Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Uništavanje motora menjanjem ulja na 30.000 km

Uništavanje motora menjanjem ulja na 30.000 km
Postavljeno 17.07.2020. u 16:39
Autor: Dragan Romčević

Odakle nam uopšte ideja da neko menja ulje na čak 30.000 km? Mnogim vozačima ovo deluje smešno.

Odgovor - mnogi proizvođači su propisali servisni interval na 30.000 km. To znači da se mali servis, odnosno zamena ulja obavlja na 30.000 kilometara.

Reč je o novijim kolima, koja koriste isključivo sintetičko ulje. Takođe, govorimo o automobilima koji su prešli “manje” kilometraže. Neki proizvođači automobila i ulja, kao i serviseri, savetuju da se skrati interval zamene kada auto pređe npr. 200.000 km.

Zar ovlašćenim servisima nije u interesu da češće rade male servise i tako više zarade?  

Naravno da im je u interesu. Međutim, proizvođači automobila određuju na koliko kilometara se menja ulje, a ne servisi.

A jedna od strategija proizvođača automobila da povećaju prodaju jeste da kupce novih automobila ubede da će imati manje troškove održavanja. Ne zaboravite da vozači u inostranstvu obično voze više od nas, kao i da velike firme imaju čitave flote vozila i da se procenjuje koliko će koštati njihovo održavanje.

Ako je servis na 30.000 km umesto na 15.000 km, ta ušteda nekoga može da privuče da kupi auto. Na primer, ukoliko auto godišnje prelazi 30.000 km, to znači da će za 4 godine samo 4 puta menjati ulje umesto 8 puta.

Kupili ste nov auto i radujete se zbog te uštede – mali servis na 30.000 km

Kupite nov auto i radujete se što pare za mali servis treba da dajete tek na svakih 30.000 km. Ne zaboravite da vlasnik mora da ide u ovlašćeni servis (tamo je malo skuplje) i to sledećih ko zna koliko godina, pošto ga je verovatno uzeo na kredit.

Čak i ako ga je uzeo za keš, tu su danas garantni rokovi od 3, 4 ili 5 godina. Naravno, vlasnika niko ne primorava u tom slučaju da ide u ovlašćeni servis, ali – da li je vredno rizika?

Uzbuna – treperi lampica za ulje!

Na „novom“ autu posle 10.000 km počne da treperi lampica za ulje. Vi proverite nivo ulja – ima ga dovoljno.

Bez brige, auto je pod garancijom. Odete u servis da reše problem. Međutim, tamo vam kažu da treba da se menja motorno ulje.

"Šta, bre, da se menja?! Mali servis je na 30.000 kilometara!"

Dobijate odgovor da je auto registrovao da je ulje izgubilo odgovarajuća svojstva i da ga treba zameniti. Naravno, o vašem trošku.

"Ma kakva, bre, svojstva - piše da se ulje menja na 30.000 kilometara!"

Ipak, serviseri su u pravu. Ako auto „kaže“ da ulje mora da se menja, onda mora da se menja... Dobro, u ovom slučaju menjate samo ulje i filter ulja. Ne plaćate filtere vazduha i kabine.

O čemu je ovde reč?

Zaboravimo za sada ovaj primer i to šta auto „kaže“.

Stvar je u tome što taj servisni interval od 30.000 km praktično važi ako se auto vozi u idealnim uslovima.

Ako se vozi u otežanim uslovima, servisni interval treba prepoloviti – na 15.000 km. Ovo „upozorenje“ piše u bukvalno svakom uputstvu za automobil, ali malo vozača to pročita.

Ne piše u svakom uputstvu da interval treba prepoloviti, ali u svakom postoji napomena i objašnjenje koliko bi trebalo skratiti period između menjanja ulja, odnosno malog servisa, šta se smatra otežanim uslovima vožnje, i slično.

Zato uzmite uputstvo za svoj auto i pročitajte.

Šta su to otežani uslovi zbog kojih treba prepoloviti servisni interval?

Proizvođači automobila u uputstvima navode razne primere za otežane uslove vožnje, kao i koliko bi u takvim uslovima trebalo skratiti interval zamene ulja.

Navešćemo neke primere:

  • učestala vožnja na kratkim relacijama (naročito zimi), kada motor ne stigne da se ugreje
  • gradska vožnja – što više stani-kreni vožnje, naročito pri visokim spoljašnjim temperaturama, to gore po motor
  • mnogo hladnih startova
  • mnogo rada u leru (npr. 50% vremena)
  • duga vožnja pri niskim obrtajima
  • oštra/sportska vožnja
  • vuča teške prikolice
  • retko korišćenje vozila (verovali ili ne)

Ima još raznih primera, a i na razne načine se definišu otežani uslovi.

