Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Da li treba pritiskati kvačilo kad se pali auto

Da li treba pritiskati kvačilo kad se pali auto
Postavljeno 25.09.2019. u 15:12
Autor: Dragan Romčević

Neki vozači pritiskaju kvačilo kad pale auto, drugi ne. Jedni samo rade onako kako su naučeni, drugi imaju konkretna objašnjenja kako se pritiskanjem ili nepritiskanjem kvačila čuvaju određeni delovi, a tu je i bezbednost... Ko je u pravu?

Krenimo od najvažnijeg. To je bezbednost – a posle toga idu tehničke stvari.

Bezbednost

Savetujemo da motor uvek startujete sa:

a)   pritisnutim kvačilom
b)
   ručicom menjača u neutralnoj poziciji
c)   i povučenom ručnom kočnicom, a ne smeta ni da držite stopalo na papučici nožne kočnice

Zašto pritisnuto kvačilo?

Zato što ako okrenete ključ, a menjač je u brzini, auto može da poskoči i napravi štetu ili povredi nekoga.

Ali ja nikad ne držim menjač u brzini, nego samo povučem ručnu!

Da, ali možda ga je neko drugi ubacio u brzinu.

Na primer, neko od ukućana ili prijatelja preparkiravao auto ili jednostavno išao u auto da uzme nešto, primetio da menjač nije u brzini i ubacio ga u brzinu misleći da vam tako čini uslugu.

Ili možda preuzimate auto iz servisa, iz perionice ili sa tehničkog pregleda...

Možda i vi sami iz nekog razloga, uprkos čvrsto ustaljenoj navici ostavite menjač u „prvoj“ – neko vas omete, pa zaboravite i slično. Kao što „prazan“ pištolj opali jednom godišnje, tako i u ovom slučaju trenutak nepažnje može skupo da košta.

Ima mnogo raznih scenarija u kojima vi sednete za volan i okrenete ključ, a menjač je u brzini iako ste vi ubeđeni da nije.

Ali ako po navici pritiskam kvačilo, zašto menjač mora da bude „u leru“ (neutralnoj poziciji)?

Ne mora, ali to je još jedan vid sigurnosti. Na primer, može da vam sklizne noga sa papučice, da rano ujutro dok vam je mozak još u polu-budnom stanju pustite kvačilo misleći da ste izbacili menjač iz brzine...

Pored toga, uglavnom nećete krenuti iste sekunde kada upalite auto, a nije ni zdravo držati kvačilo dugo pritisnuto.

Neke automobile uopšte ne možete da upalite ako ne pritisnete kvačilo

Postoje automobili čiji motor je nemoguće startovati bez pritiskanja kvačila. Ima ih i starijih i novijih, nezavisno od toga da li se pale okretanjem ključa ili pritiskom na dugme.

Sa mehaničke tačke gledišta...

Pritiskanjem papučice kvačila razdvajate motor i menjač, a time olakšavate anlaseru (i akumulatoru) koji treba da „zavrti“ motor dok se ne upali.

Naime, čak i kad je ručica menjača u neutralnom položaju, to ne znači da su motor i menjač odvojeni. Kada motor radi u mestu, u leru, određeni delovi u menjaču se takođe okreću, samo što su zupčanici u takvom položaju da se ništa ne prenosi na točkove.

Koliki otpor pruža menjač u ovom slučaju i koliko taj otpor realno utiče na startovanje motora bez pritisnutog kvačila?

To zavisi od mnogo faktora, tako da je nemoguće dati univerzalan odgovor. Zavisi od motora, (snage) anlasera, akumulatora, vrste ulja u menjaču, perioda tokom kojeg auto nije paljen, spoljašnje temperature...

Na primer, mnogi vozači sigurno znaju šta se dešava sa Zastavinim vozilima zimi, na niskim temperaturama, kada neposredno nakon paljenja auta sa ručicom menjača u neutralnom položaju puste kvačilo?

Auto bukvalno krene, iako menjač nije u brzini. Zašto?

