Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Polovnjak: Škoda Superb II – limuzina koja krši pravila

Polovnjak: Škoda Superb II – limuzina koja krši pravila
Postavljeno 18.04.2019. u 12:42
Autor: Dragan Romčević

Škoda Superb 2.0 TDI 170 KS DSG (2008. god)

Zašto Superb nije popularniji s obzirom na sve svoje kvalitete? Izbegavaju ga čak i mnogi ljubitelji marki VW i Audi kojima je potreban veći auto. Zašto? Možda samo zato što ne nosi znak VW ili Audi na „njušci“?

Imidž je nekima „pola“ auta. Uostalom, kao i telefon, garderoba, frizura, patike/cipele, sat... Mnoge stvari se plaćaju znatno više nego što realno vrede zbog određenog imidža. To je realnost i tu ne može ništa da se uradi.

Na sreću, mnogo je onih koji razmišljaju racionalno i gledaju praktičnu stranu – a Superb je definitivno vrlo praktičan.

Zaista mnogo prostora na zadnjoj klupi

Zašto počinjemo test pričom o prostoru na zadnjoj klupi? Zato što se po tome izdvaja iz svoje cenovne klase, a preskače čak i klasu iznad.

U Superbu na zadnjoj klupi možete da se ispružite kao čovek, bez obzira koliko su visoki vozač i suvozač. Stoga nije ni čudo što ga kao službeno vozilo biraju političari, direktori i slična „ekipa“ koja bi mogla da priušti i neku drugu marku.

Po prostoru pozadi može da se poredi direktno sa npr. Mercedesom S klase, BMW-om Serije 7 ili Audijem A8.

Istina, tu je tunel na sredini koji može da smeta trećem putniku, ali u poređenju sa mnogim drugim limuzinama situacija je sjajna.

Prtljažnik

Kad smo već krenuli „naopako“, da tako i nastavimo, pa ćemo kasnije stići do motora i menjača.

U prtljažnik može da se smesti zaista mnogo – zapremina mu je 565 litara.

Međutim, iako je reč o limuzini, ne postoji čvrsta pregrada između prtljažnog i putničkog prostora, već mogu da se spoje obaranjem naslona zadnje klupe, pa mogu da se prevoze i duži predmeti – tako se dobija ukupno 1.670 litara.

Tu je i vrlo zanimljiv način otvaranja vrata prtljažnika. Mogu da se otvore u dva stepena, da se tako izrazimo.

Naime, može da se podigne samo „limeni“ deo kao kod klasične limuzine, dok zadnje staklo ostaje na mestu, a mogu da se podignu i limeni i stakleni deo kao kod hečbeka.

Sam prtljažnik je prilično pravilnog oblika, širine od 100 do 110 cm, dubine 107 cm kad se računa od tovarne ivice do naslona, odnosno 180-220 cm kad se računa od tovarne ivice do naslona suvozačkog sedišta u zavisnosti od toga koliko je suvozačko sedište gurnuto napred.

Pomenimo i rezervni točak punih dimenzija – svaka čast sprejevima za krpljenje gume i run-flat gumama, ali kada za vikend u gluvo doba noći u nekoj nedođiji polomim felnu ili pocepam gumu – želim da imam rezervni točak punih dimenzija i da odmah nastavim put.

U koju klasu spada Superb?

Da rešimo i ovo pitanje. Superb je teško svrstati u odgovarajuću grupu. Često ga „guraju“ u klasu u kojoj su VW Passat, BMW Serije 3, Mercedes C klase  i Audi A4, mada je od svih duži za 10 do preko 20 centimetara.

U redu, nije to baš dramatična razlika u dužini, ali postoji tolika razlika u prostoru za putnike na zadnjoj klupi da ne možemo da ih stavimo u istu klasu.

U nemačkoj premijum trojci pozadi se ne osećate baš prijatno ako ste iole viši rastom, iako se ovi automobili generalno smatraju porodičnim, mada i tu stavljamo znak pitanja - namučite se svaki put kada ubacujete ili vadite dete iz dečjeg sedišta... 

