili

Možete bez carine da uvezete pošto su svi oslobođeni carine, ali proverite prvo u vezi toga da li će Vam refundirati PDV, tj. porez. Za određivanje grupe obratite se Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Milan

U suštini, iz ovoga sam zaključio da su 2500 kubika uslov za oslobađanje carine, a da se PDV svakako vraća invalidu od 100%, da li to znači da ako zelim da uvezem auto iz EU, mogu onda da uzmem 3.0 auto?

Odgovori

Polovni Automobili

Zovite Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i proverite sa njima.

Saša

Samo možeš auto do 2500ccm da uvezeš da bi ostvario povraćaj preko toga nema ništa kao ni za terence(suv) tako proizlazi iz gornjeg teksta i člana koji je naglašen.

Polovni Automobili

Za sva pitanja obratite se direktno Carini i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Slobodan

Invalid sam 100% ali u kumulativnom iznosu i odbijen sam oslobodjenja za povraćaj PDV-a. Zasto, i kako tumaciti pravilnik u mom slucaju. Napominjem da sam predhodno dobio resenje od socijalnog za uvoz auta.

Odgovori

Polovni Automobili

Koliko nam je poznato, morate da budete invalid 100% po jednom osnovu.

Saša

Sad pišete drugo u tekstu napisano najmanje 70% po jednom osnovu a sada 100% šta je od toga tačno ionako smo zbunjeni ovim zakonima još vi sad unosite još veće zabune.

Polovni Automobili

Za sva pitanja obratite se direktno Carini i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

miki

Radi tacnog informisanja molim gospodina Romcevica i redakciju "polovniautomobili.com" da provere informaciju da OSI (osobe sa invaliditetom) nije omoguceno da uvoze automobile bez placanja carine i PDVa od 05.01.2017, kada je stupio novim carinskim zakonom. Navedenim zakonom je ukinuto i uvoz ortopedskih pomagala (el. kolica...) bez placanja carine i PDVa. https://www.021.rs/story/Info/Srbija/153908/Osobe-sa-invaliditetom-placace-carinu-na-uvoz-automobila-i-opreme.html

Odgovori

Polovni Automobili

Poslali smo pitanje Carini, a što se tiče konkretno ove vesti, tada se oglasilo i Ministarstvo finansija: "Ministarstvo finansija saopštilo je da nisu tačne informacije koje su se pojavile u pojedinim medijima, da osobe sa invaliditetom od 5. februara neće više moći bez carina da uvezu polovne ili nove automobile, kao ni ortopedska pomagala i rezervne delove za njih. U Ministarstvu tvrde da je najnovijim izmenama Carinskog zakona, u širem kontekstu, formulisano oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina za osobe sa invaliditetom, odnosno njihove organizacije, na predmete posebno namenjene za obrazovanje, zapošljavanje ili poboljšanje društvenog položaja tih osoba, kao i na rezervne delove, komponente ili dodatke koji su posebno napravljeni za te proizvode." Izvor: http://rs.n1info.com/Vesti/a221858/Osobe-sa-invaliditetom-uvozice-i-dalje-automobile-bez-carine.html

Saša

Izvor vam medij iz bosne i hercegovine pošto je n1 tv tamo registrovana

Polovni Automobili

Za sva pitanja obratite se direktno Carini i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Goran

Gospodo inv. Sam 80 posto i platio sam i carinu i pdv a ko inv nista nisam oslobodjen a kad budem 100 posto invalid auto mi nece sluziti nicemu

Odgovori

Mirko

Zdravo goran e kad bi Mi rekao koliko so platio porez I carinu za koji auto mnogo bi Mi pomagao poz Mirko osipaunica

benzin i samo benzin

Ne postoji logika u svemu ovome ali...Prvo: izmenite rečenicu "Međutim, ako u dokumentaciji dobijenoj od Carine ne piše da ste oslobođeni plaćanja carine, odnosno da ste carinu platili..." -treba da stoji "da NISTE carinu platili". Drugo: Ovo može da se desi samo licima koja su "požurila" i obavila sve uvozne procedure pre no što su dobila navedenu potvrdu koja ih oslobađa dažbina a vozilo je proizv.van EU. Za oslob. od carine potrebno je da postoji tel.oštećenje 70% a za PDV 100% što znači da se caina neće platiti ako npr neko ima tel.ošt. 80% ali će platiti PDV-znači uvek će prethodno postojati oslobođenje od carine-naročito za vozila iz EU za koja se carina i nenaplaćuje u svim slučajevima.A na uvoznoj deklaraciji mora i uvek stoji šta je naplaćeno i koje je oslobođenje primenjeno pri obračunu.Ako ne,to može i naknadno da se traži od carine.Ipak mislim da je pomenuta žurba u pitanju.

Odgovori

Polovni Automobili

Zahvaljujemo na sugestiji.