Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Za polovnjake uvezene nakon 2014. „teži“ tehnički pregled

Za polovnjake uvezene nakon 2014. „teži“ tehnički pregled
Postavljeno 17.09.2020. u 13:21
Autor: Dragan Romčević

Mnogi vlasnici polovnjaka uvezenih nakon marta 2014, od jula sledeće godine, kada će početi puna primena novih propisa o ispitivanju izduvnih gasova, mogu da se nađu u ozbiljnom problemu zbog nelogičnosti u propisima.

Preciznije, reč je o kolima prvi put registrovanim u Srbiji nakon 1. marta 2014. godine, a ne prvi put registrovanim nakon tog datuma u Nemačkoj ili Švajcarskoj.

Ponavljamo, prvi put u Srbiji – ne prvi put u Nemačkoj.

Šta je konkretno problem?

Problem je u tome što ti automobili moraju da ispune oštrije ekološke standarde nego oni koji su prvi put registrovani u Srbiji pre 1. marta 2014. godine.

To znači da za dva identična automobila, sa istim motorom i istog godišta važe različiti propisi po pitanju ispitivanja izduvnih gasova na tehničkom pregledu ukoliko je jedan prvi put registrovan u Srbiji pre 2014, a drugi nakon toga.

Preciznije – „granica“ je 1. mart 2014. godine.

Na udaru i dizelaši i benzinci

Ova problematika pogađa sve automobile, bez obzira na vrstu goriva.

Ne pomaže ni ugradnja „plina“ ili „metana“, pošto auto mora da prođe testiranje na osnovno gorivo.

Naglašavamo da se sva ispitivanja obavljaju pri radnoj temperaturi motora.

Dizelaši

Jedna od provera izduvnih gasova je merenje „dimnosti“ – to je, narodski rečeno, merenje koliko auto dimi.

Međutim – bez obzira na Euro standard, snagu, kubikažu ili godište, ako je auto prvi put registrovan u Srbiji nakon 1. marta 2014. godine – granica na ovom ispitivanju je 1,5 m-1.

Nekim dizelašima, onim starijim naravno, ovo će možda napraviti problem na tehničkom pregledu, a novijima uglavnom neće.

U suštini, osnovno pravilo je da dizelaši ne smeju da imaju dimnost veću od onoga što je propisao proizvođač ili što je „deklarisano jednoobraznim tehničkim uslovima“ (nije važno šta je to).

To je jasno.

Međutim, ako ti podaci nisu poznati, odnosno ako tehnički pregled nema pristup nekoj bazi sa tim podacima, primenjuju se ograničenja u zavisnosti od snage motora:

1) vozila snage do 73,5 kW (100 KS), vrednost apsorpcije svetlosti ne sme biti veća od 3,22 m-1

2) vozila snage preko 73,5 kW (100 KS), vrednost apsorpcije svetlosti ne sme biti veća od 2,44 m-1

Euro standardi se uopšte ne gledaju. Nije važno ni kada je auto proizveden.

Stoga ista pravila po pitanju merenja dimnosti važe za Euro 3 auto iz 2002. i za Euro 6 auto iz 2017. godine ako su uvezeni nakon marta 2014. godine.

Inače, merenje dimnosti se obavlja tako što se uzima prosek najmanje tri merenja, pri čemu se motor svaki put dovede do najvišeg dozvoljenog broja obrtaja.

Benzinci

Kod benzinaca je situacija nešto komplikovanija, ali pokušaćemo da objasnimo što jednostavnije.

Generalno (svi) automobili prvi put registrovani u Srbiji do 1. marta 2014. moraju da izbacuju manje od 4,5% ugljen-monoksida u leru (u praznom hodu).

Vozila sa karburatorom prvi put registrovana u Srbiji nakon 1. marta 2014. moraju da imaju manje od 3,5% ugljen-monoksida u leru.

Svi ostali benzinci (bez karburatora), koji su prvi put registrovani u Srbiji nakon 1. marta 2014, moraju da zadovoljavaju od proizvođača propisane (fabričke) vrednosti ugljen-monoksida i koeficijent viška vazduha (λ) u leru, kao i vrednosti pri propisanom povišenom broju obrtaja.

To je jasno – ali problem se javlja ukoliko te vrednosti, tj. podaci nisu poznati. Rešenje?

Ukoliko fabrički podaci nisu poznati:

  • u leru sadržaj ugljen-monoksida mora biti manji od 0,3%
  • pri 2.000 obrtaja sadržaj ugljen-monoksida mora biti manji od 0,2%

Koeficijent viška vazduha (λ) mora da bude u opsegu 0,97 do 1,03.

Dakle, isto kao kod dizelaša, nisu važni ni Euro standard, ni starost.

Tako dolazimo u situaciju da ukoliko imamo određeni model za koji nisu poznati podaci – prvi je uvezen pre marta 2014, a drugi posle:

  • za prvog važi granica emisije ugljen-monoksida od 4,5%
  • za drugog važi granica emisije ugljen-monoksida od 0,3%

Od kada kreću problemi za one „prekasno“ uvezene?

Od jula 2021. godine tehnički pregled neće moći da prođu vozila koja ne ispunjavaju propise kada je reč o emisiji izduvnih gasova.

Zaključak

Ukoliko ovi propisi ostanu na snazi, pa još ako tehničkim pregledima ne bude dostupna baza sa podacima, mnogi vlasnici automobila naći će se u nezgodnoj situaciji.

