Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

EGR ventil – čemu služi, kako radi, blokiranje (zatvaranje, gašenje)...

EGR ventil – čemu služi, kako radi, blokiranje (zatvaranje, gašenje)...
Postavljeno 15.01.2020. u 15:28
Autor: Dragan Romčević

EGR ventil pušta deo izduvnih gasova da se vrate nazad u cilindre. Zašto?!

Zato što se na taj način snižava temperatura sagorevanja u cilindrima, što smanjuje stvaranje azotnih oksida, koji su veoma štetni po zdravlje ljudi na različite načine.

EGR ventili se koriste još od sedamdesetih godina i u međuvremenu su postali vrlo sofisticirani. Stoga način rada, pouzdanost, cena (u slučaju zamene) i efikasnost u različitim režimima vožnje mogu značajno da se razlikuju između starijih i novijih vozila.

Šta znači „skraćenica“ EGR?

Pun naziv na engleskom je „Exhaust Gas Recirculation“, odakle i potiče akronim EGR. Tu je i nemački naziv „Abgasrückführungsventil“, s tim što je u tom slučaju skraćena verzija - AGR.

U prevodu, EGR ventil je ventil za recirkulaciju izduvnih gasova. Imaju ga i benzinci i dizelaši.

Kako EGR smanjuje količinu azotnih oksida koje auto izbacuje?

Tako što pušta određenu količinu izduvnih gasova da zajedno sa svežim vazduhom uđu u cilindar – svojim prisustvom izduvni gasovi snižavaju temperaturu prilikom sagorevanja goriva u cilindru. Naime, izduvni gasovi koji se vraćaju u cilindar ne sadrže ni kiseonik, ni gorivo (bar ne bi trebalo).

Dakle, oni ne idu na ponovno „sagorevanje“, što je uobičajena zabluda.

Njihova uloga je praktično da „razrede“ vazduh u cilindru, odnosno da smanje količinu kiseonika u smeši u cilindru koja treba da se zapali. Pošto sada umesto čistog vazduha u cilindru imamo mešavinu sa izduvnim gasovima, to znači da u istoj zapremini imamo manju koncentraciju kiseonika.

Ovde dolazimo do problematičnog dela, pošto je mehanizam nastanka azotnih oksida prilično komplikovan za objašnjavanje.

Azotni oksidi koji nastaju u motoru nastaju oksidacijom azota iz vazduha i azota vezanog u samom gorivu, pri čemu postoje čak tri osnovna mehanizma kako nastaju, a oni zavise od koncentracije kiseonika, odnosa količine kiseonika i azota, temperature u cilindru, brzine fronta plamena...

Stoga ćemo se zaustaviti na objašnjenju da ubacivanje izduvnih gasova u cilindre na više načina smanjuje emisiju azotnih oksida, ne samo snižavanjem temperature prilikom sagorevanja u cilindrima (što takođe postižu na više načina).

Ako smatrate da nije fer što smo ovako površno objasnili nastanak azotnih oksida, kliknite na ovaj link i uživajte u detaljnom objašnjenju.

Pređimo na ono što u stvari interesuje prosečnog vozača.

Da li i benzinci imaju EGR ventil?

Da, imaju - ali kod njih se znatno ređe kvari, pa o problemima sa EGR-om uglavnom slušamo od vlasnika dizelaša. To naravno ne znači da su benzinci imuni na probleme. 

Zašto se kvari EGR ventil?

On je stalno izložen izduvnim gasovima, pa se vremenom na njemu stvaraju naslage čađi. U nekom trenutku, te naslage počnu da mu smetaju u radu ili ga potpuno onesposobe. Može da ostane zaglavljen u otvorenom ili zatvorenom položaju, može da ima usporene ili odložene reakcije, itd.

U skladu s tim motor će pokazivati razne simptome neispravnog rada.

Naime, od mnogo faktora zavisi kada će ventil biti zatvoren, a kada otvoren i koliko (tj. koju količinu izduvnih gasova će vraćati u cilindre): od vrste goriva (benzin/dizel), načina i sofisticiranosti upravljanja radom motora, načina upravljanja radom samog EGR ventila, režima rada motora (ler, pun gas, suviše niski obrtaji...), radne temperature motora...

