Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Polovnjak: Fiat Punto 1.2 – italijanski krš ili najisplativiji auto za grad

Polovnjak: Fiat Punto 1.2 – italijanski krš ili najisplativiji auto za grad
Postavljeno 12.03.2019. u 08:55
Autor: Dragan Romčević

Dragan Romčević

Jedni tvrde da je kupovina Punta bacanje para bez obzira koliko jeftin bio. Kao prvo, to je Fiat, kao drugo, to je Punto. Ovo je uobičajen stav mnogih vozača u Srbiji: „Sve je to urađeno nekvalitetno, jeftino,  kvarljivo, „znamo“ da Italijani rđaju...“

Drugi se kunu da za 1.500-2.000 evra ne može da se kupi isplativiji auto za svakodnevno arčenje po urbanoj džungli.

To pokazuju i nebrojeni „službeni“, koji su preživeli sito i rešeto u rukama komercijalista, dostavljača, „merčandajzera“ i sličnih univerzalnih vojnika, dok su besomučno jurili od jutra do mraka, pa im je briga o autu poslednje o čemu su želeli ili imali vremena da brinu.

I svi ti Puntići su preživeli. Dobro, ne svi... Ima ih dosta i po auto-otpadima.

A upravo ovde se i krije glavna opasnost kada kupujete Fiat Punto. Mnogo je „veterana“ koji su bili službeni, kod nas ili preko, bez obzira da li su bili vanovi ili ne. Međutim, taj što je bio službeni (van ili ne), može da bude u boljem stanju od onog kojeg kupujete od prvog ili drugog vlasnika.

Nema pravila. Koncentrišite se na to u kakvom je stanju auto kada su u pitanju važne stvarizaboravite pređenu kilometražu, ogrebotine, ružne felne, siromašnu opremu, izgreban gepek, iščukane branike, škripanje vrata...

Mi smo mu nedavno dodelili „titulu“

Punto smo nedavno proglasili pobednikom u izboru za najbolji auto za početnike u kategoriji do 2.000 evra. Glavni aduti koji su mu doneli pobedu bili su:

a) niska cena
b)  jeftino održavanje
c)  jeftini delovi
d)  dostupnost zamenskih i polovnih delova
e)  dostupnost servisa i majstora koji se razumeju u ovaj auto
f)  prostor u kabini u odnosu na skromne spoljašnje dimenzije

Naravno da Punto nije bez mana. Ali kada se podvuče crta, Punto za mnoge vozače u Srbiji, ne samo za početnike, predstavlja optimalan izbor.

Generalno je „otporan“ na skupe kvarove, mada ima jednu „bolnu“ tačku o kojoj ćemo mnogo detaljnije u nastavku teksta.

Primerak na testu

Naš Punto je proizveden 2004, ima benzinski motor od 1.2 litra sa 80 KS, što znači da ima 16 ventila. Postoji i kod nas mnogo zastupljenija verzija sa 8 ventila i 60 KS.

Što se tiče potrošnje, u gradu se kreće oko 8,5 l/100 km, a na otvorenom sa laganom nogom na gasu može da se spusti i ispod 6 l/100 km. Recimo da je prosek 7,5 l/100 km. Potrošnja je slična i kod slabije verzije.

Šta se kvari, koliko se kvari, koliko košta…

Krenimo prvo od onoga što većinu vozača najviše interesuje.

Stručni sagovornik nam je Goran Filipović iz poznatog Auto servisa Goran iz Zemuna (Altina), specijalizovanog za marke Fiat, Alfa Romeo i Lancia.

Kvar upravljača - najskuplji kvar?

Najozbiljniji kvar kojeg se mnogi plaše, jeste kvar senzora elektro-servo volana. Mnogi misle da ovaj kvar ne može da se sredi bez najmanje 500 evra.

Međutim, popravka je mnogo jeftinija.

Simptomi ovog kvara mogu da budu raznoliki. Uglavnom, ukoliko se zaprlja senzor koji određuje poziciju i brzinu okretanja, on počne da šalje pogrešne signale, što se manifestuje sve težim okretanjem volana ili povremenim potpunim otkazivanjem servo asistencije.

Takođe se pali lampica upozorenja u obliku volana na instrument tabli. Dakle, servo i dalje radi, ali volan postaje sve teži, povremeno ili stalno, a ponekad servo u potpunosti otkaže.

Na forumima možete da nađete razna uputstva kako da sami sredite ovaj problem, od prelemljivanja kontakata na određenim delovima do skidanja elektromotora i prskanja WD-40 sprejom koji bi trebalo da „sredi“ kontakte ili podmaže nešto.

Takođe, mnogi voze godinama sa neispravnim upravljačem. Kada servo otkaže, oni ugase i ponovo upale motor (nekad i po više puta), čime resetuju sistem, pa servo proradi.

I tako do sledećeg otkazivanja...

Goran Filipović po ovom pitanju kaže sledeće:

„Postoje dva modela servo upravljača na Puntu. Na primercima koji su proizvedeni od 1999. pa do polovine 2001. ugrađivan je motor sa relejima koji prave probleme.

Na ovom modelu moguće je zameniti releje ili samo prelemiti ploču na koju su postavljeni.

Prskanje WD-40 sprejom ne daje neke rezultate. Na ovom starom modelu problem pravi i senzor položaja upravljača. On za ovaj model ne može da se kupi posebno.

Popravku radimo tako što montiramo senzor od novijeg modela i zbog različite dimenzije osovine u kućištu menjamo i osovinu.

Ovaj originalni stari tip senzora ima plavi kabal, a novi model ima žuti kabal - zato ga u žargonu i zovu plavi i žuti senzor.

Centrala koja upravlja celim sistemom retko crkava. Njena popravka je neisplativa, pošto polovna na otpadu može da se nađe za oko 20 evra.

Popravka senzora je toliko opasna da može dovesti do motanja volana u vožnji i velikih problema. Treba reagovati na prvo paljenje lampice i odvesti auto u servis.

Naime, sistem se sam gasi kada uoči neku grešku kako u vožnji ne bi došlo do neke havarije. Naši vozači to zanemaruju i gašenjem motora i ponovnim pokretanjem resetuju sistem i trenutno maskiraju problem.