Zato što se ulje u menjaču zbog niske temperature dovoljno „zgusnulo“ da može da prenese određenu silu između komponenti menjača koje su fizički razdvojene i na taj način pokrene auto. 

Ovde nije stvar u konstrukciji vozila ili menjača, pošto se isto dešava i kod nekih starijih vozila drugih marki, već u karakteristikama ulja pri niskim temperaturama, ali ovaj „fenomen“ može da posluži kao primer i pomoć pri razumevanju kompletne problematike. Sa novijim, kvalitetnijim uljima ovaj problem je drastično ublažen, ako ne i otklonjen.

Uglavnom, pritiskanjem kvačila odvajate motor od menjača, otklanjate nepotreban otpor i olakšavate posao i anlaseru i motoru i akumulatoru.

„Nevernici“

Mnogi vozači ne pritiskaju kvačilo; kažu da:

a)   im se nikada nije pokvario alternator
b)   da motor odmah pali
c)   i da im akumulatori traju godinama nakon isteka garancije

Takođe tvrde da ne menjaju način paljenja auta ni zimi ni leti, pa ne vide nikakav razlog za pritiskanjem kvačila prilikom paljenja.

Takve vozače nemamo nameru da ubeđujemo da menjaju navike. Samo apelujemo da pre svakog startovanja ipak provere da li je menjač zaista izbačen iz brzine – i zbog sopstvene i zbog tuđe bezbednosti.

Produžava se životni vek plivajućem zamajcu

Nemoguće je proceniti koliko će se produžiti životni vek plivajućem zamajcu ako auto palite i gasite sa pritisnutim kvačilom, ali sigurno je da mu vibracije prilikom ova dva „događaja“ nimalo ne prijaju.

Šta kažu proizvođači automobila?

Sva uputstva za korišćenje automobila koja smo pogledali kažu isto – auto se pali sa pritisnutim kvačilom. I menjačem u neutralnom položaju.

Zaključak

Auto možete da palite bez pritiskanja kvačila, ali mi to nipošto ne preporučujemo.

Zbog bezbednosti na prvom mestu, i zbog čuvanja vozila na drugom mestu.

Foto: Pexels.com, Pixabay.com  

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 69
Pregleda: 200560
Ocena: 4.4
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Početnik

Vala sad ste zaista izmislili toplu vodu...

Odgovori

Duda

Vozac sam 40 godina i nikada se nije dogodilo da ne pretisnem papucicu kvacila i da okrenem kljuc i startujem auto. Nije to zbog navbike jer sam osetio da u zimskom periodu auto ne startuje ödmah"vec sa malim zakasnjenjem. Ulje u menjacu, ulje u motoru su ionako zbog mraza i hladnog vremena "zgusnuta"pa je malo otezano paljenje. Kada sam startovao auto i pustio kvacilo u ler oseti se i broj obrtaja ali i zvuk motora da se na jedan nacin"muci"..naravno ne zadugo ali dovoljno da pokaze da je startovanje automobila sa pretisnutom papucicom kvacila ipak pozeljno.

Odgovori

zek vuc

uvek i samo uvek

Odgovori

Trajče

Da bi se sačuvali delove onda je u redu, a za bezbednost je glupo, još gore je da ga upališ pod kvačilo pa pomeriš nogu naglo, nego da ga pališ dok je u brzinu. Prvo i osnovno je menjač u neutralni položaj, ostalo manje bitno.

Odgovori

Nenad senta

Sve je to ok,slazem se u vecini. ALI zasto rucna,mrzim kad se neko parkira pa iscupa rucnu da bi bio siguran. A sta zimi ako zalepi rucna pa ne mozes ni napred ni nazad,žuri ti se jako a ne mozes bigde,ah da,bar si na bezbednom

Odgovori

Sasa

Ko stalno povlaci rucnu sajla je glatka i nece tek tako da zaledi. Kad se ne povlaci sajla brze zapekne u panciru i rucna ne radi dobro.

Ivan

Na korisničkom uputsvu mog Citroena C5 2001 HDI, izričito se naglašava da se ne pali sa kvačilom.