Na primer, ako date pun gas, EGR će biti potpuno zatvoren kako bi motor mogao da razvije što veću snagu, a za to mu je potrebno što više kiseonika neophodnog za sagorevanje velike količine goriva.

Otvoren je kada motor radi pri delimičnom opterećenju. Kada je ler u pitanju, priča je pomalo problematična, pa ne smemo ništa da tvrdimo. Neki kažu da je u leru, pri radnoj temperaturi, EGR zatvoren (mada to deluje nelogično).

Nismo našli dovoljno pouzdan izvor koji može iole detaljnije i pouzdanije da objasni situaciju i razlike između dizelaša i benzinaca, starijih i novijih generacija i slično. Stoga se ograđujemo od bilo kakve tvrdnje za rad motora u leru po pitanju otvorenosti EGR-a.  

Savremeni motori imaju „pametne“ kompjutere koji kontrolisanjem rada ventila, ubrizgavanja, turbo punjača i drugih sistema, a na osnovu informacija koje dobijaju od brojnih senzora, mogu da sinhronizuju rad svih tih sistema kako bi se postigla niža potrošnja, brže dostizanje radne temperature, mirniji rad, veća elastičnost, niža emisija štetnih gasova...

Što se tiče kvara EGR ventila, uzmimo kao primer da je ostao zaglavljen u otvorenom položaju – velika količina izduvnih gasova se vraća u cilindre i kada treba i kada ne treba, što će definitivno izazvati pad snage pri većem opterećenju, između ostalih nepravilnosti u radu.

Slično važi i za situaciju kada ostane zaglavljen u zatvorenom položaju. Pošto će neko u komentarima sigurno napisati da je blokirao EGR ventil na svom automobilu i da nema nikakvih problema, naglasimo odmah da je ovde reč o kvaru, dok je namerno blokiranje EGR ventila „malo“ drugačija priča, pošto se tu menjaju i parametri u kompjuteru, odnosno vara se kompjuter kako bi „mislio“ da je sve u redu – bar kod iole novijih automobila.

Stariji su u stanju da istrpe razne vrste „budženja“.

Čišćenje EGR ventila

EGR ventil može da se očisti. Međutim, ta operacija ne mora uvek da bude uspešna. Ponekad će problem biti kratkoročno rešen, a nekad neće uopšte.

U svakom slučaju, osim ukoliko 100% niste sigurni u to što radite, savetujemo da čišćenje EGR ventila prepustite profesionalcima. Skidanje EGR ventila kod nekih automobila može da bude prilično komplikovano.

Postoje i razna sredstva za čišćenje EGR-a bez skidanja, ali njihova efikasnost zavisi od slučaja do slučaja.

Za one koji imaju 1.6 HDi ili 1.6 TDCi motor, ovo objašnjenje (na engleskom) može da bude veoma korisno ukoliko žele sami da čiste EGR ventil:

Zašto čišćenje EGR ventila relativno često ne reši problem?

Ne samo da čišćenje EGR-a relativno često ne reši problem, već ni montiranje potpuno novog EGR ventila ponekad ne reši problem.

Zato što se čađ ne nakuplja samo na EGR ventilu, već i u cevima kojima se kreću izduvni gasovi, a njih obično nije baš lako očistiti. Stoga čak i kad vam u servisu montiraju novi EGR, motor i dalje može da se ponaša problematično.

U zavisnosti od vrste i generacije motora i EGR-a, problem mogu da izazivaju i senzori, elektronika, cev od vakuuma...

Da li je moguća popravka EGR-a ukoliko čišćenje ne pomogne?

EGR ventil može da bude prilično kompleksan. Stoga ukoliko je došlo npr. do kvara elektromotora koji pokreće EGR ventil, jedino rešenje je kupovina novog; tako su nam bar rekli...

Mogu da se pokvare i razne druge stvari na samom EGR ventilu koje u zavisnosti od njegove vrste, starosti, stanja i kompleksnosti mogu ili ne mogu da se poprave, a ponekad je isplativije kupiti novi, naročito kad su u pitanju „primitivnije“ verzije.

Kako produžiti radni vek EGR ventila?

Kao što smo rekli, on najčešće strada zbog toga što se na njemu skupljaju čestice čađi.