Zato se A4, C klasa i „trojka“ ne uzimaju za vožnju odraslih pozadi, već se ide na A6, E klasu i „peticu“.

Pošto Superb nudi čak i više prostora od te druge premijum trojke, da li onda spada u njihovu klasu? Po dimenzijama da, pa nekim drugim stvarima ne...

Možda je zato najbolje ne svrstavati ga nigde – Superb je klasa za sebe. Možda bi mogli da ga poredimo sa limuzinama kao što su Hyundai Sonata i Kia Magentis. Limuzine sa mnogo prostora po vrlo prihvatljivim cenama koje su na našem tržištu prošle praktično neprimećene, naročito Magentis.

Koji motor ima „naš“ Superb?

Dosta filozofiranja – prelazimo na stvar.

Poznati 2.0 TDI ovde ima 170 KS. Tu je i obrtni moment od 350 Nm u rasponu od 1.750 do 2.500 o/min. Sasvim dovoljno za auto težak tonu i po – do „stotke“ ga potera za manje od 9,0 sekundi.

Menjač je automatski DSG sa dvostrukim kvačilom. I upravo smo došli do najproblematičnije stavke, odnosno pitanja koje se vrlo često postavlja kada su u pitanju mnogi modeli VW grupacije (VW, Audi, Seat, Škoda).

Da li uzimati auto sa automatskim DSG menjačem?

Postoji li Bog? Da li smo sami u svemiru? Gde živi Deda Mraz?

Pored ovih pitanja, nemamo odgovor ni na pitanje isplati li se i koliko je rizična kupovina kola sa automatskim DSG menjačem.

Zašto?

Zato što nismo našli ni jednog stručnjaka, domaćeg ili stranog, kao ni jedan proveren izvor koji bi mogao ili želeo na jasan način da objasni čitavu problematiku i predstavi konačan zaključak onako kako to (naši) ljudi vole – crno ili belo (nema između).

A verujte da smo se naslušali mnogo toga, pročitali mnogo toga, analizirali, tražili, upoređivali... I odustali.

Jedni tvrde da je DSG fantastičan menjač, koji ne pravi nikakve probleme ako se redovno održava. Međutim, kada im postavimo malo konkretnija pitanja u vezi mehaničkih i softverskih problema i kako su isti rešavani u zavisnosti od verzije, shvatamo da ni oni ne znaju čitavu priču.

Poseban je problem u tome što su navodno „isti“ DSG menjači različito podešavani za različita tržišta. Takođe, neki su dobili izmene softvera, neki nisu. Ima tu još mnogo raznih priča, glasina i čitavih teorija zavere, pa odustajemo od borbe sa vetrenjačama.

Neka neko drugi objasni sve u vezi DSG menjača. Mi bismo isto voleli da znamo kompletnu "istinu" u vezi svake verzije, svake softverske intervencije, svake izmene na mehanici, uzroka kvarova, vanrednih servisiranja i izmena...

Ako znate engleski, "proguglajte" malo – naći ćete materijala da čitate sledećih nekoliko meseci. Stoga smo zauzeli neutralnu poziciju. Ako vam se sviđa auto sa DSG menjačem, kupite ga, ako se plašite njegove pouzdanosti, preskočite ga - nas ne pitajte za savet.

Uglavnom, primerak koji smo imali na testu ponaša se odlično, menjač radi lepo, a vlasnik kaže da ga je dobro proverio pre kupovine.

Ostala motorizacija

Svi motori su dobro poznati iz drugih modela VW grupacije. Verzija 2.0 TDI sa 170 KS znatno je zastupljenija nego što se očekuje. Smatramo da je upravo ovaj motor najbolji izbor.

Tu je i ona slabija verzija 2.0 TDI sa 140 KS (takođe nije loša), kao i stari dobri 1.9 TDI, koji ipak sa svojih 105 KS ne obezbeđuje performanse kakve zaslužuje ovakva limuzina. Ova dva slabija dizelaša imaju pumpa-brizgaljka (Pumpe-Düse – PD) ubrizgavanje, dok je 2.0 TDI sa 170 KS dobio „common-rail“.

