Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Gde je sve po zakonu dozvoljeno, a gde zabranjeno parkiranje

Gde je sve po zakonu dozvoljeno, a gde zabranjeno parkiranje
Postavljeno 05.08.2019. u 13:15
Autor: Dragan Romčević

Parking mesta uvek nedostaje, bar onih koja se ne plaćaju, pa se vozači dovijaju parkirajući npr. na trotoar ili neku zelenu površinu. Međutim, ako auto odnese „pauk“, ceh može da bude veoma papren. 

Stoga ćemo pokušati da rešimo najčešće nedoumice, kao i da podsetimo vozače gde ne sme da se parkira.

Trotoar – iskonska dilema

Ne smete da parkirate na trotoaru, osim ako je to dozvoljeno (regulisano) saobraćajnom signalizacijom, i ako na trotoaru, kada je vozilo parkirano, ostane slobodan prolaz za pešake najmanje širine 1,60 metara, koji ne sme biti uz ivicu kolovoza.

Koliko prostora mora da se ostavi drugim vozilima?

Zabranjeno je parkiranje na delu puta gde bi širina slobodnog prolaza od parkiranog vozila do neisprekidane (pune) linije na kolovozu, suprotne ivice kolovoza ili neke prepreke na putu bila manja od tri metra.

Dakle, morate da ostavite minimum tri metra prostora drugim vozilima da mogu bezbedno da prođu pored vašeg.

Minimalna udaljenost od raskrsnice?

Nije dozvoljeno parkiranje na raskrsnici, kao ni na udaljenosti manjoj od 5 metara od raskrsnice.

Međutim, ako je reč o jednosmernoj ulici, dozvoljeno je parkiranje i na odstojanju manjem od 5 metara nakon raskrsnice, posmatrano u dozvoljenom smeru kretanja u toj ulici. To znači da u jednosmernoj ulici smete da parkirate odmah uz raskrsnicu tek kada je prođete, ne pre nje.

Minimalna udaljenost od zebre?

Podrazumeva se da ne smete da parkirate na pešačkom prelazu (zebri), ali ne smete ni na udaljenosti manjoj od 5 metara od njega.

Međutim, ako je reč o jednosmernoj ulici, dozvoljeno je parkiranje i na odstojanju manjem od 5 metara nakon pešačkog prelaza, posmatrano u dozvoljenom smeru kretanja u toj ulici. To znači da u jednosmernoj ulici smete da parkirate odmah uz pešački prelaz tek kada ga prođete, ne pre njega.

Isto važi i za prelaz biciklističke staze preko kolovoza.

Gde ne sme da se parkira?

Osim gore navedenih mesta, ne smete da parkirate ni:

1)      na stajalištu za vozila javnog saobraćaja, kao ni na udaljenosti manjoj od 15 metara ispred i iza oznake na kolovozu kojom je stajalište označeno

2)      na prelazu puta preko železničke pruge ili tramvajskih šina, kao ni na udaljenosti manjoj od 5 metara

3)      u blizini železničke pruge ili tramvajskih šina ako se time ometa prolazak voza ili tramvaja

4)      u tunelu, podvožnjaku, galeriji, na mostu i nadvožnjaku

5)      u blizini vrha prevoja ili u krivini gde je preglednost puta nedovoljna ili se obilaženje vozila ne može obaviti bezbedno

6)      na mestu na kome bi auto zaklanjao saobraćajni znak

7)      na biciklističkoj ili pešačko-biciklističkoj stazi, odnosno traci

8)      na putu na kome su kolovozne trake fizički odvojene, osim ako je to dozvoljeno saobraćajnim znakom

9)      iznad priključka na vodovodnu mrežu i ulaza u kanalizaciju ili drugu mrežu komunalnih službi

10)  na mestu na kome bi se onemogućio pristup drugom vozilu radi parkiranja ili izlazak nekom već parkiranom vozilu

11)  na pešačkoj stazi, odnosno na delu trotoara koji je namenjen za kretanje lica sa posebnim potrebama