Odgovori

Polovni Automobili

Baš se izričito naglašava?

tomo

pa Vitroen

Nikola

A da li je bolje za automobil (za sada bih Vas zamolio da zanemarite faktor bezbednosti) da ga ugašenog ostavimo u brzini ili sa podignutom ručnom ili i jedno i drugo? Pretpostavimo da je auto parkiran na uzbrdici.

Odgovori

Polovni Automobili

Ako je na uzbrdici, ne možemo da zanemarimo faktor bezbednosti. Treba da bude u brzini i sa povučenom ručnom kočnicom - ni jedno ni drugo nema negativne efekte po automobil.

Dragan

To pitanje si trebao da naucis u auto skoli. Na nizbrdici obavezno auto u rikvercu, povucena rucna kao i namotani tockovi ka ivicnjaku.

Igor

Zategnes parkirnu kočnicu i ubaciš menjač u brzinu,otpustis radnu kočnicu da opterećenje trpi parkirna kocnica ,a zatim otpustiš spojnicu,naravno ugašen motor.

Wuca

Imao sam isti problem na istom autu. Na mom autu su problem dizne, što naravno ne mora da znači da je kod tog sedici-ja isti problem. Kod mene je bio problem samo kod startovanja motora. Kada upali, auto ide k'o lud. Baš zbog takve snage mnogi su mi govorili da dizne mora da su dobre, ali nisu. Najpre potraži nekog dobrog dijagnostičara pa vidi šta će ti reći.

Odgovori

Ado

Netreba kvacilo naravno ako je automatik

Odgovori

Bondok

Na nekim automobilima jednostavno moras da stisnes kvacilo zato sto nece da pokrene agregat.

Rade

U pitanju je fiat sedici 1.9 mjt ponekad na paljenju upali iz prve a cesto ume da mu treba 4 do 5 puta verglanja sta je problem?

Odgovori

Pijandurista

Upalili ste auto u plubudnom ili pijanm stanju sa pritisnutim kvacilom, a menjac ostao u brzini. Kako bi ostavili auto da se ugreje pustate kvacilo naglo i pravite jos veci problem od problema sto ce motor samo da trzne ako niste pri paljenju pritisli kvacilo.

Odgovori

Nikola Srdic

Postovanje svima. Imao bih jedno pitanje bas o kvacilu. Kada god startujem kola ponekad pritisnem a ponekad ne kvacilo, naravno uvek izbacim iz brzine desava se da kada ga ne pritisnem a kad upalim kola kvacilo poprimi zvuk kao kad ode bubanj u ves masini :) odprilike, a kada ga stisnem i odmah pustim prestane da zuji. Sta bi moglo biti?

Odgovori

Harmonikas

druk lezaj treba da promenis! Svaki automehanicar ceti to reci. POZDRAV

021

Motor se startuje sa pritisnutim kvačilom iz više razloga kao što je lakše pokretanje sklopova, čuvanje zamajca (ko se malo obrazovao shvatiće) pa čak i gašenje sa kvačilom zbog zamajca. Bezbednost, koja je uvek na prvom mestu i td. Većina automobila novije generacije ne može da startuje bez pritisnutog kvačila, a to nije bezveze. Pa mi hoćemo da budemo pametniji od tima mozgova koji naprave auto i sve bi menjali. Svi nešto kritikujemo , a niko od nas nije ništa konstruisao i napravio, samo sednemo za volan i tražimo zamerke. ne valja nam to.

Odgovori

Dalibor

U kakvom su to položaju zupčanici u menjaču u situaciji kada se snaga ne prenosi na točkove, pošto se zupčanici kod putničkih vozila (sem za hod unazad) ne pomeraju aksijalno? Koliko opterećenje za plivajući zamajac predstavljaju "vibraciije" pri pokretanju i zaustavljanju motora u odnosu na opterećenje pri maksimalnoj snazi i pri kočenju motorom?

Odgovori

Polovni Automobili

Šta želite da kažete?

Aleksandar Tikvicki

+ ZA OVAJ SAVET! p.s. najbolji sajt za vozace svih uzrasta!