Od benzinaca, tu su 1.4 TSI sa 125 koji se nije baš proslavio (mada su problematični uglavnom bili oni sa početka proizvodnje), te je među onima koji ne žele dizelaša mnogo popularniji 1.8 TSI sa 160 KS. Imajte na umu da oba imaju direktno ubrizgavanje, pa je ugradnja plina osetno skuplja (za slučaj da razmišljate o tome).

Najmoćnija verzija sa VR6 3.6-litarskim motorom sa direktnim ubrizgavanjem standardno ima pogon na svim točkovima. Do 100 km/h stiže za 6,5 sekundi i razvija maksimalnih 250 km/h. Međutim, ova verzija se nije pokazala naročito popularnom.

Godine 2010. ponuda motora je osvežena. Stigao je 2.0 TSI sa 200 KS, dok je 2.0 TDI od 140 KS sa starom „Pumpe-Düse“ tehnologijom zamenio 2.0 TDI sa „common-rail“ ubrizgavanjem – snaga je ostala ista.

Takođe je 1.9 TDI poslat u penziju, a zamenio ga je 1.6 TDI sa 105 KS, pri čemu je došlo do iste „smene“ tehnologije ubrizgavanja.

Što se tiče menjača, u skoro svim kombinacijama motora i opreme mogao je da se dobije DSG menjač sa dvostrukim kvačilom, sa šest ili sedam stepeni prenosa.

Da li je Superb u stvari Audi A6 za „siromašne“?

Sa svojih 4,838 mm Superb je od A6-ice za 9 cm kraći, ali zato ne zaostaje po korisnom prostoru. Naprotiv!

Podsetimo se, Superb 2. generacije proizvodio se od 2008. do 2015. godine. Baziran je na produženoj platformi koju između ostalih modela VW grupacije koristi i Octavia A5, tj. na platformi „VW Group A6 PQ46“.

Redizajnirana verzija predstavljena je u aprilu 2013, da bi u Evropi krenula u prodaju juna iste godine. Tada su napred ubačena LED dnevna svetla, a diode su stigle i u zadnje svetlosne grupe.

Primerak na našem testu proizveden je 2008. godine – dakle, pre redizajna. Kao što smo već rekli, pokreće ga 2.0 TDI sa 170 KS.

Ubrzava bez muke, munjevito menjajući stepene prenosa. Do 100 km/h stiže za nešto manje od devet sekundi. Maksimalna brzina je preko 220 km/h.

Prosečna potrošnja je 6,5-7 l/100 km. U gradu ode na 8 litara, mada može i više u zavisnosti od uslova, dok na otvorenom putu može da bude izuzetno ekonomičan, spuštajući bez problema potrošnju ispod 6 litara. Pažljivom vožnjom može da se stigne i do 5 l/100 km.

Na putu deluje sigurno i stabilno. Upravljanje je dovoljno precizno, čemu doprinose i gume dimenzija 225/45 R17. Inače, vlasnik u zimskom periodu koristi drugi set točkova – 16-ice sa gumama dimenzija 205/55 R16. Za slučaj da se neko pita, razlika u prečniku između ove dve dimenzije gotovo da ne postoji.

Oslanjanje u kombinaciji sa obe dimenzije točkova nudi dobar odnos udobnosti i ponašanja u krivinama i pri oštrim manevrima. Istina, nije sportista, niti pokušava to da bude.

Ukoliko neko želi atraktivniji izgled i direktniji kontakt sa asfaltom, može bez problema da stavi 18-ice sa gumama 225/40/18, pošto je ova dimenzija i fabrički predviđena. Naravno, treba imati u vidu (ne)kvalitet naših puteva...

Kočnice su dobre, nema šta da im se zameri. Zvučna izolacija je odlična, čak i pri višim brzinama, pa buka ne zamara ni i nakon dužih putovanja.

Kada je preglednost u pitanju, neiskusnim vozačima mogu da budu problem dimenzije ovog automobila. Ono što smeta i iskusnijima je prednji levi stub, pošto u određenim situacijama pravi nezgodan mrtav ugao.