12)  na trgovima, na pešačkoj zoni i protivpožarnom putu

13)  na pristupnoj saobraćajnici, kolskom prolazu između stambenih zgrada, odnosno prolazima u blokovima naselja

14)  na saobraćajnicima van uličnih parkirališta koje povezuju parking prostore i stambene zgrade sa drugim saobraćajnicama

15)  na kolskom ulazu, odnosno izlazu iz zgrade, dvorišta ili garaže

16)  na saobraćajnoj traci za uključivanje, isključivanje, zaustavnoj traci, saobraćajnoj traci za vozila javnog prevoza i tramvajskoj baštici

17)  na parking mestu za vozila osoba sa invaliditetom

18)  na parking mestu koje je rezervisano za vozila određenih korisnika

19)  na površinama na kojima je saobraćajnim znakom zabranjen saobraćaj vozila

Šta je sa zelenim površinama?

Na zelenim površinama zabranjeno je parkiranje. Naime, lokalne samouprave mogu da zabrane parkiranje i na drugim mestima/površinama, osim gore navedenih po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Na primer, Grad Beograd je parkiranje na zelenim površinama regulisao Odlukom o komunalnom redu, u čijem Članu 23 piše:

U cilju zaštite površina javne namene i površina u javnom korišćenju zabranjeno je kretanje, zaustavljanje ili parkiranje vozila na javnoj zelenoj površini, zelenoj površini oko objekta javne namene i zelenoj površini u javnom korišćenju.

Što se tiče kazne, u istoj Odluci piše:

-      Novčanom kaznom od 25.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako se kreće, zaustavlja ili parkira vozilo na javnoj zelenoj površini (parkovi, spomen parkovi, zelene površine na skverovima, trgovi i pjacete, zelene površine duž i u okviru puta) i na zelenoj površini oko objekta javne namene.

-      Novčanom kaznom od 15.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako se kreće, zaustavlja ili parkira vozilo na javnoj zelenoj površini (travnjaci, drvoredi i drugi zasadi, zelene površine duž obala reka i drugih vodenih površina, pošumljeni tereni, rekreacione površine i dr.) i na zelenoj površini u javnom korišćenju;

Da li auto sme da se parkira na kolovozu na putu van naselja?

Prema Članu 64 ZOBS, sme:

„Na javnom putu van naselja, vozač koji parkira vozilo dužan je da uvek kad za to postoji mogućnost, parkira vozilo van kolovoza.“

Dakle, dozvoljeno je, ali ako postoji mogućnost da ga parkira van kolovoza, tj. da ga skloni s puta, onda je vozač dužan to i da učini.

Razlika između zaustavljanja i parkiranja

Razjasnimo i razliku između zaustavljanja i parkiranja.

Po zakonu, zaustavljanje je svaki prekid kretanja na putu u trajanju do tri minuta, pri čemu vozač ne napušta vozilo.

Naravno, ne računa se prekid kretanja zbog postupanja po saobraćajnom znaku ili pravilu.

Stoga, izađete li iz automobila, računa se da ste ga parkirali, bez obzira na to koliko dugo provedete van njega. Na primer, izletite „na brzinu“ da kupite cigarete na kiosku, a auto ostavite na putu sa upaljena „sva četiri“ – smatra se da ste auto parkirali.

Ili ako ostanete u autu, ali stojite na putu duže od tri minuta – smatra se da ste auto parkirali.

Uopštena zabrana

Član 62 ZOBS kaže da:

„Vozač ne sme da parkira vozilo na mestu na kome bi ono ugrožavalo bezbednost drugih učesnika u saobraćaju ili predstavljalo smetnju za normalno odvijanje saobraćaja ili kretanje pešaka.“

Foto: Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 53
Pregleda: 32381
Ocena: 4.8
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Dragi Ruf

Dali su javne ustanove obavezne po zakonu da imaju parking mesta za svoju klijentelu i koliko mesta je po zakonu obavezno da ima svaka javna ustanova?

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, koliko nam je poznato, nisu obavezne da imaju parking mesta.