Do ubrzanog nakupljanja čestica čađi dolazi zbog:

a) učestalih vožnji na kratkim relacijama (naročito kada motor ne uspeva da postigne radnu temperaturu)

b) nepravilnog održavanja - npr. previsok nivo motornog ulja, neredovna zamena ulja i filtera, korišćenje neodgovarajućeg ulja...

c) raznih neispravnosti na samom motoru - loše sagorevanje iz bilo kojeg razloga (npr. dizne), neispravan turbo punjač (npr. pušta ulje), pohabane vođice ventila, istrošene karike…

Dakle, EGR ventil je samo jedan deo koji (naročito kod dizelaša) može da strada zbog neispravnosti drugih delova ili sistema, a zatim da svojom neispravnošću počne da izaziva probleme sa drugim delovima. Na primer, kada zbog neispravnog EGR ventila dođe do povećanog izbacivanja čađi, vrlo brzo dolazi i do problema sa DPF filterom.  

Tako se stvara začarani krug koji vlasnika automobila dovodi do ludila. Zato vlasnici dizelaša treba na vreme da reaguju na bilo kakvu promenu u radu motora; gubitak snage, povećanu potrošnju i slično.

Jednostavno, savremeni dizelaši su osetljivi sistemi, pošto loše sagorevanje koje dovodi do stvaranja više čađi može da izazove probleme sa brojnim komponentama, uključujući EGR ventil, lambda sonde, DPF filter, razne senzore za pritisak i temperaturu, turbo punjač, „zagađenje“ motornog ulja…

Stoga je vrlo korisno, ne samo za EGR, već za sve gore nabrojane delove, ali i mnoge druge, da povremeno izvezete auto na otvoreno i „produvate“ motor dužom i oštrom vožnjom na visokim obrtajima. Kada do nekog kvara već dođe, ovakvo „produvavanje“ neće biti od pomoći, tako da se preporučuje samo preventivno.

Činjenica je da veliki broj vozača neopisivo mnogo vremena provede u saobraćajnim gužvama, u kreni-stani vožnji, a i kada se dočepaju otvorenog puta, gledaju da voze na što nižim obrtajima kako bi trošili što manje goriva. Uostalom, dizelaša su i kupili zbog niske potrošnje.

Međutim, praksa pokazuje da razni sistemi i komponente kod dizelaša ne vole ovakvu vožnju i da razni kvarovi lako pojedu svu uštedu postignutu niskom potrošnjom.

Zato ja skinem DPF, zatvorim EGR, „sredim“ lambda sondu, čipujem da manje troši...

Blokiranje EGR ventila je masovna pojava kod nas. Mnoge firme otvoreno na svojim sajtovima nude ovu uslugu, mada istini za volju blokiranje ili zatvaranje EGR-a nije zakonski zabranjeno.

Međutim, zabranjeno je da auto sa blokiranim EGR-om prođe tehnički pregled. Da li u praksi prolaze, to je već posebno pitanje na koje ne možemo da damo odgovor bez ozbiljnog istraživanja na terenu.

Mnogi koji su zatvorili EGR ventil tvrde da im auto ne dimi i da na tehničkom pregledu bez problema prolaze test izduvnih gasova. Sa druge strane neki mediji tvrde da skoro polovina vozila pada na ispitivanju izduvnih gasova.

Iskreno, ne znamo kome da verujemo. Možda ćemo saznati nakon 5. jula 2021. godine?

Inače, blokiranje EGR-a, zatvaranje EGR-a, uklanjanje EGR-a, skidanje, gašenje EGR-a ili kako god da nazovemo tu operaciju, ne obavlja se samo fizički tako što se u potpunosti zatvori prolaz izduvnim gasovima ka cilindrima, već se u zavisnosti od automobila, radi i na njegovom kompjuteru.

Navodno, kod starijih automobila je to prilično jednostavno, ali kod novijih je situacija mnogo komplikovanija zbog raznih senzora, kompjutera koji sve prati i integriše rad EGR-a sa svim ostalim sistemima i komponentama, pa treba nekako prevariti kompjuter – modifikacijom softvera, emulatorima...

Oni koji se bave ovim blokiranjem tvrde da neće biti nikakvih problema sa radom automobila. Naprotiv, neki obećavaju i da će se motor sada ponašati bolje, uključujući i smanjenu potrošnju i povećanje snage.

