Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Šta je to start-stop sistem i da li uništava motor

Šta je to start-stop sistem i da li uništava motor
Postavljeno 23.07.2019. u 14:12
Autor: Dragan Romčević

Start-stop sistem generalno funkcioniše vrlo jednostavno. Kada se zaustavite i izbacite menjač „iz brzine“, ovaj sistem ugasi motor, a čim pritisnete kvačilo kako biste ubacili u „prvu“ on startuje motor.

Suština je u tome da se spreči nepotrebno trošenje goriva dok automobil stoji u mestu. Proizvođači kažu da njegovom primenom može da se uštedi od 3% do 10% goriva.

Međutim, situacija nije baš tako jednostavna, pa ćemo opisati u kojim sve situacijama start-stop sistem neće raditi ili će menjati način rada. Podrazumeva se da mogu da postoje velike razlike kod različitih automobila.

Ono što vozače najviše brine jeste mogućnost kvarova zbog učestalog paljenja i gašenja motora. Znamo da je hladan start jedna od najgorih stvari koja se dešava motoru, anlaser (starter) umesto npr. pet puta dnevno treba da pokrene motor npr. 100 puta dnevno, a da ne govorimo o akumulatoru koji treba da obezbedi dovoljno struje za ovoliki broj startovanja motora.

Kao da sve navedeno nije dovoljno, ostaje pitanje šta se dešava kada se motor ugasi, a nastave da rade farovi, brisači, radio, grejači zadnjeg stakla i retrovizora...

Krenimo redom.

Anlaser

Pošto anlaser kod automobila sa start-stop sistemom mora da pokrene motor neuporedivo više puta nego kod klasičnog automobila, on je konstruisan tako da izdrži mnogo više startovanja. Kod nekih automobila je čitav sistem za startovanje motora drugačiji.

Stoga proizvođači kažu da nema potrebe da vozači brinu o troškovima učestalog menjanja anlasera.

Kako akumulator može da izdrži da napaja sve potrošače kada je auto ugašen?

Ukoliko su upaljeni npr. farovi, radio, navigacija, brisači i slično, a motor ne radi, mnogi vlasnici strahuju da će se akumulator isprazniti ako dugo stoje.

Međutim, automobili sa start-stop sistemom koriste posebne akumulatore koji su prilagođeni upravo ovakvim uslovima. Pritom ovaj sistem prati stanje akumulatora i čim vidi da mu je napunjenost pala ispod određene granice, upaliće motor.

Postoje i razlike u punjenju ovih akumulatora u odnosu na klasične, što je još jedan od razloga što u auto sa start-stop sistemom ne treba stavljati klasičan akumulator.

Šta ako stavim običan akumulator u auto sa start-stop sistemom?

Ovo može da funkcioniše, ali običan akumulator treba koristiti samo u slučaju krajnje nužde, pošto može doći do raznih negativnih privremenih i trajnih posledica u zavisnosti od vrste i karakteristika akumulatora, kao i od automobila, odnosno programa koji kontroliše rad start-stop sistema.

Treba imati u vidu da postoje klasični (osnovni) start-stop sistemi koji koriste EFB akumulatore, kao i napredni sistemi u vozilima sa regenerativnim kočenjem (prilikom kočenja se puni akumulator) koji koriste AGM akumulatore.

Nećemo sada objašnjavati razlike u odnosu na klasične akumulatore. Oni jednostavno zahvaljujući svojoj konstrukciji mogu da podnesu uslove punjenja i pražnjenja koji bi vrlo brzo uništili klasičan akumulator.

Dakle:

a)    Klasičan akumulator može vrlo brzo da strada u autu sa start-stop sistemom. U tom slučaju biće vrlo teško da ostvarite garanciju na njega, čak i ako sakrijete činjenicu da ste ga koristili u automobilu sa start-stop sistemom.

b)    Idealno, sistem koji prati akumulator (battery management system - BMS) prepoznaje da je u autu neodgovarajući akumulator i prilagođava start-stop sistem njegovim slabijim mogućnostima. Na primer, prilikom zaustavljanja i gašenja motora, automatski će se isključivati neke nepotrebne funkcije (npr. grejanje sedišta i slično).

c)    Sistem koji prati akumulator takođe može i u potpunosti da deaktivira start-stop sistem, kako bi sprečio uništenje samog akumulatora i održao auto u voznom stanju. U praksi to znači da se auto uopšte neće gasiti kada se zaustavite.

d)    Zbog nekompatibilnosti akumulatora i drugih uređaja i sistema, uključujući sistem za punjenje, čak i uz deaktiviranje start-stop sistema može da dođe do drastičnog skraćenja životnog veka akumulatora.

e)    Najgori scenario je da dođe do fizičkog oštećenja akumulatora (pucanja), mada nam nije poznato da je bilo takvih slučajeva.

Kako start-stop sistem radi?

Važno je imati na umu da rad start-stop sistema zavisi od mnogo faktora. Stoga nije retkost da neki vozači misle da im start-stop sistem ne radi kako treba, pošto ne isključuje motor svaki put kada se zaustave ili ga povremeno pali dok su zaustavljeni.

