Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Želite legalno i ekološki da reciklirate svoj auto i pritom da zaradite

Želite legalno i ekološki da reciklirate svoj auto i pritom da zaradite
Postavljeno 02.07.2019. u 14:48
Autor: Dragan Romčević

Ako imate auto koji više nije za vožnju, ostaje samo da ga prodate onima koji otkupljuju otpadna vozila.

Ukoliko brinete o ekologiji, predaćete ga nekom centru za reciklažu koji ima dozvolu za tretman otpadnih vozila. Oni moraju da isprate proceduru prikupljanja motornog ulja i drugih tečnosti, da se pobrinu da ne završe u kanalizaciji, u nekom kanalu i sličnu, kao i da na ekološki način zbrinu sve ostale delove automobila.

Možete takođe da prodate auto nekom auto-otpadu ili firmi koje se bave otkupom starih/otpadnih vozila, nakon čega ne znate kako će taj auto biti „obrađen“.

Krenimo prvo od ovih koji imaju dozvolu za ekološku reciklažu.

Da li moram sam da dovezem auto?

Da – ako je samo jedan auto u pitanju. Ukoliko ih je više, firma koja se bavi reciklažom može da pošalje svoj kamion, mada nema pravila i sve je stvar dogovora.

Adrese i telefoni firmi koje imaju dozvolu za tretman otpadnih vozila

Od Ministarstva za zaštitu životne sredine dobili smo spisak „operatera“ (firmi) koje imaju dozvolu za tretman otpadnih vozila. Nažalost, mnoge od firmi sa spiska više ne rade ili ne otkupljuju vozila od privatnih lica.

Najveći broj otkupnih centara ima firma CE-ZA-R. Spisak otkupnih centara možete naći klikom na ovaj link www.czr.rs/1/60/otkupni-centri ili pozovite broj sa ove liste:

  • Beograd 011/6580-586
  • Pančevo 013/312-671
  • Vršac 013/833-744
  • Smederevo 026/647-000
  • Kragujevac 034/501-475
  • Novi Sad 021/444-555
  • Stara Pazova 022/311-511
  • Kikinda 230/403-920
  • Sremska Mitrovica 063/365-796
  • Niš 018/588-538
  • Kruševac 037/421-882
  • Bor 030/457-510
  • Požega 031/811-388
  • Prijepolje 033/780-435

Ispod možete da vidite spisak ostalih za koje smo potvrdili da rade:

Koliko se plaća za stari automobil?

Uglavnom 15 dinara po kilogramu. Neki daju 16, a jedna firma samo 10 dinara.

Međutim – neki oduzimaju od 100 do čak 250 kilograma od izmerene mase automobila zbog gume, plastike i drugih materijala koji nisu metal. Zato se dobro raspitajte pre nego što odlučite da predate auto.

Steel-Impex iz Sremske Kamenice preuzima samo očišćenje školjke, bez ulja i ostalih tečnosti. Dakle, morate sami da „sredite“ sve tečnosti iz vozila, što obesmišljava čitavu priču oko ekologije.

Da li se auto meri ili se uzima podatak iz saobraćajne dozvole?

Auto se meri na vagi.

Da li auto mora da doveze (preda) isključivo vlasnik ili može i uz ovlašćenje?

Na ovo pitanje smo retko gde dobili 100% pouzdan odgovor, pa pozovite telefonom i proverite. Nema razloga da sve ne može da se obavi uz ovlašćenje ukoliko je u njemu navedeno npr. da osoba koja ima ovlašćenje može auto da odjavi, registruje, proda i slično, ali na vama je da proverite.

Procedura predaje vozila

Dopremili ste auto u centar za reciklažu.

Potrebno je dati na uvid:

  1. ličnu kartu (vlasnika ili onoga ko ima ovlašćenje)
  2. saobraćajnu dozvolu

Ako je auto registrovan, fotografiše se, a vlasnik dobija registarske tablice da bi ih vratio MUP-u. Takođe dobija potvrdu o predaji vozila.

Vlasnik zatim odlazi u MUP i odjavljuje vozilo.

Ukoliko je auto već odjavljen, potrebno je dati na uvid ličnu kartu, saobraćajnu dozvolu i potvrdu iz MUP-a da je auto odjavljen.

Šta ako vozilo nije kompletno – npr. izvađen motor, skinuta vrata i slično?

Pozovite telefonom, objasnite situaciju i vidite kakva je procedura – može da zavisi od slučaja do slučaj

Koliko plaćaju auto-otpadi i firme za otkup koje nemaju dozvolu Ministarstva za zaštitu životne sredine?

