Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Šta ako vam na tehničkom pregledu kažu da morate da ukucavate novi broj motora

Šta ako vam na tehničkom pregledu kažu da morate da ukucavate novi broj motora
Postavljeno 18.07.2019. u 15:01
Autor: Dragan Romčević

Od 18. jula na snagu stupaju nova pravila za automobile kojima je zarđao ili na drugi način oštećen broj motora – tako da ne može da se pročita.

Ovo je tekst za običnog čoveka koji svojim automobilom odlazi na tehnički pregled i tamo mu saopštavaju da se broj motora ne vidi i da to mora da se sredi inače neće moći da registruje auto.

Kako da sam proverim broj motora pre nego što odem na tehnički pregled?

Provera broja motora može da bude veoma teška i komplikovana:

1)   morate da nađete gde se broj motora nalazi, a čak i kod istog modela istog godišta može da se nalazi na različitim mestima u zavisnosti od motora koji se u njemu nalazi

2)   uglavnom – nalazi se na bloku motora, ne na nekom mestu na karoseriji (kao broj šasije, tj. VIN, na nekoj pločici i slično)

3)   zato pokušajte da nađete tu informaciju u papirima koje ste dobili uz auto, raspitajte se po forumima, pozovite ovlašćeni servis, tehnički pregled...

Postoje dva osnovna problema:

     1)   broj motora je obično ukucan na veoma nepristupačnom mestu, pa čak i kada ga nađete morate poprilično da se namučite da biste uspeli da ga pročitate

     2)   broj motora može da bude prekriven prašinom, blatom, uljem, površinskom korozijom i kombinacijom svega navedenog, pa čak i kada znate njegovu tačnu lokaciju postoji dobra šansa da ne možete da ga vidite

Uspete da ga nađete; očistite ga da bude lako vidljiv i odete na tehnički.

Međutim, to nije garancija da ćete na tehničkom proći bez problema. Zaista ne želimo da „baksuziramo“, ali setite se samo čitave situacije od jula prošle godine kada je počela primena novih pravila na tehničkom pregledu, kada automobili nisu mogli da prođu tehnički zbog banalnih sitnica kao što su nalepnice, tačka rđe i slično.

Danas se ta situacija „dovela u red“, mada su mnogi vozači tada nastradali zbog onoga što danas ne predstavlja nikakav problem.

Na tehničkom kažu da broj motora nije vidljiv - šta u tom slučaju?

Po novom Pravilniku procedura ukucavanja novog broja motora (tzv„PUS-ovanja) ide ovako:

-   Ako se na tehničkom pregledu utvrdi da je broj motora oštećen, tehnički pregled će izdati izveštaj o ID oznaci motora (broju motora) na posebnom obrascu.

-   Vlasnik na osnovu ovog izveštaja odlazi u nadležnu područnu policijsku upravu, odnosno policijsku stanicu prema mestu prebivališta i podnosi zahtev za utvrđivanje ID oznake motora (tj. forenzički pregled).

Uz ovaj zahtev prilažu se:

a) izveštaj o ID oznaci
b) dokaz o plaćenoj propisanoj republičkoj administrativnoj taksi
c) dokaz o plaćenoj naknadi za forenzički pregled ID oznake (broja motora)
d) odgovarajući dokaz o poreklu i vlasništvu vozila (npr. očitana saobraćajna dozvola, uverenje iz službene evidencije vozila)

U opravdanim slučajevima, forenzički pregled može izvršiti i neka druga organizaciona jedinica MUP-a koja nije u mestu prebivališta vlasnika, a u čijem su delokrugu poslovi forenzike.

Prilikom forenzičkog pregleda procenjuje se da li je potrebno utiskivanje novog broja motora.

Drugim rečima, utvrđuje se da li su na tehničkom pregledu pravilno procenili da broj motora ne može da se pročita.

Šta ako se pokaže da se broj ipak vidi, tj. da su na tehničkom pregledu pogrešili?

Ukoliko se utvrdi da utiskivanje novog broja motora nije potrebno, odnosno da je postojeći broj vidljiv i da može da se pročita, vlasnik automobila se sa dobijenom potvrdom o pregledu vraća na tehnički pregled, gde će mu u registracioni list upisati postojeći broj motora. 

