Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Da li staviti fiksni umesto plivajućeg zamajca – set za konverziju

Da li staviti fiksni umesto plivajućeg zamajca – set za konverziju
Postavljeno 22.10.2020. u 14:48
Autor: Dragan Romčević

Pošto strah od kvara plivajućeg zamajca nije prisutan samo u Srbiji, kao što se to obično misli, proizvođači komponenti za automobile odavno su smislili alternativu.

Reč je o setu za konverziju koji sadrži sve delove kao kod vozila sa fiksnim zamajcem (zamajac, korpa, lamela...). Svi ti delovi su posebno konstruisani i prilagođeni određenoj verziji automobila, odnosno motoru i menjaču, kako bi na sebe preuzeli ulogu plivajućeg zamajca.

Po čemu se ovaj fiksni zamajac razlikuje od klasičnog fiksnog zamajca?

U suštini – ne razlikuje se po načinu rada. Naravno, mora da ima tačno određenu masu, prilagođenu određenom automobilu, tj. motoru i menjaču.

Ali zato se razlikuje lamela koja ima posebno unapređen sistem za amortizaciju vibracija, tako da ona u stvari preuzima ulogu plivajućeg zamajca. Postoji nekoliko manje-više sličnih načina na koji je ovo izvedeno, u zavisnosti od proizvođača. Inače, i standardna lamela ima opruge koje služe za amortizaciju udaraca i vibracija.

Razlikuje se i korpa, pošto ona mora da radi sa lamelom drastično drugačijih karakteristika u odnosu na standardnu lamelu.

Dakle, obavezno se kupuje čitav set za konverziju i to za tačno određenu verziju automobila – nikakve improvizacije ili kombinacije nisu preporučljive, pošto brzo mogu da dovedu do ozbiljnih oštećenja.

Na video snimku ispod možete da vidite kako izgleda set za konverziju, konkretno za Audi A4 i VW Passat 1.8T:

Nije reč o „budževinama“ neproverenih proizvođača

Setove za konverziju već dugo proizvode veliki i renomirani proizvođači komponenti, kao što su Valeo i Sachs (ZF), a tu su i drugi poznati brendovi.

Dakle, ozbiljne firme stoje iza ovakvih setova za konverziju, što u dobroj meri uliva poverenje. Nije nam poznato da je za sada bilo gde u svetu bilo žalbi ili tužbi zbog masovnijih oštećenja vozila nakon konverzije.

Pazite se falsifikata!

Na tržištu se mogu pronaći i setovi za konverziju koji su vizuelno bukvalno identični originalima iz renomiranih fabrika, ali su ih napravili sumnjivi ili ne baš pouzdani proizvođači. Ukoliko na njih stave ime nekog poznatog brenda i spakuju ga u odgovarajuću kutiju – eto falsifikata koji je teško prepoznati. Zato, budite oprezni ako odlučite da „izbacite“ plivajući zamajac.

Pritom taj falsifikat neće da se raspadne posle 1.000 ili 10.000 kilometara, ali pitanje je koliko efikasno će da „glumi“ plivajući zamajac, odnosno kakav će biti kvalitet vožnje (buka, vibracije...) i koliku štetu može da nanese drugim delovima automobila.

Stoga, ako već obavljate izuzetno ozbiljnu modifikaciju na automobilu, onda bar koristite originalne i kvalitetne delove.

Da li konverzija sa plivajućeg na fiksni zamajac može da uništi menjač ili da pukne radilica?

Ovo je uobičajena briga vozača – da li će nakon stavljanja fiksnog umesto plivajućeg zamajca doći do kvara menjača ili čak do pucanja radilice (kolenastog vratila)?

Čuli smo za takve slučajeve u inostranstvu, ali uvek su tu bili sporedni faktori – tjunirani automobili, razna „budženja“ kod terenskih vozila, vožnja na trkačkoj stazi, oštra vožnja u običnom saobraćaju...

Takođe, ako ni jedan od navedenih faktora nije bio u igri, ispostavilo se da nije u pitanju bio originalni set za konverziju nekog renomiranog proizvođača, već je u pitanju bio set neke manje „radionice“ koja se obično specijalizuje za maloserijsku proizvodnju ili prepravljanje raznih komponenti za automobile.

