Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Koji je najbolji motocikl za početnika

Koji je najbolji motocikl za početnika
Postavljeno 10.03.2020. u 22:10
Autor: Aleksandar Stojanović

Prva dilema pred kojim se nađete nakon odluke da uđete u svet dvotočkaša jeste – koji je najbolji motocikl za početnika.

Iako je ponuda velika, izbor ne mora da bude komplikovan, mada na prvi pogled deluje tako.

Prvo i najvažnije pitanje

Prvo i najvažnije pitanje na koje sebi treba da date odgovor je: Čemu će vam služiti motocikl?

Ukoliko želite da vam motocikl bude jeftin i brz prevoz od tačke A do tačke B, adekvatan izbor bi bio skuter ili laki motocikl od 50cc do 200cc.

Blagu prednost dali bismo skuterima zbog većeg, integrisanog prostora za stvari i zato što nemaju klasični menjač što će početnicima olakšati vožnju.

Delovi za pomenute dvotočkaše su jeftini i svuda dostupni. Pri tom, ako imate volje, većinu servisa i popravki možete uraditi sami uz osnovne alate.

Uz sve to, polovni motori iz ovog segmenta nisu previše skupi, pa je ovaj izbor dostupan gotovo svakome.

Mora da bude po vašoj meri

Kada smo na motociklu, preduslov za bezbednu i komfornu vožnju je da motocikl bude u skladu sa vašim fizičkim karakteristikama. U svakom trenutku morate apsolutno da vladate motociklom.

Ako ste nižeg rasta, manje telesne težine, treba da izbegavate visoke i teške motocikle.

Motocikl sa kojeg ne možete da se oslonite na oba stopala nije dobar izbor. Podloga nije uvek idealno ravna. Dovoljno je ulegnuće u asfaltu ili mala greška pri sporim manevrima da završite u vodoravnom položaju.

Jedna noga nije dovoljna da zadrži motocikl. Pri tom, postoji rizik da se motocikl preturi na vas, prignječi ili polomi vam nogu, opeče auspuhom, itd.

Takođe, ako imate problem da dohvatite upravljač i komande, taj motocikl nije za vas.

S druge strane, krupnije osobe višeg rasta mogu da voze manji motocikl, ali mogu da očekuju da će imati bolove u previše savijenim kolenima, stopalima, gornjem delu leđa. Na sve to, veliki čovek na motociklu ne izgleda lepo.

Motocikli tipa enduro, dual sport i adventure touring imaju zajedničku karakteristiku visoke pozicije sedenja. Oni su najpogodniji za visoke osobe.

Motocikli niže i srednje visine sedišta dolaze iz klase “nejkeda”, sportskih motocikala, raznih kruzera, maksi skutera te ostalih klasa koje su izvedene iz istih.

U svakoj klasi postoje i izuzeci, tako da je dobro da uvek u specifikaciji motocikla proverite visinu sedišta.

Sve od 780mm do 810mm može se smatrati srednjom visinom. Ova mera se odnosi na visinu sedišta dok je motocikl u uspravnom položaju bez vozača. Računajte da ćete sedeti bliže zemlji kada zauzmete sedište.

Pored visine, treba uzeti u obzir širinu sedišta. Što je šire sedište, noge su više “u stranu”, pa je duži put do podloge. Ovo je karakteristično za velike maksi skutere.

Teško je i ne očekujte da ćete pronaći motocikl koji vam 100% odgovara. No, sitna podešavanja su uvek moguća izmenom upravljača, vetrobrana, prepravkama sedišta...

Koliko novca da izdvojim

Onoliko koliko ste spremni ili koliko imate da potrošite. I 1.000 evra može da vam bude dovoljno, bilo da kupujte nov ili polovan. Ukoliko vam budžet dozvoljava, opravdano je i poželjno da platite više za motocikl novije generancije sa ABS-om i kontrolom proklizavanja.

U svakom slučaju, računajte da se kupovinom motora, ne završavaju troškovi.

Kao početnik, morate da steknete naviku i svest da je zaštitna oprema obavezna.

Zakon zahteva samo upotrebu kacige, ali morate imati rukavice, jaknu, pantalone i čizme.  Bez obzira da li se radi o “malom” ili “velikom” motociklu.

Pre svega budite realni prema sebi i iskreni.

Vi ste početnik, neiskusan. Upravljate motociklom koji spada u najranjiviju kategoriju učesnika u saobraćaju. Najveći broj nezgoda motociklisti dožive u prve tri godine vožnje!

Zapremina agregata početničkog motocikla

Zapremina agregata kao izolovana cifra ne znači puno. Kruzer od 600cc može da ima tek trećinu snage naspram sportskog motocikla iste zapremine.