I ne samo to, zbog ovih nelogičnosti u zakonu, mnogi vlasnici automobila su dovedeni u neravnopravan položaj, jer za identičan automobil neki će lako proći tehnički pregled, a neki možda neće.

Fotowww.shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 118
Pregleda: 34203
Ocena: 4.7
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Слободан

Извини, али где званично ово пише? У ком правилнику? У ком Службеном Гласнику? Ја не могу ово да нађем нигде, осим у новинама. Једино сам нашао да се позивају на Службени Гласник број 31/2018, у коме ништа од овога не пише.

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, piše u "Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima", Član 82.

Polovni Automobili

Poštovani, piše u "Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima", Član 82.

Слободан

Аха, одлично! Хвала.

Maksa

G-drive 100 sipano 30 litara na pumpi kod ,,Hajat-a".. potrošeno 29 litara do pumpe Shell u Kečkemetu(Mađarska).Prešao 304 km Maks brzinom do 100 km/h.ySipao Shell 100 racing 45 l i prešao 903 km (do sledećeg Shell-a u Poljskoj..... Potrošnja opala na 5/109km......toliko

Odgovori

Слободан

То је једноставно немогуће, да потрошња горива падне са 9.5 на 5 литара на 100 километара само због другог горива. Какво год да је гориво, немогуће је имати разлику у потрошњи већу од 10-ak процената. Пре ће бити да су други фактори утицали на то. Начин вожње, гужве у саобраћају, другачији путеви, другачији ток саобраћаја, дуже задржавање на граници, погрешно рачунање потрошње, итд.

Borko

U pitanju je pogrešno računanje potrošnje.Kad si polazio na put trebao si napuniti rezervoar do VRHA.Kod sledećeg točenja goriva beleži se pređena kilometraža i opet toči do VRHA.Tako se izračuna potrošnja za pređeni put.I tako dalje pri svakom sledećem točenju.

Borko

Kako da saznam fabričke podatke o sadržaju ugljen-monoksida za moj auto?Svugde se prikazuje sadržaj uljen-dioksida u g/km.

Odgovori

Polovni Automobili

Ne znamo kako da dođete do takve informacije.

Polovni Automobili

Ne znamo kako da dođete do takve informacije.

Слободан

Пошаљи мејл произвођачу или увознику за ту марку.

Maksa

Борко,29 литара сам и долио да буде пун резервоар.Цела марш-рута је планирана ,,од пумпе до пумпе".Не могу детаљно да све опишем јер смо ограничени са 1000 карактера.Већ трећи пут возим ову туру(у октобру 2019 потрошња је била 6,2 /100)Пумпе:Шел Moczydlo 82 и Шел Olecko-обе у Пољској.Возим Мицубиши колт из 1991.и не пишем неистине.људи ,схватите да пратим ,, квалитет" нашег бензина већ 30 година....овако лоше није било ни у време санкција(или много краду на нашој,,Дејтонки").

Marko

Ima ovde jedan problem kod dizelasa, ako ga nabijete na maksimalan broj obrtaja, gas do patosa 5-6000 obrtaja, a motor je malo stariji, produvace 100%, ako je stariji od 15 godina ne zelim ni da pomislim sta ce se desiti, jednostavno stari motori nisu za nabijanje do maksimalnog broja obrtaja.

Odgovori

dejan

dali je i dizel po euro standardima i gde moze da se proveri dali on prvo podleze zakonskim normama,dizel u madjarskoj je daleko jeftiniji ,auto mirnije radi ,manje trosi,znaci da ima problema i sa nasim dizelom -kad se on prvo dovede u euro standarde onda bi trebalo da trazite i merenje izduvnih gasova (po fabrickim odstupanjima)

Odgovori

Slavisa Samardzic

Vozilo se dovede na max broj obrtaia 3 puta i to na max br.obrtaja traje 1sec otpirlike... ne duze. Na taj nacin ipak ne bi trebalo da dimi ne znam koliko. Drugo je turiranje bez granice...

Odgovori

Slavisa Samardzic

Na tehnickom se ocekuje da je sve ispravno i onaj ko ispituje vozilo ne snosi nikakvu stetu.

Odgovori

Vladan

Realno skoro svaki auto star 5-6-7 godina se turiranjem moze dovesti u fazu da dimi nenormalno , jer pitanje svakog auta kao je eksplatisan i pod kojim opterecenjem je vozen sve te godine, i na stranu sta tehnologija samočišćenja dpf a i sl. on u sebi talozi produkte sagorevanja , i kad ga neki glavonja na tehničkom počne turirati u crveno ima da zadimi. I druga stvar auti su nekad pravljeni da traju danas u doba masovne proizvodnje auto se proizvodi da savršeno radi 5 godina , taman kad ga otplatiš na kredit da kupiš drugi a taj sa 500.000 da uvališ u Srbistan, da se mi patimo sa ekologijom .

Odgovori

Sava

Kupio auto benzinac iz Ch 1,6, pre dve godine. Auto je bukvalno lepio za sedište kada se da gas...e tako je bilo sve dok nije nestalo goriva iz Ch, pa se dopunio rezervoar na Nisu i Shelu, e onda sam video koji smo mi k..ac. O čemu dalje pričati.Zagađenja?

Odgovori

Dragan

Auto vam je bilo pod dejstvom aditiva,koji sipaju da se upravo tako i ponaša kao kod vas. Nije da nije!