Dodajmo i da korišćenjem dizel vozila uglavnom za gradsku vožnju, dolazi do češće potrebe za regeneracijom DPF filtera. Pošto u gradu bukvalno nikada ne možete da postignete uslove za pasivnu regeneraciju, dolazi do aktivne regeneracije.

To podrazumeva ubrizgavanje više goriva da bi se podigla temperatura u DPF-u. Međutim, nešto od tog goriva prolazi iz cilindra i stiže u motorno ulje. Situacija se pogoršava ako prekidate aktivnu regeneraciju npr. gašenjem auta.

Dizel u velikoj meri negativno utiče na motorno ulje. Stoga savremeni automobili imaju sistem za upozorenje koji javlja kada je ulje suviše zagađeno gorivom (dizelom).

Problem razređivanja ulja gorivom javlja se i kod benzinaca, ali nećemo sada ulaziti u tu problematiku. Uglavnom, koliko će goriva dospeti u ulje zavisi od auta do auta, motora do motora, načina i uslova vožnje, stanja DPF-a, stanja karika...

Zašto su hladni startovi toliko štetni po stanje motornog ulja?

Zato što hladan motor ne koristi optimalnu smešu goriva i vazduha, već takvu koja nema optimalno sagorevanje – zbog toga se stvaraju čestice čađi, odnosno stvara ih se znatno više nego inače, u zavisnosti od generacije, konstrukcije i vrste motora.

Čestice čađi stižu do motornog ulja. One mogu da se ponašaju abrazivno, odnosno bukvalno „šmirglaju“ površine kojima bi čisto ulje trebalo da obezbedi da uz što manje trenje klize jedna preko druge.

Dakle, što više hladnih startova, to će više čađi završiti u ulju.

Skraćuje se i životni vek lanca

Koliko puta ste čuli „ima lanac, nema veliki servis“.

Lanac ipak nije večan. On se vremenom haba i praktično isteže. Može i da pukne. Kod nekih automobila je i predviđeno da se menja na određenoj kilometraži.

Međutim, ono što je važno jeste to da se lanac podmazuje motornim uljem. Ukoliko u ulju ima čestica čađi i raznih nečistoća, one se ponašaju abrazivno i vremenom dolazi do raznih negativnih efekata.

Kako auto zna da je vreme za zamenu ulja?

Vratimo se na primer vozača koji se razočarao kada je shvatio da će morati da menja ulje onda kada mu auto „kaže“, a ne na 30.000 kilometara.

Pitanje je – kako auto zna u kakvom je stanju motorno ulje?

Neki automobili rade to ovako – njihov kompjuter uzima u obzir razne faktore vožnje i na osnovu njih procenjuje kada je vreme za zamenu ulja. Među te faktore spadaju npr. pređena kilometraža, varijacije temperature ulja i vreme rada motora sa određenom temperaturom ulja, spoljašnja temperatura, vreme rada u mestu, broj hladnih startova...

Ali postoji i način da se direktno proverava stanje ulja uz pomoć senzora. Ovi senzori mogu da provere kontaminiranost ulja česticama čađi, gorivom, viskoznost, prisustvo vode...

Proizvođači koriste različite načine da reše ovaj problem, a mnogi koriste kombinaciju procene kompjutera i podatke sa senzora.

Kada auto proceni da je vreme za zamenu ulja, obavestiće vozača – npr. treperenjem lampice za nizak nivo ulja. Ako ignorišete treperenje lampice, nakon nekog vremena ona će početi konstantno da svetli, možda i uz prateću poruku kao „Change Engine Oil Soon“.

Auto može da ode i u „sejf-mod“ - tj. na primer da ograniči broj obrtaja na 3.000 o/min, da bi se zaštitio motor. Ako ste i dalje tvrdoglavi, nakon određenog broja kilometara, maksimalan broj obrtaja može da padne na 1.500 o/min.

Kod nekih automobila možete da vidite procenu koliko vam je još ostalo do sledeće zamene ulja, na osnovu vašeg stila i uslova vožnje, kao i drugih faktora. Naravno, da bi ovo funkcionisalo, svaki put kad se menja ulje, mora da se obavi resetovanje.

Šta je sa onim kolima koja ne upozoravaju kada treba da se menja ulje?

Ostaje na vozaču da bude sam proceni na osnovu svoje vožnje kada bi trebalo da menja ulje. Mnogi se čvrsto drže „obećanih“ 30.000 kilometara, drugi prepolove period zamene ako mnogo voze po gradu i u drugim teškim uslovima...