Polovni Automobili

Poštovani, koliko nam je poznato, nisu obavezne da imaju parking mesta.

Alex

Novi Sad - Morao sam da se nadjem sa nekim ko je žurio i dogovorimo mi parking ispod modene. Nije bilo parking mesta nigde i stao sam na trotoar širine oko 4-5m jer je bilo više nego dovoljno mesta za pešake a nisam blokirao druga vozila. Bio sam u kolima, prošlo par minuta i dolazi taj čovek, policija se sa upaljenom rotacijom parkira iza mene dok ja izlazim da dam čoveku neke stvari i oni mi momentalno prilaze dok pričam sa čovekom i legitimišu govore kako će mi pisati kaznu. Kažu pošto sam izašao iz vozila ne računa se da sam se samo zaustavio na do 3 min i to me je koštalo. Naravno bilo je još vozila koja su bila vidno trajno parkirana ali kažu od mene su krenuli. Nikad tako nešto nisam doživeo, preseo mi dolazak u Novi Sad.

Odgovori

Mladen

TREBA UVESTI ZAKON: DA KOLA MOZE DA REGISTRUJE SAMO ONAJ KOJI IMA POTVRDU ILI VLASNICKI LIST SVOGA PARKING PROSTORA ILI GARAZE... U PROTIVNOM NEMA REGISTRACIJE VOZILA ... SAMO OSTRO ...

Odgovori

Pedja

Pre nekoliko dana "rešen je problem " parkiranja oko naselja Belvil na Novom Beogradu. Tako što je uvedena zonska naplata parkiranja. Mesta i dalje nema, ili jedva može da se nađe, ali je zato Parking Servis dobio dodatni izvor primanja. Interesuje me gde u zakonu stoji da Parking Servis može da obeleži parking mesta koja je investitor izgradio i da ubira prihod za nešto što nisu finansirali ni oni ni grad?

Odgovori

Bane

Najbolji primer nemara države je parking prostor Sava centra. Veći deo meseca taj parking je poluprazan jer gosti tog objekta parkiraju besplatno po okolnim blokovima (22 blok, 19a). Stanari zato imaju problem jer nemaju gde da parkiraju svoje vozilo. Tada su prinuđeni da parkiraju i na mestima koja inače nisu dozvoljena. Poslastica za komunalnu ,iliciju! Pare u budžet bez muke. U ovoj državi, građani su na zadnjem mestu! Treba praviti novu državu!

Odgovori

Beogradjanin

(rekcija nekog iz Beograda na ovaj tekst:) HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

Odgovori

Đorđe

Tekst poslati saobraćajnom policiji PU Prokuplje, pošto oni nikome ne pišu kazne i veoma često službenim i privatnim kolima krše sve propise parkiranja i zaustavlja ja.

Odgovori

Sale

Problem parkiranja je toliko složen da bi se mogao ceo elaborat napisati. Lično mislim da je koren celog problema nekontrolisana i neplanska gradnja, barem ako pričamo o Beogradu. Sa jedne strane određena naselja su bukvalno nepovratno upropašćena i najbolji primer za to je Vračar. Na mestu kuća su podignute zgradurine sa nedovoljno podzemnih parking mesta i sada imate zagušene ulice, a trotoar je ostao samo u lepom sećanju onih koji su starosedoci ovog naselja. Žene sa bebama u kolicima i svi ostali moraju ići drumom, jer nemaju kuda drugo. Sve je bukvalno okupirano automobilima i što je najgore neko je dan-danas spreman da tamo kvadrat plati 2.500 evra. Drugo, pored nekontrolisane gradnje, veliki problem je naplanska gradnja, gde se prave veoma uske ulice, gde zida kako ko hoće, gde se ne ostavlja prostor za trotoar i zelene površine i sl. Za to su dobar primer Ledine, gde je sve nabacno ono što bi se reklo kao na mrtvu kobilu.

Odgovori

Voxy

Ma kakvi 2500 eura! Sada je cena jednog kvadrata u centru Vracara 5000 eura! A da su zagusene sve ulice u Beogradu, posebno na Vracaru- zaista jesu!

