Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Polovnjak: VW Golf 7 1.6 TDI karavan – svetogrđe ili idealan porodični auto

Polovnjak: VW Golf 7 1.6 TDI karavan – svetogrđe ili idealan porodični auto
Postavljeno 01.08.2019. u 13:47
Autor: Dragan Romčević

Na testu imamo pomalo neuobičajenu verziju Golfa za naše tržište. Na prvom mestu, reč je o karavanu, što će nemali broj ljubitelja ovog modela zgroziti. Kod nas se karavanske verzije i dalje smatraju nekom vrstom poljoprivredno-transportnih mašina.

Na primer, u trenutku pisanja teksta na oglasima je samo 25 „sedmica“ u karavan verziji od ukupno 320 komada.

Tu je i 1.6 TDI motor, koji se u raznim verzijama već čitavu deceniju ugrađuje u brojne modele VW grupacije (VW, Audi, Škoda, Seat), ali i dalje izaziva sumnjičavost vozača. I dalje svi, izgleda, patimo za starim dobrim 1.9 TDI...

Ispod haube našeg automobila je verzija sa 110 KS, karakteristična za štedljivu BlueMotion verziju, što znači da su u cilju smanjenja potrošnje goriva na ovom motoru izvršene određene izmene.

Inače, BlueMotion je verzija kod koje je naglasak na štedljivosti, pa su tu i druge razlike u odnosu na standardni Golf.

Menjač ima drugačije prenosne odnose i šest stepeni prenosa umesto pet. Aerodinamika – između ostalog, maska hladnjaka je gotovo zatvorena, optimizovan je protok vazduha kroz prostor gde je neophodno hlađenje, a tu su i posebni paneli sa donje strane.

Aerodinamiku unapređuje i spušteno oslanjanje - Golf BlueMotion je niži za 1,5 cm od običnog Golfa.

Takođe fabrički stiže sa gumama koje imaju veoma nizak otpor kotrljanju, a na vlasniku je da li će kasnije da se zadrži na istim gumama ili će da uzima drugi model/proizvođača.

Naš Golf je proizveden 2015. godine, a prešao je oko 70.000 kilometara.

Kabina napred

U kabini vlada karakteristična atmosfera za Golf i generalno VW vozila. Često ćete čuti reč dosadno, ali nama to nimalo ne smeta. Materijali su kvalitetni, lepo uklopljeni i za sada nema znakova habanja. Malo koji konkurent može da mu parira.

Vozačka pozicija je odlična, sa solidnim mogućnostima za podešavanje sedišta i volana. Sedišta su udobna, mada verovatno za nijansu tvrđa nego što će prosečan vozač želeti. Dobro su profilisana – taman koliko treba.

Tu je i onaj karakterističan osećaj u skoro svakom Golfu – uđete i osećate se kao da ste ga vozili već 1000 puta. Uostalom, isto kao i u „šestici“, „petici“...

Neko bi rekao da su Nemci neinovativni i da se plaše eksperimentisanja. Mi smatramo da su našli odličnu formulu i da stoga nema potrebe da ništa drastično menjaju.

Kabina pozadi

Na zadnjoj klupi ima dovoljno prostora za dve visoke odrasle osobe – kako za noge, tako i za glavu. Treći putnik će se verovatno žaliti, naročito na nedostatak prostora za stopala izazvan relativno velikim centralnim tunelom.

Prtljažnik

Osnovna zapremina prtljažnika je 605 l, a kada se obore nasloni zadnje klupe dobija se 1.620 litara. To je osetno više korisnog prtljažnog prostora u odnosu na Golf hečbek čija je osnovna zapremina gepeka 380 litara.

Kad smo već tu, pomenimo i razliku u dužini između ove dve verzije Golfa:

a)  hečbek – 4.255 mm
b)  karavan - 4.562 mm

Razlika: 337 mm, odnosno skoro 34 centimetra. Međuosovinsko rastojanje im je isto.

Bacimo pogled i na razlike u odnosu na VW Passat B8 karavan.

Nasloni zadnje klupe obaraju se u odnosu 60:40.

Obaraju se veoma lako, a to možete da obavite i iz kabine i iz samog prtljažnika, prostim povlačenjem ručice sa one strane koju želite da preklopite.