Uglavnom, tako može doći do situacije da je samo 4 puta menjano ulje na automobilu koji je prešao 120.000 km zato što vlasnik nije pročitao uputstvo, već je slepo pratio savet o 30.000 km, a njegov auto nije imao nikakav sistem upozorenja.

Zaključak

Menjanje ulja na 30.000 km je verovatno potpuno "bezbedno" ukoliko uglavnom vozite na otvorenom putu, pri konstantnoj brzini i broju obrtaja, koristite kvalitetno originalno ulje i izbegavate sve stavke koje smo nabrojali kod „otežanih uslova“.

Ali retko koji vozač je te sreće. Dakle, ne postoji univerzalna/idealna kilometraža na kojoj treba menjati ulje.

Da ne bi bilo nesporazuma, uzmite uputstvo za svoj auto i pročitajte deo o servisiranju, odnosno o menjanju motornog ulja. Pročitajte pažljivo – do kraja.

I da naglasimo - sada govorimo o iole novijim automobilima sa ispravnim motorom. Ne diskutujemo o tome kada treba preći sa sintetike na polusintetiku, da li koristiti drugo ulje kada motor počne da ga troši, itd. To je potpuno druga tema.

Foto: Pixabay.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 61
Pregleda: 81122
Ocena: 3.6
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Milan

Fiat Punto classic, 1.2 8v, 150000km. Ulje Selenia 20k piše na ulju da može da se menja na 20000 kilometara ili na godinu dana od sipanja. U uputstvu piše menjanje ulja na 15000 kilometara a ja godišnje pređem do 5000 kilometara mahom međugradske i nešto gradske vožnje. Pa kolometara koliko pređem toliko je a godina dana mi je neki reper da zamenim ulje i filter ulja ker bez obzira što ne pređem 15000 istekne godinu dana koje je proizvođač naveo. E sad jedino ne znam dali da promenim wiskoznost na 5w40 zbog boljeg kvaliteta tog ulja ili da ostnem pri istoj zbog kilometraže. Razlika u ceni između 10w40 i 5w40 recimo istog proizvođača nije značajna, čak šta više simbolična a ulje je sigurno kvalitetnije, mada.....

Odgovori

Слободан

Можеш да промениш, јер вискозност уља на радној температури мотора је иста код оба (40). Само што је код 5W нешто нижа док је уље хладно, што је и боље зими.

Dragan

Kakve veze ima ovlašćeni servis sa kreditom? Verovatno je autor mislio na lizing ali to nije ista stvar!

Odgovori

Polovni Automobili

Finansijski lizing i kredit u Srbiji nemaju mnogo razlika. Što se tiče obaveze održavanja u ovlašćenom servisu, to treba proveriti od slučaja do slučaja, pošto u slučaju kredita može u ugovoru da postoji klauzula da auto mora da se održava u ovlašćenom servisu. Tako davalac kredita (banka) štiti svoju "investiciju". Sve zavisi od slučaja do slučaja - treba proveriti detaljno ugovor. Možda se situacija u međuvremenu i promenila - zato savetujemo svakome da detaljno proveri sve uslove pre potpisivanja.

Polovni Automobili

Finansijski lizing i kredit u Srbiji nemaju mnogo razlika. Što se tiče obaveze održavanja u ovlašćenom servisu, to treba proveriti od slučaja do slučaja, pošto u slučaju kredita može u ugovoru da postoji klauzula da auto mora da se održava u ovlašćenom servisu. Tako davalac kredita (banka) štiti svoju "investiciju". Sve zavisi od slučaja do slučaja - treba proveriti detaljno ugovor. Možda se situacija u međuvremenu i promenila - zato savetujemo svakome da detaljno proveri sve uslove pre potpisivanja.

na 8000

Vozim Mondeo 3 tddi iz 2002 godine i ima u ovom trenutku 423.876 km, od toga 90% auto put Austrija Srbija.Sipam iskljucivo Total Quartz 7000 10W40 i svi filteri se menjaju pod obavezno na 8000km.Od menjanja do menjanja odprilike se potrosi oko pola litra ulja.To na 15000 ili daleko bilo na 30 000 to je samo patka proizvodjaca da upropastite motor i da kupite delove ili nov auto.Imam 46 godina i od kad znam za sebe tako radim i dok god mogu da vozim ovako ce se odrzavati moj auto.