Vozač može lako da nađe idealan položaj i da se udobno smesti zahvaljujući el. podešavanju sedišta (sa memorijom), pri čemu se podešava i lumbalni deo, kao i tome što se volan podešava po visini i dubini u širokom rasponu.

U kabini imamo kvalitetne materijale. Ne baš na nivou premijum konkurencije, ali treba imati u vidu razliku u ceni.

Pouzdanost

Superb se generalno pokazao prilično pouzdanim. Nemački TÜV kaže da ima mali broj karakterističnih nedostataka. Bilo je problema sa lancem kod verzije sa 1.4-litarskim turbo-benzincem, kao i sa diznama kod PD 2.0 dizelaša iz 2010. godine, što su uglavnom dobro poznati problemi pošto ovi motori pokreću čitav niz modela VW grupacije.

Vrata prtljažnika su se uprkos komplikovanoj konstrukciji pokazala vrlo pouzdanim, mada mikroprekidači ponekad znaju da prave problem. Pre kupovine ih dobro proverite i uverite se da se u obe konfiguracije otvaraju bez poteškoća. Šarke navodno treba redovno podmazivati - ako se to ne obavlja, normalno funkcionisanje može da bude ugroženo.

Alu felne – zabeleženo je da se pojavljuje korozija ispod laka. Stoga prilikom kupovine treba dobro proveriti felne i pitati prodavca da li su već sređivane/popravljane.

Dizelaši proizvedeni u periodu 2009-2011. imali su poziv na vanredni servis zbog problema sa curenjem goriva iz creva visokog pritiska. Nemamo podatke koje tačno verzije su bile podložne ovom problemu.

Mogućnost pojave korozije na samom vrhu haube. Naime, hromirana „lajsna“ na kojoj se nalazi Škodin logo, a koja je fiksirana upravo za taj prednji deo haube, vremenom pravi ogrebotine na laku. Na mestima tih ogrebotina pojavljuje se korozija.

Ne uočava se baš lako, pa obično prođe neprimećeno dok ne napravi ozbiljniju štetu. Ovaj problem je na nekim tržištima rešavan u okviru garancije.

Ukoliko postoji problem sa ABS-om, ESP-om ili sistemom za kontrolu pritiska u gumama, najverovatnije je problem u ABS senzoru. Ovo se lako i relativno jeftino popravlja, ali se ipak pre konačne odluke o kupovini uverite da je zaista reč o senzoru a ne o nekom komplikovanijem i skupljem kvaru.

Zaključak

Škoda Superb može da bude odličan automobil za vozače koji ne pate za prestižnim markama, a potrebno im je mnogo prostora i cene praktičnost. To što ne spada među prestižne, ne znači da Superb nije luksuzan – u zavisnosti od paketa, oprema može da bude izuzetno bogata.

Nema razloga da se stidi ni svoje motorizacije. Dizelaš od 170 „konja“ ima sasvim dovoljno snage. Pošto je reč o vozilu iz VW koncerna, ima dovoljno servisa/majstora, dovoljno delova i originalnih i zamenskih, ali i polovnih, pa je pokriveno sve što se tiče održavanja i popravki.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 50
Pregleda: 61323
Ocena: 4.6
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Jovan

Mislim da bi autori teksta kao i mnogi drugi trebalo da shvate da c klasa, a4, bmw 3 nisu ista klasa sa pasatom, superb, mondeom... Kvalitet skode je dobar ali je kvalitet plastika ennterijera mnogo slabija od pasata. I da smesno je poredita taj auto sa A6 . Ipak je razlika 30000 evra.

Odgovori

Mile

Samo podsećanje da je prvi Superb izgledao isto kao Passat (sa strane se nije videla razlika), te bih rekao da ipak pripada D klasi automobila (tzv srednja klasa - BMW 3, Mercedes C, Audi A4, Insignia, C5, Camry, Mazda 6 itd), uprkos većim dimenzijama kasnijih verzija.

Odgovori

Vlada

Gledao sam SuperB jer mi treba veci automobil, ali nisam nasao nijedan da valja. Sve sami lesevi, a ono sto zaista vredi dosta je skuplje. Na kraju sam kupio reno latitude sa predjenih 100k od prvog vlasnika kupljenog novog u srbiji. Za isti novac dobio bi superb u najboljem slucaju sa minimum 200k predjenih i cuvenim odrzavanjem na zapadu gde je servisni imterval zamene ulja 25k.

