Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Sve o ugradnji metana i da li se to isplati

Sve o ugradnji metana i da li se to isplati
Postavljeno 05.04.2019. u 09:14
Autor: Dragan Romčević

Metan postaje sve popularniji u Srbiji. O tome govori i otvaranje novih punionica.

Međutim, mnogi vozači još uvek zaziru od metana iz više razloga, pa ćemo proći stavku po stavku, od cene ugradnje, potrošnje, performansi, težine boca (rezevoara), autonomije (koliko može da se pređe sa jednim rezervoarom), broja i lokacija punionica…

Koliko košta ugradnja uređaja za metan?

Ugradnja metana košta oko 850 evra za prosečan automobil. To podrazumeva auto sa motorom do 2.000 kubika. 

To je prosek. Na cenu u velikoj meri utiču rezervoar, odnosno rezervoari ukoliko ih ima više.

Stvar je u tome što su rezervoari za metan veći, teži i skuplji od rezervoara za plin. Moraju da imaju veoma debele zidove kako bi izdržali pritisak pod kojim se metan drži.

Goran Pešić, vlasnik servisa za ugradnju plina i metana GTA, kaže:

„Jedan rezervoar košta od 250-350 evra u zavisnosti od zapremine. Da bi se uštedeo prostor, često se ugrađuje više manjih rezervoara, ali se time osetno povećava cena, pošto manji rezervoar nije proporcionalno jeftiniji od većeg. Recimo da je jedna velika boca 320 evra, a jedna mala 280 evra. Dakle, nije neka velika razlika u ceni. Na primer, ako neko hoće da stavi četiri male boce, to je već 1.120 evra“.

Inače, za metan ne mogu da se koriste toroidni rezervoari kao za plin, koji idu na mesto rezervnog točka.

Postoje i mnogo lakši rezervoari od kompozitnih materijala, ali oni su i znatno skuplji, pa se kod nas gotovo i ne ugrađuju.

Uređaj za metan vrlo je sličan onome za klasičan plin, pa se ni instaliranje i sam način rada mnogo ne razlikuju. Motor se pokreće na benzin i automatski prebacuje na metan kada se postigne određena temperatura (uglavnom niža nego kada je u pitanju plin).

Koliko košta atest i reatest za metan?

Nakon ugradnje se radi atest – on košta  oko 17.000 dinara plus tehnički pregled.

Zatim se na svake četiri godine radi tzv. reatest – on košta 10.000 dinara.

Koliko dugo mogu da se koriste rezervoari za metan?

Oni imaju „rok trajanja“ 20 godina od dana proizvodnje, za razliku od rezervoara za plin koji mogu da se koriste 10 godina.

Nakon 20 godina mogu da se ispitaju kako bi se koristili i dalje, ali pitanje je koliko se to isplati, pošto je neophodno skidati ih i obaviti ispitivanje u posebnoj laboratoriji.

Fabrička ugradnja

Mnogi proizvođači fabrički ugrađuju uređaje za metan u pojedine modele – u tom slučaju je i motor prilagođen za pogon na ovo gorivo (npr. ima veću kompresiju), pa je gubitak snage manji nego kod naknadne ugradnje. Uglavnom se ne nalaze u redovnoj prodaji kod nas, ali neke možete poručiti u auto salonu.

U skladu sa gorivom, obično imaju i posebnu oznaku, kao NGT kod Mercedesa ili BiFuel kod VW. 

Npr. u ponudi su Lada Niva sa četvora vrata (dugačka) sa rezervoarom u koji može da stane 10 kg i Lada Vesta.

Ranije se prodavao Fiat 500L sa fabričkim uređajem za metan. Pokreće ga dvocilindarski (da, 2 cilindra) turbo motor od 875 „kubika“, koji razvija 80 KS kada se vozi na metan i 85 KS kada se vozi na benzin.