Pritom sigurnosni pojasevi ne prave nikakav problem, odnosno tako su montirani da ih naslon neće zakačiti kada se preklapa. Kada se nasloni obore, dobija se ravna površina, tako da se bez problema ubacuju veći predmeti.

Međutim, Golf na našem testu nije imao centralni otvor u naslonima kroz koji mogu da se provuku duži predmeti (npr. skije), pošto ta stavka spada u dodatnu opremu.

Krovni nosači se dobijaju u okviru standarne opreme i mogu da nose 75 kilograma.

Vožnja

Oslanjanje je „čvrsto“, ali istovremeno udobno. Golf se u krivinama ponaša sigurno i stabilno, poslušno prateći pokrete volana. Upravljač je direktan, mada ne bi smetalo malo više „fidbeka“, tj. povratnih informacija. Primećujemo da je upravljiviji i agilniji od Golfa 6, čemu doprinosi i znatno smanjenje mase u odnosu na tu generaciju.

Dakle, nije neudoban, ali nema ni neprijatnog naginjanja u krivinama. Neravnine po našim putevima lepo upija, tako da se može zaključiti da je napravljen odličan kompromis između voznih osobina i udobnosti.

Poredeći ga sa standardnom verzijom i istim motorom (mada sa 105 KS), primećuje se mala razlika, pošto je BlueMotion spušten, ali se ta razlika primeti tek pri prelasku preko npr. ležećih policajaca ili većih neravnina. Ipak, treba uzeti u obzir subjektivni osećaj, različite gume, kao činjenicu da nije reč o novim automobilima.

Naš primerak ima fabričke dimenzije guma 195/65 R15, koje takođe doprinose udobnosti.

Zvučna izolacija je odlična - dobro su izolovani i zvuk motora i zvuk vetra. Po tom pitanju nemamo nikakvih zamerki.

Do 100 km/h ubrzava za 11 sekundi, bar po fabričkim podacima. Motor razvija 110 KS u rasponu od 3.200 – 4.000 o/min i 250 Nm u rasponu od 1.500 do 3.000 o/min.

Ovo nisu uopšte loši rezultati, ali pojedini vlasnici se žale da je pomalo „anemičan“ pri kretanju, odnosno u prvoj brzini. Za ove kritike verovatno je najviše kriv menjač čiji su prenosni odnosi proračunati tako da na prvom mestu doprinesu nižoj potrošnji goriva. Osim toga, dovoljno je snažan i elastičan.

Pri visokim brzinama na auto-putu ponaša se vrlo smireno i sa samopouzdanjem se kreće brzinama većim od 170 km/h.

Zabeležili smo prosečnu potrošnju od 5,5 l/100 km, pri čemu se nismo naročito trudili da štedimo gorivo, a bilo je i mnogo vožnje u saobraćajnoj gužvi. Uglavnom, VW Golf 1.6 TDI BlueMotion je zaista štedljiv auto, sa kojim i bez mnogo truda može da se postigne veoma niska potrošnja, naročito na otvorenom putu.

Problemi i kvarovi

Ovaj motor je prilično kontroverzan. Čim se pojavio, ljubitelji VW marke smatrali su da neće biti adekvatna zamena legendarnom 1.9 TDI agregatu. Naravno, lako se zaboravlja da je 1.9 TDI dolazio u različitim verzijama, kao i da je imao svoje probleme.

Izgleda da su 1.6 TDI pratili „problemčići“ uglavnom prvih godina proizvodnje, dok su novije verzije znatno pouzdanije.

Nevolje uglavnom izazivaju tri stvari – dizne, EGR ventil i DPF filter.

Što se tiče samog DPF filtera, to je boljka svih iole savremenijih dizelaša. Jednostavno, čak i sami proizvođači kažu da je bolje kupiti benzinca ukoliko će se auto uglavnom voziti u gradu, naročito ako se uglavnom vozi na kratkim relacijama. Nažalost, to se ne govori i kupcima u prodajnim salonima…

Sa diznama je slična priča - ni njima ne prija loše gorivo, vožnja na rezervi, konstantno „gušenje“ motora na izrazito niskim obrtajima...