Sa druge strane, postoje vozači koji su primetili da im nakon blokiranja EGR ventila motor znatno sporije diže temperaturu i da mu zimi treba čitava večnost da dostigne radnu temperaturu. Mnogi drugi to ne primećuju, tako da to zavisi od slučaja do slučaja.

Može li auto sa blokiranim EGR ventilom da prođe tehnički pregled?

Ovo je već „filozofsko“ pitanje... Mi nemamo odgovor.

Istina, znamo za primere dizelaša sa blokiranim EGR-om čiji vlasnici kažu da im na tehničkom pregledu nisu ništa rekli u vezi izduvnih gasova. Zato veruju da će prolaziti i dalje, odnosno i nakon 5. jula 2021. kada na tehničkom više neće samo upozoravati ukoliko je emisija gasova preko granice već će obarati.

Sa druge strane, neki tvrde da auto sa blokiranim ili zatvorenim DPF-om dimi i ne može da prođe tehnički.

Da li zatvaranje EGR ventila povećava snagu motora?

Ne, to je uobičajena zabluda. Ispravan EGR ventil je zatvoren kada je motor pod velikim opterećenjem, tako da njegovim blokiranjem ne može da se poveća snaga.

Razliku verovatno primećuju oni koji su vozili sa neispravnim EGR-om. Vi date gas do daske, a EGR zaglavljuje i ne zatvori se dovoljno brzo ili se ne zatvori do kraja, što dovodi do nepravilnog rada motora i nemogućnosti da razvije odgovarajuću snagu.

Nakon toga, kada ga blokirate i date gas imate osećaj kao da je motor mnogo jači, a u stvari je problem bio u EGR ventilu.

Isto važi za potrošnju goriva, mada su mišljenja podeljena - situacija je tu komplikovanija. Neki tvrde da upravo zahvaljujući EGR ventilu motor može da radi sa siromašnijom smešom, što znači da će manje trošiti.

EGR može snižavanjem temperature u cilindrima da spreči pojavu detonatnog sagorevanja ili neželjenog ranijeg paljenja goriva/smeše (u zavisnosti od vrste goriva), čime se otvara mogućnost promene ugla pretpaljenja, „igranje“ ubrizgavanjem goriva i otvaranjem/zatvaranjem ventila, a time između ostalog može da se postigne veća elastičnost, smanjenje potrošnje goriva, mirniji rad i slično.

Treba imati u vidu da se prilikom blokiranja EGR-a ponekad obavi i dodatno sređivanje softvera kako bi auto manje trošio, ali to je tek posebna priča oko koje se lome koplja. A ukoliko auto ima DPF filter, obično i on „ode“ u sklopu blokiranja EGR-a.

Koliko košta zamena EGR ventila?

Cene se drastično razlikuju u zavisnosti od raznih faktora. Za starija vozila su obično jeftiniji, npr. od samo 6.000-7.000, pa sve do preko 50.000-60.000 dinara kod novijih.

Naravno, treba uračunati i „ruke“, odnosno zamenu, što je kod nekih kola prilično komplikovano.

Foto: Dragan Romčević

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.6
Komentara: 33
Pregleda: 30008
   

Komentara: 33 | Pregleda: 30008

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Tadija

Apsolutno je netačno da je naše gorivo loše. Možda je bilo nekada, ali sada se rade rigorozne kontrole goriva i totalna je glupost da je naše gorivo lošije od goriva u okruženju. Sasvim je druga stvar što neko kupi gorivo u Grčkoj, Makedoniji, Austriji ili ko zna gde, pa kaže auto mu manje troši. Pa naravno da manje troši kada od tih zemalja do Srbije vozite na otvorenom, pa umislite da vam manje troši, jer sigurno nemate uzorak o npr. mesec, dva ili tri meseca vožnje sa tim gorivom po npr. Beogradu, osim ako vam neko lično ne dovozi to gorivo, pa ga vi koristite ovde umesto domaćeg, tako da ne lupetajte gluposti. Sa tim istim gorivom za koje vi tvrdite da je loše, meni auto troši 5 litara i manje benzina leti na otvorenom, što se potpuno podudara sa proizvođačkom specifikacijom o potrošnji za moj auto, a veoma je dobro poznato da proizvođačke specifikacije često nisu baš realne tj. prikazuju manju potrošnju.