Ovaj sistem prima informacije od brojnih senzora i drugih sistema. Na primer, od senzora koji mu kaže da je menjač u neutralnom položaju, senzora brzine, broja obrtaja, temperature motora, kabine i spoljašnje temperature… Takođe prima informacije i od senzora koji prate sam akumulator.

U skladu sa svim gore navedenim, kompjuter će odlučiti kada da gasi motor.

Na primer, neće ga gasiti ukoliko ste tek krenuli i motor još nije dostigao radnu temperaturu. Takođe ga neće gasiti ako se motor suviše greje, npr. pri vožnji u saobraćajnoj gužvi, pa je potrebno da ventilator ili ventilatori hladnjaka konstantno rade.

Ukoliko istovremeno imate uključeno previše potrošača u automobilu, sistem može da odluči da ne gasi motor kako ne suviše opteretio akumulator.

Ako je spoljašnja temperatura suviše niska ili suviše visoka, start-stop sistem takođe može da bude deaktiviran.

Tu su još neki razlozi zbog kojih start-stop sistem može da se deaktivira, kao npr:

a)  Sigurnosni pojas nije vezan
b)  Nije dostignuta zadana temperatura u kabini (na klima uređaju)
c)  Otvorena hauba
d)  Otvorena vrata
e)  Automobil na oštroj uzbrdici/nizbrdici
f)  Uključen sistem za pomoć pri parkiranju
g)  itd. 

Ni motor se ne gasi u istom trenutku kod svih vozila. Na primer, kod nekih je sistem podešen tako da ugasi motor čak i pre nego što se automobil u potpunosti zaustavi.

Što se tiče automatskog paljenja motora, kod vozila sa manuelnim menjačem, upaliće se kada pritisnete kvačilo da biste ubacili menjač u brzinu. Kada su automatici u pitanju, motor se pali kada podignete nogu sa papučice kočnice ili kada dodirnete gas, zavisi od automobila.

Postoje sistemi koji motor ugase tako da se jedan klip zaustavi u trenutku/položaju neposredno pre nego što bi svećica trebalo da zapali smešu u tom cilindru. Na taj način se motor praktično odmah startuje, anlaser treba samo malo pomogne trošeći pritom manje struje, a potroši se i manje goriva za startovanje motora.

Navodno je Mazda postigla najveći uspeh na ovom polju, pošto se motor startuje za 0,35 sekundi.

Motor se upalio iako ja i dalje stojim na semaforu - zašto?

Postoje razne situacije kada ovaj sistem može da startuje motor dok vi čekate na semaforu i uopšte ne očekujete da do toga dođe. Razlozi mogu da budu razni:

a)   Pomerili ste volan (kod nekih je dovoljno i minimalno pomeranje)
b)   Porasla/pala je temperatura u kabini, pa je neophodno (pojačati) hlađenje/grejanje
c)   Akumulator se ispraznio do granice na kojoj treba da počne da se puni (ovo se dešava naročito ako imate istovremeno uključeno mnogo potrošača)
d)   Podigli ste nogu sa kočnice
e)   Nalazite se na blagoj nizbrdici, podigli ste nogu sa kočnice i auto je lagano krenuo napred
f)   itd.

Podmazivanje motora

Mnoge vozače brine prestanak podmazivanja kada se motor ugasi. Smatraju da je čak i taj kratak period dovoljan da se „istisne“ tanak sloj ulja između površina koje se dodiruju.

Međutim, iz tog razloga se u ovim automobilima koriste posebna ulja sa dodacima koji obezbeđuju da se ulje duže zadrži na površinama koje treba da štiti.

Brojni stručnjaci smatraju da ne treba brinuti po ovom pitanju, pošto najviše habanja izaziva hladan start - kada motor duže nije radio, ulje se ohladilo i „iscedilo“. Zato gašenje i paljenje motora sa pauzama od 10/20/30 sekundi kada je motor na radnoj temperaturi ne predstavlja nikakav problem.

Da li često gašenje motora uništava turbo punjač?

Dobro je poznat savet vlasnicima automobila sa turbo punjačem - kada se zaustavite, nemojte odmah da gasite motor, već sačekajte pola minuta ili minut da se turbo punjač malo ohladi, naročito ako ste oštrije vozili.

U suprotnom, staje protok ulja kroz turbo punjač, temperatura mu oštro skače, ulje sagoreva, ostaju naslage čađi… Vrlo nezgodan scenario i za sam turbo punjač i za ulje koje se puni nečistoćama.

Međutim, već dugo postoje turbo punjači sa vodenim hlađenjem. Oni koriste rashladnu tečnost (antifriz) koja hladi i motor.

Kada start-stop sistem ugasi motor i turbina se zaustavi, električna pumpa za vodu (tzv. vodena pumpa) nastavlja da radi, tako da voda cirkuliše i kroz motor i kroz turbo punjač, čime se sprečavaju nagli „lokalni“ skokovi temperature i gore pomenuto pregrevanje, odnosno sagorevanje ulja koje podmazuje ležajeve turbo punjača.