Šta ako je ukucavanje novog broja ipak potrebno?

Ako broj motora zaista nije vidljiv, odnosno toliko je oštećen da ne može da se pročita, vlasnik se upućuje na ukucavanje novog broja motora.

Ko može da se bavi „ukucavanjem“ novog broja motora

Po novom Pravilniku, time mogu da se bave tehnički pregledi, proizvođači ili predstavnici proizvođača vozila u Srbiji. Naravno, ukoliko imaju neophodnu opremu, objekte ili prostor, kao i zaposlenog koji je obučen da to radi.

Neposredno pred objavljivanje ovog teksta MUP-u smo poslali molbu za dostavljanje spiska svih pravnih lica ovlašćenih za ukucavanje broja motora. Čim dobijemo odgovor, tj. listu, ubacićemo je u ovaj tekst i takođe objaviti u posebnom tekstu.

Kako se određuje novi broj motora koji će biti ukucan umesto starog?

Imamo dva scenarija:

1)     Može da se vidi tipska oznaka motora, ali ne i ostatak

Ukoliko nije moguće u potpunosti utvrditi ID oznaku motora, ali je utvrđena tipska oznaka motora, u potvrdi o izvršenom pregledu biće navedeno da je potrebno utisnuti novu ID oznaku motora, koja se sastoji od postojeće tipske oznake motora na koju se dodaje poslednjih sedam znakova iz broja šasije, odnosno VIN oznake (zvanično ID oznake vozila).

2)     Ne može da se vidi ni tipska oznaka motora

Ako ne može da se utvrdi kompletan broj motora, uključujući i tipsku oznaku motora, onda vlasnik mora da nabavi potvrdu predstavnika proizvođača u Srbiji o tipskoj oznaci motora koji je ugrađen u njegov auto.

Dakle, isto kao i u prvom slučaju, novi broj motora će biti tipska oznaka motora dobijena od predstavnika proizvođača plus poslednjih sedam znakova iz broja šasije, odnosno VIN oznake (zvanično ID oznake vozila).

Kako se obavlja „ukucavanje“ novog broja motora?

Zvanično se kaže: utiskivanje identifikacione oznake motora ili ID oznake motora.

Radi se laserom ili ukoliko to fizički nije moguće zbog mesta na kojem se nalazi stari broj motora, može i mehanički.

Broj motora se utiskuje na blok motora na ravnoj podlozi u nizu i bez razmaka, u jednom redu,  izuzetno u dva reda. Ukoliko je moguće - neposredno pored oštećene oznake.

Vlasnik dobija tri primerka Potvrde o izvršenom utiskivanju novog broja motora. Odlazi na tehnički pregled, gde mu u registracioni list automobila upisuju novi broj motora.

Koliko košta ukucavanje novog broja motora

Neposredno pred objavljivanje ovog teksta zamolili smo MUP za cene svih taksi i naknada koje se plaćaju u proceduri ukucavanja novog broja motora. Objavićemo ih kada dobijemo odgovor.

U pojedinim medijima navedene su određene cene, ali mi za sada od MUP-a nismo dobili zvaničan cenovnik.

Kupujete auto – možete li na tehničkom pregledu da proverite u kakvom je stanju broj motora?

Ne može da se proverava izdvojeno broj motora.

Ako auto uđe na liniju tehničkog pregleda, mora da se uvede u sistem i da se obavi kompletan pregled, pri čemu se prijavljuju sve nepravilnosti.

Takođe se plaća puna cena tehničkog pregleda.

Da li moram dva puta da plaćam tehnički pregled ukoliko se radi ukucavanje novog broja motora?

Član 33 Pravilnika o tehničkom pregledu vozila kaže da mora dva puta da se plati tehnički pregled, osim ukoliko ne uspete da ukucate novi broj motora u roku od tri dana:

„Ponovni tehnički pregled vozila mora biti izvršen u roku koji nije duži od tri radna dana od dana vršenja tehničkog pregleda vozila u celini. U napomenu propisanih evidencija unosi se datum i ID broj redovnog ili vanrednog tehničkom pregledu na kojem je vozilo ocenjeno kao neispravno.