Kvar EGR ventila može da bude veoma skup. Problem je u tome što EGR ventil i njegov hladnjak čine jednu celinu, tako da bez obzira šta se od to dvoje pokvari, čitava celina mora da se menja. Originalan deo je veoma skup, isto kao i zamena u ovlašćenom servisu.

Međutim, postoje zamenski delovi koji su znatno jeftiniji. U nekim slučajevima EGR ventil može da se popravi. Ne da se očisti, već da se popravi pošto kvar može da bude mehaničke prirode.

U ovom slučaju možete da uštedite mnogo novca, zadržavajući pritom originalni EGR, ali nažalost skidanje EGR ventila može da traje i do pet sati. Ova tema je prilično komplikovana, pa ako vas interesuju detalji, raspitajte se u servisima i na forumima.

Tu je i staro dobro zatvaranje EGR-a, što naravno ne preporučujemo zbog ekologije i mogućih problema u budućnosti na tehničkom pregledu, pri čemu neki tvrde da u tom slučaju treba skinuti i DPF, pošto će on bez EGR-a u svakom slučaju brzo stradati, što nas opet vraća na ekologiju i tehnički pregled…

Kod primeraka sa početka proizvodnje bilo je problema sa curenjem amortizera, što je obično rešavano u okviru garancije. Tu su i automobili proizvedeni između maja i oktobra 2016. koji su imali grešku na vazdušnim jastucima, pa su pozivani na servisnu akciju – ako naiđete na takav primerak, proverite da li je to obavljeno.

Osim navedenih problema, Golf 7 generalno važi za kvalitetan i pouzdan automobil. Primerak sa našeg testa do sada vlasniku nije zadavao glavobolje.

Zaključak

Ovo je automobil sa jasnom namenom - štedljivi porodični transporter. Ako ne tražite od njega oštru vožnju, uzvratiće vrlo niskom potrošnjom goriva. Uostalom, kao što smo rekli, motor i menjač nisu ni predviđeni za jurnjavu, ali to ne znači da se pri visokim brzinama na auto-putu neće osećati kao kod kuće.

Generalni utisak je da je reč o zaista kvalitetnom i ozbiljnom automobilu. I ne – ovo nisu hvalospevi zbog toga što je reč o Golfu. Golf nije popularan samo u Srbiji, kao što to mnogi kod nas smatraju. Veoma je tražen i u Evropi, što pokazuju prodajni rezultati.

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.3
Komentara: 22
Pregleda: 12405
   

Komentara: 22 | Pregleda: 12405

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Slobodan Tosic

Kada Srbi shvate da osim raspalih drndavih i precenjenih "nemaca" i "francuza" imaju drugi daleko kvalitetniji automobili japanske i švedske proizvodnje biće im jasno da ne moraju da se okume sa mehaničarima i da zapravo kvalitet košta manje od šminke a daleko se više isplati.

Odgovori

Srle

Što se tiče 1.6 TDI, rekao bih konfekcijska roba. Manje troši od 1.9 TDI , a verujem i da manje zagađuje i pored onih dizel skandala . Tu mu otprilike prednosti prestaju, tj vidi se da je pravljen da se sa njim pređe oko 200 hiljada km . To je neka kilometraža s kojom danas računa i VW i drugi proizvođači, jer retko ko prelazi više dok traje garancija . Posle toga svašta dolazi na red, najviše dizne i DPF, mada i turbina ume da strada a plivajući već standardno .

Odgovori

kole

Golf bi bio odlican auto, samo kad bi mu ugradjivali JTD motore. Karavana je tesko napraviti da bude lep i funkcionalan. Audi pravi prelepe karavane, ali im se prostor negde izgubi. Opelov dizajn je solidan, nekome lep, nekome malo manje, ali niko na svetu ne ume da napravi toliki prostor za utovar kao oni. Kolega se bavio stolarijom i kad mi je radio kuhinju, ja nisam mogao da poverujem sta je sve stalo u njegovu Astru. Golf karavan nit je lep,nit znaju da naprave prtljaznik, pa je logicno da su hecbek varijante zanimljivije.