Motor je posebno prilagođen korišćenju metana kao goriva. Ima dva rezervoara – manji uzdužno ispod kabine u centralnom tunelu, a drugi u podu prtljažnika poprečno. Do 100 km/h  na metan ubrzava za 15,7 sekundi – na benzin za 14,8 sekundi. Prosečna potrošnja je od 4,5 do 5 kg metana na 100 kilometara.

Polovni automobili na metan

Polovna vozila koja koriste metan možete da pogledate na našem sajtu klikom na ovaj link: polovni automobili na metan. U trenutku pisanja teksta bilo ih je oko 320.

Težina i dimenzije rezervoara za metan

U tabeli ispod možete da vidite koliko su teške prazne boce (rezervoari) u odnosu na dimenzije.

Koliko metana prima rezervoar od 90 litara?

Metan je uvek u gasovitom stanju, za razliku od plina. Zato se metan i naziva „komprimovani prirodni gas“ (KPG) ili na engleskom „compressed natural gas“ (CNG).

Plin se naziva „tečni naftni gas“ (TNG) ili na engleskom „liquefied petroleum gas“ (LPG).

Pošto je metan uvek u gasovitom stanju, ne meri se u litrima kao plin, nego u kilogramima. Koliko će kilograma stati u bocu zapremine 90 litara (tj. 90 kubnih decimetara) zavisi od pritiska pod kojim se „nabija“ u bocu.

Taj pritisak nije isti na svakoj punionici, a u nekim slučajevima čak ni na svakom crevu na istoj pumpi. Stoga na jednoj pumpi možete u rezervoar od 90 litara da upumpate 11 kg, a na drugoj 13 kg.

Takođe je vrlo bitna i spoljašnja temperatura, pa ne može da se napuni ista količina zimi i leti. Kada je napolju visoka temperatura, u rezervoar staje manje metana – čak i za trećinu manje kada poredimo ekstremno visoke letnje temperature sa izuzetno niskim zimskim.

Goran Pešić iz servisa za ugradnju plina i metana GTA (www.autogasgta.rs) navodi nam kao primer svoj automobil – Mercedes E klase sa fabrički ugrađenim metanom i čak 4 rezervoara (na slici ispod) raspoređena tako da i dalje ostaje mnogo prtljažnog prostora.

Letos je uspevao da napuni maksimalno 15 kg, a zimi uspe i do 19 kg.

Uglavnom – rezervoar od 90 litara, koji je težak 96 kg, dužine 930 mm i prečnika 406 mm, prima od 12 do 14 kg metana, a u retkim slučajevima i do 15 kg.

Potrošnja metana

Potrošnja metana izražava se u kilogramima – to je usvojeno pošto je on uvek u gasovitom stanju. Dakle, u kilogramima ga sipate na pumpi i u kilogramima merite potrošnju.

Prosečna potrošnja je oko 5-6 kg na 100 kilometara. Po aktuelnim cenama (npr. 97 din), to je 480 - 580 dinara na 100 kilometara.

U gradskoj vožnji, naravno, potrošnja raste, pa može da dostigne i 7-8 kg, ali u istim uslovima ni dizelaši ne mogu da se pohvale malom potrošnjom.

Upozoravamo na „lovačke priče“ vlasnika dizelaša koji jednostavno vole da impresioniraju druge niskom potrošnjom svog automobila - ne verujte svemu što čujete.

Goran vozi Mercedes E200 NGT, sa automatskim menjačem i motorom od 1.8 litara, koji zahvaljujući kompresoru razvija 163 KS. Kaže da u gradskoj vožnji troši 8-8,5 kg, ali da na auto-putu pri brzini od 130 km/h bez problema spusti na 5 kg.

Ako uglavnom vozite po gradu, ugradnja metana će se isplatiti posle manje kilometara.

Posle koliko se isplati ugradnja metana?