Ponovni tehnički pregled vozila vrši isto ovlašćeno privredno društvo koje je vozilo ocenilo kao neispravno.

Ukoliko se vozilo ne podvrgne ponovnom tehničkom pregledu u propisanom roku, tehnički pregled vozila se mora izvršiti u celini“.

Mogu li da izbegnem plaćanje prvg tehničkog pregleda ukoliko sam ustanovim da mi je broj motora zarđao?

Ne – zato što da biste uopšte išli u policiju na forenzički pregled morate da imate izveštaj o ID oznaci motora (broju motora) na posebnom obrascu koji izdaje upravo tehnički pregled.

Foto: Dragan Romčević

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

3.9
Komentara: 48
Pregleda: 17167
   

Komentara: 48 | Pregleda: 17167

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Luzer

Počeli su da rade PUS. Motora. Proverena informacija.

Odgovori

Milan

I, koliki su troškovi, zna li se?

vlada gajicvlada7@gmail.com

Trista evrića..

Luzer

Trista evrića..

Luzer

Stoji mi auto. Zato što je "vizuelno"(piše u napomeni) nemoguće očitati broj zbog korozije..

Odgovori

Luzer

Pozdrav svima. Jer ima neko bilo kakvu merodavnu informaciju kada će početi da rade pus- motora? Hvala unapred.

Odgovori

Zoran Bosiokovic

Ljudi nisu vodili racuna gde ukucavaju jer nigde u Evropi kod registracije nije bitan broj motora. Da su znali koji ce auto u Srbiju da dodje verovatno bi o tome vodili racuna. Broj motora je bitan kod kupovine rezervnog dela a taj broj procita iz papira nemora da gnjura da trazi. Meni su na kamionu nasred puta policija sa nekim civilnim licem trazili papire. Neko me prijavio da je moto nelegalan a legalan je. Pita policajac gde je broj motora ja kazem da neznam, to gledaju tehnicari na tehnickom mene ne zanima i nemora da znam a znao dam. Onaj civil je trazio zavlacio se svuda i nakraju nasao i bilo je ok. On je izasao kao odzacar. Samo sam im rekao da menjaju dousnike.

Odgovori

Tomislav

Ko ne voli da rade: poljoprivredu, u proizvodnji,... snalazili su se kako da zarade. Pa se pitamo zasto sve manje stanovnika u selima.

Odgovori

Zlatko Simic

Drugovi i drugarice ova agencija za bezbednost je zlo za ovaj narod sve same budale i debili rade u njoj tako da nemozemo od takvih lupeta da ocekujemo nista pametno samo pljacke i proseravanja. Mi za bolje i nismo ko nas j....

Odgovori

Keki

LOPOVSKA DRŽAVA!

Odgovori

Zoran

Znaci ako tehnicki utvrdi da je necitljiv, ja platim takse za foreznicki pregled (pregled Kineskom UV lampom od 5 eura), oni kazu da je citljiv a pare za takse pojeo mrak. Onda treba da se vratim do tehnickog i da se obracunam sa onima koji mi isterase pare iz dzepa. Ipak je jeftinije kod MIke u supu, pa prekucati ponovo postojece brojeve.

Odgovori

filip

zna li ko,sta se konkretno desava sa vozilima iz uvoza kojima se na amss ne vidi broj,moze li se i dalje ukucavati ili auto ostaje za delove?

Odgovori

wtf

U ovoj zemlji, ako imas auto sa necitljivim serijskim brojem motora i neatestiranim plinom, pa jos ako ima vise od 2k kubika, vise se isplati voziti na divlje nego prolaziti procedure oko registrovanja takvog auta!

Odgovori

aleksandar

poznanika sa jugom zaustavi murjak, vozio 87 na putu za 80. dok je pisao papire, proleti nova bengula sedmica da ih je vetrom obojicu oduvao sa puta. kaze drugar "a sta s' njim?", kaze murjak "on zna sta radi". u ovoj zemlji sto si ludji, besniji I bahatiji, to vise "znas sta radis".