Dalibor Božić

@Marko, ako meni odgovaras, procitao sam tekst a takodje i zakon jer mi je to posao i duznost, pojasnio sam razliku, ipak ovde neko drugi dovodi ljude u zabludu. Brzo ce i ta 2021 pa cemo videti ko je u pravu, ne pricam napamet.

Odgovori

Dalibor Božić

U cemu je problem??? Vozila prvi put reg. nakon 01.03.2014 su minimum EUR3, takvo vozilo kada je ispravno nema teorije da predje CO 0,3% ili u Dizel varijanti 1,5, ukoliko se dodje do fabrickih podataka mora ce se poklopiti CO, CO2 I HC... Ako je plan da teh. prolaze neispravna vozila onda Vas razumem. 18 god. sam na tehnickom i ovo vidim kao olaksavajucu okolnost, narocito za savesne vlasnike euro3, 4... vozila sa odrzavanjem eventualno kao euro1.

Odgovori

Polovni Automobili

Da li ste pročitali drugi paragraf teksta?

Polovni Automobili

Da li ste pročitali drugi paragraf teksta?

Marko

Pa nisi pročitao tekst a komentarišeš ovde. Zato pre kupovine auta obiđem 5 tehničkih pregleda i na svakom mi kažu različitu priču. A kad dovezem moj auto i kad pitam kakvi su izduvni gasovi, moram bukvalno da se rvem tamo da saznam hoću li moći sledeće godine da prođem ili neću - a neće da mi kažu zato što uopšte nemaju opremu za ispitivanje gasova - to sam tek posle saznao. Čitaj sa razumevanjem pošto ovako bacaš u zabludu gomilu ljudi!

Dragan

Ti si na tehničkom, a nemaš pojma o pravilnicima?

Robert

Ko snosi štetu kada se dodaje pun gas na leru u toku ispitivanja i tako nastane kvar na motoru... Npr. Pukne lanac, kaiš ili nesto slično...?

Odgovori

Marko

Pa to znači da ti auto realno nije bio ispravan. I ja vozim auto star 20 godina, ali šta da se radi. Možda se upravo meni desi nešto tako.

Mali Perica

legalizovana pljačka... šta da radimo sa tamićima i zastavicama za koje jednostavno NE VAŽE ta "ekološka" pravila. a ne samo što dime NEGO SMRDE NA KILOMETAR NA SPALIONICU KONDURA !???

Odgovori

DraganNi

A sta ja da radim sto u saobracajnoj pise, prva registracija 2213-ta ? :}

Odgovori

Ivan

Nije to nista, meni pise da vazi do 9999 godine :D

Aca

Cutis i pravis se lud, jer u suprotnom placas novu saobracajnu, posto nisi proverio sve na salteru. (novac prebrojte odmah naknadne reklamacije ne primamo)

samo

U svakom slucaju jeftinije je popraviti stariji auto, nego kopiti nov! Mislim da bar 90 posto nas ovda dobro znamo da se ovo merenje izduvnih gasova ne radi zbog brige o ekologiji nego da auto industrija potpomognuta zakonima i bankama prosperiral jos vise a mi bili poslusni radnici makar i za malu platu!

Odgovori

Hahah

Dosta kompleksa medju komentarima, 95 % njih.

Odgovori

Igor

Za rad citanosti novine objavljuju bombasticne naslove koji su netacni. Nisu u problemu sveze uvezeni vec automobili koji se duze voze kod nas zbog nekvalitetnog i goriva i ulja a i samog odrzavanja. Neka vozila se golim okom vide da dime i to svakako nisu sveze uvezena. Takva vozila i ne vrede puno a i stvarno ih treba skloniti sa ulice. Generalno vozila koja dime i ne treba da budu na ulicama, ne znam sta je tu cudno, kao da ste napisali da nesmemo pesake da gazimo.

Odgovori

Polovni Automobili

Ako govorite o naslovu ovog teksta, šta konkretno nije tačno? A u tekstu smo ukazali upravo na neke nelogičnosti. Verovatno niste najbolje razumeli suštinu teksta - istina, ova problematika jeste prilično komplikovana.

Igor Mladenović

NAJNOVIJA VEST - BUGARI USLI U SOFIJU. Vidite ovde je sve tacno ali ova vest zapravo da lazno obavestenje. Ljudi se plase da kupuju kola. Dajte objasnjenje da je to tek za godinu dana , da je srece da budemo zivi izdravi do tada. Nesto drasticno se svakako nece dogoditi, po koji dimdzija ce se izbaciti sa puta sto je u interesu svih nas, prvo zdravlje pa sve ostalo. Znaci bar 95% iz uvoza koja su oglasena na Vasem sajtu sigurno prolaze tehnicki.

Polovni Automobili

Postoji poseban podnaslov u tekstu: "Od kada kreću problemi za one „prekasno“ uvezene?" Odgovor: Od jula 2021. godine tehnički pregled neće moći da prođu vozila koja ne ispunjavaju propise kada je reč o emisiji izduvnih gasova.

Polovni Automobili

Postoji poseban podnaslov u tekstu: "Od kada kreću problemi za one „prekasno“ uvezene?" Odgovor: Od jula 2021. godine tehnički pregled neće moći da prođu vozila koja ne ispunjavaju propise kada je reč o emisiji izduvnih gasova.

Marko

Ni ti nisi razumeo šta piše u tekstu. Zakon je nelogičan - nema logike! U tome je problem. O tome je reč. Nastradaće oni koji ne treba da nastradaju, a na ulici će ostati upravo ti koji dime i zagađuju čistim kancerom a mi posle krivimo NATO.