Djordje Pesic

Pretpostavljam da misli na to da se sa tablica ne moze provaliti iz kognje grada auto. Onda ne bi bilo teritorijalne diskriminacije za dizanje paukom

Odgovori

kole

...da istrcimo po cigare?!?!?!

Odgovori

Miloš

Rešenje: uvesti tablice kao u Velikoj Britaniji gde se ne odakle su kola.

Odgovori

Milos

Objasni molim te?

anon

svi znamo za slucaj ferarija ispred sedista komunalne na vracaru ...

Odgovori

Vlada

Zeleo bih i ovo da napisem,a tice se postovanja Saobr.propisa od strane poznatih licnosti..Na jednom gr.prelazu,poznati bivsi fudbalski as,sa preko 100 utakmica u reprezentaciji,imao je povlascen status..Uvek isao preko reda,minimalna kontrola od strane granicnih organa,a i on je bio atrakcija sa zescim automobilima..No,jednom prilikom se osilio i pomislio da je iznad svih,i nije ni stao na rampi vec samo produzio..Sledeci put kad je isto pokusao,sacekala ga saobr.polic i odrala ga sa kaznom zbog nepostovanja pune linije i znaka stop,te ga vratili u kolonu da bi granicna polic.odradila formalnosti..Od tad,jadnicko,satima ceka i ne pomislja da se bahati..A da se nije umislio vecito bi bio veliki u nasim ocima..

Odgovori

Vlada

Parkiranje je veliki problem u svim gradovima,A u BGd je posebno ..Bahati strucnjaci upale 4 migavca i rese svaki problem u zivotu..Nije njih briga sto su zaustavili saobracaj,sto gsb ne moze da prodje,sto ostali vozaci muku muce,da bi zaobisli.Takvi priuceni vozaci,zavrsavaju svoj posao i nije ih briga ni za koga..Naravno po obicaju,saobr.policija je nemi posmatrac,pauka nigde,a sto je jos gore,ne postoje validni propisi za tu bahatost..Ili nema ko da ih sprovodi..Nisu problem vozaci koji se sklone koliko god mogu,upale 4 mig,i brzo se i vrate..Problem je bahata stoka koja ostavi auto na sred ulice,na 4 mig.naprave kolaps u ionako tesnim ulicama..Veliki problem predstavljaju i taksisti koji se zaustavljaju u prometnim ulicama,ne mareci ni za sebe niti zivot putnika koji izlaze iz vozila..Oni su upalili 4 migavca,obavljaju svoj posao,a ko udje u tu traku nek misli da li ce ukociti ili ubiti putnika koji izlazi iz taksi vozila..Voleo bih da pol.aut.napisu tekst i o ovom problemu..

Odgovori

Svetozar

Najveci problem je sto grad Beograd ne napravi u svakom delu grada zvanicni parking sa vise parking mesta. Mislim da odredjene organe u gradu i uopste u Srbiji nije briga da li gradjani imaju dovoljno prostora za parkiranje, jer bitno je preko naplacivanja kazni da se PUNI BUDZET. Drugo, sto se tice pojedinih bahatih ucesnika u saobracaju, primetio sam da su to obicno pojedini pevaci i starlete koji voze dobre automobile i panasaju se bahato, jer i saobracajni organi im "progledaju kroz prste".

Darko

Sve je tacno, I previse automobila i neadekvatnih parkinga . Infrastruktura objekata stambenih katastrofalna , prvo nice zgrada a za parking mesto mozes samo da sanjas. Zivim u gradu i nemam parking mesto parkiram gde stignem i nesmeta mi kosmopolitanski zivot je takav. Zivim u Australiji dosta dugo , ima me i tamo i ovamo. Svugde u svetu postoje i guzve i zastoji ,ali tolika nekultura i prostakluk ja mislim da nema nigde kao na balkanu tj Srbiji . Nikada mi nije bilo jasno kako osoba uspe da zauzme dva parking mesta to mora da su fenomeni. A o koriscenju kruznog toka to je tek prica za sebe tu se nezna ko kome daje prednost niti se zmigavci izbacuju luda kuca. A zloupotreba parking mesta za osobe sa invaliditetom to je vrhunac .