Dexter89

Trenutno moze samo na otpad da se otera,dok se neuvede novi zakon,nesto se muti da bude 40hiljada dinara ali to je na rekla kazala.

Odgovori

Mile

Sve ovo se zasniva na tvrdnji naših "pametnjakovića" da se u auto može ugraditi drugi tip motora po principu samo zameniš motor motorom bez obzira na tip koji ovdr traže, tj. Kao motor na kecu sa 1.1 na 1.3 i sve ide u šraf. Pa zato treba da oni utvrde da li je tip motora kojem se ne vidi broj, onaj koji se vodi u saobraćajnoj, a to mogu da utvrde malo sutra. A tek da se ukuca novi broj u jednom redu eventualno dva reda, to je napisao neko ko nema pojma ni o čemu, a kamoli da pita ove što ukucavaju brojeve... Meni su dva puta ukucavali broj na dva auta, jednom su u krug ukucali jer nije bilo mesta gde bi se moglo ukucati a drugi put na drugom autu u 4-5 reda. Jedino da se skine motor, pa da nađu gde može da se ukuca... Ovo je još jedna potvrda da živimo u lopovskoj državi, gde je najbolje udariti po vozačima, jer od kriminalaca nema vajde, od njih država ima samo trošak...

Odgovori

deda Miloje

S obzirom da zivimo u zemlji gde kursadzije vladaju, uredjuju zakone i drzavu, svako ko ima zamerke na njihovu vladavinu, neka se lepo odseli da zivi u neku normalnu zemlju ili neka se lepo privikne na nepravde i otimacinu para od strane siromasnih kursadzija, zeljne licnog bogacenja, jer ce ovi jos dugo, dugo biti na Vlasti.

Dani

Da li neko konačno zna šta se dešava sa vozilima iz uvoza kojima je broj motora nečitljiv iz bilo kog razloga iako je uredno plaćena carina i PDV ?

Odgovori

Marko

Druže Nista Jos Niko Nezna Do 18 JULA Ko JE uvezo ne podleze zakonu nazalost posle 18 jula ko uvozi neocitljuvim brojem podleze zakonu.. Banda druze

Luzer

I ja sam prijatelju u istom problemu. Nezvaničan podatak je od ove nedelje bih trebali da krenu.

Dexter

U petak prosao celu proceduru,auto uvezen iz nemacke nema broja motora Postupak sledeci,ocariniti auto,dobiti amss potvrdu,zapoceti tehnicki ,dobiti papir sa tehnickog za vestacenje,otici u belu kucu kod vestaka,uplatiti uplatnice 2100din ljermontovoj,otici na pusovanje u ak kompresor platiti 3600din,uraditi tehnicki ,reg auto. Cela igranka oko pusovanja 130e

Odgovori

sl

Ukoliko je vozilo ocarinjeno do 19.jula, moze da prodje proceduru ukucavanja broja motora, i moze da dobije uverenje od abs. Sve nakon tog datuma, ne moze da se dobije pozitivna ocena abs, tj ne moze da se dobije uverenje abs, bez kog ne moze da se uradi tehnicki

Djole

Kakvi budaci nama propisuju i sprovode zakone, pa to nema nigde. Proći će kao i sa ovim novim, da ne kažem strogim, tehničkim prgledom. 3-4 mesesca će neki vlasnici propišati krv, a onda će kao što sad za crvenu zažmure na jedno oko za malo lošije kočnice (kočnice nisu bitne, one se na slikama ne vide), tako će biti i sa brojem motora. Ali niko se ne buni, tako da nam i treba ovako!

Odgovori

peki

Jos jedna u nizu akcija za uzimanje para a i stvaranje prostora za zloupotrebu. Ukucavanje brojeva po sadasnjim informacijama kosta 30000 din 5 000 + 25 000 i postoji opravdana sumnja da ce se vozila masovno slati u mup na ocenu da li treba da se ukucava broj sto kosta 5000 plus ukucavanje 25000. Sta ce biti ako se kojim slucajem ispostavi da je broj vidljiv i da ne treba da se ukucava broj? Ko ce da plati 5000? Da li vlasnik ni kriv ni duzan zato sto se neko pravi pametan pa salje bez razloga na pregled u mup ili taj sto se pravi pametan? Moj predlog je da plati taj sto salje bez razloga da se pregleda broj jer njemu nije jasno i da se tome doda visoka novcana kazna i krivicno gonjenje. Takodje me interesuje kako ce to povecati bezbednost u saobracaju.