Odgovori

Zoran Bosiokovic

U pravu si, ja sm radio servis na meganu, uvoz Italija. Odvrnem filter ulja, ne cujem da nesto kaplje. Skinem, neka masa kao tovatna mast. Vratim filter, odvrnem cep na karteru ne izlazi nista. Provrtim srafcigerom kamlje neko crnilo kao retka mast. Kad je iskapalo sipam obicno ulje, izvozam malo pa sve ispustim, nov filter i odgovarajuce ulje a crnilo na rukama nedelju dana nisam mogao cetkom da izribam. Mislim da je samo dolivano a nikada menjano. Nikada iz Italije.

Odgovori

Dejan

Sto se cesce ulje menja u motoru, to motor duze traje, kraj price i rasprave ! Druga je stavka preporuka proizvodjaca na 30k km, ja to na primer nikad ne bih uradio ! To mozete videti pogotovo kod italijanskih polovnjaka, prekosao baja 180000km i menjao ulje 6 puta ! Ja bih za taj predjeni interval menjao ulje 18 puta, sad vidite koja je to nega agregata iznutra !

Odgovori

kiki

Punto 2001. 1.2, sipam Helix Ultra 5w40 i menjam na 8000km. Kratke gradske relacije. Za sada sve tip-top. Auto za sada presao 300.000km.

Odgovori

Branislav

Na Toyoti Corolli 1992 nisam menjao ulje nikada (blizu 200000km) i na kraju je auto završio na otpadu, jer je nepopravljivo istrulio na srpovima, pragovima itd. Ne znam zašto sam vam ovo ispričao, ali ne škodi, a onda sigurno nekom koristi. Motor sam iz sentimentalnih razloga sačuvao u garaži i dostupan je za svaku proveru :) .

Odgovori

D.B.

U tekstu nije obrađena suština, zašto proizvođači traže da se ulje menja na 15-20-30 hiljada kilometara, koje su to faze tokom korišćenja ulja u kojima ulje menja strukturu, zašto se ulje mora menjati 1 godišnje iako vozilo nije prešlo preporučenu kilometražu za zamenu ulja.

Odgovori

Polovni Automobili

Suština je obrađena.

Rekorder

Svetski rekord za putnička vozila u pređenim km, drži Mercedes 123, sa nekog Grčkog ostrva. Prešao je čini mi se 4 miliona kilometara. Gazda je taksista i menjao je ulje od prvog dana na 3000km. Danas su ulja uglavnom polusintetike i sintetike te ja menjam sintetiku na 7000 do 8000km. Nisam taksista, ali vozim stalno po gradu - dizela. U GSP ulazim jedanput u 3 godine Ne driblam motor i vozim se po 5/6 god sa uvezenim polovnjakom, zatim prodajem. Nikad nisam morao da popravljam motor - nikad. Stil vožnje i češća zamena ulja produže život motoru jako mnogo.

Odgovori

Benz

Mercedes Benz W114/W115, ili popularno kod nas zvani minika, taksista iz Holandije sa 240D prešao je 4.600.000 km

Pepi Milosevic

Iskljicivo koristim mineralno ulje 15-40 za automobile preko 200000 km. predjenih. Nikad kvar vezan za podmazivanje.

Odgovori

Miloš

Peugeot 307 1.6 benzin 2003, u vlasništvu 3 godine ulje menjam na 10.000 10w40 shell hx7, od zamene do zamene drži isti nivo, ne troši ga. Pre toga Punto 1.2 takodje zamena na 10.000 selena gold, nikad problema nije bilo. Voznja kombinovana grad-otvoren put

Odgovori

Marko

odlična tema i polemika. Meni samo nisu jasni ovi lajkovi? kao da ih namerno "peglate"...

Odgovori

Ivan

Čudno je kako niko, pa ni sam autor teksta, ne pomenu filtere ama nigde. Svi pričate o ulju i njegovom kvalitetu, ali šta ćemo sa filterima? Ulja koja gaze 30000 km nisu retkost i nešto novo na tržištu. To su tzv. Long Life ulja za koje je proizvođač predvideo duži servisni interval, ali ovakva ulja se moraju kombinovati sa Long Life filterima (goriva i ulja), koji takođe mogu da gaze 30000km. Glavna komponenta filtera je praktično papir, ali kod Long Life filtera posebna vrsta papira prolazi kroz specijalan proces u proizvodnji, gde se on kali na visokoj temperaturi i samim tim postaje čvršći i dugotrajniji. Ovakvi filteri često imaju Long Life oznaku ili na samom proizvodu ili na kutiji i to je odlika kvalitetnih proizvođača. U jeftinijim brendovima teško da ćete naći ovakve filtere. Znači ako idete do 30000km, moraju i ulje i filteri biti Long Life, a ne samo ulje.

