Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako da kupim auto od fizičkog lica u vanrednom stanju

Kako da kupim auto od fizičkog lica u vanrednom stanju
Postavljeno 01.04.2020. u 20:44
Autor: Polovni automobili

Trenutna situacija sve nas je zatekla i poremetila nam planove, pa tako i svima onima koji su planirali da kupe ili prodaju auto.

Kad kupujete automobil sa auto-placa, tu je situacija nešto lakša i sigurnija jer ne morate da pravite kupoprodajni ugovor i plaćate porez na prenos vlasništva, o čemu smo detaljno pisali u tekstu "Kako registrovati auto sa auto-placa ili iz salona tokom vanrednog stanja".

Međutim, ako želite da auto kupite od fizičkog lica, odnosno ako želite da prodate svoj automobil, tu je situacija dosta složenija jer notari trenutno overavaju samo hitne ugovore, a šalteri poreskih uprava su zatvoreni.

Mnogi su nam se javili s pitanjem šta da rade u trenutnoj situaciji, i kupci i prodavci.

Ako ipak nađete notara

Redakcija sajta Polovni automobili kontaktirala je nekoliko kancelarija javnih beležnika (notara) i pitala da li može da se overi kupoprodajni ugovor za automobil.

I dok nam je nekoliko notara reklo da to trenutno nije moguće, u nekoliko kancelarija nam je saopšteno da ipak jeste moguće, ali savetuju da ih prvo kontaktirate i da im pošaljete obrazloženje zašto je potrebna hitna overa kupoprodajnog ugovora, nakon čega će vam oni, ako to bude prihvaćeno, zakazati overu.

Ukoliko ovo uspete, zahtev za plaćanje poreza na prenos vlasništva, možete podneti i elektronskim putem preko sajta Poreske uprave.

Nikako na reč

Savetujemo da ne radite samo na reč, makar to bio dobar prijatelj, kum ili rođak. Potrudite se da ostane pisani trag, a poželjno je i da obe strane imaju svedoke.

Posetilac našeg sajta ispričao nam je da je prodao automobil i da je sa kupcem napravio ugovor koji nije overio kod notara.

"Pored svih standardnih podataka koji se stavljaju u kupoprodajni ugovor - svi podaci o vozilu, kupcu i prodavcu, naveli smo i to da će se prenos vlasništva obaviti u roku od pet dana od dana ukidanja vanrednog stanja. Takođe smo stavili i da će svaku eventualnu štetu ili kaznu snositi kupac. A čak smo u ugovor stavili i brojeve novčanica kojima je kupac platio auto".

Zanimalo nas je koliko su ovakvi ugovori zaista validni. Zato smo se obratili stručnjacima i pitali - da li kupoprodajni ugovori važe ukoliko nisu overeni kod notara?

Advokat Uroš Nedeljković kaže da ako se u ovom trenutku odlučite za kupovinu automobila, budete veoma oprezni, jer kupoprodajni ugovor koji nije overen kod javnog beležnika ne proizvodi pravno dejstvo, odnosno takvim ugovorom se ne može preneti vlasništvo nad automobilom.

"Ovakav ugovor, pored toga što ne služi svojoj osnovnoj svrsi, jedino može služiti da strane koje su se njime na nešto obavezale, vrate jedna drugoj (kupac automobil, a prodavac novac) ili da pristupe naknadnoj overi kada se stvore uslovi za to. Postavlja se pitanje upotrebe takog vozila, odnosno njegove vožnje od strane nevlasnika, jer ugovorom čak i da je "preneto" pravo svojine, ono se stiče tek upisom u registar. Sa stanovišta zakona vlasnikom se smatra samo onaj ko je upisan u registar, slično kao i kod nekretina. Ako neko kupuje automobil na način koji nije podoban za prenos vlasništva, smatram mnogo rizikuje i da bi trebalo da bude veoma oprezan."