Odgovori

Стева

Дајем ти за право по питању малверзација јер мислим да је ово јефтинији начин да се озакони замена дотрајалог мотора неким другим који није исти као претходни. дакле, може да буде на корист возачима али остаје да је ипак малверзација.

zoran

Ima li ovakvog zakona bilo gde u Evropi, sumnjam da ima veće lopovske države od naše, samo smišljaju kako da nam otmu pare, tako i treba kad glupi narod ćuti i trpi...

Odgovori

Zoran

Sramota..mi u Evropsku Uniju nikad.motor je rezervni deo.pod hitno menjati sve u agenciji za saobracaj

Odgovori

Pera ložač

Besmislica, neuspeli pokusaj prepisivanja evropskih propisa. Damir Okanovic i drustvo koji zive na grbaci ovog naroda moraju opravdati svoje plate od 120.000 i izmisljena radna mesta u kojekakvim nazovi agencijama za SIS. Broj na motoru koji je svuda rezervni deo? Ogranicenje na obilaznici od 50 km/h? Ogranicenje na pancevackom putu od 60km/h? Zamena tablica zbog ž,ć,č I sijaset drugih nebuloza koje zbog njihove nestručnosti neko mora da plati. Da pitam te stručnjake pregledaju li se MUP-ovim vozilima brojevi motora i ukucavaju novi? Gledaju li se sare na gumama, folije na staklima, ostecenja i ostale gluposti zbog kojih narod vracate sa tehničkog? Ili to nema veze posto ste vi ipak malo jednakiji pred zakonom od nas

Odgovori

Pera

Motor je u normalnim zemljama rezervni deo.Kod nas je uvek sve nesto bezveze kad su u pitanju automobilI.Te broj motora ,te EUR1 ,te izmisljena agencija za pregled voZila kao da na carini zmure, te ovo,te ono .Samo daj novac i cuti..Samo neko sedi i izmislja gluposti.

Odgovori

Gera

Ako sumnjate da vam je broj motora zarđao idite kod nekog majstora da vam pokaže gde se nalazi. Možete i da se raspitate za neki tehnički gde rade razumniji ljudi, nisu svi budale jer i oni zavise od vozača . Pa ako je zarđao očitajte koji treba da bude iz saobraćajne, a onda ga ukucajte sami ili platite nekom da to uradi . Obično su to tačkaste oznake, videćete uostalom kako izgleda na onom što je ostalo od starog broja. Posle zaštitite to grafitnom mašću kako su ljudi već napisali i to je to . Ovima na tehničkom je samo važno da taj broj postoji, niko neće da radi neku forenziku kako je ukucan jer je to i nemoguće pošto fabrika i normalne zemlje i nisu predvideli da se taj broj koristi za identifikaciju .

Odgovori

Инжењер

Највећи проблем ту представља то што су бројеви ласерски "куцани". Е сад то је рађено у виду тачкица и веома је плитко па мало површинске корозије зна да уништи број. Ако имаш неког комшију са нашим Пунтом, погледај. Код старих возила, из комунистичког блока(само с нјима сам имао највише додира) број мотора је утиснут механички али дубоко у односу на ласерско куцање и ту проблема и нема. Ово је доказ да понекад и нове технологије знају да загорчају живот. :)

Aleksandar

U saobraćajnoj dozvoli stoji samo broj šasije. Broj motora se ne unosi. Motor je potrošni, samim tim i rezervni deo na automobilu. Sledeći potez ove kriminalne vlasti biće traženje serijskog broja svakog rezervnog dela koji je na automobilu promenjen. Ako ne budete, na primer, imali broj sajle kvačila propisaće zakon da zbog toga automobil ne možete da registrujete. Tražiće veštačenje i naplatu dobijanja potvrde o broju zamenjenog dela. Kriminal!