Odgovori

Polovni Automobili

Smatrali smo da se podrazumeva da se filteri menjaju prilikom zamene ulja, ali u pravu ste - obradićemo i tu temu, tj. razlike između običnih i Long Life filtera.

kole

Filteri su ozbiljna prica i bilo bi korisno da napravite ozbiljan tekst o tome. Papiri koji se labaratorijski ispituju da izdrze visoke temperature i maksimalno zadrzavaju sve necistoce, posebni baj-pas ventili koji cuvaju motor kod hladnog starta, nepovratni ventil koji sprecava praznjenje filtera kad se auto ugasi i ostale karakteristike koje od nekog na izgled nebitnog dela postavljaju fiter na veoma vazno mesto u eksploataciji vozila.

Waske

Mislim kad vec tako nekorektno rade i sami mozete zameniti ulje i filter nakon 15 xilj. I pre a posle otici kod njih na 25 predjenih km odraditi kao redovan kako kazu na 30 xilj.km. ko da oni mogu znati dal ste ga vi menjali u medju intervalu.

Odgovori

Dejan Šobota

Ne bih kupio polovan automobil na kom su redovni servisi rađeni na 30h km. Do 150h-200h neće biti problema, a posle možete da očekujete dosta problema kod dizela. Dajem prednost automobilima kupljenim kao novim u Srb, malo su skuplji i imaju siromačniju opremu, ali servisni intervali nisu na 30h. Naravno, najbolje je kupiti nov automobil ako ima mogućnosti.

Odgovori

Polovni Automobili

Ista je situacija i kod nas i u inostranstvu. I u inostranstvu ako vozač ima mnogo hladnih startova i vozi samo po gradu, kompjuter će ga poslati na mali servis znatno ranije - možda i na 10.000 km iako je "propisano" na 30.000 km. Dakle, nema razlike po tom pitanju.

Tadija

Kada kupite neki automobil treba da pogledate njegovo servisno uputstvo gde tačno piše koje ulje se sipa u motor i na koliko se menja, uključujući i posebne napomene o otežanim uslovima rada. Češće menjati ulje sigurno neće štetiti motoru. Kao što je u tekstu i napisano, servisni interval može biti duži ako neko godišnje prelazi veće kilometraže uglavnom po otvorenom putu i umerenim brzinama. U takvim uslovima vožnje zaista nije potrebna zamena ulja na 10.000 km, naročito kod novijih automobila. Bilo bi dobro da objavite i tekst o zameni kočione tečnosti koju kod nas malo ko menja ili je menja veoma retko, a njena zamena se po pravilu predviđa na 2 godine.

Odgovori

Somsomar

Imao sam prilike da vidim kako izgleda ulje koje se nije menjalo 30 hiljada km. isto kao voda ofarbana u crno! Da se moze ulje u nekim uslovima menjati i na 30.000 km, to je cista obmana!

Odgovori

NIkola

Ja sam hteo da kupim neki auto pre par meseci..bio na lizingu u inostranstvu ..citroen c4 picaso 2017god ..original kilometraza 170 000 ..ali sam odustao kad sam video servisnu knjizicu..ulje menjano na 30 000...taj sto vozio njemu super..on je znao da ce da ga vozi do kraja lizinga..i da ce motor da traje to vreme..a ja posle da mu radim generalnu na autu starom 3 godine..

Sascha Dodger

Vlasnik sam Dodga, servisna knjiga kaže zamena na 7500 km ili jednom godišnje. Menjam ulje dva puta godišnje, bez obzira na preženu kilometražu, jednom pre odlaska na godišnji odmor (prilikom kojeg prevalim u proseku 7000 do 8000km), i odmah po povratku sa godišnjeg. Malo je to ulaganje u usporedbi sa cenom auta. Zašto menjam pre godišnjeg? Zato što auto celu zimu doslovno stoji, i koristi se samo leti. Za to je i kupljen.