Na novom modelu volana ne postoje releji u motoru, tako da problem obično pravi senzor.

Zamena senzora sa dve godine garancije u našem servisu košta 17.500 dinara.

Zamena releja u motoru na starom tipu je 9.000 dinara sa dve godine garancije.

Fiat ne prodaje ni jedan deo posebno, pa odatle i cena od 500 evra koliko košta ceo sistem zajedno. Senzore proizvodi samo jedna fabrika u svetu, tako da su originalni, a releje proizvodi fabrika TICO.

Uzroci kvarova su isključivo eksploatacija i starost delova. Polovan senzor se može montirati, ali rizik oko kalibracije i mogućih problema je veliki, pa to nikada ne radimo iz bezbednosnih razloga“.

Servo može da otkaže, a da nije u pitanju kvar

Ako preterate sa okretanjem volana, npr. prilikom parkiranja, servo može da se isključi ili redukuje asistenciju kako bi se sprečilo pregrevanje.

Ovo nije urbana legenda – postoji obaveštenje o tome u uputstvu za upotrebu ovog auta. Upravljač se vraća u normalno stanje čim se ohladi ili kada ponovo upalite motor. Većina vozača verovatno nikada neće doći u takvu situaciju, ali korisno je da se zna.

Verzija sa 80 KS krivi ventile, a sa 60 KS ne krivi

Staro pravilo kaže - kada kupite auto, uradite mali i veliki servis. Međutim, kada neko potroši i poslednjih 100 evra na kupovinu auta, onda mu se nipošto ne daje još 200-300 evra da menja ulje, filtere, kaiševe ili „nedaobog“ pumpu vode ili neki španer.

Ovaj problem je naročito izražen u slučajevima kada se prodavac kune da je upravo uradio mali servis, a veliki pre samo nekoliko hiljada kilometara.

Uglavnom, ukoliko dođe do pucanja zupčastog kaiša, benzinac od 60 KS neće iskriviti ventile, dok snažniji sa 16 ventila hoće.

Mišljenje majstora - 1.2 sa 60 KS ili 80 KS - koji je bolji?

Goran Filipović iz servisa „Goran“ kaže:

„Oba motora su fantastična - za vlasnika se razlika svodi na to da li želi manje ili više snage. Održavanje i kvarovi su slični. Na verziji sa 60 KS obično probije dihtung glave ili izgori neki ventil ako auto ima naknadno ugrađen plin, što može da se predupredi redovnim štelovanjem ventila.

Motorni računar crkava na verziji sa 60 KS, ali se i lako popravlja. Na verziji sa 80 KS to se ne dešava. Snažnija verzija ima problem sa kablovima za svećice - prolaze kroz glavu motora i jako se greju.

Generalno - 1.2 benzinac je pouzdan, lak i jeftin za održavanje, bez obzira da li je 8V ili 16V, odnosno 60 KS ili 80 KS. Kod obe verzije znaju da stradaju ležajevi u menjaču“.

Što se tiče servisa, cene su sledeće:

- 1.2 8V sa 60 KS: mali servis 5.700 din, veliki servis (bez ulja i filtera) 15.700 din
- 1.2 16V sa 80 KS: mali servis 5.700 din, veliki servis (bez ulja i filtera) 16.700 din
- 1.3 MJT sa 69 KS: mali servis 7.100 din, veliki servis (bez ulja i filtera) 32.100 din
- 1.9 JTD sa 86 KS: mali servis 8.900 din, veliki servis (bez ulja i filtera) 27.800 din

Razlike u performansama između benzinca od 60 i 80 „konja“

Na papiru razlika u ubrzanju do 100 km/h ne izgleda značajno, ali se u svakodnevnoj vožnji svakako oseća, naročito kada se u autu nalazi više putnika ili kada se koristi klima uređaj. Po pitanju potrošnje praktično nema razlike - ona prvenstveno zavisi od uslova i načina vožnje.

Stoga preporučujemo snažniju verziju, naročito ako auto češće koristite na otvorenom putu, pošto ste sa 20 KS više bezbedniji prilikom preticanja kamiona ili nekih poljoprivrednih mašina.

Verzija sa 1.3 dizel motorom (70 KS)

Ovaj motor je dobro poznat iz raznih modela i to ne samo marke Fiat, pošto se ugrađivao i u vozila drugih proizvođača. Pouzdan je, mali je potrošač i više puta je nagrađivan zbog svojih kvaliteta.

Fiat Punto 1.3 MJT nije neki sprinter - do 100 km/h ubrzava za 13,4 sekunde. Ne impresionira snagom, ali zato ima solidna međuubrzanja, naročito u drugom i trećem stepenu prenosa, pa gradska vožnja s njim može da bude vrlo dinamična.

Takođe zbog boljeg obrtnog momenta u odnosu na benzince bolje „podnosi“ više putnika, uzbrdice i korišćenje klime.

U servisu „Goran“ kažu da su kod njega karakteristični kvarovi na EGR ventilu i lancu razvoda, kao i da je nešto skuplji za održavanje od 1.9 dizelaša.

Ostali dizelaši

Kada su dizelaši u pitanju, Goran kaže:

„Dizeli su dobri, osim 1.9 D (bez turbo punjača) koji je sklon potrošnji ulja i problemima sa pumpom goriva, za koju je servis jako skup.

Kada je u pitanju 1.9 JTD, njegova pouzdanost se ne može meriti ni sa jednim drugim motorom.

On je u Puntu bukvalno nedovoljno iskorišćen, pa mu je i vek trajanja jako dug. Održavanje mu je jeftinije od 1.3 MJT, pošto ima kaiš. Problem znaju da prave EGR ventil, dizne, remenica alternatora i remenica radilice“.

Kragujevački Punto sa fabričkim plinom

U Kragujevcu se jedno vreme proizvodio Punto sa fabrički ugrađenim plinom. Reč je o verziji sa 1.2-litarskim motorom od 60 KS.

Ovde je reč o „pravoj“ fabričkoj ugradnji - plin nije ugrađen naknadno, već su sve izmene na karoseriji i motoru obavljane u toku same proizvodnje.