Odgovori

Sale

Sinisa,a ti si pa pametan mnogo jel?Jos i vredjas..a vozis striktno kao na polaganju sigurno? Ma hajte molim vas..uostalom kad ovaj iznad kaze da je to Svaba ugradio pa tako radi i ne pitaj,sta imam uopste da pisem? Vase auto vase kvacilo..vase pare.

Odgovori

Goran Živanović

Passat CC zahteva stiskanje kvačila pre startovanja.. Zar bi Nemac napravio nešto a da nije ispravno raditi.. Znači samo pritisni i ne pitaj

Odgovori

Dusan

Pozdrav. Sa svojim iskustvom rekao bih da bi trebalo pritisnuti kvacilo sto i sam praktikujem. Primera radi neka novija vozila ne mozete upaliti - startovati motor ukoliko niste pritisnuli kvacilo ili kocnicu. Naime vozim Renaul Lagunu L2 2003 god. kod koje mora biti pritisnuto kvavilo ili kocnica ako zelite da startujete motor a ukoliko je u nekoj od brzina dugme za Start-Stop vam nece dozvoliti da startujete motor dok menjac ne bude u leru odnosno neutralnoj poziciji. Kolilo sam citao dosta proizvodjaca su pocela da praktikuju takvu funkciju startovanja vozila.

Odgovori

nezvanicno

1. Ukoliko je u menjacu gusto ulje (80 ili 90, koje se i nalazi u najvecem broju Renaulta), iznad 12-15 C ne treba pritiskati kvacilo, dovoljno je da auto bude izbacen iz brzine.. Ispod te temperature pritisnuti kvacilo, cim motor proradi pustiti ga.. Na taj nacin se smanjuje napor anlasera. 2. Ukoliko je ulje u menjacu 20 ili cesce 30 (Merc, Ford, Volvo), uvek paliti bez pritisnutog kvacila, bez obzira na temperaturu..

Odgovori

Mioljub Antonijevic

Ja bih palio bez pritisnutog kvacila, ali fabrika napravila da mora da se pritisne (TOYOTA Auris 2017). I cemu onda polemisati o tome. Verovatno postoji neki razlog za to. Ili zbog bezbednosti ili da bi trajalo nekoliko dana duze ( sto je zanemarljivo uodnosuna njegov vek)

Nikola Jevtic

Super tekst, poucan pogotovu za mlade vozace. Ide zima mogli bi u nekom od narednih tekstova da date neke savete o bezbednoj voznji po snegu, pravilnom obezbedjivanju auta bez podognute rucne "da ne zaledi", navesti u koju stranu namotati tockove itd. Korisno bi bilo i za one kojima ce ovo biti mozda prva zima za volanom, a svakako i za nas malo iskusnije da se podsetimo. Saveti su uvek dobrodosli, osim mozda nekim sujetnim ljudima. Pozdrav

Odgovori

Novica

Ja ni ne mogu da upalim ako ne pritisnem kvacilo.

Odgovori

Toma

Na 1. casu u auto skoli su me naucili da onavezno stisnem kvacilo pa upalim auto, tada su objasniki zbog cega tamo treba (da ne kazem mora), iako mi to objasnjenje nije puno znacilo tada tu naviku sam zadrzao, tako da i dan danas to radim bez obzira na godisnje doba ili starost automobila. Odlicna tema i saveti.

Odgovori

Инжењер

Празну пушку увек третирај као да је пуна...

Odgovori

Kurmoj

Meni je problem što kvačilam automatika levom nogom skoro svaki put kad obilazim kamione i kad iz drive ubacujem u treću i drugu, a nema kvačilo pa umalo izletim kroz šajbu na drum Dok je radio kingdown bilo dobro, sad moram ručno da prebacujem u nižu i onda ga nakvačilam na kočnici ne znam šta mi je, žena polupala glavu par puta zbog mene

Инжењер

Ау бато....