Odgovori

Pilipenda

Radio sam pri SKFu i imali smo uredjaj SKFa za merenje kvaliteta ulja. link: http://www.mitchellinstrument.com/oilcheck-monitor-skf-tmeh1.html On radi na sledecem principu:sipa se ulje u motor,reduktor itd,sacuva se nekoliko ml tog ulja i posle odredjenog vremena se uporedi korisceno ulje sa novim(sacuvanim). Dobili smo sledece podatke da je posle 7000 km ulje ulazilo iz zelenog u zuto polje a posle 8500km u crveno tj znaci da je moralo da se menja.Daljom hemijskom analizom u ovlascenim laboratorijama smo dosli do podatka da se ekstremno povecao procenat sumpora u ulju i da je zbog toga kvalitet ulja znacajno pao.Malo boljim poznavaocima je poznato da nase gorivo spada u najnekvalitetnije u svetu tacnije sa velikim procentom necistoce medju kojima je i sumpor.Kao sto je i pisac teksta napomenuo nafta se nalazi u ulju usled rada motora.Sto se nasih proracuna tice najduzi rok menjanja ulja je 10.000km pa ko kako zeli ili ne zeli,njegova volja.

Odgovori

Слободан

Максимално дозвољена количина Сумпора у Бензину у Србији је 10 mg/kg. Док је у Европској Унији највиша дозвољена количина... исто 10 mg/kg.

Milan

Tačno Slobodane ali kod nas dođu jednom godišnje da preuzmu kovertu a u EU dolaze nenajavljeno nebrojeno puta da testiraju kvalitet goriva na pumpama, nije razlika u regulativi već u sprovođenju iste. Lep pozdrav

kole

Kada dodje do detonacije u prostoru izmedju ventila i cela klipa, dolazi do razvijanja temperature oko 2700 celzijusovih stepeni. To traje samo delic sekunde, ali svejedno je ogromno opterecenje za ulje koje pored podmazivanja ima jos najmanje 6 funkcija medju kojima je hladjenje motora veoma vazna uloga. To sto danas svaki savremeni motor prelaze po 500.000 km mozemo da zahvalimo preciznoj masinskoj obradi na numerickim masinama i sintetickim uljima koja izdrzavaju neverovatna opterecenja. Sipajte dobra i skupa ulja iz proverenih izvora jer je to ulaganje u buducnost. Dobar auto cete dugo voziti i lako prodati. Za Vozila sa DPF filterom savetujem sintetiku 5-30 jer je to ulje napravljeno za tu vrstu motora. Ako nema taj uredjaj, onda 5-40. ili sta proizvodjac preporucuje. Nikad ne sipajte aditiv pre zamene ulja koji ima zadatak da ocisti razne naslage u motoru i karteru. Velika verovatnoca je da ce auto poceti da vam trosi ulje posle toga.

Odgovori

Инжењер

Ја на свом Југу, бензин плус гас, уље мењам на 5-7000км. Оптима 15W-40 Gas, зашто тако кратак интервал??? Па зато што не возим нов ауто, знајући квалитет наших возила који није баш на високом нивоу, уље је јефтино, мотор у себи нема ни трунке гарежи (upload-вао бих слику да могу), увек свеже уље циркулише мотором тако да је подмазивање свих покретних делова гарантовано као и уљни филм. Поздрав.

Odgovori

kole

Batali Optimu i sipaj neki Castrol koji je predvidjen za starije Fiatove motore. Produzices mu zivot za 5 godina. Mada o kakvom autu i o kakvoj voznji je rec, bolje ga vozi bez ulja, pre ces kupiti neki pristojan auto da se ne zlopatis u industrijskom incidentu zvanom Zastava.

goran pesic

Optima gas je odlicno ulje,ja sam ga koristio dugo

Инжењер

@kole насмејао си ме свака ти част царе!

dragic

ja menjam ulje na 30 000 vec 8 g kako je ford mondeo kodmene i napravio sam dosad 240 000 km a kupio sam ga u holandiji sa 158 000 km dakle sad ima blizu 400 000 sipam kvarc total 5,,,40 ako nevjerujete da vam slikam knjizicu kilometraze ja sam mehanicar

Odgovori

Jovan

Gde ti je radionica u kojoj radiš? Ovo ti je odlična antireklama. Ako tako brineš i svom automobilu kakav si tek prema tuđim kolima. Strašno.

Zika

To sto radiš, nema ama bas nikakvog smisla znajuci da je neophodno dobro podmazivanje i kod sasvim novog motora. Cak i da je 'otvaran" i da su menjane karike i ležajevi ranije ce produvati nego da se ulje menja na 10k do 15k km. Vozim Mondea mk3 sa "Pumom" i znam da na 10k promenim ulje i ne patim zbog troska od 50 do 70e jer sam miran da nece zbog toga da prolupa.