Odgovori

vw the best

mislis onaj jtd iz alfe?

kole

@ vw the best. Morao sam malo da pecnem vagenovce. Ne mislim nista lose o VW motorima, mada im se rejting prilicno srozao zadnjih desetak godina. Do skoro sam vozio A4 karavana 2.0 TDI 140 ks iz 2007 sa automatskim menjacem i lepo to ide, a imao je pravih 300.000 km. Problem su novi ekoloski standardi koji ce nas na silu gurati u ta elektricna sokocala koja su preskupa. Kum je taksista u Stokholmu i vozi KIA Optimu 1.6 dizel. Prosle godine je platio ekolosku taksu 160 evra (u krunama) a ove godine 200. Kad bi danas kupio taj isti auto, taksa bi mu bila 7 puta veca, to jest 1400 evra. Kada ti elektricni polovnjaci dodju u Srbiju, vecini ce baterije biti za zamenu. To moze da bude trosak od nekoliko hiljada evra. Mislim da ce se kola krasti samo zbog baterija, jer na elektricnom autu nema sta da se pokvari barem milion km.

vw the best

Druze ja sam ti vagenovac takv da mnogo volim da znam i o svim drugim markama automobila, tako da znam ja i losu stranu vw-a ne brini. a znam i kod drugih sta valja a sta ne. Najveca obmana naroda je ta njihova briga o ekologiji. Zabole njih klirens za ekologiju, cilj je narod pretvoriti u robove, da otplacuju celog zivota auto i gajbu!

iz mog iskustva

Golf je precenjen, kao i audi. Dobri auti, ali ne daju ni upola koliko ih cene (bar u Srbiji). Promenio sam 12 automobila dosad, prvi auto sam zaradio sa 23 godine. Poslednjih godina sam vozio 407 2.2 benzin/plin, A4 2.0tdi automatik, bmw 320d, ML270, c180 kompresor b/p i volvo 2.0t aut. b/p. Odnos cena/kvalitet na prvom mestu pežo, velik, udobniji od švaba duplo, jeftin za održavanje (benzinac), oprema kao u visokoj klasi. Audi najgori ubedljivo, duplo skuplji od pežoa a ne nudi apsolutno ništa bolje, kao i bmw (osim neprikosnovenog upravljanja, ali ko se danas trka i vozi između čunjeva?), mercedes odličan u svakom pogledu, ali skuplji u startu od pežoa dosta. Ali sve je to klasu ispod volvoa. Bez premca auto. Ko nije vozio, ne zna šta je ta udobnost, snaga, kvalitet završne obrade, opreme i pouzdanost. Dao mi je duplo više od svih navedenih. A za te pare ljudi kupe golfa 1.4 klotaru!

Odgovori

Dušan

Slažem se da je Golf kod nas precenjen ali se ne slažem za Audi. Probaj recimo A6 star 4-5 godina, bez problema se odvoza više stotina km u jednom danu. O kvalitetu završne obrade i komforu i da ne govorim. Naravno da nije isti utisak u vozilu starom 10+ godina koje je prešlo 500k+ kilometara. Za Volvo se slažem u potpunosti, jedino treba da uzmeš u obzir da Volvo kao brend uopšte nije jeftin i pristupačan ljudima u istočnoj Evropi. Šta više, Volvo je po ceni u rangu luksuznih brendova. Što se tiče Pežoa: koliko para toliko muzike .

za Dušana

Išao sam u Ljubljanu na sastanak, baš sa A6, 2017, 2.0tdi aut. Kupljen nov ovde, plaćen preko 60h e. 1100km u danu. Ogromno razočarenje iz sledećih razloga: moj volvo je klasa ispod A6 jer je u pitanju S60. Cena S60 (lični uvoz iz Nemačke) je 7000 evra, star je 11 god. Taj audi sada košta oko 30.000 evra. Imaju istu kubikažu i snagu, audi je dizel, volvo je turbo benzin sa plinom ugrađenim u volvou u Nemačkoj (2,500 evra). Volvovo sedište je duplo udobnije, 930km do Grčke nisam osetio, dok sam 550 km do Ljubljane pokušavao da se namestim . Volvo ima duplo više opreme, duplo bolji stereo i troši manje kad se preračuna u dinare, oba idu jednako dobro. Kvalitet materijala je u volvou duplo bolji. Volvov petak benzinac će sahraniti svaki 2,0 tdi, a o ceni održavanja ta dva motora ne vredi pričati. Audi je ok, ali prosto ne vredi toliko, već duplo manje. Dok se ne proba ne može da se shvati.