Čak i uz vodeno hlađenje turbo punjača, start-stop sistem može da odloži gašenje motora kada se zaustavite ukoliko ste pre toga vozili oštro, pa odluči da je ipak potrebno da motor radi još neko vreme kako bi se sve malo „smirilo“ i rashladilo.

Napomenimo još da turbo punjače sa vodenim hlađenjem ne koriste samo automobili sa start-stop sistemom, već i oni bez njega, naročito benzinci.

Koliko goriva može da uštedi ovaj sistem?

Brojni automobilski časopisi radili su testiranja, manje ili više ozbiljna. Recimo da je neki prosek uštede na osnovu njihovih rezultata od 4% do 8%.

Naravno, treba imati u vidu da su vozili isključivo po gradu, u gužvi; da je reč o časopisima koji žive od reklama, pa im je u interesu da prikažu testirani automobil u što boljem svetlu, kao i to da putni kompjuter nije baš pouzdan kada je prikazivanje potrošnje goriva u pitanju. Takođe nije u poželjno govoriti bilo šta protiv „zelenih“ tehnologija...

Neki su uspevali da postignu uštedu od 10% i više, dok proizvođači kažu da se kreće od 3% pa naviše.

Koliku uštedu će vama konkretno doneti ovaj sistem, nemoguće je proceniti, pošto je suviše faktora u igri. Ako uglavnom vozite na otvorenom putu, uz malo zaustavljanja, naročito ako često koristite klima uređaj, ušteda će verovatno biti zanemarljiva.

Više goriva se potroši da se motor ponovo upali, nego dok radi u leru „tih 10-ak sekundi“

Ovo je čest argument protivnika start-stop sistema, koji verovatno ima smisla kod nekih starijih automobila, naročito kod onih sa karburatorom. Međutim, savremeni motori potroše vrlo malo goriva prilikom startovanja.

Govorimo o ispravnom motoru koji je postigao radnu temperaturu, naravno. Startovanje hladnog motora troši više goriva pošto se koristi drugačija smeša, ali start-stop sistem neće ni raditi dok motor ne postigne odgovarajuću temperaturu.

Pomenimo ponovo i sisteme kod kojih se klip zaustavlja u trenutku neposredno pre nego što svećica treba da baci varnicu, tako da tu gotovo da i nema potrebe za dodatnom količinom goriva da bi se motor pokrenuo.

Da li je moguće u potpunosti ugasiti start-stop sistem?

Ne - nije nam poznat nijedan model kod kojeg je moguće trajno ugasiti ovaj sistem. Postoji opcija da ga privremeno deaktivirate pritiskom na dugme, ali on će se ponovo aktivirati kada sledeći put okrenete ključ da upalite auto.

Postoje neki trikovi za trajnu deaktivaciju, ali to ćete morati sami da istražite ukoliko vam start-stop sistem baš toliko smeta.

Da li su akumulatori za kola sa start-stop sistemom ekstremno skupi?

Ranije su bili, ali danas nisu.

Na primer, VW Golf VII 1.6 TDI sa 110 KS (2015. god.) u BlueMotion verziji (koja je modifikovana tako da troši manje goriva) koristi AGM akumulator od 70 Ah i 760 A koji može da se nađe po ceni od 16.000 din.

Isto AGM od 60 Ah i 680 A dostupan je za manje od 14.000 dinara. Oba su Vartina, a verovatno mogu da se nađu jeftiniji sličnih karakteristika drugih proizvođača.

Koliko start-stop sistem poskupljuje automobil?

Na ovo pitanje je nemoguće odgovoriti, pošto ne znamo koje je sve komponente proizvođač izmenio (uključujući i akumulator), kolika je razlika u ceni između starog i novog sistema, koliko je novca potrošio na razvoj i testiranje…

Osnovni problem je u tome što start-stop sistem nije samostalan sistem koji prosto ugasi motor kada auto stane i upali ga kada auto treba da krene. On je integrisan sa glavnim kompjuterom i brojnim drugim sistemima (mehaničkim, elektronskim, softverskim), koristi informacije od brojnih senzora, mora da pazi da svojim radom ne ugrozi bezbednost ili ne izazove neki kvar…

Da li je ovaj sistem tu zbog vozača ili proizvođača?

Zli jezici kažu da start-stop sistem u stvari više pomaže proizvođačima nego vozačima, odnosno da najveću uštedu u potrošnji goriva i najveće smanjenje emisije štetnih gasova postiže na valjcima u kontrolisanim laboratorijskim uslovima u kojima se simulira vožnja i obavljaju homologaciona ispitivanja.

Naime, proizvođačima je veoma važno da izmerena emisija ugljen-dioksida bude što manja, pošto ona u brojnim zemljama u velikoj meri utiče na cenu registracije. Tu su i neka druga ograničenja koja proizvođači moraju da ispune po pitanju proseka emisije ugljen-dioksida kod svih svojih modela.

Emisija drugih štetnih materija, kao npr. azotnih oksida, takođe se smanjuje, pa tako automobil može da ispuni oštrije ekološke standarde.