F31

@Polovni automobili: može li cenjeni neko da nam otkrije koji je tačno pravni akt, i koji članovi, izvor za ovo što piše u tekstu? Hvala.

Odgovori

Polovni Automobili

Naravno - "Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima", ("Sl. glasnik RS", br. 40/2012, 102/2012, 19/2013, 41/2013, 102/2014, 41/2015, 78/2015, 111/2015, 14/2016, 108/2016, 7/2017 - ispr., 63/2017, 45/2018, 70/2018, 95/2018, 104/2018 i 93/2019) - konkretno samo Član 82.

Polovni Automobili

Naravno - "Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima", ("Sl. glasnik RS", br. 40/2012, 102/2012, 19/2013, 41/2013, 102/2014, 41/2015, 78/2015, 111/2015, 14/2016, 108/2016, 7/2017 - ispr., 63/2017, 45/2018, 70/2018, 95/2018, 104/2018 i 93/2019) - konkretno samo Član 82.

Soson

A sta se to desilo prvog marta 2014. godine?

Odgovori

+384

Desilo se da od tada AMSS izdaje svoje potvrde pri uvozu vozila.

Zloća

Sada imaju još 10 meseci da pripreme bazu podataka a imali su 3 godine. Znači da su ne sposobnosti u velikoj meri izražene i da svako pisanje propisa dolazi od ne obrazovanih i ne pismenih osoba. Dok god imamo takve 'stručnjake' u problemu smo. Konkretno, pri registraciji vozila na tehničkom pregledu tražen mi je papir od carinske deklaracije iako postoji u SUP-u. Auto uvežen 2013 prva reg. 2015 i uz svaku reg.moram da prilaže papir. Srećom znajući kakva smo banana država sve sam kopirao i čuvam. Eto nadri stručnjaka.

Odgovori

dzordz

mnogo lakse bi bilo sve kada bi u nasim saobracajnima bio i podatak o prvoj registraciji!! uopste prvoj i plus prva registracija u srb. i zbog ovih problema, i zbog recimo: neko odluci da izvozi auta iz srb (napokon da imamo i izlaz vozila iz zemlje, a ne samo uvoz) i sad izvozimo u Siriju i sad oni tamo (kao i mi) za vazan podatak pri carnjenju gledaju datum prve registracije, a ono auto proziv 1999, a datum prve registracije 2020 ha? (passat 99 1.8T -euro3) uvezen juce. inace btw. bilo bi zgodno da ova drz-skrnava omoguci online kupovinu 5dnevnih osiguranja iizvoznih tablica na kisoku u 03h ujutro (hitan izvoz polovnjaka za kirgistan..egipat ili sl..)

Odgovori

Dr..

Tolike priče o euro 3,zastrašivanje naroda,neće moći ovo-neće moći ono,moraće da bace kola i ostale nebuloze vlasti i neukih šalterskih radnika,i na kraju se svodi na datum i sve ono što je pričano pada u vodu kao i sve što je izrečeno u ovoj mojoj nesretnoj državi...PLAŠI NAROD-ZASTRAŠUJ SVAKAVIM POLU INFORMACIJAMA I NA KRAJU OPET NIŠTA...JOŠ JEDNA U NIZU MANIPULACIJA.

Odgovori

Mitar

Defitivno manje registrovanih kola manje para u kasi države tako da smo generalno svi na gubitku.

Odgovori

kole

Na satanizaciji dizelasa se moze videti kako su nas 90. ih ocrnili vestom medijskom kampanjom, pa svugde u svetu moras da se izvinjavas sto si Srbin, iako nisi ni mrava zgazio. Benzinci imaju manju emisiju stetnih cestica, ali u proseku trose 30% vise goriva u gradu, pa je na 100 predjenih km. slican efekat zagadjenja. Onda se doslo do mantre da su stariji dizelasi 10 puta veci zagadjivaci od novijih modela. Ako moj stari dizelas ne trosi ni gram ulja, a ima potrosnju ispod 7 litara, kako je moguce da bude toliko veci zagadjivac. I jedan i drugi potrose slicnu kolicinu nafte, a ono sto zadrze ti savremeni filteri se meri u mikro gramima. Srbija je jedan od najjacih evropskih koridora za prelet putnickih aviona koji iznad nasih glava sagore za dan vise dizela (kerozin je dizel bez parafina i nekih aditiva) nego svi beogradski dizelasi za 6 meseci, ali to niko ne pominje, jer drzava inkasira desetine miliona evra od tog biznisa. Ne budite naivni i ne nasedajte na jeftinu propagandu.

Odgovori

Stefan P...

Nisu uopšte u pravu Kole, stvarno edukuj se. EURO standardi se baziraju na emisiji po predjenom kilometru. Dalje, kerozin se od dizela razlikuje po dužini ugljovodoničnog lanca u molekulu, što nema nikakve veze sa aditivima. Mislim dete sedmi razred osnovne sa malo višom ocenom iz hemije bi te razbucalo. Znači ljudi ne budite naivni i ne padajte na još jeftiniju propagandu neobrazovanih i neinformisanih ljudi :)

kole

Danasnja deca sa malo visom ocenom iz hemije u raspalom srpskom skolstvu znaju o kerozinu taman koliko i ti koji ga nikad omirisao nisi. Ja sam na kerozin presao par desteina hiljada km sa sluzbenim VW kombijem dok sam radio na aerodromu i nisam primetio da je drugaciji raspored ugljovodonika uticao na vozne karakteristike. Znam da su na tehnickom pregledu radnici uvek bili zbunjeni kad bi merili izduvne gasove, jer su bili cistiji nego kod benzinaca. Umesto sto vredjas i sto bi da se svadjas, bolje nam prenesi to znanje da i mi nesto naucimo. Uzgred, manji avioni do 120 putnika trose oko 3 tone na sat, oni do 250 od do 6, a velike tice, Boing 777, ili nas nekadasnji DC 10 oko 10 tona na sat.