Na primer, ovakve mikro-fabrike snabdevaju tjunere „ojačanim“ komponentama, pošto standardne nisu u stanju da izdrže oštru vožnju automobila sa ozbiljno povećanom snagom i obrtnim momentom.

Takođe prave ili prepravljaju setove za otežane uslove rada. Na primer – za vozila koja vuku ili nose teške terete, za „ofroudere“, itd.

Uglavnom – nismo našli ni jedan primer da je nekome ubrzo nakon zamene stradalo bilo šta na regularnom, nemodifikovanom automobilu u koji je ugrađen originalan set za konverziju nekog od renomiranog proizvođača.

Ima li negativnih efekata na duže staze?

Iako ovi setovi za konverziju postoje već dugo, više od 10 godina sigurno, nismo našli slučajeve da se vozači žale kako im je set za konverziju oštetio ili pokvario nešto na automobilu.

Naravno, to ne znači da nema negativnih efekata na duže staze. Nisu svi zamenski setovi isti i nisu svi u stanju da na adekvatan način zamene plivajući zamajac. Stoga definitivno ima mesta sumnji da razni delovi u automobilu mogu ranije da stradaju zbog snažnijih vibracija.

Pritom – setovi za konverziju se obično ugrađuju na automobile koji su već prešli veću kilometražu, pa je gotovo nemoguće utvrditi koliko je na neki kvar uticalo izbacivanje plivajućeg zamajca.

U svakom slučaju, mnogo je vozača koji tvrde da su prešli mnogo desetina hiljada kilometara bez ikakvih problema.

Komfor u vožnji

Mnogi vozači se žale na razne negativne efekte u vožnji po pitanju komfora, kao:

  • jače vibracije u leru
  • jače vibracije u vožnji pri nižem broju obrtaja
  • vibracije pri puštanju papučice kvačila prilikom promene stepena prenosa
  • pojačana buka
  • itd.

I sami proizvođači ovih setova za konverziju uglavnom „upozoravaju“ vozače da će biti pojačanih vibracija i zvuka!

Koliko će gore navedeni efekti biti izraženi zavisi od mnogo faktora, kao što su model i verzija automobila i motora, broj cilindara u motoru, snaga i obrtni moment.

Takođe, ne koriste svi proizvođači isti sistem za amortizaciju vibracija, mada je princip isti. Razlikuju se i motori po pitanju intenziteta vibracija koje izazivaju, osetljivosti menjača i slično, pa se setovi za konverziju prilagođavaju, mada obično pokrivaju veći broj modela.

Žale se vozači i da moraju pažljivije i nežnije da puštaju papučicu kvačila prilikom kretanja iz mesta i da pritom dodaju više gasa, ali i pri prebacivanju stepena prenosa u vožnji. Uglavnom se vremenom naviknu, ali definitivno je ranije bilo lakše...

Sa druge strane, nekima odgovara to što se snaga „direktnije“ prenosi, pa auto deluje poletnije, da ne kažemo sportskije.

Pazite se subjektivnih iskustava drugih vozača

Imajte u vidu da je vlasnicima automobila na kojima je izvršena konverzija često vrlo teško da budu objektivni iz vrlo jednostavnog razloga.

Oni ne porede nov plivajući zamajac sa setom za konverziju, već plivajući koji ne radi dobro već hiljadama ili desetinama hiljada kilometara, pri čemu ni lamela sigurno nije bila u najboljem stanju, pitanje je kakav je bio druk lager, a ni korpa nije večna.

Zato što možda već veoma dugo voze sa plivajućim i drugim pomenutim komponentama u lošem stanju, verovatno su se navikli i na vibracije, lupkanje ili „zujanje“ u leru, promene prilikom pritiskanja papučice kvačila, stresanje ili trzanje prilikom startovanja ili gašenja motora ili prilikom kretanja...

Ukratko – na sve simptome neispravnosti bilo koje od ovih komponenti.

Još ako je u pitanju neki stariji dizel, u ne baš najboljem stanju, njegov zvuk i vibracije mogu da pokriju zvukove i vibracije koje izaziva set za konverziju, a koji nisu bili prisutni kada je plivajući zamajac bio nov.

Stoga će vlasnik ovog automobila biti veoma zadovoljan i govoriti svima da se nakon ugradnje fiksnog zamajca nisu pojavile nikakve vibracije i zvukovi, iako i sam proizvođač seta za konverziju upozorava da će do toga doći...