Procedura testiranja, odnosno simulacija gradske vožnje je takva da sa blagim ubrzavanjima, blagim kočenjima, kao i stajanjem u mestu fantastično „leži“ raznim sistemima za smanjenje potrošnje goriva i emisije štetnih gasova, među kojima je i start-stop sistem. Nažalost, pokazalo se da u realnim uslovima na ulici situacija nije tako sjajna...

Uglavnom, start-stop sistem je praktično sudbina svih budućih automobila, bez obzira da li ga kupci žele. Proizvođači ga ugrađuju da bi lakše ispunili stroge ekološke norme, a vozačima ostavljaju opciju da ga privremeno deaktiviraju ukoliko im smeta.

Zaključak

Imajte u vidu da se start-stop sistemi konstantno unapređuju, tako da ako ste vozili neki auto koji je bio među prvima sa start-stop sistemom i sa njim imali veoma loše iskustvo, nemojte na osnovu njega „proglasite“ start-stop sistem za nepotrebnu igračku koja služi samo da bi se povećala cena automobila.

Jednostavno, noviji automobili sa savremenijim start-stop sistemima mogu da se ponašaju znatno drugačije u odnosu na te starije.

Ukoliko već imate auto sa ovim sistemom ili planirate da ga kupite, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu automobila i dobro se upoznajte sa detaljima njegovog funkcionisanja. Tako ćete znati šta da očekujete u različitim situacijama i poštedećete sebe nervoze i sumnje da se nešto pokvarilo.

Što se tiče sumnji u isplativost njegovog korišćenja, odnosno pitanja koliko će start-stop sistem u stvari uštedeti goriva, jedini način je da sami izmerite potrošnju, ali ne prema kompjuteru već sistemom „od čepa do čepa“ tako što ćete preći npr. 200-300 km u što sličnijim uslovima sa aktiviranim i sa deaktiviranim start-stop sistemom.

Foto: Pixabay.com, Unsplash.com

 

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 62
Pregleda: 141216
Ocena: 4
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Slavko

Vozim DS7,2020 god.,35000 km prešao.Ne radi start-stop(pri svim ispunjenim uslovima da isključi motor).Dijagnostika kaže-bez kvara.U servisu izmere kapacitet punjenja akumulatora 26%.Majstor kaže(ovlašćeni Pežo servis) treba novi akumulator.Logično.Stavi,čeka 12 minuta(tako mi reče) da se softver prilagodi novom akumulatoru.Probamo u optimalnim uslovima,ništa,opet ne gasi.Pozovem u Citroenov servis,serviser kaže da je potrebno da automobil posle stavljanja novog akumulatora(Vatra,AMG) auto(isključen motor) "sačeka" oko četiri sata zbog postupka prilagođavanja svih parametara,softvera koji upravlja svim potrošačima itd...!!! Da li neko zna u čemu je kvaka? Poz...

Odgovori

Igor Gregovic

U početku nisam gasio ovaj sistem odmah po startovanju motora di mi se više puta nije desilo da se nađem u velikoj opasnosti u raskrsnici kada stanem pri skretanju i taman da iskoristim priliku da skrenem a motor se ugasi. Jako loša stvar za bezbednost vozača i putnika a dobra za ekologiju.

Odgovori

Mitros

Kod mene na GP 1.3 mjt 2015 se ne aktivira SS prilikom paljenja auta,nego ostaje neaktivan kako je i bio prilikom gasenja.E sad ,meni to odgovara,osim ako nije neka neispravnost

Odgovori

Petar

Kupio sam polovni automobil Toyota Auris 2.0, 2013. godina koji ima start stop sustav i u kojem je bio akumulator FIAMM 12 V 85 aH i 760 A. Nedavno sam promijenio akumulator i stavio Inteks od 12 V i 100 aH (mislim da ima malo manje A, 749) i start stop sustav mi sada ne radi. Kako je moguće da akumulator koji nema efb ili agm tehnologiju radi u autu koji ima start stop ili kako je moguće da akumulator sličnih karakteristika sada ne može obavljati start stop?

Odgovori

Polovni Automobili

Obratite se nekom Toyotinom servisu.

Shommy

Moguce je da je kompjuter evidentirao prekid napona , odnosno da je odspojen akumulator te da je potrebna ponovna inicijalizacija uz pomoc dijagnostike. Zapravo kod Start stop sistema akumulator se i ne menja kao kod obicnih automobila prosto skidanjem i stavljanjem novog, vec treba odrzavati kompjuter pod naponom dok se menja glavni akumulator uz pomoc bekap napajanja ili paralelno vezanog servisnog akumulatora. Nesto slicno kao kad kablovima napajate umrli akumulator.

Trosmi xxx

Moje pitanje glasi,ako diskonektujem sa akumulatora start stop i ne zelim da ga ikad vise koristim,ima li onda opasnosti po obican akumulator( koji bi eventualno stavio),obzirom da mi ta veca snaga akumulatora u tom slucaju i nije potrebna.