Sava

Odnet sa parking mesta u Beogradu,auto sa NS tablama.Kada Sam trazio sliku mog prekrsaja nisu hteli da dani.Auto je izvucen iz sredine_sve ostale bile BG table.Ponizenjima nema kraja.Jedino resenje Pasos I bezati napolje.

Odgovori

Vlada

@Sava..To se desava i u ostalim gradovima..LInija manjeg otpora..Sladje im je da podignu auto bg tabli,nego bilo sta drugo da urade..Jos sladje im je kad podignu auto i prokomentarisu beogradska pedercina..Nije vazno da li si zgazio trotoar,ili sto ne ometas saobracaj..Jednostavno to je tako,i uvek nastrada neko sa strane..Mislim da to znas i da ti je sve jasno..Ja gde god odem,iskljucivo trazim mesto gde se placa,jer tako stedis sebe nerviranja,a o neplaniranom visokom trosku i da ne pricamo..Veruj da mi nije milo sto tako rade,ali svako ima svoju filozofiju nezameranja..

Vlada

@Sava..Druga varijanta je bila,da pises prigovor,Parking servisu i saobracajnoj policiji,no,pravdu bi dobio tek na sudu ako si dovoljno uporan,i ako imas coveka koji poznaje zakon..Pre nekoliko godina su me u Sremskoj Mitrovici odvalili od kazne zbog navodnog nepropisnog parkiranja..Uredno sam platio kaznu iako mi nije bilo pravo,jer sam u masi auta sa SM tablama jedino ja stradao..Elem,napisem prigovor,oni se prave ludi..Dobijem ih posle 2 godine na sudu..I naplatim moju muku,jer je parking servis,umislio da je bog koji hoda na zemlji..I debelo se zajebali..

milan

Pre nekolko godina sam procitao vest, devid bekam platio 800 funti kaznu jer mu je pauk odneo najnoviji bentli nepropisno parkiran ispred popularnog kluba u londonu. Kod nas pauk ne sme ni da pridje ispred takvih klubova, kod nas pauk ne sme ni da digne najnoviji bentli, bekami ni na kraj pameti nije bilo da poteze vezu nego je platio kaznu, kad bi nekoj nasoj javnoj licnosti pauk digo kola ta osoba ne bi ni platila kaznu nego bi okrenula pat telefona i dobila bi kola nazad bez dinar da plati. U tome je razlika izmedju uredjene drzave i banana drzave

Odgovori

kole

Svedski kralj Gustav ima Porschea 911 i voli brzu voznju. Svedjani ga vole i kazu da je divan covek, a to mu jedino uzimaju za neku manu. Medjutim, kada policija zaustavi kralja svedske monarhije, oni mu redovno napisu kaznu za prekoracenje brzine. On uredno kaznu plati, a onda uplatnicu posalje medijima koji je objave na naslovnim stranama. Tako je do sada bilo skoro 20 puta. Zamislite kod nas situaciju u kojoj policija zaustavlja nekog ministra (prvorodjenog da ne pominjem) ili visokog drzavnog funkcionera i da mu napise kaznu. Taj policajac bi vec sutra bio u Presevu ili Bujanovcu.

Nešo

Zaboravio si reći da bi i verovatno radnici pauka odma ostali i bez posla

sart

U Bg je svugde zabranjeno parkiranje osim na parkinzima regulisanim po zonama gde si naravno ogranicen vremenski. I za njih je i cisto blato zelena povrsina, gde ako stanes a imas reg oznaku PA lupe ti kaznu, dok u tom istom blatu sa BG tablicama stoje parkirana jos jedno 15-20 vozila! Smradovi me su obj....i tako.