Odgovori

Mitar Radulovic

U mom je vlasnistvu vec par godina ali sa sport paketom. Odnos cene i kvaliteta je izuzetan. Menac DSG perfektan bez problema. Auto za porodicu ogroman, prostran.

Odgovori

Dusko

Izuzetno kvalitetan i opširan test. Veliko kvaka !! Kada ćete testirati BMW -a. 1 2,0 . Hvala unapred !

Odgovori

Miki

Isivuse dobar testa i objasnjenje. Hvala !

Odgovori

mile

Odličan tekst.

Odgovori

Bane

Čovek od 200+ cm nema šta da traži u tom vozilu, neka se snimi dok ulazi i izlazi iz automobila i sve će mu biti jasno. Prednja sedišta ista kao u fabiji , ako je širi auto, idu i šira sedišta, ali jeftinije je ubaciti svuda isto i umotati proizvod u šareni papir.

Odgovori

Miki

Pa neka udje bos..a onda obuje cipele.

Jole

Obicno sam ranije citao da zvucna izlocaija nije jaca strana Superba, ovde citam da je dobra. Da li se mozda to odnosilo na prvi Superb, a da su na drugom to popravili?

Odgovori

Младен

Суперб је одличан за те новце и ни динар преко тога. НАПОМЕНА: Осим предњег левог или десног стуба иза којег може да се сакрије омањи камион а о пешацима да не говоримо, средњи леви стуб може да покрије кућу. Биће вам све јасно ако треба да скренете десно и благо искосите ауто. Ентеријер је јефтин и неквалитетан. ПОХВАЉУЈЕМ удобност и држање на путу при већим брзинама. Мењач прецизан, мотор дизел од 170кс поуздан. Светла одлична(и би ксенон и обични фарови).

Odgovori

Aca

Gledao sam superb da kupim za sebe, ali to je veoma tesko. Sve sami lesevi i lomovi koji su presli boga oca, i da *erem pare necu imati dovoljno za njihovo odrzavanje. Pored losih automobila te njuske sto ih voze sve neki dza bu likovi koji tvrde pazar, a misle da sve znaju. Glavni argument im je to ti je za te pare sta hoces.

Odgovori

Dr...

Od kad sam kupio Superb,više ne idem po motelima,toliko ima mesta na zadnjoj klupi.A I svakakve akrobacije se mogu praviti.A tek gepek iz dva dela...sedi, lezi,na kant..ma....TOOOP

Odgovori

300 CE

Da li neko od administratora zna nešto o problemima na tehničkom pregledu sa vozilima uvezenim 2013-2014? Da li se traži original carinska deklaracija ili može i kopija? http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3493084/bez-carinske-deklaracije-ne-moze-da-se-prodje-tehnicki-pregled.html

Odgovori

Polovni Automobili

Nije nam poznato ništa po tom pitanju.

Mile

Postoji vakuum od par meseci kada je Zakonski Agencija za bezbednost saobraćaja trebala da krene da radi proveru uvezenih vozila u da upisuje to u jedinstvenu bazu podataka, ali su oni kasnili. Zbog toga tehnički traži da se ima carinska deklaracija, a njenu kopiju dobijaš od MUP-a na zahtev (čeka se 7-10 dana u normalnim uslovima) i nju nosiš svake godine na tehnički. Ja ne znam da li iko ima original Carinsku deklaraciju jer se ista predaje Mupu prilikom prve registracije.

Inzenjer

Svidja mi se Skodilak, kad bi dao Yuga svog koji ima 2 seta novih guma leto I zima, nove kocnice, plinsku bocu u trajanju narednih 9,5 godina I atestom 4,5godina, koliki bi popust dobio? Ovo pitam jer sa autom u proseku predjem 150km svaki dan a treba mi sigurnije vozilo jer ako me pukne neki Volvo ja cu da isparim.