Deki

@stefan dizel gorivo zagadjuje 5% co2 po litru vise od benzina a ima 30% manju potrosnju e sad sto oni gledaju ostale gasove i cestice koji cine1% zagadjenja ukupno to je druga stvar

misko

kakva glupost . znaci ako iz auspuha izlazi crni dim i zagadjuje nema veze ako je uvezen do 1 marta 2014 godine a ovaj sto mozda ispunjava norme nece proci jer nema podataka za to vozilo. sve naopako ne znam ko je pisao ovaj zakon i ko ga je odobrio .

Odgovori

Слободан

Није тачно. За скоро све моделе постоје подаци. Овоје написано у закону јер постоји могућност да за неки редак модел произведен у ограниченој серији фабрика није дала податке.

Marko

Podaci postoje, ali ne kod nas. Tehnički pregledi moraju da imaju preko kompjutera pristup u bazu, a ata baza nije napravljena. Da li će biti i kad - to je problem. Trebalo je da bude napravljena odavno.

Deki

,@Slobodan U emiaiji satplus su konkretno naveli primer fiat punto,ili mislis da nemaju podatke za fiat punto,imaju al nije to sto ti kazes

Tasa

Pomazite inace ovo ludaci iz agencija ce nas odvesti u kameno doba

Odgovori

milan

Od cega je vazduh bio previse zagadjen marta-aprila kad smo danima bili u karantin i kad je sav saobracaj smanjen za vise od 90 posto?

Odgovori

...

Ja stvarno ne znam drzavu u kojoj su gori zakoni za putnicka motorna vozila... Pa zar probna da traje do 21 godine? gde je to normalno za a1 probna za nalepnicu atest placas porez na to sto koristis cistije gorivo...

Odgovori

Slobodan

To je trrbalo mnogo ranije da se uvede, a ne da se gusimo svaki dan od losih sagorevanja i velikog dima

Odgovori

Marko

Ovakve komantare ne treba ni objavljivati, pošto čovek apsolutno nije razumeo šta piše u tekstu...

stefan

Sta ce raditi nasi strucnjaci na tehnickom kada danas svi novi automobili imaju blokadu do kojih obrtaja moze da ide motor u leru oko 2000ob-3000ob

Odgovori

Marko

Sjajan komentar. Audi i Porsche vec imaju "Soft" limitere koji im ne dozvoljavaju da se u leru turiraju vise od recimo 3500 obrtaja. Kako onda naterati auto do crvenog da bi se izmerila dimnost. Kakva glupost.

Dragan

Tačno tako i kod pasata ne može preko 2500 obrtaja na leru.

samo

malo kasnim sa komentarisanjem, ali koliko znam svi ti automobili koji imaju limit obrtaja na pr do 2500 o/min, mogu se u mestu podignuti do crvenog ako se ubaci u prvu brzinu i drzi se stisnuto kvacilo, tako da nacina ima, zavisi dali ce biti toliko uporni da to upraznjavaju. Jedino ne znam kako je to kod automatskih menjaca.

Milos Vasic

Skinem tablicu,stavim papir neregistrovan i to je to...pa ne moze moj euro3 ispunjavati euro5 standarde...to ni fabrika nije mogla u to vreme

Odgovori

chudoba

pa da, kad moze Savic sto ne bi i mi mogli!

Radasin

Sta reci a ne uvrediti neke ,lepo je donositi zakon njima je lako i moze da priuste godsnje po jedan nov auto jer su im plate nekoliko stotina hiljada dinara a gde ce mo mi jadnici i bednici sa minimalcem od trideset hiljada koji smo i to jedva kupili ,jer hoce i to da nam uzmete .

Odgovori

Bobi

N.W.O Rode, ne mozes vise ni da ides gde hoces!

Mitrić Mitrić

Kralju, glasali ste za to i nema ljutnje

Bane

Da li kupovina i montaža novog zamenskog katalizatora za VW Sharan 1,9 TDI godište 2000, pređenih ca. 400 000 km, obezbeđuje da se prođe tehnički, odn., da li u ovom slučaju nov zamenski katalizator dovodi izduvne gasove u prihvatljiv nivo? Uzimajući u obzir gore navedene parametre vozila i kvalitet dizela dostupan na našem tržištu... Zna li neko iole pouzdan odgovor na ovo pitanje? Ili, šta treba da se uradi sa jednim takvim dizelašom, da se izduvni gasovi dovedu u prihvatljivu meru i koliko bi investicija orjentaciono koštala? Polazim od toga da nisam usamljen primer koji je vlasnik jednog ovakvog dizelaša, u koji je do sada dosta (taksi) investirano (npr., homologacija vučne kuke i dr.) i koga jendostavno ne želim da bacim i menjam za neko mlađe konfekcijsko vozilo. Hvala unapred na informacijama.