Odgovori

Zoran Bosiokovic

Pauk sluzi za uklanjanje nepropisno parkiranih vozila koja takvim parkiranjem zatvaraju izlaz iz garaze-zgrade, prolaz, vatrogasnim i sanitetskim vozilima. Za nepropisno parkiranje postoji kazna odtedjena zakonom. Tako je u EU ali mi nismo tamo i necemo biti, bar ja necu docekati. Sta cemo ako se utovarom ili istovarom sa pauka vozilo osteti?

Odgovori

schnell

ja sam 2005 polagao i cini mi se da je zaustavljanje dozvoljeno do 15 min, bez obzira izlazio iz auta ili ne. parkiranje je sve preko toga

Odgovori

miki

Da, do 15 minuta je bilo i u moje vreme (2001), danas su izgleda promenuli na 3 minuta.

nislija

Da, tada je bilo 15 min zaustavljanje, danas je 3 minuta, a isto vazi i za Parking servis. Parking servis je pre cekao 15 min, sada 3 min, taman dok napisu sve one papirice i zakace o brisac, eto ih 3 min i nose odmah.

dzordz

da, tri minuta pod uslovom da ne izlazis iz auta..

sale

ja mislim da bi za takve kao sto ste vi trebali to zaustavljanje da produze na ceo dan .

Sreten

Kad je pocelo zagovaranje da se kupe "pauci" koji ce da odnose nepropisno parkirane automobile , objasnjenje je bilo da se to radi zbog bezobzirnih vozaca koji parkiraju u raskrsnicu ili "zatvaraju prolaz" drugim vozacima. Da bi se sto mirnije uveo "namet na vilajet" stampane su i deljene brosure u kojima je naznaceno gde su mesta odredjena za intervenisanje paukom. A ONDA SU POCELI DA NAS PLJACKAJU. Cilj "parking servisa" nije odnosenje automobila koji ometaju saobracaj VEC NASUMICNA PLJACKA GRADJANA ZA PUNJENJE BUDZETA uz izgovor da je sve po propisu. U zakonu zaista pise da je trotoar namenjen pesacima. Parking servis se time pravda kad odnose vozila. Ali , posto je tako , zasto su na trotoarima obelezena mesta za parkiranje uz naplatu i time otet prostor pesacima?. Zasto se trotoarski prostor izdaje baste i restorane , i piljare?. Na mnogim mestima pesaci bukvalno prolaze medju stolove i stolice restorana ili gajbi sa povrcem. Parking servis treba ukinuti.

Odgovori

Alex

Zaustavio sam se 15m niže kafića koji ima žardinjere i stolove na pečačkom da sačekam nekog. U kratkom roku taj neko pristiže i izlazim iz kola a istovremeno se iza mene zaustavlja policija sa upaljenom rotacijom i dok pričam sa čovekom kažu sledi mi kazna za nepropisno parkiranje. Znak za parkiranje 10m od mog vozila, bilo je 2 metra mesta za pešake, bio sam na trotoaru 3-5min sve zajedno sa uznemiravanjem i legitimisanjem. Žardinjere još uvek stoje, skele, kamion i još jedno 5 vozila ispred mene. Oni kažu kako sam ja prioritet. Nemam nikakvih drugih kazni i prekršaja.. Mlad sam i prilično razočaran ovom državom i vlašću. Bez obzira na koronu, ovde se osećam samo depresivno, ugroženo i uznemireno silnom korupcijom i kriminalom koji teče neometano, dok prosečni ljudi pune budzet.

Neznan Poznanovic

Imam jedno pitanje,kakva su pravila za parkiranje u slepoj ulici?! Da li tu ima neka pravila?!

Odgovori

Polovni Automobili

Nema nikakvih posebnih pravila za slepu ulicu.

europljanin

Pozdrav, treba mi pomoć u tumačenju da li auto sa slike pravilno ili nepravilno parkiran. https://imgur.com/a/Bdt6ZIQ

Traktor

"na kolskom ulazu, odnosno izlazu iz zgrade, dvorišta ili garaže" ovo su tako uopstili da osim sto normalno ne smes na izlazu iz zgrade i na ulazu u garazu da se parkiras, ne smes tehnicki ni na cupriji ispred sopstvene kuce. Genijalci.