Odgovori

yugo

racunaj 100-150e

vlada

Skoda superb..Odlican automobil,za ljude koji ne pate za markom automobila..Automobil za duza putovanja,prostran,ne preterano udoban,ali je ipak klasa za mnoge Pasate i Audije 4..Zamisljen da bude pandan Audi 6 ili 8..Relativno jeftin,u odnosu na druge wv marke,a autor teksta je napisao sve vrline i mane..Uglavnom ga voze poslovni ljudi,srednjih godina,kojima su sportske performanse nevazne..Vozio sam ocev Super b nekih 10.000 km,i moram reci da je limuzina vredna paznje.Medjutim ne znam koliko mogu biti objektivan i uporedjivati nov automobil,sa pasat ili audi ispod 2010.godista..Ja licno smatram da je Super b gospodski automobil,primeren nasoj finansijskoj situaciji,te ga masa firmi kupuje kao sluzbeno vozilo..Zamerke mogu da nadju samo oni koji bi zeleli da voze bolji automobil/a sebi ne mogu da priuste/..Uostalom ni ja ga ne posedujem,i ne pljujem ga..Sto se tice mana,pa svaki auto ima po neku manu..Prvi mercedes c klasa,koji je uzas od auta sa tom oznakom.

Odgovori

Miki

Svaka cast skodi ,sve to lepo ali kupio sam oktaviu 2012 godiste ,a pre nje sam vozio Audia A-4 2004god to je nebo i zemlja prosto je glupo porediti Ja se vracam na audia

Odgovori

Momo

Dobro si rekao, glupo je porediti ( jer nisu ista klasa, pa opet poredis). A to cesko djubre prave nemci, isto kao i Audi, samo sto zapakuju drugacije i prodaju jeftinije, jer sto bi pravili Superb koji ce biti atraktivan kao A6 za mnogo manje para. Ovako popune rupu sa kupcima koji nemaju para za premium klasu. Isto je kao sa mobilnim telefonima. Ova generacija Superba je trebala da ima mnogo lepsi zadnji kraj, ali su verovatno svabe promenile namerno. Secam se rendera, daleko lepse nego ovo. Opet svi su se navikli na ovakav izgled i to je to.

Miki

Češko đubre, a u domenu dizajna možda i gore ostvarenje od FOrda Ka :) prosto rečeno - ogromna kanta..

Odgovori

Stefan Perić

Bolji je auto od Lade svakako

vlada

@Miki..Molim te pojasni meni neznalici u cemu je to audi 2004 god,bolji od skode superb 2012 g..

dr..

Odlican tekst,svaka cast ljudi samo tako nastavite.... Meni se licno ovaj auto ne svidja dal je dobar ili los to ne znam ali mi se ne svidja...a sto se tice vw za mene su jednolicni tj svi skoro isti(golf,pasat) sa naduvanom cenom a nista posebno osim price ljubitelja kako trosi 0,3 na 100km,vozio deda sa kracom desnom nogom pa nije mogo da stisne gas do patosa,karoserija pozlacena ,moze 200000bez servisa, prelazi milijarde,nikad nece da istruli itd....auto ko auto ko i svaki drugi zavisi na kakav primerak naletis i kako ga odrzavas i cuvas

Odgovori

Stefan Perić

Ipak nisu bolji od Trabanta

Vlada

Škoda Superb je odličan automobil , šasija je od Audi-a A6 , a oprema od Pasata , jeftinija varijanta Audi-a A6 , imam Audi A6 i vozio sam Škodu Superb iste generacije, ima razlike koje nisu toliko primetne i bitne za normalno koriščenje.

Odgovori

vlada

@Vlada...Sve si lepo i prosto rekao u nekoliko reci..

Octavia A5

Octavia A5 se bazira na platformi PQ35. To je Golf, odnosno Audi A3. Dok SuperB je produzeni VW Passat ili Audi A4. Ima I drugih netacnosti, tipicno novinarsko...

Odgovori

Dragan Romčević

Postoji li veza platformi PQ35 i PQ46? U tekstu piše: "Baziran je na produženoj platformi koju između ostalih modela VW grupacije koristi i Octavia A5..." Produženoj - PQ46 je produžena. Audi A4 koristi platformu druge oznake.