Odgovori

Polovni Automobili

Zaista ne možemo da odgovorimo na to pitanje. Start-stop može softverski da se deaktivira, ali nije problem samo u softveru i akumulatoru - tu su i drugi elementi prilagođeni start-stop sistemu, tako da ne znamo šta bi moglo da se desi ako stavite običan akumulator.

Doktor

Svako ko ima IQ iznad 70 treba da razume da ako nema para za auto za S-S sistemom, da ne treba ni da ima auto! Radi se iskljucivo o EKOLOGIJI, a ne o ekonomiji. - Za ekonomiste je predvidjen bicikl, kao prevozno sredstvo!

Odgovori

Igor

Sve je to sjajno dok je novo. Auto star 5 godina i otisao elektricni pokretac. Poderao se zupcanik. Novi zupcanik 1500 kuna, a akumulator je izdrzao 2 godine... sada vas pitam mi siromasniji ljudi kupujemo aute od 15 g... Novi akumulator, novi elektricni pokretac, nova elektronika jer stara vec steka... razmislite dali kupit staru kantu ili ici biciklom?

Odgovori

Brana

Koliko eksperata za mlacenje prazne slame. Zabavio sam se pricno. Cilj s&s je smanjenje emisije staklene baste i ekologija. Ja dnevno predjem 60 + km po gradu. (Extra urban tip voznje sa prosecnom brzinom od 19 km/h). Racunam da za ceo dan budem na semaforima oko 40 minuta ugasen. U gorivu usparam pola l do 700 gr goriva. Pomnozite to sa jedno 5 godina eksploatacije auta. Svako ima neku svoju racunicu. Bitno je da vozim zelena kola i zamenicu ih kad mi dodje vreme. Namaste!

Odgovori

Matija

A sta ako stavim aku iz start stop sustava u obicni auto hoce dulje izdrzati?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne radite to - stavite akumulator onih karakteristika koje preporučuje proizvođač.

Milan

Podelio bih svoje iskustvo: u pitanju je Mazda 3 2015. godiste, posle pređenih 120.000 za 4 godine, bord kompjuter mi je pokazao uštedu od 500km što je jedan pun rezervoar goriva ili 5.500 din. Kako u tekstu lepo pise, ne znamo koliko su kola skuplja zbog tog sistema ali usteda od 50e prosto nije vredna koliko god da je odstupanje računara. Što se tiče klime može da radi do recimo 30% snage izduvavanja u rezimu hlađenja a i tad slabo radi, tako da sam leti definitivno gasio sistem na dugme svaki put kad bih seo u kola

Odgovori

Paki

Ako si tolika stipsa da gasis klimu i treba crkajes i da se znojis.

Milan

@Paki Niste dobro razumeli: gasio sam start-stop sistem da bi mi klima radila u full-u. Pozz

Novica

Poštovani prijatelji, Treba mi kao laiku pojašnjenje, da li na vozilu koje nema S/S sistem sme da se stavi AMG akumulator, da li će ga isti dovoljno puniti ili automobili sa S/S imaju jače punjače (Alternatore)? Hvala

Odgovori

Sale

Šta se dešava ako motor započne regeneraciju DPF-a?

Odgovori

Polovni Automobili

Start-stop sistem će se deaktivirati.

Vladimir Zivkovic

To je po meni najveca glupost i toliko me nervira da ja nemam reci. Zivcira me sto ne moze trajno da se iakljuci nego svaki put kad sednete u auto morate da iskljucite

Odgovori

Mitrex

Nemože da se isključi,ali zato povećaju se parametri preko dijagnostike i auto se ne gasi vise nikad na leru,inače start stop sistem ostaje u funkcijii

Bliski Istok

Sve sam procitao, iscekivajuci da li ce biti pomenuto sta sa situacijom kada radi klima uredjaj, sto na kraju nije ni objasnjeno. Npr, ovde u UAE preko leta su uzasne temperature, a klima uredjaj je ukljucen prakticno cele godine. Da li to znaci da start/stop prakticno nikad nece da ugasi motor u toku leta, jer kompresor mora da radi punom snagom non-stop? Eventualno moze da ugasi motor na 10ak sekundi u hladnijem delu godine, kad kompresor mozda ne mora da radi stalno?

Odgovori

Polovni Automobili

Nije konkretno taj slučaj pokriven, ali ako je temperatura napolju suviše velika, sistem se neće uopšte ni aktivirati. Ili ako i ugasi motor, vrlo brzo će ga upaliti čim primeti da je temperatura u kabini porasla.