Odgovori

Maja

Da li je moguće da je ovolika kazna za zelenu površinu???

Odgovori

Markos

A situacija iz dana u dan sve gora. Mala porodicna kuca sa jednim autom pretvorila se u visespratnicu sa 10 stanova i 2-3 lokala u prizemlju. I takvih primera je bukvalno na desetine hiljada sirom srbije. Parkiranje je nemoguca misija. Gde da ostavim auto?

Odgovori

Maja

A kad su tri takve zgrade jedna pored druge? Imaš dve apoteke, kladionicu, pekaru, salon lepote, frizera, menjačnicu, prodavnicu i još jedan lokal koji se izdaje. Zamislite koja je tu sitaucija sa parkiranjem. Ne mogu da prođu ni pešaci ni druga kola. Napravi se gužva kao na Horgošu.

Dejan

A najbolje je kad vidim da pauk nosi kola sa neke blatnjave livade koja je ionako puna psećeg izmeta pa nit ko ide tuda nit se deca igraju, a kola koja zauzmu CEO trotoar tako da moraš da siđeš na ulicu da bi obišao gomilu parkiranih kola na trotoaru - njih niko ne dira. Selektivna primena zakona i propisa koja u praksi ne služi nikome nego samo da unesreći pojedince koji ne budu imali sreće kad pauk tog dana zađe u njihov kraj.

Odgovori

Maja

Tu blatnjavu livadu su ublatnjavila upravo kola koja se parkiraju na njoj, a što se tiče psećeg izmeta to isto može da se sredi u roku od 24 sata - jedan komunalac sa fotoaparatom i da ispisuje kazne na licu mesta - 5000 dinara ko ne pokupi izmet od svog psa.

Miki

Znaju to svi, pa čak i gamad u odredjenim poznatim nemačkim markama vozila koja parkira gde mu se ćefne, zato i jesmo necivilizovana gamad.

Odgovori

Dejan

Ma nismo mnogo bolji ni mi sa jeftinim kolima, samo se više plašimo kazne. Kad ti pauk odnese auto, pa plus kazna, nekome izađe četvrtina vrednosti auta... Nekomeo i trećina. A ovaj sa novim Q7 će da okrene 2 telefona čak i ako mu odnesu auto i samo će da ode da ga pokupi bez dinara. Svi znamo jakio dobro kako sve funkcioniše.

Maja

Nisu samo nemačka u pitanju - ima tu sve više Range Rovera i Jaguara.

Vule

Drugim rečima propisi su koncipirani tako da ne možete praktično nigde besplatno da se parkirate osim u svom dvorištu ako ga imate . Onda vlast to selektivno primenjuje, pa kažnjava kad zatreba para ili nekom "biznismenu" zafali prostor za novi objekat.

Odgovori

Dejan

Bukvalno tako. Samo mi nije jasno jedno - ako po zakonu auto treba da ostavi 1.60 metara na trotoaru, kako onda bašte kafića mogu da zauzmu čitav trotoar i sve do milimetar do puta kojim prolaze autobusi, a pešacima ostaje 40 cm da se provlače. I da se ne lažemo, kad i se svi ovi propisi primenjivali 100%, više od polovine automobila u BG ne bi imalo gde da se parkira, mada verovatno i mnogo više od polovine...

Maja

@Dejan - Ti što sede po kafićima dok im na 30 cm proleće autobus koji digne oblak prašinčine i čađi iz auspuha definitivno nisu normalni, tako da mi ih nije ni žao kad ih neko pokupi, kao što se dešavalo u poslednjih par meseci. Koliko lud moraš da budeš da bi tu sedeo.

Maja

Selektivno kažnjavanje - nije baš da gledaju kroz prste samo skupim limuzinama i džipovima. Kad bi izašli malo po onim naseljima sa uskim uličicama,tu bi bukvalno svaki auto na ulici bio u prekršaju pošto realno ometa saobraćaj. Pešaci se provlače i mole Boga da ih neko ne ubije.

Wlaya

Ovo je sustina!