Jovana

Odlican savet! Hvala

Odgovori

Dejen

Pa neki auti i nece da upale bez kvacila

Odgovori

Nikola Srdic

Na primer kao sto je Toyota Yaris. Jesam u pravu :)

Rade

Malo i da dopunim članak. Kod parkiranja auta, pored podizanja ručne kočnice i menjač ide u brzinu suprotnu od nagiba na kom ste parkirali. Ovo iz razloga bezbednosti, jer ručna kočnica može vremenom da popušta (sajla sistem) i/ili niste dovoljno zategli (dešavalo se ne malo puta). Zimi postoji mogućnost da sajla smrzne pa onemogući pokretanje. Tako da startovanje uvek ide sa pritiskanjem kvačila i menjač u neutralno, noga na nožnoj kočnici.

Odgovori

karburator

Ne mogu da otvorim vaš tekst iako se slažem s uslovima. A o temi mislim da treba pritisnuti pedalu kvačila. Time se odvaja jedan deo rotirajućih masa u menjaču od anlasera, pa mu je lakše. Ovo je pogotovo važno na niskoj te,peraturi kada se ulje u menjaču zgusne tj. postane viskoznije nego kada je zagrejano.

Odgovori

Valentin

Pozz drugari. Sve vas razumem i imm jedan prigovor. Zasto kvacilo ako Sami Vidite ili Ste vec proverili da je menjac na neutralja licno kad pred guzvi semafor ili predvidim stajanje nikad ne pritidkam kvacilo da bin izbacio. Vec namestim Gas na neutralni polozaj i sam menjac iskoci u neutrale.

Odgovori

Kurmoj

Upravcu si bajo moj, ja isto šaltam sve bez kvačila osim rikverca. Nisu džaba nekad svi šaltali sa međugasom, sad sve neki fenseri za volanom, akaju kvačilo nasvaki minut. Nije to dobro

Comax

Bajice moras prvo da znas kao funkcionisu asinhroni menjaci da bi znao i za sinhrone

Џорџ

Хвала вам на едукативним текстовима. Ја као млад возач (2 године вожње) сам први пут чуо за ово.

Odgovori

Nikola

Meni je instruktor lupao ćuške svaki put kada sam startovao auto bez pritisnutog kvacila, iako je menjac bio u neutralnom polozaju

Vlada

@Kurmoj..Opismeni se malo..Sto se tice kik dauna,menjac ti je na umoru,kao i auto uostalom..

Ivan

Svaka cast za objasnjenja!enigma mi je bilo to kretanje auta zbog gustine ulja!cudna ali logicna stvar.

Odgovori

Dejan

Na većini novijih automobila uslov je pritisnuto kvačilo prilikom startovanja motora.

Odgovori

Valentin

Npr. Evo moja Laguna 2012 ako je u brzini menjac mora kvacilo i kocnica. Ako je izbacnen menjac u neutral onda je dovoljno samo kocnica jer

Kurmoj

U pravu si, mojoj ženi neće skuter upali dok ne pretisne kočnicu. Ja joj reko gusto ulje u anaseru pa nemož da okrene.

kiuz

Nikad ne stiskam kvacilo i nema bas nikakvih problema

Srdjan Babić

Pozdrav! Pozdrav za vašu ekipu i hvala Vam na savetima. Imam jedno pitanjce. Naime, pre par godina sam promenio automobil i odvezao na pregled kod ovlašćenog servisera za tu marku automobila (ne bih eksplicitno da navodim). Po preuzimanju auta iz servisa, vlasnik servisa je seo sa mnom u auto i kada je video da automobil palim sa stisnutim kvačilom opomenuo me da ne treba to raditi. Objašnjenje je imalo veze sa tim da iako se auto ne kreće, postoje delovi koji su u pokretu (kao što ste i vi naveli u članku) i da zbog toga ne treba pritiskati kvačilo kako bi računar mogao da očita stvarne podatke o tome šta se dešava u autu dok se još uvek ne kreć. Da li znate nešto o tome? Hvala unapred. Pozdrav!

Odgovori

Polovni Automobili

Zaista ne znamo o čemu bi tu moglo da bude reč.