Dejan Zivkovic

sistem iskljucuje klimu cim se auto ugasi, ostaje da duva samo ventilator, tako je bar na mom autu, trebalo bi da je za sve isto

Bliski Istok

Hvala na odgovorima, tako sam i pretpostavljao. U praksi, znaci ovde u UAE taj sistem je potpuno beskoristan. Kada je temperatura 50 stepeni u hladu, klima uredjaj je pratkicno uvek na maksimumu. Istog momenta kad se iskljuci, temperatura u vozilu skace, a posle nekoliko sekundi je vec nepodnosljivo

Vlada

@Bliski Istok : Zar nije realno da tokom 3 najtoplija meseca i tokom 3 najhladnija meseca klima jeste ukljucena non-stop. A ostalih 6 meseci prelaznog perioda prakticno se ne ukljucuje (osim u posebnim prilikama kao sto je odmagljivanje itd.) Znaci ipak nije cele godine Start stop bez funkcije nego 6 mes. ? *Poz

Nele

Ne znam za druge i kako kome šta odgovora... Ali supruga i ja vozimo Fiat grande punto 1.3 mjet sa start stop sistemom i verujte da smo se toliko već navikli na taj sistem da uopšte više ni neprimećujemo niti obraćamo pažnju da li se auto pali ili gasi tj. da li se i kada aktivira start stop. U svakom slučaju nama nesmeta a da li smo primetili manju potrosnju od 3% ili nešto drugo? Neopterećujemo se sa time. Pozdrav za sve.

Odgovori

jovica

senzori,senzori,puno elektronike a kad to pocne da brljavi to majstor Zika iz komsiluka nece moci da resi vec ovlasceni servis(ode koza sa ledja)...

Odgovori

Vladimir

Mom prijatelju su otkazale kocnice zbog kvara na start stop sistemu, u pitanju je bio automobil koji je presao samo 50 000 km, to je utvrdjeno u servisu, samo se prikljucili online sa proizvodjacem i otklonili kvar za per minuta

Odgovori

Marko

Lupas? Koji model?

Vladimir

Шкода октавија 1,6 дизел

Boki

Sigurno je samo da je vrlo iritantatn sistem i da definitivno poskupljuje održavanje.

Odgovori

milan savic

za milosa i inzinjera, da li znate da statisticki gledano naj bezbedniji vid transporta putnika i robe je avio saobracaj. sta mislite koliko kompjutera ima u jendom avionu i na aerodromima ili radarima? to sto smo mi siromasan i zatucan narod pa 99 posto vozimo krseve koji su na zapad bili za presu ali su ipak stigli do srbije gde ih je plasticni hirurg podvrgo tretmanu podmladjivanja pa su preko noci od babe postali devojke, i to sto vi verujete da ste kupili polovan auto a '' kao nov sa original kilometrazom'' to je vas problem a ne komp u autu

Odgovori

Vlada

@Milan Savic..Sve je tacno sto se tice avio saobracaja..No avione ne vozi obican narod,vec ili velike firme ili ultra bogatasi,pa ne mozemo da vrsimo uporedjenje aviona i automobila..Ovde je tema start/stop sistem,koji ima odredjenih pogodnosti,u novijim autima..Medjutim sta se desava u krsevima sa originalnom kilometrazom..To je za nas nepoznato,i voleli bi da cujemo neki strucan komentar..Od bilo koga..Moj otac vozi Audi sa s/s sistemom..Star 4 godine i presao 40.000 km../Kupljen nov/..Medjutim na njemu je sve novo,kvarova nema,a nema ni nekih usteda u benzinu..Sto neko rece,s/s je napravljen radi ekologije,a ne da bogati stede na gorivu..

Инжењер

Прво, пише се најбезбеднији, заједно. Друго не возим западни ауто, возим исправан ауто домаће производње јер то волим. Авион јесте статистички гледано најбезбеднији вид транспорта али нећу даље да улазим у ту тему. Поз.

vlaja

Alo inzenjer,naj bitnije je da si nam objasnio pravopisne greske,kojw su inace vrlo bitne za svaku diskusiju.Probaj na knjizevnim vecerima da imas diskusiju

Vlada

Vecina komentara je realna,gledajuci ocima prosecnog Srbina..Mi smo siromasan narod i zato razmisljamo o potencijalnim skupim kvarovima,jer ogromna vecina nas ne uzima nov vec polovan automobil od 5-15 godina starosti..I zato se nasa misljenja ne poklapaju sa Nemcima ili nasim ljudima koji tamo rade..S/S sistem je vrlo kmplikovan za nas dzep,jer takvi automobili imaju sve posebno..E kad tako nesto posebno dodje u nase ruke/dakle stari i izvozeni/tad pocinju silni problemi..Servisi enormno skupi,delovi isto tako,znaci kolaps za dzep..I zato bi gospodin Savic mogao da koriguje svoj nadmeni stav,ili da nama mucenicima,pojasni iskustva od svog automobila sa s/s sistemom..Bilo bi zanimljivo procitati,ali samo ako je auto stariji od 6 godina..U tekstu je sve pojasnjeno teorijski,a ja bih voleo da procitam nesto iz prakse..

Odgovori

sart

Vlada vidim da si jedan od realnijih ovde. Naravno da je sve stvar u mogucnostima! Svako vozi ono sto moze sebi da priusti i zato me nervira kada se nadje neki bezosecajnik kao ovaj Savic i izvredja nizasta!!