Odgovori

Velja

Teoretski da. Međutim na toj kilometraži kod pumpa-dizna motora po pravilu dolazi do problema u pravljenju smeše goriva što se obično vidi po tome što auto zadimi kad jače da gas. Tu bi onda trebalo raditi i reparaciju dizni, neki put i turbine, što za PD sistem baš i nije jeftino .

Слободан

Не мора да значи да је само катализатор проблем. Вероватно још треба и очистити или заменити EGR вентил. Вероватно и сам мотор има наталожен угљеник, ако је вожен на ниским обртајима, па би било добро урадити и декарбонизацију (иако ће то уклонити део угљеника само из дела мотора, не из комплетног). Наравно, стање уља и филтера ваздуха такође утиче. Ако се све то уради значајно ће се смањити загађење из издувних гасова. Сад, да ли довољно да се прође технички преглед, нико не може да гарантује, али требало би скоро сасвим сигурно.

Petar

Ne. Kod dizela mnogo veci uticaj ima sam proces sagorevanja, a katalizator sluzi za uklanjanje nesagorelih ugljovodonika sto se ne meri. Bitno je da su dizne dobre i usisni sistem cist, da EGR ne propusta vise nego sto bi trebalo. Stavise blokiran EGR povecava sanse da ces da prodjes test dimnosti, jer EGR smanjuje azotne okside, a meri se cadj. Kontrola cadji i azotnih oksida kod dizela je suprotstavljena, ono sto smanjuje azotne okside cesto povecava cadj i obratno. Drugim recima ako je sve na motoru ispravno proci ces i da nemas katalizator uopste. Ako su dizne lose ni 10 katalizatora ti nece pomoci. Ovo ne vazi za benzince. kod njih je katalizator mnogo bitniji, i radi na nesto drugacijem principu.

Brane

Pozivam dotične da natoče gorivo kod nas na pumpi i u Austriji pa da tada pričamo o ostalim stvarima do tada ove gluposti ću smatrati običnom otimačinom ! Što se tiče puteva ajge provozajmo se malo po Vojvodini više kratera nego na Mesecu više zakrpa nego bilo gde na svetu ! Ko hoće da me demantuje slobodno možemo zajedno u obilazak .

Odgovori

Vlada

@Bane..Austrija i Nemacka..Extra gorivo,automobil se preporodi posle nekoliko hiljada km voznje sa njihovim gorivom.

Neznan

Ljudi, stvar je veoma ozbiljna. U problemu su i radnici,a i vozaci jer ovaj zakon je K A T A S T R O F A L A N!!!! A drzavu,zabole...

Odgovori

Slobodan Tosic

Vozićemo kao na Kosovu, neregistrovani.

Odgovori

Superstar

Jos jedna diskriminacija posle zabrane ukucavanja broja motora vozilima iz uvoza,verovatno neko finansira za svoje interese...

Odgovori

Nebojsa Milenovic

Bilo bi cudno da se donese valjanpropis, na ovakve gluposti smo vec navikli

Odgovori

Pop

Prvo i osnovno, mi nemamo gorivo kako treba...

Odgovori

Ziki

Prvo i osnovno, ponavljate kao papagaji :D Citali ste u Kuriru da je lose, i sad je lose, a zasto, pa eto "ja znam" :D svi ste strucnjaci za termodinamiku i hemiju preko noci

Инжењер

Имао сам раније увид у ову проблематику и никако ми није јасно зашто наша држава прави намерно, понављам НАМЕРНО, слеп закон. Па и деца виде да ту нешто не штима. Свако ко живи у овој држави зна да предњачи увоз половних возила над новим и ту нема расправе. Зашто су намерно ослепили закон да не препознаје половна возила од нових???? Значи неки тамо Голф 4 из 2001, који је увезен, лупам, 2015. ће се третирати као Голф 8. Да ли је ова држава нормална???? Ако не избију протести оштрији од ових последњих, неће се ништа променити.

Odgovori

Слободан

То што си написао важи САМО у случају да не постоје фабрички подаци о издувним гасовима, што не важи за скоро ни један аутомобил.

Dragan

@Slobodan A vi imate bazu izduvnih gasova za sva vozila? Možete li da je predate našim ekspertima?

Dejan

Ovde u smrdistanu je ZIVOT nelogicnost. Ovakve nebuloze su moguce samo ovde.

Odgovori

pazite se prevaranta iz babusnice

Vreme je da krsevi idu pa-pa.

Karic

Nikad svoju drzavu necu da nazovem "Smrdistanom".

Zarko Silic

"pri čemu se motor svaki put dovede do najvišeg dozvoljenog broja obrtaja." Ovaj deo teksta potvrdjuje da je ovo napisala nestrucna osoba koja ne poznaje materiju.

Odgovori

Rover

I meni je to zasmetalo a dali je zaista tako, tj dali ce maltretirati automoble na tehnickom pregledu "teranjem u crveno" to mi nije jasno i sta ukoliko se desi neki kvar na motoru u tom trenutku hoce li tehnicki pregled snositi odgovornost za nemarno ponasanje? Konkretno na mom automobilu maksimalni broj obrtaja je 5000 a nakon toga ide crveno polje do 7000 obrtaja u minuti, pri maksimalnom broju obrtaja tj 7000o/min i kada se to podeli na 60 sekundi to znaci da ce se klip spustiti dole i podici (jedan interval) ukupno 116 PUTA U JEDNOJ SEKUNDI sto moze itekako da osteti ili unisti motor star 15-20god. Niko normalan ne vozi auto pri tolikom broju obrtaja cak i mnogo manjem od toga.