Njihova glavna prednost sa gledišta običnog čoveka je to što će oni svojim kamionom doći po vaš auto koji je u takvom stanju da ne može ni da se vozi, ni da se šlepuje.

Što se tiče cene – pozovite i proverite. Da li će auto meriti ili će uzeti podatak iz saobraćajne, isto zavisi od slučaja do slučaja.

Možete da ih nađete vrlo lako – samo u Google pretraživač ukucajte na primer: otkup starih automobila, otkup vozila, otkup automobila na kilo...

Foto: Pixabay.com

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 11
Pregleda: 12283
Ocena: 4.6
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Jovan Todic

Koliko trasis za auto

Odgovori

Slovenka

Interesantno je kako kod reciklaze vozila sa stranom registracijom ne dobijate NISTA, odnosno auto poklanjate centru....imam strano drzavljanstvo, vozila sam auto sa stranom registracijom, posto vise nece proci registraciju u inostranstvu, po zakonima EU moram da je recikliram...navodno dobijam od Centra validnu potvrdu da bih mogla auto propisno odjaviti u inostranstvu, medjutim - bukvalno treba da je poklonim Centru, bez ikakve novcane nadoknade....takvu sam informaciju dobila a sada mi se na broj u Novom Sadu niko ne javlja .... nisam sigurna sta da mislim o tome i da li tamo da odem na blef reskirajuci da nikoga u Centru necu naci...

Odgovori

Zlatko Smiljanić

Imao sam stariji model R5 koji sam želeo tako da recikliram. Nikada mi se niko od svih firmi koje se bave ovom delatnošću nije javio na telefon, niti su odgovorili na više uzastopnih mail-ova. Ponovo se pokazalo da se ispunjava forma, a ne i suština. Dakle, poslovanje i poslovnost ovakvih firmi (prema mome ličnom iskustvu) je jednako nuli. To je još uvek na nivou pijace i "brate moj" itd likova. I onda sam odlučio da automobil prodam takav kakav je u kompletu i lepo se počastio za 35.000 din. Čovek ga vozio godinu dana, isplatio ga je kroz posao i gde je sada - ne znam. Lep mali auto...

Odgovori

Edin

Ovo auto prodajes to je sranje

Odgovori

babusnica

Spic ovo vozi malo pa proda duplo skuplje,kakva reciklaza.

Odgovori

mile

o kakvoj potvrdi MUP-a za odjavu pricate? probusena saobracajna dozvola je ono sto se dobije kada se odjavi auto, niti jednom nisam dobio nikakvu potvrdu kada sam odjavljivao vozilo

Odgovori

Kidi Nikolić

Ja otkupljujem po tezini koja pise u saobracajnoj dozvoli, a to je na novim saobracajnim dozvolama pod slovom G. Napominjem da tu cesto ne pise ispravna kilaza automobila, tako da ukoliko hocete da budete sigurni koliko je vozilo tesko najbolje je da ga izmeriti na digitalnoj vagi koju posedujemo. mi ne odbijamo nista od kilaze, a trenutna otkupna cena je 15 dinara, s tim da se cene cesto menjaju

Odgovori

dzordz

korektno. a ovi sto po ulicama bude i uznemiravaju gradjane..treba ih zabraniti.onda natovare auto i ostalu gvozdjuriju i rasipaju po kolovozu, naravno nigde racuna i traga o otkupu, naravno ni inspekcije neinteresuje gde i kako su otkupili i da li smeju to da rade, i to da prevoze!! citav jedan mali haos tu vlada.niko nije nadlezan.

Lole

Baš će sirotinja koja vozi krševe da se zanosi "ekološkim" centrima. Auto se po pravilu vozi dok mu se ne približi istek registracije, pa se onda proda prvom otpadu koji ga iskoristi za delove. Drugi način je da se jednostavno vrate tablice i da se onda takođe lagano u sopstvenoj režiji raskupusa i prodaje .

Odgovori

s mile

lepo rečeno, ko žuri, proda otpadu, ko nema para, i ne žuri, sam polako rasturi i prodaje ... bitno više para se uzme

MochwARA

Nisam siromah, ali računica je sledeća: lični dovoz do Železnika i ostatak od goriva = 1000 din. za auto dobijem 1300 -250 kg= 1 tona x 15 din=15000 rsd. od toga platim taxi kući 1500 rsd. Sve u svemu auto ode za 100 €. Ekologija? Zasada ne, hvala.