Igor

Skoro sam prodao BMW 320d E92. Kupio sam nov u Srbiji. Auto je pre prodaje prešao 450000 dobrim delom vožnjom na otvorenom putu i svi servisni intervali su bili na 30000, a po nekad i više. Na automobilu nikad nije bilo nikakvih ozbiljnih problema pogotovu sa motorom, iako svi pljuju po baš tom motoru od 177ks. Glavni problem je što kod nas većina kupuje polovnjake sa veoma sumnjivom kilometražom (ni jedan nije prešao više od 190000, a realno svaki je skinut sa barem duplo veće kilometraže od one koja piše na satu). Tek kada kupite nov auto bilo koje marke, ne mora da bude premijum klasa, ili polovan sa stvarnom kilometražom, shvatićete da servisni interval može da bude i na 30000 i da vozilo može da pređe 500000 bez problema i sa takvim servisnim intervalom.

Djordje

Igore, da nije greska, ko je jos sa kupeom presao 450.000 kilometara, da si napisao e90 ili e91 pa da razumem... Ali ukoliko ne znas oznake modela ne verujem ni da si imao takav auto, verovatno je ismisljotina cela prica, uz duzno postovanje prema Tebi ukoliko je greska u kucanju... Svako dobro, i jos bmw modela da se pokazu tako dobro na duge staze

Jelena R

Pre 10 godina ,uvezla sam svoj prvi auto Punta 2 iz Italije (benzin+plin). Nakon 3 godine i predjenih oko 40.000 brat me je pitao kad sam menjala ulje... Kad sam mu rekla da nisam menjala uopste za malo se nije onesevetio. Iskreno uopste nisam znala na koliko se radi mali servis , sta se radi itd. Sedi vozi i to je to. Sledeceg dana je odvezao auto u svoj servis i uradio sve, a potom me nazvao i rekao da je ulje bilo toliko dobro da uopste nisam morala da ga menjam. Auto je i pre i posle zamene ulja isao kao zmaj.

Odgovori

Слободан

Ма мајстор је сигурно слао узорак уља у лабораторију на анализу па је знао да је било добро...

kole

Plin jako malo prlja ulje, ali njegova svojstva svejedno opadaju vremenom, pa ga ipak treba menjati na vreme.

Mare

nisi znala da se na autu menja ulje i saznala nakon tri god, a nakon pet verovatno da mora da se registruje svake god, a tek taj sto ti je rekao da nakon tri godine nisi ni morala da ga menjas da je jos dobro, el ovo nela sala?

Jelena R

Uopste nije sala hahahahaha . Sad i ja znam da treba da se menja i ulje i filteri i sta je mali ,a sta veliki servis ,ali tad nisam znala nista. Desava se

samo

pa dobro ako ti nisi znala, znao je tvoj brat, mogao je ranije da te podseti. mada obzirom da ima svoj servis i izjavom da posle te kilometraze ulje bilo jos dobro, mogu misliti koji je strucnjak!

Dragan

Odlican text

Odgovori

Dalibor Vukić

Ulje je 60-70% baza, ostatak su aditivi. Baza i maziva svojstva se ne menjaju puno sa kilometražom (da je tako interval kod teretnih vozila ne bi bio i po 100.000 km). “Troše” se aditivi odnosno dolazi do njihove neutralizacije. Kad ih “nestane” dolazi do raznih neželjenih efekata. Ako se smanji postojanost uljnog filma, između pokretnih delova nema ulja koje bi ih podmazivalo. Ako nema agensa za neutralizaciju sumporne kiseline, ona nagriza sve metalne delove. Ako se potroše deterdženti, nagomilavaju se čestice itd. U potrošnji resursa ulja glavni faktor su radni sati i uslovi rada. Zbog toga je odrednica u kilometraži toliko relativna i dobro je da su proizvođači počeli da ugrađuju senzore, jer to značajno produžava radni vek motora. Ulje u našim uslovima (pretežno kratke relacije, loš kvalitet goriva, loš kvalitet i diskutabilna originalnost samog ulja) treba menjati na najviše 10.000 km. Ako je originalno, dovoljno je hemijski postojano da ne gubi svojstva najmanje dve godine.

Odgovori

Слободан

Није ни 1% адитива...

Marko Stanojević

Lepo je Mirko Rašić objasnio sve u videu. Milka čokolada, nije ista u Srbiji i u Nemačkoj. Isto tako ni Nivea krema. Lično sam kupovao Niveu u Nemačkoj i u Nivea shop-u u Knez Mihajlovoj, razlika je nebo i zemlja. Kvalitet "srpske" Nivea kreme, nije ni prići original Nemačkoj. Tako da se ne lažemo sa našim očajnim gorivom, lošim filterima goriva u ponudi, zamena ulja, na maksimum, ali na maksimum 10.000km!!!