Napravićemo jednu računicu pri čemu ćemo pretpostaviti da auto prosečno troši:

a)  Plina 10 l/100 km
b) Benzina 8l/100 km
c) Dizela 6 l/100 km
d) Metana 5,5 kg/100 km

Cene u tabeli su uzete 4. aprila 2019. godine, pri čemu treba imati u vidu da cene nisu iste na svim pumpama i da na istoj pumpi mogu da se menjaju iz dana u dan.

Takođe, u ovu računicu nismo ubacili troškove ugradnje uređaja za plin ili metan, kao ni troškove za atest ili reatest, već poredimo isključivo potrošnju goriva.

Ukoliko kupujete benzinca bez uređaja za plin ili metan i planirate ugradnju, vrlo lako ćete i te troškove ubaciti u kalkulaciju. Ne možemo da analiziramo svaku moguću situaciju – sada poredimo isključivo troškove za gorivo.

Pogledajmo sada koliko više novca se daje za gorivo, odnosno koja je razlika kada se vozi na plin, benzin ili dizel u odnosu na metan.

Gde može da se natoči metan?

Uspeli smo da nađemo 19 pumpi na kojoj može da se kupi metan. Ako smo neku propustili, slobodno nam javite.

Uskoro još pumpi za metan?

Sa više strana smo čuli i zvanične i nezvanične najave da će broj pumpi sa metanom značajno porasti, ali ostaje pitanje kojim tempom. Naravno, nikada neće ni približno dostići broj pumpi sa plinom zbog znatno težih tehničkih uslova.

Metan u inostranstvu

Mnoge vozače brine nedostatak mesta za punjenje u inostranstvu. Međutim, punionica sa metanom ima, samo treba dobro isplanirati put. Problematične su Crna Gora, Bosna, Rumunija i delimično Hrvatska.

Na ovom sajtu možete da nađete lokacije punionica za metan u čitavoj Evropi: www.cngeurope.com

Ipak, pre puta napravite plan gde ćete puniti metan i proverite pumpe, pošto smo primetili da podaci za Srbiju nisu potpuno ažurni.

Koliko je ranije koštao metan?

Krajem 2007. cena je bila oko 47 din/kg... Ipak, tada su troškovi ugradnje bili mnogo veći, dok su druge vrste goriva bile jeftinije, pa ne možemo da pravimo direktno poređenje o isplativosti u tom periodu i danas.

Zašto se metan meri u kilogramima, a ne u litrima kao plin?

Kubni metri i litri nisu praktični, pošto količina metana u jednom kubnom metru ili litru zavisi od pritiska i temperature. Naime, metan uvek ostaje u gasovitom stanju, pa će ista količina ispuniti svaku zapreminu, samo pod različitim pritiskom.

Plin se, sa druge strane, u rezervoaru nalazi u tečnom stanju, pa može da se meri u litrima.

Redovno održavanje i servisiranje uređaja za metan

Metan je znatno čistiji od plina, pa gotovo da nema problema sa zapušenim filterima ili potrebe za sređivanjem isparivača. Ipak, na 15.000 km trebalo bi obaviti preventivni pregled.

Generalno, mnogo je manje problema nego kada je plin u pitanju.

Da li je metan opasan?

Ne - iako se drži pod velikim pritiskom, rezervoari su veoma jaki i testiraju se na mnogo veći pritisak od onog na koji se pune.

Rezervoari su otporni i na veoma snažne udarce prilikom saobraćajne nesreće. Pritom, metan je eksplozivan samo u uskom koncentracionom opsegu, a pošto je lakši od vazduha, brzo mu se smanjuje koncentracija u okolini u koju se ispušta, te je mogućnost eksplozije vrlo mala.

Dakle, metan je veoma bezbedno gorivo.

Zaključak

Isplativost metana zavisi od kilometraže koju prelazite, u kakvim uslovima (grad ili otvoreno) i kakav auto vozite.