U svakom slučaju, bilo kakav ugovor je bolji od nikakvog.

Advokat nije neophodan, ali je dobrodošao

Zanimalo nas je i da li ugovor sačinjen u prisustvu advokata ima veću težinu. Prema Nedeljkovićevim rečima, propisi predviđaju da ugovor može da sačini bilo koji građanin, pa i advokat koji je svakako u tome najstručniji.

Međutim, nije u pitanju samo sačinjavanje ugovora, već i to da li će on proizvesti pravno dejstvo u vanrednim okolnostima jer je mogućnost njegove overe upitna.

"Ukoliko neko želi da rizikuje preduzimajući ovakve radnje u vanrednom stanju, trebalo bi da u ugovoru bude navedena klauzula da će strane pristupiti overi ugovora u kratkom roku nakon što se stvore uslovi za to."

Jedno od pitanja koje nam je stiglo jeste i da li bi se smatralo suviše neuobičajenim ili nepotrebnim ukoliko bi se napravili video snimak ili fotografije samog potpisivanja ugovora sa ili bez svedoka, pri čemu bi se na video snimku jasno prikazali i kupac i prodavac, njihove lične karte, kupoprodajni ugovor, kao i sam čin potpisivanja kupoprodajnog ugovora.

Advokat Nedeljković kaže da ovako nešto svakako ne može da vam našteti bilo da ste kupac ili prodavac automobila.

"Treba imati u vidu šta se želi dokazati fotografijama i video snimkom. Fotografije i snimci su svakako dobrodošli kako bi bili "sastavni deo ugovora", ali oni se u svakom slučaju moraju predvideti ugovorom s obzirom na to da je ugovor saglasnost i volja obe strane, te da obe strane moraju pogledati snimak i fotografije pre nego što postanu "sastavni deo" ugovora".

Dakle, treba upisati u ugovor da su napravljeni video snimci ili fotografije potpisivanja ugovora i/ili primopredaje novca.

Ovakvi video zapisi i fotografije mogu biti veoma korisni prilikom kasnijeg dokazivanja na sudu, ako slučajno dođe do nekakvih nesuglasica i sličnih problema između kupca i prodavca.

Postavlja se i pitanje i da li svedoci mogu da daju dodatnu sigurnost obema stranama.

"Svedoci pri zaključenju ugovora nisu potrebni, ali u slučaju spora mogu eventualno posvedočiti o okolnostima koje su prethodile potpisivanju ugovora, odnosno njegovoj daljoj realizaciji", objašnjava Nedeljković.

Dakle, kao i kod video zapisa i fotografija, svedoci vam mogu biti korisni kasnije, ako za tim bude bilo potrebe.

Takođe, slanje već potpisanog ugovora elektronskom poštom može biti korisno u slučaju ako se originalna papirna forma izgubi, jer i svaki elektronski trag o ugovoru može da bude dokaz na sudu.

Uroš Nedeljković predlaže još jedno moguće rešenje za ovu situaciju.

"Ukoliko neko želi da kupi neki automobil koji mu se baš dopao, on može da sačeka da prođe vanredno stanje i da prorade javni beležnici, a do tada može prodavcu da da kaparu kako bi ga "rezervisao". Naravno, prodavac mora potpisati prizanicu da je primio novac po osnovu kupovine automobila, a kupac tu priznanicu zadržati za sebe. Sve ovo može i da se navede u u neoverenom ugovoru".

Zaključak

Dakle, ako ste odlučili da kupite ili prodate automobil, svakako napravite ugovor, bez obzira što ne možete da ga overite kod notara.

Takođe je preporuka da ugovor napiše advokat i da se u dogovoru sa njim i drugom stranom u njega unese što više stavki koje definišu obaveze i prava obe strane po pitanju završavanja kompletnog postupka prenosa prava nad automobilom kada se normalizuje situacija.