Odgovori

Vladimir

Pa da,ništa novo,svi oni preporučuju mali servis na 30.000 km a možda i povećaju na 50.000 km,ustvari oni su tu dobri min 2 mala servisa ( minimalna cena jednog je 150€ x 2= 300€) . Ma da ima i dilera koji daju gratis mali servis do 100.000 km. Sta reći ! A ne zaplakati !

Odgovori

TIjana

Jednom godišnje, prelazim pet do osam hiljada km godišnje. Ponekad mali servis stsigne i na 9 meseci, ako putujem.

Odgovori

Ivan

Svaka cast za tekst.

Odgovori

milan savic

Ulje uvek donosim iz nemacke. Menjam ga na 6-10000km sve zavisi kako procenim da treba. Em ga platim jeftinije u nego kod nas em kad ga istocim ono je i dalje masno pod prsti i ima gustinu. Jednom sam probao isti taj brend ulja koji se kod nas prodaje, kad sam ga istocio ama trunku masnocu pod prsti nisam osetio i retko kao voda je bilo. I zamisli sa to ulje za nase trziste da vozis 30000km? I posle kad prodaje auto napise kupljen nov u srbiju, odrzavan iskljucivo u ovlasceni servis. Ja takve u sirokom luku izbegavam

Odgovori

Vladan Vladan

Ovo je vec apsurdno bacanje para, eventualno ako je neki stari auto u pitanju u koji ide polusintetika. Za svako iole modernije vozilo potpuno bespotrebna operacija.

Dalibor Vukić

Nije motor Isus Hrist da pretvara ulje u vodu, a za takav magični dodir kojim se ispituje kvalitet ulja, svaka petrohemijska kuća bi dala platu od milion evra.

Polovni Automobili

Dalibore, ne pretvara se ulje u vodu, nego se kondenzuje u karteru. Ako se dovoljno dugo vozi, ta vlaga može da se izbaci. Ova pojava je činjenica, nije nikakav urbani mit. Što se tiče "magičnog dodira", senzori mogu da koriste el. struju ili el. polje da procene koliko je ulje zagađeno česticama. Ni razni drugi senzori danas ne koštaju milione evra, kao što su koštali nekada. Naravno, uvek ostaje pitanje njihove preciznosti - takvi senzori se ne koriste u laboratorijama.

Dalibor Vukić

Pročitajte komentar na koji se odnosi moj odgovor. Parafraziram: "Ulje je postalo retko kao voda, utvrđivanje gustine/viskoznosti prstima..." U 90% "majstorskih" radionica trlaju ulje i pričaju kako se razredilo, a mušterije im nažalost veruju. To jesu urbani mitovi, koji se itekako šire. Da iko može da utvrdi bilo šta na dodir, sedeo bi u rafineriji i pipao (na taj magični dodir sam mislio) naftne derivate za platu od milion evra. Jedini uzrok razređivanja ulja može da bude ogroman dotok goriva u karter. Ako se ulje stvarno razredilo, a "majstor" ga je samo zamenio, nije rešio problem. Motor koji ispravno radi ne može da utiče na viskoznost ulja. I konačno, voda ulje da razredi ne može, može samo da nastane emulzija ulja i vode. Higroskopnost ulja zavisi od prisustva odgovarajućih aditiva. Generalno voda u motornom ulju nije preveliki problem, jer kao što ste rekli vrlo brzo ispari nakon dostizanja radne temperature i napusti karter kroz PCV sistem ili na starijim motorima običnu cev.

Polovni Automobili

Dalibore, očigledno se razumete u problematiku. Međutim, Vaš prvi komentar čini da delujete arogantno i drsko. Bilo bi odlično da ste ovaj drugi komentar napisali umesto prvog. I generalno, umete da napišete izuzetno konstruktivan, zanimljiv i koristan komentar, samo kada ste "raspoloženi". Nadamo se da ćete češće pisati komentare, ali kada ste dobro "raspoloženi". To apsolutno ne znači da treba da izbegavate kritike samog teksta ili ukazivanje na greške, ili kritike drugih komentara. Samo da budemo koliko-toliko kulturni jedni prema drugima. :)

Srba

Sto cesca zamena ulja to duzi vek motora, sto vise filozofije i senzora koji definisu interval zamene to vise muka za kupce ,,novih,, polovnjaka u Srbiji i Bugarskoj

Odgovori

Ilija

Zamena 1 godisnje izmedju 8000 i 10000 km ( 20.000km po preporuci u servisnoj knjigi). Najveci trosak na autu su neplanirani troskovi, zato promena 1 godisnje i ne sekiram se.