Ljubiša nikolic

Krš od auta... Nikada auto neće biti, japanci su zakon!

Odgovori

vlada

@Ljubisa Nikolic.. Superb ne moze da se poredi sa Lexus koji je u klasi,a vrhunski auto,pocev od cene pa nadalje..Mozda nisi procitao tekst do kraja..Ovde je tema Skoda Superb,njene mane i vrline,a ne poredjenje sa japanskim automobilima..Nisu ni svi Jpanci savrseni,i nema potrebe da nas ubedjujes u nesto sto svi znamo..

Djole

Ukratko - dobar auto, i nikad ga ne bih kupio! Jednostavno mi se ne svidja, a pošto ne jurim praktičnost onda mi njegove prednosti ne mogu biti od presudnog značaja. Inače, znam više ljudi koji prelaze velike kilometraže godišnje, svi su u jednom kratkom periodu pokupovali Superb-e, par tih auta koje sam skorije video imali su po 400-500 hiljada na satu, i dalje pristojno izgledaju. Superb III mi se već dopada.

Odgovori

Grk

Nikad mi nije jasno zašto ne prave više takvih kola. Meni treba što veći auto, a što jeftiniji. Ne treba mi ništa od opreme, osim elektro prozora, ABS-a i da se volan podešava po visini i dubini. Ni klimu ne koristim nešto mnogo, tako da ako može auto sa dimenzijama kao Superb ali bez sve te opreme i da bude 40% jeftiniji od njega - savršeno!

Odgovori

Mix

Odličan tekst za auto. Sve je tačno. Imao sam skoro prilike da se vozim u ovakvoj Škodi 2.0 TDi (170KS). Kolega koji je vozi i prelazi velike kilometraže, zbog prirode posla, ga je nahvalio. Prostran kao što je opisano, udoban, održavanje i delovi jeftini. Sa nas četvoro i punim gepekom prtljaga je išao kao nevreme. Prava drumska krstarica. Kolega mi je takođe pričao kako se naslušao mitova o automaticima, a sad se ne bi vratio na manuelni nikada. Po meni, zaokružen kao najisplativiji polovnjak u svom segmentu. Ako neko ima bilo kakve sumnje o Škodinim menjačima uopšte, neka pita starije majstore za mišljenje. Još u doba komunizma Škoda je pravila menjače za Porše. U vrhu su pouzdanosti u Evropi i svetu.

Odgovori

Krle

Meni je ovo idealan auto. Samo sa normalnim menjacem i celicnim felnsma.

saban

U vreme komunizma Skoda pravila menjace za Porsche. Molim te promeni dilera.

Raso

Istina je za mjenjac. Cak su njemci skodu kupili samo zbog mjenjaca jer za vrijeme komunizma skoda imala najbolji mjenjac

Mile

Ček ček. Ako je Lada Samara imala Porsche menjač, znači da je to zapravo to Škodin menjač ?!? Dovitljivi ti Sovjeti...

Dejan

Dobro izgleda sa tim felnama. Jedino zadnji kraj ne mogu da svarim.

Odgovori

Jovica Dabic

Zaboravili ste da pomenete jako bitnu proverenu činjenicu. Što se menjača tiče, automatik menjač recimo kod Pežoa 407 pored Pežoovih inžinjera, na automatskom menjaču su radili i najbolji inženjeri iz Poršea. Kod Pežoa automatski menjač je perfektan! Recimo to nije slučaj sa starijim modelima BMWa X5 I X3 gde su se ljudi (neke i licno poznajem) napatili oko menjaca... Amerika je druga planeta u odnosu na nas. Zaostajemo u svemu za njima, pa nekih minimum 100 god. Mislite da su Ameri glupi? NE, Bas naprotiv! Za Americko trziste BMW, AUDI, MERCEDES godisnje izveze u USA 95% automobila sa AUTOMATSKIM menjacem i samo bednih 5% sa MANUELNIM! Manuelni menjac je prevazidjena stvar! Sto se Skode Superb tice takodje nisam cuo da je neko imao problema sa automatik menjacem, ali u Srbiji i za ovo bofl trziste idu samo modeli uglavnom sa manuelnim.. Ja godinama vozim samo automobile sa Automatskim menjacem, manuelni posle automatika, dzaba ne bih uzeo...