Odgovori

Milutin

Tvoja btbrdnja i nije baš tačna.Autom putujem iz Austrije bn u Srbiju.Relacija je ostao u povratku.Kad idem kući vozim nekih 20 km brže i ptrošim oko 5-6 litara manje na istoj relaciji od oko 1000 km.Znači pri većoj brzini sa većom težinom sa austrijskim gorivom trošim oko pola litra goriva manje na 100km.

Калуђер

Апсолутно нисте у праву, а то зна свако ко је нпр. купио гориво у Словенији или Аустрији, које је квалитетније али и јефтиније него код нас. Ево још неких информација...сво гориво на нашим пумпама је искључиво из Панчева (да не помињем име предузећа), на пумпама се само додају различити адитиви - и то је једина разлика; иста рафинерија нпр. не производи нискосумпорни мазут, који опет, као ни било које гориво није могуће увести из иностранства, па се за грејање користи опет искључиво овај високосумпорни из Панчева...да не идемо даље у детаље...

Petar

@MILUTIN brate voziš nizbrdo iz Austrije pa ti zato manje troši :)

Vlada

Vise puta sam pitao servisera da li postoji preventivno ciscenje egr ventila/pezo.1.6 hdi 2013/..Serviser kaze da se na egr kvari elektronika i da ciscenje nema svrhe..Cuti i vozi,i ne diraj dok radi..I ja sta cu cutim i trpim..Sticajem okolnosti po preporuci servisera skinut zapusen dpf filter..Zbog neznanja i neobavestenosti tako i uradim ali se posle i pokajem..Dam 150e,za elektronsko odstranjvanje softvera,umesto da sam malo razmislio i kupio nov dpf..

Odgovori

Слободан

Тај сервисер је тежак чобанин.

Vlada

@Slobodan..Kaze se -Tatko na ovce..Inace dobar je serviser i usko je specijalizovan za Psa grupu vozila..Ali ne moze ni on sve da zna..

Калуђер

Одличан текст, хвала редакцији. Одох на ауто-пут да продувам Ф10, срећно свим читаоцима оваквих текстова!

Odgovori

Milos

Da li radne masine imaju EGR ventil?

Odgovori

Polovni Automobili

Zavisi od mašine.

Djole

Evo baš pre neki dan tražeći na jednom britanskom forumu da li je neko imao sličnih simptoma sa jutarnjim paljenjem kao što imam ja na svom autu, naidjem na temu u kojoj pišu kako taj motor ima problema sa EGR-om, i detaljna objašnjenja kako zatvoriti EGR ventil na tom motoru. Dakle, nije to problem samo kod nas, i ne rešava se samo kod nas na taj način što se blokira njegov rad. :)

Odgovori

stranac

da ne samo ovde to nego i u eu izkljuce skine svasta se rade i tamo !! , samo tamo svaki 2 godina ima tehnicki i imalju vise vremena da tako voze , a cak nekim eu zemljama tehnickim vec ne meri izduvni gasovi (i vozi novilje auto nego ovde )

Dejan

Vise ovakvih stvari treba objavljivati

Odgovori

Perica

Sluzi da ti izbije jos neki dinar iz dzepa.

Odgovori

Dalibor Vukić

Na tehničkom pregledu se ne meri NOx i po svemu sudeći neće nikad. Ako govorimo o zagađenju, čestice, koje su ovih dana problem nastaju zbog zaglavljenog EGR-a i veći su problem za čovekovo zdravlje nego NOx. Ako treba da biram da li će da me truje neko sa zaglavljenim EGR-om ili sa blokiranim, izabraću ovo drugo. Mada od svega navedenog mnogo više truju čipovani i naročito oni koji troše ulje.

Odgovori

Vlada

@Aleksandar..Cenim tvoje iskustvo,po pitanju goriva..Nis gorivo,konkretno dizel.ima vise sumpora /koji smanjuje performanse motora i vise zagadjuje/,nego neke zemlje iz okruzenja..Za Bugarsku nisam siguran,a za Bjrm pogotovo..Bjrm /mkd/ima najjeftiniji dizel,ali ne i najkvalitetniji..Moj automobil 2013 god.ima 92 ks i ne moze da se poredi sa tvojim Novijim i lux automobilom..Sto se tice potrosnje dizela stedljiv je,koliko toliko..Ipak,moj test odnosi se na De gorivo,kao jedno od najboljih..Na predjenih 3000 km,potrosio je oko 2.5 litara manje u odnosu na Nis drive dizel..Mkd gorivo je slicno bosanskom,odlikuje ih manja cena i nista vise..Pri tom i nemacki automobili imaju teze kvarove tipa zapusenje dpf filtera ili egr,,Ne hvalim domace gorivo,nije extra,i vrlo je skupo,ali nije ni toliko lose..Naveo sam primer sa duzom relacijom..Prava usteda i kvalitet goriva,mogu da se sagledaju tek posle par stotina hiljada km..Pocev od stanja motora,pa nadalje..