Stefan P...

Zašto je to problem? U korisničkom uputstvu mog vozila na engleskom jeziku bukvalno prevedeno piše "maksimalni dozvoljeni broj obrtaja - 6850"

Urke

Taj auto sto ce da rikne od jedne minute na max obrtaja i treba u delove rasturiti.

Gazda

Žarko, zamolio bih vas da stručno objasnite šta se hteli reći vašim komentarom, obzirom da nisam mnogo stručan.

Zarko Silic

Odgovoricu (sam sebi :D) Raduju me ovi dislajkovi. To znaci da postoje oni koji su se uvredili sto sam im rekao da ne znaju, a ne znaju. i treba da se uvrede ako ne znaju. Ne samo da ne znaju vec ne znaju ni sta ne znaju. Onog trenutka kada saznaju sta ne znaju, problem mogu poceti da resavaju. U par tacaka cu navesti sta ne znaju: -Ne znaju razliku izmedju dozvoljenog i maximalnog broja obrtaja motora. -Ne znaju nacin funkcionisanja savremenog morora jer su oni znanje sticali na karburatoskim motorima sa menbranama i polugama. - Ne znaju da razliciti proizvodjaci motora, ili preciznije softvera, rad motora u trenutku kada automobil nije u pokretu i nije opterecen, razlicito setuju staticki broj obrtaja pa bi se testiranjem izduva na nacin kako su napisali, pojedini proizvodjaci doveli u inferioran polozaj mada proizvode zagadjenje po predjenom kilometru jednako.

Zarko Silic

- Ne znaju da se maximalni broj obrtaja dok automobil nije u pokretu limitira softverski i da se on krece od 2000 do 3500 obrtaja u minuti u zavisnosti od proizvodjaca i modela i da to nije maximalni dozvoljeni broj obrtaja. - Ne znaju da se kod automobila sa automatskim menjacem cak ni takav broj obrtaja (na primer 3000) ne moze postici realo u voznji jer bi se tada automobil kretao brzinom preko 200 km/h. -Ne znaju da se stehiometrijski odnos smjese ne moze poklapati sa trnutnim oprecenjem motora i da postoje motori (sistemi ubrizgavanja) koji trenutno zadime, ali po predjenom kilometru izbace manje cestica od pojedinih motora koji na testiranju ne zadime. itd. Mnogo toga ne znaju pa i treba da se uvrede :D

Stefan P...

šta lupaš Žarko? Vozim Mondea 2015to automatik i itekako ide preko 3000 obrtaja u vožnji, kad se nagazi pun gas ide u svakom stepenu prenosa do blokade i onda šalta u višu

Zarko Silic

Stefane P, i ostali koji bi nasto kazete, a ne poznajete materiju. Nije problem sto prosecan gradjanin ne poznaje ovu materiju. Problem je sto ne znaju ni oni koji bi to trebali da znaju. Ni jedan automobil sa automatskim menjacem ne moze se voziti sa 5000 obrtaja, ili preciznije sto je za ovu temu vezanu za ekologiju mnogo vaznije, veoma mali promil ljudi zbog neznanja ili, drugih afiniteta voze u kikdounu, u S/M modu. Takvi spadaju u statisticku gresku pa o njima zakon ne mora da vodi racuna. Bar po pitanju ekologije koja i jeste tema ovog clanka. Automatski menjaci, pogotovo oni ovije generacije, a posebno oni sa dvostrukim kvacilom, promenu stepena prenosa obavljaju vec na 1500 obrtaja i to u vremenu od nekoliko milisekundi. Prevedeno bi to znacilo da su od najiskusnijeg reli vozaca brzi 3 do 5 puta, a od prosecnog vozaca 10 do 20 puta. Ogromna vecina korisnika automobila nije ni reli vozac, a ni manijak na putu.

Zarko Silic

Ako se vrsi preticanje broj obrtaja pri kome se vrsi promena prenosa je veci, ali ni tada u ogromnom procentu nije preko 3500 obrtaja. Automobili novije generacije sa naprednim i savremenim sistemima kada su u mestu, ne pokrecu se, ne mogu se opteretiti sa vise od 3500 obrtaja jer su softverski limitirani. Kod pojedinih tipova je taj maximum 2500 obrtaja. Na ovakav nacin bi se u nepravedan polozaj doveli vlasnici vozila iste godine proizvodnje, ali ciji sistem ne raspolaze sa ovim parametrom.

Zarko Silic

Ford iz 2015. bi spadao u ove druge jer spada u automobile sa dizajnom iz 21. veka i mehanikom iz 19. :D, pa bi vlasnici takvih automobila bili nepravedno osteceni, a sve zbog neznanja ljudi koji se bave poslom kome nisu dorasli. Na ovom portalu postoji jedan lep clanak o DPF filterima koji dotice i ovu temu, a koji me je potakao da se prikljucim. Naime, u tom clanku je istinito napisano da se u Engleskoj odustalo od merenja izduvnih gasova dok se ne pronadje relevantna metoda. Velika Britanija nije jedina zapanoevropska zemlja sa ovakvim stavom. Jel sada jasnije? :)

Prodavac auto delova

Covek je kod mene dosao da kupi radilicu.Na tehnickom su mu merili izduvne gasove, i prilikom turiranja unistili su mu motor. 1.5 d 2001.Hocu da kazem,bez obzira sata pise u zakonu,koliko obrtaja treba da se postigne,sedite na suvozacevo sediste u vas auto,ili stanite pored ,,strucnjaka,, kada to bude radio.Cuvajte automobile i kontrolisite sta vam rade sa istim.