Vlada

@Iz mog iskustva...Volvo je neprikosnoven,u visoj klasi/od svih nabrojanih auta/sem golfa koji ne pripada tom rangu..Istina je i da je skuplji za odrzavanje,kao i sama cena nabavke..Kao sto neko rece,nije pristupacan kao Audi ili Golf ali sve ima svoju cenu..

vladimir

Dobar i zahvalan auto ali totalno bezidejan...

Odgovori

dragan

Golf 7 ko misli da kupi samo novo.Mada mislim da ce osma generacija uskoro.Kao polovnjak,puno problema u tekstu navedeni.Originalni dpf preko hiljadu eura,dizeli zahtevaju autoput,benzinci male kubikaze,trose ulje.Poslednji pravi Golfovi,peta generacija 1.9dizel i 1.6 benzin.Moje misljenje.

Odgovori

DrMr

Dragane, mislim da ti pojma nemaš o čemu pričaš. Danas skoro svaki turbo benzinac je niskofrikcioni, napravljen da malo troši i da potroši i nešto ulja. Što se tiče dizela, DPF ima svaki dizelaš, ako pravi problem, možeš da ga repariraš, možeš da ga ukloniš, postoje razne varijante za njega. 1.9 TDI takođe postoji sa DPF filterom u Golfu 5 i taj je ujedno i najgori dizel u petici, poznat po tome da hoće da izbaci klipnjaču kroz blok. Za njega je svaki TDI, a naročito common rail 2.0 i 1.6 više nego odličan motor. 1.6 benzin u petici je MPI koji je takođe trošio ulje, uz to je išao nikako, jedina prednost mu je što je mogao da se u njega nabudži plin, što ga je činilo pravim autom za prosečnog Srbendu. Atmo benzin na TNG i dizel bez turbine... na žalost zbog standarda kakav imamo, još uvek nam je vrhunski automobil Golf 2 sa 1.6 dizel atmosferskim motorom.

branko

DrMr,,,,,,potpuno si u pravu ,licno bih kod nas u srbiji zabranio voznju automobola ako to nije GOLF1-2,mi nismo za bolje a oni se najmanje kvare imaju samo volan i 4 tocka pa sttas tu ima da se pokvari i unuci ima da ga voze

Seven

Odlični motori,bolji od 2.0tdi..Inače nema šanse da je dizel a prešao samo 70.000km za 4, 5 godina.

Odgovori

Инжењер

Океј је тај аутић.

Odgovori

Џорџ

Колега инжењеру, колико видим баш у сваком тексту мораш да оставиш свој траг, па макар и неретко бесмислен, иако највише полемишеш управо против људи који то исто раде, само што се њихови ставови углавном темеље на незнању нажалост. Поздрав

Инжењер

Шта ћеш, такав посао. Тежак живот нас уметника.. :D

Владимир Радуновић

Mnogo novca nizašta... Od dodatne opreme volan i manuelna klima. Ovaj auto sam posedovao pre tri godine ali izuzetno kratko pošto definitivno ne zadovoljava potrebe i nisam zadovoljan u mnogo segmenata što se ovog automobila tiče. A što se Evrope to samo pokazuje da i tamo ima ljudi sa lošim ukusom.

Odgovori

sart

E da bas mi nesto siste za ekologiju. Ja cu skupo placati odredjene kvarove zbog llseg goriva, a i samo gorivo skupo placati a sipati žbrlju u rezervoar dok me budu ubedjivali da imamo gorivo zadovoljavajuceg kvaliteta... ma mrš bre lažna dežavo.

Odgovori

Dragoljub

Pa super je to auto,samo sto to kod nas nece proci.Ko ce kupiti karavan.U stvari ni obican Golf hedzbek sa cetvoro vrata se ovde ne moze prodati.Cene previsoke svi traze oko 10000 eura realno moze se oko 8000 dobiti ko hoce da proda,ko nece stoje po dve godine u oglasima.Dpf prica za sebe,puno kosta,niko ga ne menja,uglavnom ga iskljuce softverski.Mislim da je puno bolja opcija benzin,ali ne vw program.

Odgovori

Dejan

Karavan uopšte ne izgleda loše. Jedino motor definitivno 2.0.

Odgovori