Vas treba da zanima snaga motocikla i način na koji isporučuje snagu pre nego sama cifra zapremine.

Motocikli u super sport klasi od 600cc jesu atraktivni i vrlo poželjni, ali nisu početnički motocikli zbog agresivnosti koju poseduju u svakom elementu. Tipični predstavnici ove klase su “Yamaha R6”, “Suzuki GSXR 600”, “Honda CBR 600R”, itd.

Idealna situacija je krenuti postupno od 50cc, preko 250cc, 500cc, do motocikala veće zapremine.

Komandama motocikla ovladaćete za jedan dan. Problemi i rizici nastaju kada dođete u situaciju da morate da ukočite brzo i efikasno. Kada je potrebno naglo da izbegnete prepreku ili drugog učesnika u saobraćaju.

Što je motocikl ozbiljnijih performansi, sve je manje tolerantan čak i na najmanje greške. Budite uvereni da ste u auto-školi stekli vrlo limitirano znanje. Prava škola počinje na sopstvenom motociklu.

Vozačko iskustvo stečeno na četiri točka pomaže, ali nemojte se prevariti da je to iskustvo primenljivo na motociklu, jer nije. Kretanje motocikla, interakcija sa saobraćajem i okolinom je potpuno drugačija.

Kao početnik, ipak gledajte da prvi motocikl ili skuter bude snage oko 50 konja. Bar za prvu sezonu dok ne steknete osećaj za dva točka i neophodne veštine.

Dobri, a jeftini

Nekadašnja nejked klasa „500“ je već zašla u ozbiljne u godine ali njeni predstavnici još uvek imaju šta da ponude.

Klasu sačinjavaju „Honda CB500“, „Suzuki GS500“ i „Kawasaki ER5“. Ovi motocikli nemaju posebne mane, izuzetno su jeftini za održavanje i jednostavni. Razlike između ovih motocikala su minimalne. Mogu se naći za cifre između 1.000 do 1.500 evra.

Svima poznati „Kawasaki GPz 500S“ sa 60 konja, sportski je odeven i pruža odlične performanse za malo novca za one koji žele nešto snage “gratis”.

Ko ne voli dvocilindraše, odličan izbor sa agregatom od četiri cilindra je pitoma „Yamaha XJ600 Diversion“. Može se pohvaliti i odličnim kočnicama.

Za one koji vole da se upute i van puta ili im je potreban gabaritno veći motocikl, već decenijama dokazano dobar izbor su:

 „Yamaha XT600“, „Kawasaki KLE500“, „BMW F650GS“, „Suzuki XF650 Freewind“ te i „Honda TransAlp 600/650“.

U klasi kruzera, sigurna i odlična kupovina je „Kawasaki EN500“, „Honda VT600 Shadow“, „Yamaha Virago 535“.

Zašto je prvi najvažniji

Vaša obaveza je da na prvom motociklu savladate osnovne veštine i znanja sa kojim ćete smanjiti rizik od nesreće na minimum.

Koje je motocikl boje, kojeg proizvođača, ne treba da bude odlučujući faktor.

Tek nakon prvog motocikla, razvićete afinitete i lične standarde pri izboru dvotočkaša. Nakon toga, sve je lakše i jednostavnije.

Foto:unsplash.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 24
Pregleda: 28774
Ocena: 3.9
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Tale

Мислим да нема боље од 150cc за оне који прелазе на А категорију. Возио сам скутер од 50 кубика па ми је дозлогрдило да ми свирају, и да се вучем ко пуж, па сам лепо уписао А и полажем ускоро. Управо због тога гледам шта и како и који мотор бих купио а полован никако не желим, па ако имате препоруку био бих вам захвалан. Висок сам 188 а тежак 90.

Odgovori

zika

Ma svaski klinac pa i moj treba da jedu pasulj jos neko vreme da se batale instagrama , you tuba i ovih sto voze po 200 km 300... i da pocnu prvo da voze bajs a ne apn 6 pa posle mozak u glavu mnogo jer i da su oni extra drugi vozaci nisu ...na sve ucesnike u saobracaju mislim. Ovo pisem jer imam i ja sina pocetnika koji hoce da pocne kao i vi sto kazete sa 49ccm

Odgovori

ivan

Zdravo! Sada jedno pitanje wannabe motocikliste

Odgovori

ivan

Ne znam kako je ostao samo deo prve rečenice, tekst prethodnog komentara bio je znatno duži... Ukratko, koji moped konkretno po novom zakonu možemo voziti sa AM kategorijom na dozvoli za B? Hvala.