I sam motor je pretrpeo izmene, tako da je deklarisana snaga pri vožnji na plin 60 KS - isto kao kod benzinca. Ventili su izrađeni od drugačije legure, otpornije na visoke temperature, imaju drugačiji oblik i postavljeni su pod drugim uglom. U skladu sa tim drugačije su i vođice ventila i glava motora.

Otvor za punjenje plina nalazi se pored otvora za punjenje benzina. Zapremina rezervoara za plin je 31 litar, a za benzin 47 litara.

Ubrzanje do 100 km/h mu je 14,3 sekunde, dok je maksimalna brzina 155 km/h. Što se tiče potrošnje, plina u proseku troši 7,5 litara - po gradu oko 9,5 i na otvorenom oko 6 litara na 10 km.

Počeo je da se proizvodi krajem 2009. godine. Bio je za oko 1.000 evra skuplji od ekvivalentnog benzinca - oko 9.000 evra.

Čuli smo žalbe da su kvalitet materijala u kabini i završna obrada na lošijem nivou kod kragujevačkog Punta nego kod primeraka proizvedenih u drugim fabrikama. Bilo je i žalbi na kvalitet laka. Međutim, po tom pitanju ne možemo ništa da kažemo, pošto je moguće da se kvalitet menjao kroz godine.

Korozija

Ima skoro potpuno pocinkovanu karoseriju, pa je solidno zaštićena od korozije, što potvrđuje i Goran Filipović:

„Limarija nema neke karakteristične nedostatke. Vremenom popuštaju patos, sajtne i rubovi, ali to počinje obično tek posle desetak godina vožnje. Naravno, do propadanja mnogo brže dolazi posle popravljanja karoserije zbog npr. udesa“.

Cene novih delova za Fiat Punto

Navodimo primere cena za nove delove:

 • Amortizer gepeka: 900 din
 • Prednje krilo: 3.100 – 3.500 din
 • Donja greda/šina prednjeg branika: 1.800 din
 • Far običan: 5.500 din
 • Far sa električnim podešavanjem: 17.000 din
 • Hauba: 8.500 – 10.000 din
 • Hladnjak benzinac 1.2: 4.200 din
 • El. podizač prednjeg stakla: 5.200 din
 • Poklopac retrovizora crni: 650 din
 • Retrovizor mehaničko podešavanje: 1.770 din
 • Retrovizor električno podešavanje: 2.650 din
 • Ogledalo retrovizora bez grejača: 500 din
 • Ogledalo retrovizora bez grejača: 650 din
 • Prednji branik: širok raspon cena u zavisnosti od verzije – od 2.500 preko 4.500 din, pa naviše
 • Prednji vezni lim: 3.000 din
 • Stop svetlo (zadnja svetlosna grupa): 4.900 din

Polovni delovi za Fiat Punto

Ponuda polovnih delova je zaista velika. Kliknite na ovaj link ukoliko želite da proverite šta se sve nudi i po kojim cenama. 

Kakav je Punto u svakodnevoj vožnji?

Po gradu je sjajan. Vrlo lako se parkira, prvenstveno zahvaljujući dužini od samo 3,865 mm i širini od 1.660 mm. Tu je i „City“ mod - pritisnete crveno dugme i volan postane lak kao pero, pa je manevrisanje autom znatno lakše.

Neki vozači koriste „City“ mod i u svakodnevnoj vožnji, što ipak ne preporučujemo iz bezbednosnih razloga. Jednostavno, tada nemate dovoljno dobar osećaj na volanu. Fabrički je podešen da se automatski isključi kada se pređe određena brzina.

Preglednost je odlična. Utisak kvare retrovizori – definitivno su mogli da budu malo veći.

Krug okretanja od 10,5 metara nije uopšte loš rezultat, ali s obzirom na njegovu dužinu vozači se u početku obično razočaraju kada shvate da im za polukružno treba više prostora nego što su očekivali. Istina, ima i konkurenata sličnih dimenzija sa većim krugom okretanja.

Možete da naletite i na kragujevački Punto - ne Zastavu 10, nego baš Punto koji ne samo da nema ovaj „City“ mod, nego nema ni klasičan servo. Stoga okretanje volana u njemu može da bude prilično neprijatno i naporno nekome ko nije navikao.

Udobnost nije baš sjajna, što je naročito izraženo na zadnjoj klupi, gde se veće neravnine mnogo direktnije prenose na putnike. Naravno, nije sportski tvrd, pa nema potrebe da zazirete od svake rupe ili izbočine, pri čemu treba imati u vidu i malo međuosovinsko rastojanje.

Prostor za putnike

S obzirom na skromne dimenzije, prostora za vozača i suvozača ima sasvim dovoljno. Napred bez problema mogu da sede i visoki, mada se i sedi prilično visoko.

Prednja sedišta su udobna, ali zbog pozicije sedenja pri dužim putovanjima dolazi do zamora. Bočna podrška bi mogla da bude bolja.

Pozadi situacija nije tako sjajna. Viši od oko 180 cm dodirivaće glavom krov. Krivac je opadajuća linija krova koja Puntu daje određenu dozu sportskog duha, ali može prilično da zagorča život visokim putnicima na zadnjoj klupi.

Plastika u enterijeru - tvrda, ne deluje baš sjajno, ali kupcima ove klase to i nije naročito važno. Važno da ništa ne krcka i ne „cvrči“.

Ima više nego dovoljno prostora za ostavljanje sitnica, tj. bolje reći pregrada i otvora kakvih nema ni u jednom drugom automobilu.

Prtljažnik

Sa zapreminom od 297 litara nalazi se u proseku automobila sličnih dimenzija, verovatno i iznad proseka. Ne može više ni da se očekuje, a da se pritom ne ugrozi prostor za putnike na zadnjim sedištima.

Kada se obore nasloni zadnje klupe, ostaje stepenik, što može da smeta kod ubacivanja dužih i težih predmeta.

U prtljažniku je vidljivo da se štedelo na materijalima za zaštitu i estetiku.

Koliko košta registracija?