Nevolem

Ne sekiraj se, serviser se pravi previše pametan.

dragan stojiljkovic

pozdravi serviserai kazi mu da svaki put kad neko pali auto bude ispred , valjda ce ukapirati ako ostane ziv, mene su hteli nekoliko puta da zgaze da nisam stajao sa sa strane

dragan stojiljkovic

pozdravi serviserai kazi mu da svaki put kad neko pali auto bude ispred , valjda ce ukapirati ako ostane ziv, mene su hteli nekoliko puta da zgaze da nisam stajao sa sa strane

kiuz

I meni je striktno u servisu receno da kvacilo niposto ne pritiskam i zaista su u pravu

Siniša Savić

Brate, nemoj ti vise ici u taj servis...

Mile

Taj što ti je rekao da ne treba pritiskati kvačilo ,je neznalica i pojma nema o mehanici automobila. Neko je spomenuo međugas. Vožnja sa međugasom je bila potrebna nekad za kamione ,ali sada se kamioni voze lakše jer su menjači savremeni.

Tadija

Nije ni prvi ni poslednji put da su majstori pametniji od konstruktora automobila. Problem je što neki jednostano veruju u sve što im majstor kaže, a to dovede do toga da posle godinama rade nešto pogrešno. Tako je često i zidar pametniji od statičara, pa se posle na prvom jačem vetru sruši kuća ili zgrada. Svako treba da radi svoj posao, a ako već hoće da radi tuđi, onda treba da se školuje, da radi u praksi, a onda da deli savete, kako to već ide.

Radoslav

Uvek pritisnuti kvačilo i kočnicu iz bezbednosnih razloga a i zimi je lakše alnaseru a pokrene motor kada je menjač odvojen kvračilom

Odgovori

Kidi

Možeš ti nekim ljudima danonoćno pričati, ali ne vredi, oni znaju bolje od onih koji konstruisu automobile

Odgovori

Sale

A ti pa znas kako se konstruisu?! Srpska posla,samo ponavljate kao papagaji..kvacilo se NE PRITISKA.. izbaci se iz brzine i pritisne kocnica..obaj iznad umalo covek nije poginuo jer ljudi pale bez kvacila? Ha ha koja glupost..i bas eto,imao pameti pa stoji sa strane?! Da ne poverujes.. kvacilo se najvise tare pri startovanju, dok je hladno i zbog plivajuceg zamajca..pa ne mislite da automobilske kompanije ugradjuju sistem startovanja sa obaveznim kvacilom zato sto se,jadni pa dobri,vide brinu za bezbednost?!!! Trosite kvacilo i onda pre ns zamenu..koja ce vas kostatati i do 800 evra za pojedine,verujte..ja sam mehsnicar i znam njihove mudrolije..sve se vrti oko para,upamtite to.

Siniša Savić

Sale ne lupaj. Za pocetak, kad bi upalio auto bez kvacila na vozackom ispitu, pao bi na ispitu.

Vlada

@Sale,bezbednost je vaznija od bilo kakvog,cuvanja lamele..Ako se malo i potrosi,to je beznacajno na ukupnu kilometrazu..

Bariš

Da li je neko nekad video auto na dizalici kome radi motor? Pogonski točkovi se okreću. Dakle, nije baš da ne postoji nikakva veza sa točkovima.

Odgovori

Bambi

Naravno ali kod sinhronizovanih menjaca samo, kakvi su vecina danas, rec je o kandzastoj spojnici....Zato kvacilo dole....Nema potrebe da anlaser vrti spojnicko vratilo i zupcanike pri hladnom startu narocito jer su otpori veci...

Valentin

Svejedno da ili bez plteskoca nivjedno Auto Danas delovi ne traju vise od 10 god. Sve do td ili posle ide u reparaciju ili zamenu.

misa

Auto menjaci u sebi imaju dve osovine .kada ne pritisnemo kvacilo ( a menjac je u leru ) okrece se jedna osovina . U hodu auta okrecu se obe osovine a kada pritisnemo kvacilo odvajamo menjac od motora i sve u menjacu stoji .zasto bi smo pri startu motora okretali i pola menjaca . znaci kvacilo TREBA pritisnuti pri startu motora .