Kolika je garancija na setove za konverziju?

Dve godine. Međutim, kod ovakvih delova, garancija uvek može da bude problematična. Sve mora da se skine i da se ispita, kako bi se videlo šta je konkretno stradalo.

Na primer, ako je na 20.000 km lamela počela da proklizava, lako će se utvrditi da li je vozač „spržio“ ili je nešto drugo u pitanju. Isto važi i ako strada nešto ozbiljnije.

Da li jedan set za konverziju može da se ugradi u razne modele sa različitim motorima?

Da - uglavnom jedan set pokriva veći broj modela i motora u tim modelima. Međutim, veoma je važno da se dobro proveri da li vaš auto spada među njih.

To može lako da se utvrdi proverom kataloških brojeva i broja šasije. Ako kupujete od nekoga „na reč“, izlažete se solidnom riziku.

Koliko je set za konverziju jeftiniji od plivajućeg zamajca

Zavisi – postoje i prilično skupi setovi za konverziju. Sa druge strane, plivajući zamajci nisu više skupi kao što su bili nekada.

Međutim, mnogi navode da se prava ušteda u stvari ostvaruje na duže staze.

Šta kažu serviseri?

U razgovoru sa serviserima dobili smo različita mišljenja. Neki smatraju da je rizik preveliki u odnosu na cenu novog plivajućeg zamajca, dok drugi smatraju da je kvalitetan set za konverziju sasvim u redu kao jeftinija i dugotrajnija opcija, naročito kada su u pitanju starija vozila ili vozači koji svojim načinom vožnje suviše brzo uništavaju plivajuće zamajce.

Zaključak

Ako su vam finansije na prvom mestu, onda montiranje fiksnog umesto plivajućeg zamajca može da bude dobra opcija. Sa druge strane, ako mnogo vremena provodite u gradskoj vožnji, u kolonama, novi plivajući zamajac je definitivno bolja opcija.

Dakle, sve zavisi od toga koliko želite da uštedite, koliko vam je važan komfor u vožnji i koliki rizik na duže staze ste spremni da prihvatite.

Foto: Unsplash.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 40
Pregleda: 31033
Ocena: 4.3
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Neven Vukasović Šandor

Protiv sam konverzija kruti komplet umjesto fabričkog plivajućeg jer je jedina, ne uvijek, pozitivna stvar nešto niža cijena a sve ostalo su negativne. Npr problem kad na toj konverziji ode kasnije set kvačila a nekad je vrlo teško naći odgovarajući zamjenski set jer nije mogući utvrditi ko je konverziju radio? Također i kad to utvrdimo ne može se tako lako kupiti i u pravilu je taj set i ako ga nađemo skuplji nego sam set za orig. plivajući zamajac. Mi smo već nekoliko puta imali takav problem i morali smo sve ponovo vratiti na fabričko. A kad se taj kvar desi još negdje na putu, recimo godišnji na bekom ostrvu, pa se poruče dijelovi po broju šasije, pa se onda sve skine i vidi da je neka no name konverzija, onda je još veći problem, neplanirano noćenje, šlepanje, dodatni troškovi...Zatim su tu povećane vibracije, tvrđe kvačilo, veće opterećenje ostalih sklopova, viša potrošnja...

Odgovori

Leteći zmaj

Moj komšija je na svom Fiat Stilu skinuo plivajući koji je bio u fazi raspada i taj isti je zavario elektrolučnim aparatom, tako da je dobio fiksni evo ga još dan danas se kotrlja taj auto. Ja vozim bmw 530d automatik i majstor mi kaže da kod mene nema plivajući jer je automatik.

Odgovori

Cole

Tako je, automatik ima flexplate a ne flywheel. Medjutim tesko je reci da je to prednost posto je automatik, narocito kod nas gde su polovni presli ~400-500 hiljada, generalno mnogo osetljiviji sistem i sklon skupim kvarovima.