Darkoni

Gde su samo našli te školovane stručnjake da im je dati dve ovce da čuvaju jednu bi izgubili.

Odgovori

XXL

A kakva je situacija sa vozilima kupljenim u Srbiji? Da li je isti datum granica za način testiranja? Ako jeste, to znači da su norme strožije za one koji kupuju novija vozila u odnosu na one koji kupuju starija? Da li je to normalno?

Odgovori

Polovni Automobili

Nije važno gde je vozilo kupljeno - bez obzira da li je kupljeno novo u Srbiji ili uvezeno, važe isti propisi.

Polovni Automobili

Nije važno gde je vozilo kupljeno - bez obzira da li je kupljeno novo u Srbiji ili uvezeno, važe isti propisi.

Ljubiša Savic

Pa kako moze da izmeri isti koeficijent izduvnih gasova kao sto je fabrika propisala kad je taj uvezen auto star 10-15 godine i vise,a plus je presao 300-400hiljade +

Odgovori

Lako

Dovedi ga u fabricko stanje. A ako se to ne isplati (a ne isplati se, zato ga njemac i prodavao) onda ide pod presu.

posmatrac

taj auto sa 400.000km i ne treba da bude na putu. Jeste kriza, siromastvo i sve, ali ljudi su kupovali te krseve iz EU, neki zaradili veliki novac na naivnosti, sada je vreme da ze zavrsi sa tim. Pre neki dan idem iza nekog pasata, dimio je kolubara, dizelas, odvratno. I ima ih dosta. Treba ovaj zakon primeniti, ali ne bas kao u EU da vaze pravila, vec da se prvo uklone ti najgori iz saobracaja, kojih ima oko 2%. Pa onda svake godine povecavati norme, dok ne postanemo normalna zemlja

Zoran Djordjevic

Nedavni trosatni pozar reciklazne otpadne plastike u "Trudbeniku" je vise zagadio okolinu nego sva vozila tokom cele godine u Beogradu,a i sire.Vinca dimi svakodnevno, k'o 10 parnih lokomotiva,cementare bez filtera....

Odgovori

Sergio

Tek kako pustaju u Banovcima kanalizaciju bez prerade iz cele Indjije, Pazove... u Dunav a 20km nizvidno preradjuju istu vodu za pice u Beogradu. Voda je pri obali crna i ne moze se ploviti tom stranom od nepodnosljivog mirisa. Samo zbog toga treba takvoj drzavi udariti milijarde eura kazne i sankcije dok ne izgradi kolektore za koje su davno dobili pare.

Odzacar

Moj kum radi na tehnickom i on tvdi da ce od jula 2021 najbolje rezultate izduvnih gasova imati Wartburg, Trabant, Golf 1 dizel, mercedes 123 i ostali cetrdesetogodisnjaci, a da su nagrabusili svi koji su uvezeni u proteklih 5-6 godina. Sa tim novim zakonom ce na putevima prosecna starost vozila biti 35 godina, sto i nije tako lose.

Odgovori

Инжењер

Цар си батони, скидам капу.

Sergio

Tih auta ima toliko na cestama da ih mozes na prste izbrojati. A nece ni ova nasa gospostina da se sramoti i vozi u tome, prodace imanje i kupice novi auto. Po situaciji i standardu u zemlji to su modeli tehnoloski napredniji od ove drzave koja je zaostala u 60-tim godinama proslog veka. Da nije narod izgradio u radnim akcijama, bili bi jos u srednjem veku.

Nevolem

Naša vlast nije i neće skoro biti ekološki orijentisana. Da jeste nebi imali probleme u Pančevu, Boru, Sremskoj Mitrovici i ostalim gradovima po pitanju industrijskog zagađenja a koje je nastalo opet nemarom i potkupljivošću vlasti. Problem sa merenjem zagađenja automobila neće rešiti ništa jer ima previše automobila koji "dime". Opet će teret problema pasti na vlasnike koji stojički trpe i trpiće 500 godina vladavine kojekakvih. Rešenje će verovatno biti neka vrsta takse jer nivi dinar uvek prija državi. Oni koji zagađuju više a to mogu sanirati zamenskim katalizatorima i flterima ili sređivanjem paljenja rešiće to na taj način. Oni koji nemogu platiće taksu na zagađenje i teraj dalje. Preveliki je procenat vozila koja se nemogu uklopiti u neke standarde i tehnički dovesti u red. A isključiti samo 10% auto parka srbije je ogroman novac. To je cca 200,000 vozila koji kupuju gorivo, maziva, delove, plaćaju putarinu, registruju, parking. A vozila opet nisu jedini zagađivači...

Odgovori

Zglobex

Podržavam merenja na tehničkom pregledu ali ovo je čist bezobrazluk da ne kažem kriminal. Stavili su zakon gde se ne gleda euro norma već kada je auto uvežen! To samo stručnjaci mogu da izmisle i da im još prođe...

Odgovori

Milos Vasic

Nikakav problem,vozicemo neregistrovani....

Odgovori

Rover

U krajnjem slucaju ce morati tako.

Stefan P...

Čim uključe softver za proveru registracija na svim ovim silnim kamerama što su postavili na svakom ćošku nećemo moći više ni to... možda da se vozimo po livadama