Stoga svako mora da napravi sopstvenu računicu – da u nju ubaci troškove ugradnje, atesta i reatesta, planiranu kilometražu, poređenje potrošnje metana i benzina... Tek tada ćete  videti nakon koliko vremena, odnosno kilometara će ušteda na gorivu pokriti troškove ugradnje i kolika će biti ušteda na duži rok.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 36
Pregleda: 31201
Ocena: 4.5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Damir Ulovec

Beočin kod Novog Sada, Darzal komerc. 93 RSD /kg, samo za keš.

Odgovori

Damir Ulovec

Potvrđujem gore napisano za VW. 2010., B6 karavan, 1.4 EcoFuel, 110 kW, DSG menjač. Na otvorenom putu sa tempomatom (80 km/h) ispod 3,5 kg /100 km. U gradu oko 5,8 - 6 kg /100 km, na autoputu (opet sa tempomatom), 130 km/h, 5,0 - 5,2 kg /100 km. Moj prosek za benzin je malo više od 0,3 l /100 km, jer brzo prebaci na metan. 3 boce, ukupnog kapaciteta 22 kg. Benzinski rezervoar 31 l.

Odgovori

Darko

Sve mogu da razumem ali da se atestira nesto sto je fabricki ugradjeno je pljackanje naroda.Znaci da je moguce da se napravi zakon da motori u vozilima moraju da se atestiraju na 5god jer je nas zakon NAJPAMETNIJI NA SVETU

Odgovori

M

Moj auto Trosi 5.5l benzina na otvorenom i oko 8 litara plina. Ima 2000 kubika i 160ks. Bas me zanima koliko bi kg trosio metana 3-4 :D

Odgovori

Mile

U Omladinskih brigada ne postoji vise

Odgovori

Milan

Do danas sam mislio da je metan apsoluto bezbedan,da se boce testiraju na daleko vecem priisku od radnog a da priisak na pumpi nije veci od 220 bara.Danas sam video snimke sa pumpe gde boca eksplodira i gde ocigledno niko u vozilu ne moze da prezivi.Snimak je iz Brazila ,vozilo vw ko zeli da vidi moze lako naci.Poceo sam da istrazujem i saznao da se slicno dogodilo i u Nemackoj,Svedskoj i jos nekim zemljama.U pitanju je Tuaran 2005-2009 i problem je ostecenje rezervoara usled korozije.

Odgovori

Pedja

Da li si se potrudio da se raspitas kako je VW reagovao posle tih slucajeva? Svim vozilima su bez nadoknade zamenili-stavili nove boce drugog proizvodjaca

Aircraft Mechanic

Kako sa snimka mozes tacno da tvrdis da je u pitanju metan a ne plin?

Biljana Laslo

Ja vozim landrover freelander 1.8 i potrosnja benzina mu je od 10/12 l. Na metanu u dinarima me kosta oko 650 din po gradu. Metan je naknadno ugradjen i apsolutno mu nista ne fali sto nije fabricki ugradjen.

Odgovori

Dušan

Kod VW bifuel je auto sa tng a ecofuel je sa kpg!!

Odgovori

Zoran

Svako ko kupi bilo koji auto na cng ima da se preporodi.zato sto ce mu mnogo para ostajati ili za iste pare moci da predje duplo vise kilometara.

Odgovori

brmba

Lepa prica ali ne bih mogao da se maltretiram svakih 300-400 km na pumpu. Isto to vazi i za grdosije koje trose 20l benzina na 100km.

Odgovori

Jozza

Ja vozim grdosiju od 5m, 2000ccm i 150ks, i troši 11,5L plina, a uopšte nisam nežan na gasu. Auto koji troši 20L benzina je ili tehnički zastareo ili neispravan.