Polovni Automobili

Do 49 kubika i do 45 km/h maksimalne brzine.

pochabi

Najbolji motockl za pocetnike je onaj koji se lako vozi i po zemljanom putu, tjprasini i blatu, iz razloga i za svaki slucaj da ga situacija natera da mora bezati od policije! A da, pri tom da motor bude ispravan, da ne bi se desilo da se ugasi u kriticnom trenutku!

Odgovori

Milan Josimov

Vozim već 40 godina. počeo sa APN-om pa petnajstica ,pa java. razni enduro, onda 10 godina honde cbr 600, 1000 , i RR varijante. Trenutno vozim yamahu TDM900. Drage kolege početnici najvažnija je glava i kako razmišljate kada sednete na makinu.Morate osetiti sta vam"leži" i kako ćete upravljati a ne da bi se pokazali i seli na nešto što prevazilazi vaše sposobnisti početnika.Najbolje je ići postepeno od 125, pa 250 i onda posle izvesnog vremena preći na jače kada savladate 10 tak hiljada km bar.Puno sreće i pređenih kilometara vam želim. Bez opreme ne sedajte na motor NIKADA, a brzinu uvek prilagodite uslovima puta.

Odgovori

Vladan Vladan

Ja ne vozim 40 godina ali se ne slazem. 125, pa 250, pa 500, pa 750, pa 1000....najbolje 10 godina da vozi dok ne dodje do 1000, o potrosenom novcu i da ne govorim. 250 dosadi za pola sezone. Pritom nema ni jedan normalan motor od 250 kubika, to su decije zujalice. Skutere ne racunam u motore. Moje misljenje jer da je 500-600 kubika i 50, 60 ks konja sasvim idealno za pocetak. Najbolje sa 4 cilindra jer je mirniji i oprasta greske, mnogo pitomije radi od V2 npr. Neki manji naked tipa Kawasaki ER-5, mozda i Honda Hornet ili Suzuki Bandit, Honda CB 500, od endura Kawasaki KLE...uglavnom nesto sto nije tesko i glomazno. Za prvi motor savrseni. Ja sam se ucio na Stromu 1000, znaci nije da ne moze i tako ali nije preporucljivo. Mala kubikaza dosadi za sezonu- dve. Vecina se na kraju zadrzi na kubikazama 600-800-1000. Pomenuta Honda Hornet 600 se vozi lako kao igracka, na tome sam polagao voznju u auto skoli, idealan motor za pocetnika koji ima imalo talenta za voznju.

vlada

@Vladan Vladan..E moj Vladane,daleke 85.godine,mom prijatelju otac kupio Hondu 750,mislim da je taj tip..Pocetnik,tek polozio,a skup i jak motor..Divljao on jedno vreme po gradu,bezao od milicije,i svih zivih,ko podje za njim..I jednog lepog dana.zaleti se on kroz Terazijski tunel,uspesno prodje prvi semafor..Ali na drugom, na skretanju u Carice Milice,izadje Skoda 110,na svoje zeleno..Honda udari po sred skode,vozac auta pogine na licu mesta,a motociklista cudom prezivi,i sav izlomljen zavrsi u invalidskim kolicima..Obogaljen za ceo zivot..I tu se ne zna ko je bio veci maloumnik,otac ili sin?

Debejko

Razni su saveti, a doživljaj ličan. Posle 18 godina na 2 točka, mogu da savetujem da svoj život na 2 točka počnete na enduru odgovarajuće veličine i snage i veoma brzo će te sa tog motocikla skapirati šta vam fali, a šta vam je višak. Već sledeći motocikl će biti ono što vam odgovara. Ako ste seli na 2 točka iz razloga gradskih gužvi, odlaska na posao i povremene ture u lokalu, scooteri 125, 250 i više ccm redom, će biti vaša glavna mušterija. Savetujem početak na oko 125-250ccm što realno pruža najviše svega za najmanje novca, a za sezonu dve nebo je granica! Text autora je veoma dobar, samo se ne slažem sa pojedinim navodima oko cene delova i slično. Treba izbegavati generalizovanje i klišee, motocikl je VEOMA lična stvar i tako mora da ostane. Nas oko 40,000 u Srbiji to doživljava na 40,000 načina. Živeli!!!

Odgovori

vlada

@Vladan Vladan..Procitaj nekoliko puta sta je napisao DEBEJKO..Pametnom i razboritom dosta..

Litl born

Tomos automatik 49ccm,a poslje tomos APN i kraj.