Cena registracije za Punto sa našeg testa - 2004. godište i sa vlasnikom koji je na prvom premijskom stepenu kada je obavezno osiguranje u pitanju, iznosi 15.000 dinara.

Koliko koštaju gume za Punta?

Naš Punto nosi gume dimenzija 165/70 R14. To znači da za 3.600 dinara možete da uzmete Tigar Siguru kao letnju gumu ili Winteru za 3.950 din kao zimsku. Istina, nije neka velika razlika u odnosu na veće dimenzije...

Malo (korisne) istorije

Druga generacija Punta počela je da se proizvodi 1999. godine, da bi 2003. bila redizajnirana. Najuočljivija promena su drugačiji, tj. veći farovi. Prilikom redizajna rešene su i razne dečije bolesti, odnosno kvarovi i problemi koji su se učestalo dešavali.

Stoga je redizajnirana verzija bolji izbor. Ubačeni su i novi motori, a među njima i 1.9 i 1.3 MultiJet, kao i snažniji benzinac od 1.4 litra.

Pod imenom Zastava 10 proizvodio se od 2006. do 2008, da bi početkom 2009. bila nastavljena proizvodnja u Kragujevcu, ali pod novim/starim imenom Fiat Punto Classic.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4
Komentara: 92
Pregleda: 13239
   

Komentara: 92 | Pregleda: 13239

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Gagi

Definitivno ne postoji bolji auto u klasi gradskih vozila od Punta a to govore I statistike o broju kvarova gde je Punto potukao konkurrnciju samo tako.

Odgovori

Fiat das auto

Po meni najbolji grad za naseg coveka je fiat panda-kockica 2002. Najjeftinije odrzavanje,FIRE motor,nema elektronike...

Odgovori

Deki

MIslim da je tekst los,jedino se slazem za fiatove motore koji su odlicni. Po meni bolja kupovina je lancia y,zgodnija,mozda i jeftinije odrzavanje i naravno kvalitetnije odradjena. Bilo bi lepo da se odradi jedan tekst o motorima u atomobilima i tako mogucim kupcima prpeoruce oni najbolji.

Odgovori

Jole Mijat

Mogu da potpisem posle visegodisnjeg bavljenja uvozom automobila da u klasi punto,corsa,clio,p206 punto je neprikosnoven i prepirucio bi ga svim pocetnicima da se siti navozaju.

Odgovori

gagi

punta ni najgorem neprijatelju....za te pare kupi 206 vozi se ko covek...a to JEFTINO odrzavanje uvek ipadne mnogo skuplje nego ono SKUPO iz licnog iskustva

dEKI

Ni punto ni 206. Lancia ili 106.I proveriti torziju.

vw

Polo je zakon. ostalo je sve nuzno zlo!

Tadija

Ako se samo gleda kvalitet i pouzdanost, za Punto bi se moglo reći da realno nije na nivou najkvalitetnijih i najpouzdanijih automobila. Ako kao parametar dodamo cenu nabavke i održavanja i dostupnost rezervnih delova i servisa, u tom slučaju možemo reći da Punto jeste veoma dobar izbor za prosečnog srpskog vozača. Pored toga Fijatovi Fire motori su daleko od loših. Ja vozim Pandu 2. generacije i pretpostavljam da manje-više sve što važi za Pandu važi i za Punta. Panda koju vozim ima benzinski 1.2 motor, samo što je kod mene onaj od 69 KS i mogu reći da je motor veoma dobar za vozača koji nije previše zahtevan. To su praktično isti motori samo što je ovaj od 69 KS EURO 5, ali po performansama nije nešto bolji od ovoga od 60 KS. Naime, potrošnja je krajnje umerena i kod mene u proseku ne prelazi 6 litara, motor je idealan za grad, jer je neverovatno elastičan i može se voziti kao dizel tj. na malim brojevima obrtaja i upravo je to ključno zbog čega je potrošnja prilično niska.

Odgovori

Miksi

Zasto ne napisete da taj motor ne prlazi vise od 300.000km ,pa racunajte koliko cete proci sa polovnjakom.Moja preporuka Dacia ili Renault Clio 1.4 koji prelaze po milion.A ovi sto pisu gluposti bolje od punta i juga nisu videli.

Odgovori

vlada

@Miksi,ne preteruj,kakav milion te bajke pricaju samo oni koji ne znaju sta znaci milion km...Ja sam presao preko 1.500.000 km ali sa desetak i vise vozila..Dacia ili Reno Clio ne spadaju u tu klasu vozila koji mogu da izdrze tako nesto..Realno je tako a ti mozes da pricas sta hoces..Mercedes 123/300 d/nije mogao u cugu da predje milion i vise a kamoli taj krsh od vozila sto spominjes..Opste je poznato koliko su mercees 123 bili kvalitetni i trajni automobili..

Mišo

Moj punto 1.2 16 v 80 KS, 2004 ima 313000km, i nema nikakvih kvarova, samo promljene ulja, filtrov, svečice, kablovi. I to je to! Kakvi polo ili nešto slično. Fiat radi odlične aute. grande punto koji isto vozim, motor 1.4 turbo 165 KS, 280000, no problem.

Bojan

Kakva budalaština, par ekselans! Ako je neko "oteo" uslovno rečeno Puntu titulu goreg auta onda je to sigurno Dačia Logan u ono vreme. Sem motora koji je samo jači ali ništa kvalitetniji od Puntovog, sve ostalo je plač . Iznutra ružan i otužan a spolja zar treba trošiti reči na tu čuvenu limariju. Gledao sam primerke kojima se boja cakli a sa pojedenim rubovima. Kako da čovek ne pomisli kako ga je fabrika namerno zavrnula.

Žika

Samo kupci novih automobila su bitni automobilskoj industriji ovi ostali majstorima

Odgovori

Daki

17.000din,sitnica za servo.

Odgovori

Dragan P

Nemam Punta, Ali mi se svidja. A za ljubitlje nemackih vozila podatak Koji je lako proveriti. U Nemackoj, u poriodu 2002 - 2007 godina u kategoriji tkz gradskih automobile najprodavaniji auto je FIAT PUNTO. U Nemackoj koja ima Pola, Corsu, Fiestu,...