umereni trovac bez predumisljaja

Na Fiat Stilu sam za 6 godina dva puta cistio ERG, da bi mi se pre tri godine u sred zime desilo da auto nece da upali. Vergla, upali i posle 5 sekundi mucenja i groktanja izdahne. Posle toga svaki pokusaj startovanja to groktanje se vremenski smanjuje, dok na kraju ne ostane samo na bezuspesnom verglanju. Pozovem majstora i on mi odmah kaze da je ERG i da ce doci sutra trajno da mi resi problem. Skinuo je sokocalo, ubacio nekakvu plocicu iza njega i dobro zasrafio. Od tada 30.000 bezbriznih km. Na mom autu se nista softverski ne mora podesavati, ali na novijim modelima se to tako resava. Neko ce reci da tako unistavam planetu i trujem pokoljenja, ali kad nasa naftna industrija bude napravila pristojno gorivo koje ne zacepi ceo usisno izduvni sistem za godinu dana, onda cu da skinem blindu.

Odgovori

Слободан

Баш "леп" лажни изговор за тровање људи. "Када НИС направи добро гориво. бла бла бла...". НИС прави добро гориво. Није најбоље у Европи, али испуњава наше стандарде. Ми имамо много боље гориво од рецимо Аустралије. Али не, он користи изговор из 90-их година, и тера. 30.000км "безбрижног" тровања.

XYZ

Ima dobrog goriva da se kupi u Srbiji, ima Shell pumpe (ne dovoljno ali ima), V-power diesel, onda imaš OMV Maxx Motion Diesel isto odličan, pa i MOL diesel je dobar. Ja u zadnje vreme sipam isključivo Shell, a svaki mali servis menjam i filter goriva iako zvanično ne treba, nego na 30000km. Niko te ne tera da kupuješ loše gorivo (mada ni NIS G-drive nije previše loš, ali ovo što sam gore naveo je bolje).

Danilo

Ja sam na Stilu za 4 godine 3 puta čistio EGR (jednom sam, dva puta kod majstora). Svaki put se osetilo poboljšanje performansi.

realno

covek je u pravu, gorivo u srbiji je zaista loseg kvaliteta, i glavni je krivac za sve kvarove vezane za izduve, i zagadjenja. A ko je ovca, taj neka veruje sta globalisti pricaju, da je gorivo dobrog kvaliteta, i da smo mi krivi kao pojedinci sto zagadjujemo zatvaranjem EGR-a i sl. Ja cu postupiti po pravilu "jeftinija varijanta"

Vlada

@xyz..Moracu da te razocaram,po pitanju kvaliteta goriva..SVE pomenute pumpe,razlicitih svetskih firmi,kupuju domace gorivo,tj,od Nis..I svi oni stavljaju aditive.neko vise ili manje,mada postoje odredjeni parametri po tom pitanju..Dakle aditivirano gorivo je skoro istog kvaliteta jer je im je osnovna baza Nis preradjeno gorivo..Uvoz visoko kvalitetnog goriva pomenutih proizvodjaca je ekonomski neisplativ za nase trziste..

Jaro

Kupis benzinca. Sta ce ti dizelas????? Ljudi kod nas pokusavaju na razne glupe nacine da opravdaju to sto voze dizelasa ali im ne ide.

JA

@XZY o kakvom gorivu ti pricas bre covece? Svo to gorivo prolazi euro 5 normu kod nas, to sto ti sa dodatnim "aditiviranim" gorivom naplate ekstra kes pa mislis da ti manje trosi, bolje podmazuje i cisti sistem, daje snagu motora sa nano cesticama, bla bla bla. To su samo marketinski trikovi. Pogledaj malo testove i istrazivanja pa onda pricaj o dotnom aditiviranom gorivu.