Budjoni

Toliko konstrukcija, truda i pamjeti da se u[tedi 3%, koje vam pojedu upaljena svetla u sred dana ! To mu dodje kao sex; Kreni, stani, pali, gasi dok "motor" bez mazanja ne otkaže ! Jao, pao !!! Uštedeo !

Odgovori

danilo

Nemora se svako sloziti samnom ali smatram da je start-stop potpuno beskoristan i suvisan,gotovo sam siguran da smanjenje potrosnje ne postoji iz prostog razloga sto motor u momentu startovanja povuce vise goriva,izbaci vise gasova,opterecuje se i bespotrebno amortizuje anlaser i gomila drugih vitalnih delova...bacanje para prilikom kupovine vozila ako je start-stop dodatna oprema...Bez obzira na napredak tehnologije postoji gomila zaista nepotrebnih dodataka na danasnjim automobilima...

Odgovori

Vlada

@Danilo..Elektronika sve odradjuje sto se tice kolicine goriva,prilikom startovanja..Medjutim dodatna oprema kosta,a tek sto kostaju potencijalni kvarovi..Bogati niti polemisu o tome,niti ih interesuje..A mi sirotinja...Voleli bi da imamo ali ne mozemo da odrzavamo kako treba..

Goran

Ford Mondeo 2016 ima mogućnost da se u centralnom meniju isključi start-stop, što ću verovatno i učiniti nakon čitanja ovog teksta.

Odgovori

Djole

Bog samo da poživi dugme za deaktivaciju...

Odgovori

milan savic

Jebote kolko smo mi srbi zatucan narod. Ma vratite se najbolje u sredinu proslog veka i vozite ficu i stojadina, cista mehanika na livadu moze generalka da se odradi. Sta ce nama sve ove belosvetske sklopocije u koje su ugradjeni masonski izumi i koje cia kontrolise preko kompjutera u kolima i kojima vatikan odredjuje pritisak u gumama. Sta znaju inzinjeri iz mercedesa ili tojote, ovaj nas inzinjer sto ovde komemtarise je najveci genije, on zna da start stop ne podmazuje lepo motor i da taj motor ima da crkne za 10ak god kad ga kupi neki srbin u stanju "kao nov sa original kiliometrazom od 160-170000" i da ce taj auto zbog start stop da mu crkne jer ga je svaba gasio na svaku raskrsnicu.

Odgovori

Инжењер

Где грешим?

milos

Savicu, ti si mozak iskljucio i predao se. Razumem te, nije lako boriti se protiv jaceg i za borbu spremnijeg. Medjutim, nemoj nas u kojima jos ima kurazi da gledamo svojim ocima i opisemo vidjeno, a ne ono sto nam masovni hipnotizeri pricaju da treba da vidimo dok zmurimo. Ne mogu da se slozim sa cinjenicom da i najbedniji autic ima 16 kompjutera i da svaki nebitni delic koji je povezan u tu besmislenu mrezu moze da me zaustavi na putu i pretvori mi putovanje u pakao. Meni je nedavno "crkao" presostat klime preko koga su povezani papucica gasa, klapna gasa i jos neki bitni elementi napajanja koji rade na bednih 5 wati. Jedan nebitan deo mi je ugrozio zivot, jer mi je gas otkazao na sred raskrsnice. srecom na nizbrdici, pa sam se sklonio. I da, nisu vlasnici Golfa dvojke budale sto to i dalje voze. Za taj auto na odrzavanje potrosite godisnje 20 evra i osecate se divno, jer znate da niste u klubu onih koji prihvataju 21. vek, ali samo ako su spremni da budu dobrovoljno opljackani.

Инжењер

@milos, Пошто видим да си упућен у материју. Ако будеш имао прилике и новаца, одслушај курс, изабери било коју област која те занима, у Рипњу у центру за обуку сервисера. Бато, Голф 5, који је стар 10-ак година има брдо рачунара, софтвера, итд. Примера ради, свака врата имају по рачунар а врата има 5, па где је ту рачунар мотора, ABS, ESP, ASR, AirBag.... то је хаос.... Имао сам прилику тамо да будем. Што ти кажеш због неке небитне ствари која са вожњом везе нема тебе ауто оставио на путу. Ок, слажем се да старија кола није безбедно возити али шта кад сад све иде у лудило. Поз.

benzin i samo benzin

oj milane jabuko sa grane ... tvoja prva rečenica najbolje objašnjava ceo tvoj ovde napisan text. E jesi Srbin i po ...

Saša

Imam preko 4 godine 500L 1,6 MJ. On ima S&S. Uglavnom ga držim isključenim, uz napomenu da kod fiata, kada "ugasite" S&S, sistem ostaje "ugašen" dok taj sistem sami opet ne "upalite". Znači, dan, mesec, dva ... Zavisi od Vas. Nije kao kod većine vozila (npr. VW-a), da je sistem automatski u funkciji svaki put kada "na ključ" prvi put upalite motor, pa da svaki put posle toga morate da "ugasite" sistem da bi on bio van funkcije tokom te vožnje. Dopada mi se ovo rešenje kod fiata.