Trile

Ti tačkasto kucani brojevi se najlakše prerade u kućnoj radinosti. Ne treba vam nikakav laser, samo najobičniji alat i malo veštine. Mesto se malo očisti i onda ukuca broj motora iz saobraćajne. Odeš kod nekog na tehnički da ti pročita koji je ako ne znaš . Ne treba tu neka ne znam kakva preciznost jer je ionako sve to zarđalo , važno da može na prvi pogled da se pročita . Niko to mnogo ne zagleda, važno da se vidi.

Goran Radojčić

Uzimanje para!

Odgovori

Инжењер

Шта ми, као народ, све трпимо то је чудо.

Стева

А шта би друго!? Па неће ваљда да нам олакшају, а не дај Боже да мотор прогласе резервним делом. п.с. Мислим да је на делу одмеравање степена лудила између измишљивача идиотлука и нас који их трпимо. Додуше, знам да ћемо бити побеђени.

Miki

Mislim da se mnogo preteruje i da mnogo toga nama smisla. Mislim da samo smisljaju kako da nam otmu pare pocev od skupih atesta,goriva,delova,registracije,guma itd. Nasa drzava se ponasa prema nama ko da smo debili nazalost

Odgovori

Igor Bogosavljević

Imam jedno pitanje, vezano za ukucavanje broja motora. U slucaju da se vidi kodna oznaka motora, nadlezni koji ukucavaju broj motora UKUCAJU SAMO 7 POSLEDNJIH BROJEVA VIN OZNAKE, sta se desava kada dodjem NAREDNE GODINE, pa zbog starosti ( jer je samo 7 poslednjih cifara novoukucano) NE MOGU da ocitaju neko slovo od te iste kodne oznake koja je ostala? Sta, idem Jovo nanovo, opet iste peripetije i novo PUNJENJE budzeta od strane gradjana? Odnosno, nije sve isto, onda ce da se opare, pored drzave i ovlasceni uvoznici, jer ce dodatno trebati i POTVRDA PROIZVODJACA. Jesam li u pravu ili negdje grijesim?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne, ukucava se kompletan broj ponovo tako da neće biti pola staro pola novo.

Srbin

Srbija zemlja dembelija. Jaši raju kad već trpi. I obavezno joj zavrći uši dok je jašeš !

Odgovori

Инжењер

Некад сам радио на атестима ТНГ-а и ЦНГ-а. Стално је било случајева са ПУС-овањем. Опели су држали примат а ни Пунтићи нису ништа заостајали. Што се тога тиче, кад смо успели на прегледу да очистимо број мотора, саветовао сам власнике возила да узму напрстак графитне масти и намажу број мотора док је чист, одмах после прегледа, тако да би за следећи пут лако и без проблема очистили исти WD-ом или Brake Cleaner-ом. Ево сад на Југу штрцнем Brake Cleaner-a, мало крпом обишем и мирна Бачка. Поз. (Oo=*=oO)

Odgovori

Tatjana .

Bravo care, grafitna mast je najbolja preventiva, ali to većina vozača ne zna i ne zanima ih.

Инжењер

Та маст се не испира лако као неке друге и може да потраје а чува од рђе. Увек ти је лакше да одмастиш нешто него да уклањаш корозију.

Tatjana .

Šta ako vam na tehničkom pregledu kažu da morate da ukucavate novi broj motora? Mislim da vam je najjednostavnije i najbezbolnije otići u neki auto salon i kupiti novi auto, a ovaj sa zarđalim brojem prodati u otpadno gvožđe. Sve ostale kombinacije će vas dovesti do prevremne totalne ćelavosti i obaveznog potpunog gubitka boje kose pre nego što u potpunosti kosa otpadne sa glave.

Odgovori

Nedeljko Živković

Bilo bi mi drago da upoznam gospođu Tatjanu.

Nenad

Tatjana ti sigurno imas barem tri nova vozila u svom vlasnistvu Umij se i dodji sebi.

Milan

Ista je procedura ali je sad mnogo skuplje tako da sve zavisi od vrednosti vozila.

aleksandar

mislim da je presadjivanje kose jeftinije od ovog auta, tako da se neka resenja sama namecu....