Odgovori

Kiza

Ovi što komentarišu da je punto krš verovatno voze biciklu i guraju se u bus!

Odgovori

dr..

ja sam vozio punta benzinca i zato dvrdim da je krs,kanta,gov...... odrzavanje jeftino...jeste ali kad se stalno nesto kvari onda ne znam bas koliko je to jeftino....Bolje skuplje odrzavanje pa do servisa nema sta nego jeftino pa izmedju servisa samo crkava jedno po jedno....A o limariji je suludo bilo sta komentarisati...Koliko para toliko muzike

Jovan

Posle nemackih,dobili smo i italijanske botove.Jedini jedu kobaju,drugi zabe a zajednicko im je da se voze krsevima.Francuz i tacka.

Odgovori

saša

Auta sa oznakom Mačke, Pi.ke i Jelkice ne popravljam! Majstor Mića.

vw

hahahahaaaa gde nadje najvece krseve!

branko

sasa...nekada sam imao citroen GS a kasnije CX 2,5td oba su imala hidro ogibljenje pa to je bilo za nase majstore takav bauk da se hvatali za glavu i bio sam prinudjen da sam odrzavam auto,a mogu da zamislim sada ove nove ljudi ne uce ,ne citaju i normalno je da majstor Mica ne popravlja auto za znakom velike macke i ja kad nesto ne umem ne petljam se u to,majtori ne mogu da prezale karburatore i to da bude jedno glni,kavo direktno i kompjuteri daleko su oni od toga, cast izuzetcima,imao sam do skoro punto i slatko se vozio sa njim

dr..

francui su bar udobni

Zoran

JAPANAC, permutovao si. Ne daj Bože rata i Passata. Jesi li kad radio turbinu na Passatu na 125 000 KM? Vidim da nisi. A zato na Stilu mjt 1,9 i posle 400 000 plus ni kvačilo ni turbinu nisam radio.

Odgovori

dr..

ja kad cujem za te vw kante sa prenaduvanom cenom povraca mi se

Zoran

Punto je bas super auto za nase puteve i za džep. Meni je svako auto odlicno, samo da nije švabo prevarant. Gebelsovim lazima nikad necu verovati. Opljackali su pola sveta a sad izigravaju vele-silu. Vandali su ipak pripadali germanskom plemenu. 10 bambija za Punta! <3

Odgovori

Vox

Pola vam nije tacno iz texta

Odgovori

Polovni Automobili

Šta konkretno?

MAKI

Vox slazem se!!! Ja vozim Fiat Punto 1.2 8v probleme sa Motornim računarom nisam imao nit je crkao ili slicno!!! cena servisa je oderem te dok kazes F!!!! Meni nije ni jednom probio ili slicno diftung na glavi motora!!! svaki deo ima svoj vek trajanja tako i diftung posle odredjene km mora da se zameni!!! potrosnja goriva je netacna za 8v manje trosi od onog sto ste vi napisali ili ko vam je dao podatak Ja u servis ne dajem da mi popravljaju punta niti cu!! Sto se tice diftung na glavi motora prica ide ovako svaki Serviser ce te odrati : dosao ja u servis da promenim svecice I dolazi iskusan majstor da proveri kako je njegov kolega namestio I iskusan majstor cuje bucan zvuk kod motora i kaze mi decko tebi je probio diftung glave motora kaze na puntu to cesce probija koja cena? 30.000din I odem kod rodjaka kaze rodja fleksibilna cev nov auto radio kao nov nit se cuje tih odlicno radi cudo a vi koji verujete sta vam kaze serviser dajte 30.000din

branko m

reci sta nije tacni,da je neki nemacki krs onda bi bilo sve tacno

Minja

Mi u Srbiji toliko obozavamo nemacke automobile da je besmisleno praviti anketu. Svaba moze da vara na izduvnim gasovima, ne mora da pravi nikakva posebna unapredjenja u kabini, mi ga volimo do bola...

Odgovori

zoran

Nazalost! Bolesni nemci!

branko

svaba je za srbe sve,pogledajte samo ove male svabove klase punta pa oni ne stave ni kazaljku za temperaturu motora vec samo lampicu i kada se ona upali onda je sve spremno za generalku,na tabli imaju kazaljku za gorivo i tri lampice ali mi ih i dalje volimo ,nedaj boze da stave kao u citroenu tabla kao na avionu pa ko to da prati i gleda mora da vodis jos jednog pomocnika kao u avionu kopilota

dr..

sto se tice nemackih automobila volim i gledam samo bmw i mecku ostali krsevi sa prenaduvanom cenom tipa golf 4 1999 od 7000e sto ga vozio deda sa kracom nogom pa gas nikad nije mogo da patosira to neka zadrze prodavci i ljubitelji za sebe

Sasa mladenovic

Ima i boljih auta u klasi za nas nema boljeg auta a pogledajte sajtove i napolju su na ceni.

Odgovori

m miki

Nekada davno pre dvadesetak-trideset godina, u doba jugića i stojadina bio je pojam imati neki tadašnji Fiat, čak i npr. Una u najjeftinijoj varijanti (od opreme-bez serva, air-bagova, abs-a, i naravno ni k od klime, itd.). Danas i Punta mnogi-mnogi preziru, nekako je postao yugo sadašnjih vremena, znači da su nam danas očekivanja od auta znatno-znatno veća nego ranije. Lično smatram da neki Punto u dobrom stanju i solidnom opremom ipak nije baš auto za bacanje.