Odgovori

branko

tomosi su prevazidjeni,ko nije vozio njemu izgledaju ok zato sto nisu glomazni ali su jako nesigurni ,nestabilni i ja mom detetu nikada tomos nebih dao da vozi,bolje je imati neki solidniji skuter od 125 ili 150ccm sigurno bolje koci od tomosa i imaju ABS a pocetniku je svaka pomoc dobro dosla

Mile Jevtic

Zavisi i koliko je star pocetnik, dosta ljudi prve korake napravi posle 30-e godine. Ja sam poceo sa 30 godina i 125, pa 250, pa stao na 600. Realno mogao sam odmah na 600 posto je endure sa 50ks u pitanju. Za mladje osobe tipa 18-20 godina definitivno prvo 125. I bitno je koliko je motor povozan i koliko agresivan, nije isto enduro od 600 i sport od 600ccm. Skuteri su ok, ali po meni jako nepovozni u odnosu na klasican motocikl, bar je to moj utisak. Lakse mi je da vozim i manevrisem sa endurom od 200-250 kg nego sa skuterom od 100kg. Svakako je najvaznija glava i u gradu posebno defanzivna voznja

Odgovori

dzordz

prvenstveno motocikl koji sami od svoje plate i rada kupe.nikako drugacije.samo takvi ce postovati i motocikl i put,idruge ucesnike u saobracaju.

Odgovori

Zlatko

To isto važi i za auto.

Тале

Потпуно се слажем! Тако исто и за телефон, компјутер и сл.

nislija

Sve je jedno koji je prvi, drugi, treci motor, najbitnije za svakog vozaca, iskusan ili ne, je ono sto ima u glavi. Ako vec govorimo o prvom motoru, obavezno onaj za vas najpovozniji sa kojim polako mozete prvo na parkingu, pa sporije ulicama, pa autoput, pa osmice, pa countersteering, pa obaranje polako i postepeno u krivinama, naglo kocenje sa poniranjem viljuske, pa sve to ponovo dok se ne uvezba da mozete "u pola dana i pola noci" da odvozite. Pa onda voznja po hladnom, kisoviteom vremenu, cuvene klizave bele linije i kako da ih izbegnete... Tek kada sve ovo naucite i uvezbate, tek onda razmisljajte o narednim motorima. Naravno dok budete sve ovo radili uzivajte u svakom kilometru voznje i zapamtite da prva "odbrana" od kriticnih situacija sa motorom je vas strah (onaj pozitivni). Kad i ako budete prestali da se plasite motora, kacigu o klin i idite pesaka. Pozdrav svim mladim bajkerima.

Odgovori

Dejan

Prvi motocikl mi je bila Honda Cb500F 2017,bas pravi pocetnicki motocikl sa odlicnim kocnicama i sa odlicnom elektronikom.To bih preporucio pocetnicima ili eventualno svima,sto noviji motocikl,sto je bolji i bezbedniji,jer imaju ABS kocenje sto mnogo pomaze,navedeni modeli su tipa gs500 su stari modeli i nisu bas sigurni,vozio sam gs500 u autoskoli gde je imala 72k i stara 25 godina,mnogo nesigurna naspramn cb500f 2017.Jedini problem sto je cb500f malo vise finansijski kosta naspramn starije modele ali jedno je sigurno,mnogo su bezbedniji

Odgovori

Branislav

Polozio sam 1991 za motor i jos sam ziv. Znaci merodavan sam za ovu temu. Nisam kao neki imao tatu da mi kupi nov motor, pa sam vozio bt 50, pa mz 251, devedesetih, onda dosla malo bolja vremena pa se zaradilo za zzr 500,zzr 600, fzr 600, fzr 1000, zzr 1100. Sad ne vozim nista, jer zemlja Srbija nije za voziti nista, kamoli motor.

Velja

Eto,kakav narod zivi ovde,kad su ti vec dali negativnu ocenu na divan komentar.Potpuni pocetnik-omladinac iskljucivo skuter.Sledeci nivo yamaha ybr125(izuzetno povozna).Posle toga nesto sa ABS do 500.

Lovro

Ko god za prvi bajk uzme bilo sta jace od 125cm je lud.

Smudj

Kakvi crni 500 ccm za pocetnika, o cemu pricamo...Za pocetnika je jedan dobar apn 4, ili 6 i nista vise, pobogu ljudi.... Vidite sta se desava sa mladima u saobracaju, ko kupi svom sinu takav motor to je put do novog groblja sigurno.....

Debejko

Bezbednost je u glavi, ne u maloj kubikaži. Novi scooteri 50ccm idu preko 90km/h!!! Ko se sam ne urazumi, prirodna selekcija to uradi za njega, bez greške! Kad ne znaš šta radiš, onda slušaš ove borce za ljudska prava i počneš sa 50ccm, 125, 250 itd itd. Kad znaš, možeš odma i na Goldwing. Svejedno, moraš i TAJ svoj motor da naučiš da voziš. 90% ljudi nema para da počne sa CB-500 2017, pa se ipak slatko navozasmo na kojekakvim skajlabima i kotobanjama, vasceli život. Pamet glavu čuva, a ne ABS