Vlada DD Automobili

Pozdrav, Moja oba automobila su na metan, Fiat Punto i Opel Combo i prezadovoljan sam sa oba automobila a sa Combom pogotovo jer ima ceo gepek slobodan i ravan potpuno(zato sam iskljcivo njega hteo da uvezem). Sto se tice potrosnje, oba auta mi isto trose, tj. sa Combom napunim rezervoar za 1550din(u proseku) i predjem oko 330km, nekad malo vise nekad malo manje (vecinom gradske voznje). Punto trosi isto toliko s tim sto od gepeka nema prakticno nista, eventualno par kesa iz kupovine moze da stane. Sto se tice odrzavanja jeste istina da su skuplji delovi kada je fabricki metan u pitanju ali su isto tako i nemerljivo trajniji jer je sve ojacano i prilagodjeno u te svrhe. Dakle, po mojoj racunici, Punto na cist benzin, 1.2 8v mi je trosio 1080din na 100km, ovaj na metan oko 450din na 100km.

Odgovori

Hydrogen Fuel Cell Technology

Nego, kad će članak sa električnim skuterima?

Odgovori

Nick

Posto zivimo u Srbiji ne mogu a da ne pitam, da li je potreban atest kada se uvozi auto sa fabrickim udjajem? I da li je potreban atest za vozila sa fabrickim uredjajem kupljenim kod nas ? Unapred zahvalan

Odgovori

Polovni Automobili

Možete da uvezete polovan automobil na metan, bez obzira da li ima fabrički uređaj ili je naknadno prepravljen, ali se potrudite da uz njega dobijete svu neophodnu dokumentaciju i uverite se da su ugrađene odgovarajuće (homologovane) komponente, kako ne bi došlo do problema prilikom ispitivanja (atestiranja). Osnovno je da automobil ima evropski atest, a ne nacionalni, kako su nam rekli u Agenciji za bezbednost saobraćaja. Ipak, najbolje je da se pre konačne odluke o kupovini određenog automobila iz inostranstva raspitate u Agenciji za bezbednost saobraćaja i Centru za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije.

Zoran

Poštovanje, Uvezao sam Punto na metan i imao dosta poteškoća. Nakon carinjenja morate dostaviti sledeće: Potvrda proizvodjača (coc) dokaz da je u taj auto fabricki ugradjen metan. 100€ Atest metana koji radite u ovlašćenom servisu pošto taj atest teško da možete uzeeti u inostranstvu jer ga tamo morate voziti na tehnički što je skupo i neisplativo. Kod nas košta 150€. Dok sve to budete jurili izgubićete dosta nerava i sigurno još 50€ troškova minimum. Od carine do tehničkog pregleda za registraciju vozila koštaće vas 400€. Fiat Grand Punto 2007 god cariina 570€, amss sa atestima 400€. Audi A4 2.0 TDI 2013 godište carina i amss 960€. Poredjenje je smešno i tužno.

benzin i samo benzin

Evidentno je da u ovoj državi svemu što čoveku može da olakša život, u smislu jednostavnosti ili niže cene upotrebe,mora da bude nabudžena cena od strane proizvođača komponenti a naravno i od strane države koja raznim nametima ima nalog od ko zna koga da štiti stariju tehnologiju i njene proizvođače. Uporedite cenu boce za kiseonik koja se koristi za varenje u kombinaciji sa acetilonom i koja se puni i do 200 bara i cenu ovih rezervoara za metan koji se pune pod istim pritiskom. Hoće li neko da kaže da su ovi rezeervoari za metan od zlata ili sl? Hoće li neko da kaže da treba neka posebnija labaratorija za ispitivanje i reataestiranje u odnosu na boce za kiseonik?Vidim neki pišu o ekologiji.Zabole državu ona stvar za ekologiju-bitno je štiti rafinerije i proizvođače nafte nabijenjem cena novoj tehnologiji.Najekološkiji je puniti svoje džepove a prazniti ih građanima.

Odgovori

zoran

svaka ti je napisana rec zlatna

Miloš

Pozdrav, informacija za urednika, vezana za Trstenik, postoji jedna pumpa koja prodaje metan, zove se Mihajlović, bivši As Petrol i cena kilograma je 99 din.