Odgovori

Maksi

I jugo,stojadin,fica,peglica su izasli iz fiatove tvornice. Kad procitate da je punto naslednik juga,sve vam je jasno,tj da je krs i lom.

branko

Maksi.....ja stvarno ne znam gde si ti procitao da je punto naslednik od juga, stojadina i fice ,nasa fabrika koja je pravila ficu,stojadina i juga je propala i oni nemaju naslednika,punto je italijanski auto koji je tek kasnije poceo i kod nas da se pravi i on sa nasom zastavom nema ama bas nista osim istog dvorista ,punto za ta tri SRPSKA bisera je vasionski brod i to nije za takvo poredjenje,da sam imao potrebu za novim sigurno bi to bio nov punto ali kada se nema dobro mi je dosao i polovan

vlada

M miki..Ne razumem pojedince na ovom forumu..Punto je odlican autic za gradsku voznju,jeftin u nabavci kao nov,delovi nisu preterano skupi sem kod ovlascenog uvoznika i servisera,a masa firmi u Beogradu ga koristi kao sluzbeno vozilo..Da je toliko los,firme ga ne bi uzimale,a najvaznije je da svakodnevno zavrsava posao..Naravno,kao i svaki automobil njegove klase,on nekako gura do svoje 8.godine,a posle sta bude..Ako ga koristi fizicko lice,trajace punto i vise,naravno uz redovno servisiranje..Cemu povika,krsh,otpad itd..Pa ne moze punto da se poredi sa audijem,toyotom ili mercedesom koji su vrhunski automobili..A i oni su posle svoje 12.godine kante spremne za remont..

Vlajko

Do skoro sam imao Punta 2009. Kragujevac, presao pravih 45.000km,preziveo poplavu na 15.000,sam sam ga sredio, rasturio u sraf, ocistio sve i sastavio, upalio iz prve, crkao akumukator, motori farova i servo, posle toga isao 2x u Grcku, 10 puta u BiH, NIKADA NIGDE NIJE STAO NITI NESTO CRKLO!!! SAVRSEN AUTO ZA MALO PARA!!! Prosecna potrosnja BENZINA od 98 oktana na otvorenom 4.5l!

Odgovori

vlada

@ZORAN..Sto se tice 1.9 jtd,mnogi mehanicari tvrde,da na njemu ne moze da se prepozna da li je presao 250 ili 450 hiljada km,jer isto radi..Perfektan agregat,Italijani su ga napravili extra..

Ratko

Najisplativiji krš za grad :)

Odgovori

nenad

nema bolji auto za 1000-1200e ...samo stari modeli trule dosta od 2001-2003 god ...

Odgovori

Nele

Ne znam za Vas, ali sam posedovao z10 ( Italijana)... Bio prezadovoljan sa autom, troskovi odrzavanja mali ( taman koliko je moj dzep i mogao da finansira ), putovao i za CG, Hrvatsku, Republiku Srpsku itd. O lokalu da nepricam, od tacke A do tacke B. Sa predjenih 50.000km radio jedan veliki servis i 4 mala, par zamenskih delova na prednjem trapu i to je sve! Ulje niti trosio niti rashladnu tecnost, jedino benzina sa prosecnom potrosnjom oko 7,5l. I sto je najbitnije nigde me nije ostavio. Veliki pozdrav.

Odgovori

Japanac

Znas kako se kaze,spasi me boze rata i fiata.

vlad

Kako pređenih samo 50.000km, pa to je ništa! Niste ga valjda vozili samo do 50.000km? Taj automobil generalno može bez ikakvih problema da prelazi 200-300 k km pa mi je nejasno ako ste ga kupili novoga zašto ste ga prodali nakon samo 50.000km!?

Nele

@vlad Nisam ga uzeo novog, bio je polovan sa predjenih 120.000km. Tada sam radio veliki s. i vozio narednih 50 hiljada mozda i malo jace.

zoran

JAPANAC!! Nije ti dobra rima. Spasi me BOŽE RATA I PASSATA! Jesi li kad odrzavao Passata? Vidim da nisi. 450 000 km na Fiat Stilu 1,9 mjt. Nikad radio kvačilo,nikad turbinu. Dok na nekim passatima i golfovima 5 kvačilo su ljudi radili na 50 hiljada a na passatu turbinu na 120 hiljada km. Pusti me nemačkih priča. Promenio sam vise od 20 automobila i sad vozim Lanciu 165 KS.

Zoran

Nisi ti to dobro cuo Japanac! Ne daj BOŽE rata i Passata. Jesi li kad kupovao delove za Passata? I ono kad ti na sedmici Passatu ode turbina na 125 hljada km.

dirk

ovo za 450000 km sa jednim kvacilom je impresivno. posebno za stilo koji ne vazi za najpouzdaniji. mada realno ni moj 307 ne bi trebao da bude pouzdan al je upravo dosao do 300000 a fabricko kvacilo zamenjeno pre 10ak hiljada.

Pilipenda

Zaista ne znam ko je pravio ovo poredjenje ali solidna 207ica ili 307ica moze da se nadje za te novce,a da bude godiste od 2004 pa navise. A kada sam video koliko su delovi za punta u odnosu na peugeot stvarno nikada ne sesti u njega.

Odgovori

Pilipenda

Da se ne uvrede dame. Ima i 206ica od 2004 pa navise za te novce. :)

vlada

@Pilipenda..Realno, fiat kao brend nikad nije mogao da parira Peugeot..Naravno,svako od nas ima po neko iskustvo,ali dubina dzepa je presudna za bilo kakvo poredjenje...Ipak i punto ima svojih prednosti,nije da nema,pocev od servisne mreze,dostupnosti delova,cene rada majstora,itd,itd..Inace Pezo 307 nije u klasi punta,i ne moze biti poredjenja..

Đorđe

Vozim službeni 1.2 60 ks kupljen nov 2011. Nisam komercijalista, auto pazim kao da je moj. Generalno, većih kvarova nije bilo do sad (200.000 km). Nasuprot tome, non-stop ima neke sitnije kvarove. Ne sećam se da je jednom išao na mali servis, a da nije bilo još nešto da se radi. Te kvaka zadnjih vrata se ne vraća, te otkačio se brisač, te otpala kapa ručice menjača, te pali se žmigavac kad kočim, te vuče struju preko noći (radio pravio problem); otpalo kućište filtera vazduha; oseti se benzin u vožnji... U ovom autu svako preticanje je rizično. Trećom jedva, četvrtom i petom nikako. Moj je crn, tako da leti klima ne može da rashladi ni da bude podnošljivo. Parkiranje je lako ako nema prepreka ispod linije koju pokriva retrovizor. Kolega je dvaput pogodio stubiće. Sve u svemu, ne bih mogao da preporučim ovaj auto.