Odgovori

kole

Akumulator za taj sistem kosta 300 evra, a bilo je proizvodjaca koji su lose odradili ceo posao, pa su akumulatori morali da se menjaju jednom godisnje. Kada se sabere cena tog sistema ukljucena u cenu auta koji vam fabrika nece pokloniti, skuplji akumulator i to maltretiranje kad vam se auto stalno pali i gasi, sto ce sigurno dovesti do skupih kvarova, trebace vam 10 godina da to ustedite na gorivu koje auto nece potrositi dok je u rezimu stop. Meni je narocito interesantno kad ljudi kupe auto od 3 litra i 270 konja za 90.000 evra, a onda gledaju da ustede malo goriva dok im je auto na semaforu i dok radi na 800 obrtaja pri cemu trosi 2 litra na sat.

Odgovori

Tartaruga

Nije stvar u njegovom novcaniku - probaj da stanes biciklom iza tog sa 3.0 i 270 konja na semaforu i bice ti odmah jasno zasto je dobro da mu motor bude ugasen. :) Inace vecina komentatora rezonuje da je besmislena usteda od 3% motivisani takodje sebicnim razlozima.

Velja

Auto se pravi za prvog kupca, i za drugog da ga ubedi da postane prvi. Čovek će negde u Evropi da uzme auto na lizing sa ratom od recimo 400 evra mesečno . Posle četri godine on taj auto vraća i uzima sledeći po istim uslovima. Šta će biti sa motorom, turbinom, akumulatorom i.t.d. njega ne zanima. Njemu odgovara da mu auto manje troši , sve mu je u garanciji i to je to . Mi ćemo onda da sačekamo i drugog kupca, pa će onda kad posle 10 godina auto dođe kod nas da razmišljamo šta ćemo sa svim tim nama nepotrebnim spravama.

Odgovori

Dejan Zivkovic

svaka ti je na mestu, a ovi sto mlate praznu slamu samo neka nastave. ljudi treba da znaju da je VEK upotrebe danasnjih vozila DEVET godina, toliko otprilike vozila i rade bez problema, a posle toga u presu

Vlada

@Dejan Zivkovic..Molim te reci mi ko u svetu baca auto te starosti u presu?Ti?Ne verujem.

Dejan Zivkovic

Vlado, ovo za 9 godina kazu proizvodjaci, a ne ja, a za presu, pa sto da presuju kad mogu da uzmu pare od Srba, a i odvozenje na otpad mora da plate, pa je i logicno da uzmu 100-200 evra za auto nego da plate 300 evra otpadu

Sart

To za vlasniku automobila sigurno nije korisno! Sve sto je vise sistema na automobilu to se vise desavaju kvarovi, i iz tog razloga kruzi prica "nisu ovi novi tako izdrzljivi kao oni stari" Ustvari jesu, nego ti silni dodaci kojih danas ima u autu su ustvari problem. Jbš ti takvu uštedu koju kasnije platiš i to odjednom.

Odgovori

Инжењер

Толико компликоване и скупе измене зарад 3 до 10 посто уштеде у гориву. Измењени су: Систем за паљење, систем за хлађење, систем за напајње горивом, батерија,.... Моје лично мишљење, нема потребе млатити празну сламу. То кад кажу да посебно уље решава све, то је исто као оно кад су викали да постоји уље које може да се мења на сваких 20.000км, па се није испоставило као паметно. Што се уља тиче, компоненте мотора нису улежижтене кoтрљајућим већ КЛИЗНИМ лежајевима и као такви захтевају притисак уља да би се формирао уљни филм, на тим малим зазорима, између рукавца и лежаја. Чим се мотор покрене исте секунде се и креће, уље за то време не стиже да заокружи процес подмазивања. Можда и грешим, ко ће га више знати. Поз. (Oo=*=oO)

Odgovori

Dejan

Apsolutno se slažem.

Marko

bas tako, a kad se pokvari nesto, koliko kosta taj anlaser i slicno... Skuplje ulje, akumulator.

Sale

S/S sistem nije izmisljen da bi se nesto posebno ustedelo vec da bi se smanjili izduvni gasovi, zato uglavnom auta sa S/S sistemom imaju oznaku "eko" ili zeleni list. Zamisli kada bi svi gasili automobile na semaforu u Bgu trenutno (neki semafori drze crveno i po minut) mozda ne bi bila velika razlika u cistoci vazduha ali bi bila razlika. Napredne zemlje poput nemacke su jako osetljive na ekologiju zato se predlaze da S/S sistem bude obavezan takodje dizele polako zabranjuju.

Dejan

A ako isključim start/stop, hoće li mi onda taj akumulator trajati 15 godina? Znam da neće, ali trebalo bi s obzirom da ne trpi ništa što bi inače trpeo...

Odgovori

Nenad Josipovic

Svaki akumulator ima predvidjeni broj startovanja motora, tako da ce agm akumulator trajati neuporedivo duze od obicnog. Mnogo bolje podnosi i dublja praznjenja, koroziju ploca kao i visoke temperature. E sad, da li se isplati, ne znam. Ja sam stavio na traktor, pa cu videti kako ce se pokazati.