Odgovori

Polovni Automobili

Zahvaljujemo. Znamo za tu pumpu, ali nismo mogli da potvrdimo da li i dalje radi.

Mladen

Niko normalan sa srpskim primanjima neće pomisliti da ugradi metan, čim bi broj vozila na metan postao četvorocifren desilo bi se isto što i sa TNG-om, koji trenutno ima proporcionalno najveću akcizu iako je najčistije gorivo. Mi i ne vozimo na gorivo nego na akcizu. Ovde se ne može planirati nikakav boljitak u životu, 1000 evra će uložiti samo onaj ko živi u kolima i kome bi se ulaganje vratilo za max godinu dana. Sve preko toga ovde planirati je suludo. Ne daju nama ništa da uštedimo. Sa ovakvom vlasti Daleko je CNG a struja još dalje.

Odgovori

Milos

Nažalost, sve je tačno.

Marko

U kragujevcu postoji jedna metan stanica, vulović I cena je 97 din /kg

Odgovori

Polovni Automobili

Hvala.

Marko Jovanović

Da, zvuči primamljivo, ali sam ipak ostao veran turbo dizelu :D Atest, reatest, preteške boce, smešne performanse uglavnom, čemu to? Meni bi i odgovaralo možda, imam pumpu na 2km od kuće, ali me briga, navikao sam na 320Nm i više, i veću autonomiju, sada točim u proseku kada pređem oko 600-650km. Da ne pominjem što treba da planiram put tako da ubodem pumpu.

Odgovori

Djole

Auto sa fabrički ugradjenim uredjajem na metan, gde je sve prilagodjeno toj vrsti goriva, skroz je primamljiva priča. Sa naknadnim ugradjivanjem se nikad ne bi igrao.

Odgovori

Mikas

Sve mi je jasno osim atestiranja fabricki ugradjenih uredjaja u AMS ili na Masincu. Makar bi za fabricku ugradnju trebalo biti dovoljno ispitivanje u ovlascenim servisima.

S-line

Hmm primamljivo, kada pomislim da bi mi svake godine u dzepu ostalo oko 1000 evra! Mislim da je najbolje uzati auto kojo ima fabricki instaliran uredjaj za metan, jer su bice lepse upakovane, a verovatno i ogibljenje ojacano. Ako ima neko vec duze vreme auto na metan molio bih da napise realnu potrosnju, kako je zadovoljan i naravno o kojem vozilu se radi, tj koje je zapremine motor?

Odgovori

Marko

Imam vozilo koje se koristi kao taxi, prosecna potrosnja je 6/7 kg po gradu, 4/5 na otvorenom,vozilo je citroen xsara Picasso 2005 God 70 kw.

Mladen

Vozim na metan desetak godina, i iskreno iako ne zvuči tako daleko sam bolje prošao sa naknadno ugrađenim uredjajima nego sa fabričkim. Održavanje fabričkih uredjaja kod nas je jako teško, malo ljudi zna ista i tome a tek dijelovi otkidaju koliko su skupi. Naknadno ugrađeni koriste dizne, računar i sve sem reducira i boca od plina i ima dijelova i lako se popravlja. Koristim isključivo stag uređaje jer se mogu samostalno podešavati, održavanje je smiješno jeftino, ulošci dizne su po 3,5 e, mijenjaju se na 50 tak hiljada km, reducir je 70 e, membrane za njega 10e.Potrošnje idu ovako: audi a4 karavan 1.8 20v 125 ks oko 5,5-6 kg/100km. Audi a6 1.8t 150 ks 6-6,5 kg. Vw t4 2.5 110 ks 7 kg. Multipla 1.6 fabrički 4,5-6 kg. Vw polo 1.0 3,5-4 kg. Svakako da je isplativa vožnja, češće se ide na pumpu, ali razlika na preko 600 000 km koliko sam okvirno do sada prešao na metan je i više nego dovoljan razlog za ugradnju. Samo dok se naši vlastelini ne dosjete nove akcize...uživajmo još malo.