Aleksandar

@Slobodan ja zelim samo tebi da odgovorim: Vozim u regionu Srbija, Bugarska, Grcka, Makedonija. Potrosnja sa nasim gorivom mi je 7,4 sa bugarskim i grckim mi je 6,4-6,5 a sa makedonskim 5,8. Toliko o kvalitetu goriva. Nis bla bla, veze nema. (probano NIS, Gazprom, Eko, OMV... Gr samo Shell, BG: Shell, MK: Makpetrol) Pozivam SAT i Mladena Alvirovica, koji se takodje muva po svim ovim zemljama praveci patrole, ako ima hraborosti da napravi realni test potorsnje goriva i da on kaze kako jeste i sta je istina o kvalitetu goriva. Sledeca instanca je cena goriva, odnosno trosak po predjenom kilometru. Inace imam novije auto, 2016 godina, 2.0 sa start-stop sistemom, Euro 6b sa 180 KS.

Vlada

@Jaro..Svaki auto ima svojih mana,benz,plin dizel..Ni jedan nije savrsen..Posle 1.500.000 km predjenih licnim automobilima,nisam siguran sta je bolje..Sve je lepo kada se ne kvari..Benzinci dosta vise trose,pouzdaniji su po ledenim i teskim uslovima,ali i oni imaju teske kvarove..Plin nije los za motor,ali i trosi oko 30% vise od benzina,pogotovo u gradskim uslovima..Dizel,ima manju potrosnju,a kada se drzis fabrickih normi za zamenu ulja i maziva,te kvalitetnih delova,moze vrlo dugo da potraje,ali ne i beskonacno..Zato je pozeljno voziti maximalno 12 godina taj auto,jer kasnije pocinju veliki kvarovi.Ja ovo posmatram iz svog ugla jer prelazim veliku kilometrazu..I zato je tesko odgovoriti na tvoje neobjektivno pitanje..Dakle sve zavisi od nacina eksploatacije automobila,trenutne cene goriva,odrzavanja itd,itd..

Слободан

@Aleksandar Возиш по граду, по гужвама, по буџацима, и онда пређеш границу па возиш константном брзином по ауто-путевима, магистралама и онда ти наравно опадне потрошња "због квалитетнијег горива". А најјаче да је македонско гориво најквалитетније...

Jaro

@Vlada, slazem se s tobom da je najbolje auto voziti 12god. Do nedavno i ja sam prelazio veliku kilometrazu, ne kao ti, na svakih 7 nedelja sam radio mali servis jer ulje menjam na 5000km jer vise volim kad u motoru uvek cirkulise sveze ulje. Vozio sam na TNG i nikad ne bih vozio samo na benzin a pogotovo ne na diesel. Nasi ljudi kupe dizelase koji su ispunili tu tvoju normu od 12 godina ali sa orgomnim kilometrazama, pa jeftinije ce biti kupiti benzinca koji se poceo kvariti nego dizelasa koji se takodnje poceo kvariti. Samo jedna stvar, dizeli operisu na visokim pritiscima=precizna mehanika=veci troskovi izrade=veca cena rezervnih delova. Dizeli imaju vecu dimnost i krupne cestice pri sagorevanu, mogu ja ovako u nedogled. Zakljucak, nas narod ne misli glavom.

Vlada

@Jaro..I ja se slazem sa tobom i prosto ne mogu da verujem zasto ljudi uporno kupuju dizele od 14-15 i vise godina..Dizele koji su istroseni,od karoserije,pa do motora..Naravno da je u takvim slucajevima bolje uzeti benzinca,ali generalno,i oni su krsevi,u koje je potrebno enormno ulaganje..A dizeli tih godina su cista propast..

D

Dijagnostika pokazuje "Prekid instalacije egr ventila". Ciscen, majstor kaže da nije za menjanje. Vuče dobro, ne dimi ali me nervira lampica koja gori zbog toga. Ima li neko rešenje?

Odgovori

ivan

Menjaj majstora

XYZ

Koji je auto u pitanju?

Duško Ćirić

Budibogsnama ! Preko sportskih filtera i turbina se borimo da motor usisa što više svežeg vazduha jer kiseonik poboljšava sagorevanje a oni ugradili egr da smanji količinu kiseonika. To više nema šta da se izmisli pa je egr još jedan deo koji je ,,potrošni" !

Odgovori