Odgovori

Dejan

Malo Amerikanaca uopšte zna da manuelni menjači postoje, i to tako već više od pola veka, pa kod njih ni tržište za manuelne menjače ne postoji. A vozili bi oni manuelne itekako kad bi im cene kola bile kao u Evropi, a i cene goriva.

Sale

U USA automatski menjač itetkako ima smisla upravo zbog široke rasprostranjenosti istog i uvek ćete pre naći majstora i delove za automatski nego za manuelni menjač. Kod nas je sasvim druga priča. Koliko u Srbiji uopšte imate krštenih majstora za automatske menjače? O dostupnosti delova i cenama popravki i delova da i ne govorim. Kada dođe do prvih problema sa automatskim menjačima, automobili se po pravilu prodaju dalje po principu muko moja pređi na drugoga, tako da kupiti u Srbiji polovan auto sa automatskim menjačem je zaista veliki rizik. Dobro je poznato kakvi se automobili uvoze kod nas, a automatski menjač se haba kao i svaki drugi deo, pa vi vidite šta vas čeka nakon čuvenih 150.000 (čitaj 500.000) kilometara.

kole

Kakve veze ima ovaj tekst sa automatskim menjacima iz Pezoa, kad se prica o DSG menjacima koje je VW prvi ponudio u serijskim modelima. DSG je klasican menjac sa posebnim elektromehanickim sklopom koji uz pomoc kompjutera menja brzine uz pomoc dve lamele. Tu su problem metalne lamelice koje se istrose pa menjac brlja brzine i selenoidi kojih ima koliko i brzina. Majstori su se namazali i menjaju pojedinacno pregorele selenoide umesto da se menja citav sklop koji kosta 1200 evra. Inace vozio sam KIA Optimu sa kijinim DSG menjacem i radi kao sat. Superb je stena i u odnosu na Oktaviu je mnogo ozbiljniji auto. Oktavia hoce da te proda u brzoj krivini i preko 170 km se oseca nervoza celog auta. Superb na 200 stoji na putu sigurno kao macka na krovu.

Слободан

У тексту за Fiat Punto II сте много детаљније описали све могуће потенцијалне проблеме. Овде сте доста "штедели" на томе. Вероватно зато што је "Немац"? Пошто се они, наравно, не кваре...

Odgovori

Ivan

Ti nemoj niposto da citas auto bild, posto ces da dobijes slog od toga koliko oni forsiraju Nemce. Mislim da ovde uopste nisu nista specijalno nahvalili skodu da se ne kvari. Cak je i napisano da se stvara rdja na haubi, sto je meni do juce bilo nezamislivo kod takvog auta.

DOHC VR6

Punto nije auto nego građevinska kolica sa 4 točka :) Superb je prava limuzina ali zbog znaka na masci nikad neće biti kao VW i Audi ;)

Bojan

Dobro zapažanje Slobodane. Kad se ocenjuje jeftin auto onda se filuje, te ovo te ono, a kada je skuplji onda oprezno,ne sme ništa da mu fali (osim skupog kvara :) Ali opet zavisi i do mentalnog sklopa vozača šta će izabrati, zamisli da voziš dohc VR6 baraku koja više ide na testosteron nego na derivat. Prođe ti život u pokretnoj trafici sa jakim motorom

DOHC VR6

Bojanomobil 299ccm 6kw. Interesantno je kako život prolazi u pokretnoj trafici sa jakim motorom dok u trafici sa slabim motorom život ne prolazi, praktično ne ide nigde, jednostavno stoji i ostaneš uvek mlad prvih 200-300 godina i onda nastaviš tako do beskonačno. Zato pamet u glavu i ako hoćete da vam život ne prolazi obavezno kupujte pokretne trafike sa što slabijim motorom i život vam nikada neće proći ;)

dr..

@DOHC VR6 mnogo kakis,tipicno pubertetliski