Dejan

Imam opel zafiru b, stalno sam na autoputu i predjem oko 100 000 km godisnje. Potrosnja najmanja koju sam uspeo da ostvarim je 4,2 kg pri voznji 70-80 kmh na magistralnom putu. Na autoputu pri 110-120 trosi oko 5 do 5,5 kg. Sa uredjajem nema nikagvog problema i jednostavno se ne kvari. Menjao sam jednu diznu posle 105000 i cena je bila 6000 din (mislim da je polovna bila) i sa njom vozim vise od 65 000 km. Nije istina da je teze odrzavati fabricki uredjaj, sve je zamensko i sve lepo radi. Inace iz N. Sada sam i odrzavam u Lucar servisu. Sve ovo sto sam napisao vazi i za Multiple koje trose 10-15 % vise ali su izuzetno izdrzljive, stoga ih voze svi linijski taxi-i. Sto se tice mercedesa e klase kolega je menjao dizne sve 4.....kod njega nema opcija pojedinacne zamene. pre 2 god su bile oko 400 e a sada cujem da su vec oko 240 ( sto i nije puno s obzirom da je presao "boga i oca")

Dejan

Zaboravio sam da dodam i da je ogibljenje pojacano kao i amortizeri ( kod fabrickih zbog tezine) a moja pretpostavka je i da je lamela prilagodjena i znatno izdrzljivija. Ugradio sam u zafiru zamensku za benzinca 1.6 i nije izdrzala ni 7 meseci tj oko 65000km. Sve u svemu ko prelazi stvarno puno kilometara isplativost je velika, a ko se vozika u normalnim granicama ( kuca-posao-skola-nabavka itd ) moja preporuka je da se ne maltretira zbog ustede od par stotina din mesecno. Kao sto je Mladen vec rekao....drzava nam je takva kakva je pa je samo pitanje dana kada ce ga papreno oporezovati. Pozdrav i nadam se da ce nekome pomoci sve ovo.

Marko Tejić

Imao sam Punta Natural power (1,2, 2005., fabrička ugradnja) i trošio je oko 4,7 kg metana (benzin mu gotovo nije bio potreban - posle sekunde prebacuje na metan i zimi i leti). Performanse na metanu osetno lošije nego na benzinu. Sada vozim Pasat karavan B6 1,4 TSI Ecofuel (2009., 150 ks, takođe fabrička ugradnja) i na metanu ide bolje nego na benzinu. Performanse su mu bolje nego kod 2,0 TDI, a prosečna potrošnja oko 0,5 l benzina + oko 5,2 kg metana na svakih 100 km (uvek kada je hladan startuje na benzin). To mu dođe ušteda od oko 45% u odnosu na 2,0 TDI sa 140 ks! Kapacitet boca 21 - 23 kg, zavisi od temperature i pumpe. Sipao sam u Hrvatskoj, Mađarskoj, Austriji i Nemačkoj. U Srbiji trenutno postoji 21 pumpa. Sve preporuke za vožnju na metan i zaustavljanje kako državnog, tako i globalnog naftnog lobija, a možda pre svega zagađenja!

S-line

Ljudi hvala vam sto ste opisali kako stoje stvari voziti na metan! Tako su uradili i sa plinom, u pocetku je bio mnogo jeftiniji od dizela, nije bilo tesko ni atest dobiti, a i trajao je. E kada su govna skontala da mogu da cerupaju, onda je krenula veca cena pliuna, skuplji atest, pa jos taj reatest i ko zna jos koje p...e materine sve! I sta cu reku, predjem ja na dizel. I sada bih na metan, ali to sto kazete dok se sljam ne doseti nekog novog nameta...