Odgovori

Pero

A, jel privatno voziš biciklo ili si ljubomoran na skuplje službene automobile? Moj je 2010-to i prešao 190000km. Sem redovnog održavanja nije bilo kvarova. Jedina mana je farba, pojavile su se fleke na haubi. Definitivno je najbolji odnos cene i kvaliteta u svojoj klasi.

Aleksandar

Svi kukaju na Punta, Punto ovakav, Punto ovakav, a dok sam tražio auto za sebe (kupio Polića na kraju), nijedan dobar Punto (bilo da li je naš Zunto ili Grande Punto) se nije zadržao na oglasima duže od 2-3 dana. Imao sam utisak da cela Srbija samo Puntiće kupuje :)

Odgovori

Pera

I ja sam isto tako mislio, kupio sam ga za 1200 dok je prodavcu preda mnom goreo telefon od ostalih kupaca, sad par meseci kasnije i 300 evra uloženih u mehaniku u njega za 1400 me niko ni ne zove već nedeljama, a u minusu sam svakako.....

branko m

Pera....moze covek da se razocara i resi da ga proda ali Pero ako si kupio i ulozio u njega sa namerom da zaradis a ne da se vozis onda si pogresio,trebao si samo da ga dobro ispoliras ako vec nije i detaljno operes i onda stavis malo vecu cenu i to je to neko ce da se zaleti a u medu vremenu se vozikas ako je registrovan,ne mogu svi da budu preprodavci,ja sam pre 7 godina kupio punta 1,7TD 51kw sa klimom aibagom i vozio se 5 god (kostao me 2.500e) ,u startu zamenio diskove ,plocice dva grejaca ,zupcasti kais , spaner i vodenu pumpu i sledecih 5 godina prosao 96000km a imao je vec 202000 km. bez kvara i bilo kakvih ulaganja ,radio mali servis na svakih 10000km i ne moze da mi neko kaze da punto nije dobar,punto je bio iz 98 god,bez trunke rdje i danas je takav covek se vozi bez problema vidjam ga kaze ne pada mu na pamet da ga menja,ni ja ga ne bih menjao samo mi je trebao karavan,nije se desilo i na -15 da nece da upali a napolju sam ga drzao

Dr..

branko m.....Ispoliraš,staviš veću cenu i neko će da se zaleti.Mnogo si kontradiktoran,ovamo pljuješ preprodavce a ti si prvi taj.Više ne znaš ni šta pričaš.Bolje se branko m pravi M udalji odavde.

branko m

dr....naravno tako rade pravi preprodavci a prostulji kao ja i pera sve popravimo i onda hocemo da prodamo a to nije bas isplativo ,neki put se covek preracuna i ode u minus,ja sam uglavnom za sebe tako radio kada kupim polovnjaka mora da se ulozi ni jedan nije do sada bio bez ulaganja mada su prodavci tvrdili da nema da pipnes,medjutim posle mesec dana voznje sve se pokaze sta mu fali i onda kljuceve u ruke i radi a pre toga u delmaks poo delove ako mislis da se vozis jedno vreme bez problema

branko

Dr...ja sam kupio punta 1.7td i vozio punih 5 {pet) godina prosao skoro 100000km i prodao sa skoro 300000km u potpuno ispravnom stanju e ako je to odlika preprodavca onda sam i ja preprodavac

branko

sve si rekao,,ipak kupio POLICA ma polo je auto

Pera

Nelupaše mi minuse a pritom nisam napljuvao auto kao auto, nego ovde retardi misle da onaj ko kupi auto i hoće da ga proda relativno brzo je preprodavac. Ne druže nisam preprodavac, trebao mi je auto hitno koji nije skup i koji može da se proda kad zatreba i kad stignu pare za nešto ozbiljnije. Punto nije skup za popravljanje i možeš da se zezneš i kupiš loš i da te to ne košta puno, ali nije u tome stvar. Stvar je u tome da ako hoćeš da prodaš auto za pare, za šuške, za zelembaće, a ne za zamenu ko koga prejebe i ko kome uvali šta god, onda si u problemu. Automobili se po selima prodaju za nerealne cifre, tako što tu cifru niko ne dobije u evro već se izmenjaju i isprebijaju. Nema to veze sa autom.

stop

Odlican tekst ali vozaci punta su generalno neodgovorni. Ne znam da li sam jedan punto ispred sebe video da mu se ne pali zmigavac kad se stisne kocnica. To moze da bude jako opasno.

Odgovori

vlada

@Stop...Ljudi su postali toliko bahati da retko ko i pali migavac,na kruznom toku i da ne pricamo..

Слободан

Пишите још оваквих текстова. Одлични су.

Odgovori

Djole

U firmi često vozim 10-ku, i često pomislim kako bi bilo sjajno da za po gradu uzmem jedan, medjutim svaki put kad pogledam cene po oglasima, brzo odustanem od te zamisli. Ljudi bez pardona traže i preko 2000 za 15 godina star punto. Hvala, ali ne hvala. Da je taj 2004-2005 od 1200-1500€. ili recimo 2007-2009 oko 2000€, pa da se razmisli onda...

Odgovori

aleksandar

Ne znam šta si ti gledao, ja zamalo da kupim Punta iz 2011e za 2200e.. toliko je bila istaknuta cena, verovatno bi ga spustio na 2000e

Dr..

Kupci koji hoće da kupe punta,traže da on bude nov,neogreban,naravno sa servisnom knjigom od prvog dana i da dobiju garanciju bar 12 meseci,jer ipak 1200e nije mali novac.I da naravno da je punto naš nacionalni auto,posle juga i keca seda se u punta,to je pravi izbor za naše Prepametne i pune znanja cenjene kupce.

Odgovori

branko m

Dr...bas si pravi Dr. kupci kada kupuju auto gledaju da im ne uvalis ksinu ,gledaju koliko mogu da vide a punto je odlican auto i ne zaostaje za ostalima iz iste klase,za pocetnike i gradsku voznju je idealan,mali, okretan a i potrosnja je u normalnim okvirima a sto se tice 1200e pa to uopste nije mali novac,mozda jeste mali za nekog prevaranta i lopova koji lako dolazi do para ali za postenog coveka i radnika nije malo

Dr..