Ovakav ugovor, iako neoveren, daje vam sigurnost da će se nakon ukidanja vanrednog stanja proces kupovine završiti bez problema.

Takođe, u slučaju da dođe do problema, ovakav ugovor, zajedno sa svedocima (ukoliko ih je bilo) i drugim dokazima (foto, video), u velikoj meri će olakšati i ubrzati donošenje sudske odluke u vašu korist.

što preciznije se u ugovoru navedu obaveze obe strane, to je manja mogućnost da kasnije, kad se situacija normalizuje, a javni beležnici i Poreska uprava budu ponovo radili, bude nesuglasica i problema.

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

3.7
Komentara: 6
Pregleda: 12882
   

Komentara: 6 | Pregleda: 12882

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Miroslav

Dogovorio sam prodsju auta u Nisu sa fizickim licem, kupcu je auto hitno potreban. Notari nisu radili. Sada mi notar odobrio overu, opstina prima zahtev za placanje poreza elektronski i pitanje je koliko se ceka jer u Nisu rade samo na jednom mestu pa se i redovno cekalo i 20 dana,. Ali, problem je sledeci korak - ne moze se uraditi odjava tablica, pa ni registracija na nove tablice u drugoj opstini. Zakljucili smo da ja registrujem auto i cekamo bolja vremena ili da ga kupac vozi sa ugovorom i mojim tablicama. Ipak, nije moguce uraditi prenos kada je kupac iz druge opstine ili ima neko resenje?

Odgovori

Vlada

Svoja briga najveća... Postoje ljudi koji su bili u procesu traženja auta, prodali stari a novi nisu kupili. To je objašnjenje za one koji kažu kome je sad do kupovine.

Odgovori

Bojan NS

Suma sumarum, najbolje i najpametnije dok ovo traje ostati vezan za svoj auto. Hvala na tekstu, prodajem svoj auto a gledam drugi ali mislim da ću malo sačekati.

Odgovori

Vlada

Hvala na tekstu ali jedna važna informacija ovde nedostaje. Ukoliko neko nađe notara da mu overi ugovor pa ukoliko uspe da preda dokumenta za plaćanje poreza biće stopiran u sledećem koraku a to je promena saobraćajne dozvole. MUP to neće uraditi sve dok traje vanredno stanje. To je jasno rečeno u njihovim instrukcijama, svako menjanje dokumenata je moguće tek po ukidanju vanrednog stanja. Cela priča kod kupoprodaje na taj način postaje uzaludna. Ispravite me ako grešim. Ostaje opcija pisanja neformalnih ugovora što je velika opasnost i za kupca i za prodavca.

Odgovori

Vladimir

Upravo tako što se tiče saobraćajne dozvole. Ja sam pre proglašenja vanredne situacije stigao da završim kupoprodajni ugovor i da platim porez. Potvrdu sam dobio u petak i nisam stigao da odem do MUP-a, a u nedelju je proglašena vanredna situacija. Pitao sam i u policijskoj stanici i u osiguravajućem društvu kako da završim promenu saobraćajne dozvole i u oba slučaja su mi rekli da čekam dok se ne ukine vanredno stanje, da do tada ne moram ni da uplaćujem takse, ali da u vozilu držim kupoprodajni ugovor i potvrdu o plaćenom porezu, kako bih se lakše razjasnio sa policajcima u slučaju kontrole.

Marko

Kupio sam auto od fizickog lica tako sto sam dao svoj i doplatio za vreme vanrednog stanja. Supruga je advokat i ona je sastavila ugovor na najbolji moguci način da bi kasnije isti overili kod Notara, ali posto su u pitanju opstina Temerin i Novi Sad nema mogućnosti za placanjem poreza i prenosu vlasnistva. Auto koji sam kupio je prošao tehnički i registrovan je godinu dana, overen kod Notara i nadam se da ce Mup uskoro proraditi pa da se uradi i prenos-plati porez.