E Branko M baš si pravi M...

branko m

Dr....mnogo mi licis na ove nase polu pismene preprodavce koji znaju sve,a verujem da servisne knjizice sam popunjavas posto ih ima blanko za 10e i onda njima masete kao da su sveto pismo,i opet ti kazem da je 1200e lepa lova i samo za lopove i prevarante nije nista naravno dok ih ne uhvate tj dok ne padnu

Dr...

Branko m pravi M...vidim da sve o prevarama sa servisima znaš,čak i da ima da se kupi servisna knjiga za 10e,baš me čudi odakle ti to,ali hvala na savetima,ovo su i te kako važne informacije za nas Obične ljude koji o tome ništa ne znaju,I koji samo komentarišu datu temu.Još jednom hvala i pozdrav za Branka M...

branko

dr....naravno da mnogo znam a znam da si ti mirodjija u svakoj temi na POL. AUTOM. u sve se razumes nema sta neznas,mnogo si mi OBICAN koji kao nije obavesten ,puni su oglasi auta sa servisnom knjigom a kada je pogledas ona nova, kao da je juce stampana, kao da su ih doktori popunjavali a ne masni mehanicari svi to znaju ali opet veruju prevarantima,mada ovde nije to tema vec prica o puntu koji je za nase uslove odlican auto ,mogu da ga kude samo ovi golfasi 1-2 jel ako auto nije iz nemacku nije za nista

goran

Vozim punto 1,2 16V,2003.god. kupljen na auto placu 2013,uvoz iz Italije.Prešao sam do sada 45000 km bez ikakvog kvara,prosečna potrošnja nije prešla 5,2 lit (direktno merenje). Potrošnja u ravnici (mirna vožnja do 90 km/h) 4,4 lit. Auto snova,pozdrav

Odgovori

milan savic

Ipak je frojd bio u pravu kad je reko da je sex koren svega. Idi .... nesto drugo umesto tastature

Odgovori

branko m

milan savic...taj ford jel bio TDCI ili TDDI

Aca

Imao sam 2004,potrosnja 7l u gradu. Bio truo,problemi sa abs-om i naravno servom. Prodao i slavim taj dan kao krsnu slavu.

Odgovori

branko m

aca,,,,i naravno kupio si svabu TDI sa crveno DI i vozio se sretno i veselo do kraja zivota

Aca

Kupio sam toyotu yaris i najbolje ulozenih 2 000e u mom zivotu.

daki

nista bolje za nase puteve i nase prihode.

Odgovori

Aleks

Najbolji auto na svetu. Ispravan i održavan Punto je bolji od bilo kog neispravnog pa makar to bio i Mercedes. Da Punta nema, mnogi bi svinje jahali do posla i vukli torbe po autobusima.

Odgovori

kole

Ha, ha nasmeja me bas. Imam kolegu koji je kupio novog puntica 2005 i sad ima na satu oko 220.000. Sin mu je cesto isao u Banjaluku sluzbeno i nakucao kilometrazu. Po neki kvar (taj senzor volana je menjao i bas smo se cudili sta tu ima toliko da kosta) , motor kao sat, ne trosi ulje, a sve vreme na plin. Po njegovoj racunici, usteda na plinu mu je isplatila ceo auto.

ns ja

Ha, ha,kralju, 100% tačno! Do juče se 99% Srbije klocalo na kojekakvim krševima, a sada tražimo mane puntu! Realno, pogotovo ako je kupljen nov, nema boljeg auta za prosečnog Srbina koji ne pati od kompleksa. Potrebno je samo higijenski minimum održavanja - ulje, filteri, kaiševi, španeri, vodena pumpa..i auto verno služi!

Dera

Kole care pogodi ga u centar. Kupio novu Z10 2006. Vozio 11 godina bez kvarova, samo servisno održavanje. Ide kao auto od 60ks, troši isto tako. Prodao ga za 2400e, 120000km Autić ko zmaj.

DOHC VR6

Italijanski kršić, a italijanski krš je Stilo.

Odgovori

Dejan

Ti imas neki ozbiljan psihicki poremecaj. Ovo nije nikakva uvreda. Trebalo bi da nadjes neki hobi ili da porazgovaras sa lekarom.

Roki

U pravu si druze, ima problem u glavi. Non stop sedi na kompu i ceka temu...Sve marke sem Nemaca pljuje, vredja, ponizava...ogranicena osoba plitkih stavova

Nenad

VR6 pise a garant vozi TDI, ali crveno DI :)

branko m

odlican tekst,punto je za radnicku klasu super auto,nama i nije potreban bolji,licno sam imao punto 1,7TD 51kw iz 1998,punih 5 godina i sa njim prosao 96000km to je prosao bez kvara a uzet sa 202000km,nigde nije imao rdje jedino sto je taj dizel motor starije generacije i potrosnja mu je oko 6-7 litara prosek zavisi kako se nagazi ,radjen veliki servis odmah po kupovini a posle mali servisi na 10000km,reglaza dizni 5e kom kod Coleta u BG,od delova odmah sam zamenio diskove i sajlu rucne ,dva gerejaca i 5 godina nisam pipnuo nista,da mi nije trebao karavan ne bih ga menjao,imao je i klimu i airbag za vozaca

mirko

Vozio sam Stila nekoliko godina i ostao mi je u prijatnom secanju. Tacno je da se pale razne lampice, ali ni jedna te nece zaustaviti na putu. Motor neunistiv, menjac takodje. Majstor koji mi je punio klimu kaze da se ne kvare skoro nikad za razliku od VW grupe. U Srbiji je retko koji Stilo presao manje od pola miliona km i idu neumorno. Italijani su sjajne zanatlije i njihove masine iz oblasti obrade i secenja stakla, kamena, drveta, aluminijuma, za pletenje tkanina i carapa, rucni alati za profi rad itd su neprevazidjeni u svetu.

Mirko

Zaboravio si da mu je fabricki komp stavljen na najgore moguce mesto,veliki italijanski strucnjaci.