Miroslav Ritopek

Da unazadjujete auto stavljanjem fiksnog umesto plivajuceg?? Pa onda najbolje da stavite 14" felne i gume umesto fabrickih 17" jer ce trap sa njima preci 9273293km bez popravki i bolje su za sneg u maju. Imate automatik?! Pa da li ste vi normalni? Izbacujte to dok nije crklo i ubacite obican! Airmatic? Pa vas treba u ludnicu... Odmah cupajte to, opruge su zakon! DPF i katalizator ste nadam se odavno povadili i prodali, to je bre u startu zapuseno i moze da vam unisti ceo auto, motor, turbo.... U stvari niste valjda toliko glupi da uopste i imate auto sa turbom? Obavezno zamenite farove ako su xenon ili ne daj boze LED za obicne, zute, halogene. Razlika u ceni sijalica je ogromna, a da ne pricamo o ceni popravke nivelacije, pracenja skretanja itd.

Odgovori

Marko

Omalovažavaš druge vozače koji nisu finansijski u mogućnosti ili možda jednostavno ne žele da voze auto sa automatskim menjačem, sa felnama od 17 inča i odgovarajućim gumama koje vrlo često služe samo tome da bi auto lepše izgledao (neretko veće i šire gume pogoršavaju vozne osobine), itd. Može mnogo toga da se kaže i o cenovnoj politici u vezi ksenonskih farova, nemogućnosti samostalne zamene sijalice, "prinuđavanju" proizvođača da se okrenu 1.0-litarskim turbo benzincima kako bi u laboratorijskim uslovima ispunili ekološke standarde dok je u praksi potpuno druga priča, slično kao i sa direktnim ubrizgavanjem kod benzinaca koje je donelo čitav niz problema, od povećanog zagađenja i problema sa motorima... Mogao bih da napišem 30-ak A4 stranica o tvojim predrasudama i neznanju - stavku po stavku koje si naveo. A svoje komplekse lečiš tako što s visine gledaš ljude koji nemaju novca za auto sa ksenonima, vazdušnim vešanjem, 17-icama...

Zoran

Svaka čas, odlični saveti

Odgovori

Vlada Vladi

Licno sam ugradio fiksni zamajac u Toyotu rav 4 jer se plivajuci raspao odmah zato sto cesto vucem pretovarenu prikolicu. 4 godine sam taj auto koristio pod teretom i nikakvih problema nije bilo. Nikakvih vibracija i sl. Motor i menjac rade kao i prvog dana.

Odgovori

samo

Zameniti fiksni umesto plivajuceg zamajca je cista glupost! Sto dole neko napise, ako nisi finansijski sposoban da adekvatno popravis vozilo koje posedujes, onda to vozilo nije za tebe, tj tvoj budzet!

Odgovori

Petar

Glavni i najprimetniji efekat je ublazavanje vibracija pri niskim obrtajima, ispod 1500 obrtaja kad pritisnete gas. Ovaj rezim rada bi svakako trebalo izbegavati, pogotovo sa plivajucim jer tada plivajuci najvise strada. Glavna razlika je sto ce se bez plivajuceg osetiti vibracije. Proizvodjacima je bitno da se ni u kom rezimu ne osete vibracije pa zato stavljaju plivajuci. Koristite menjac, drzite motor iznad ~1600-1800 obrtaja osim pri bas laganom opterecenju (npr kretanje 60km/h na ravnom i nizbrdo), i nece biti problema. Shvatite da voznjom na tako niskim obrtajima ne stedite znacajno gorivo, ako uopste stedite. Ako ste vozac koga mrzi da presalta brzinu manje onda obavezno stavite plivajuci

Odgovori

Zlatko Božović

Ne razumem? Imate aute sa slabijim motorom koji nemaju plivajući zamajac ali vi hoćete "alaudžu" od 140, 150, 170 konja i onda vam je skup plivajući zamajac, velika vam registracija, skupe vam nove gume od 17 i 18 inča koje idu uz takav motor pa stavljate polovne i tako dalje redom. Možda nije problem u plivajućem zamajcu već u ljudima koji po svaku cenu žele da imaju nešto što je iznad njihovih ogućnosti. Kvalitetni plivajući zamajci iz prve ugradnje sa normalnim vozačem lagano prelaze preko 200,000 km. Kvalitetan zamenski plivajući bez problema ide i preko 100,000 km. Naglasak je na reč "kvalitetan".

Odgovori

Srba

Promasio si temu ovde nije rec kolike su kome mogucnosti, plivajuce zamajce imaju i mnogi jeftiniji i vremesni automobili omalene konjaze koji kostaju po 2-3 hiljade eura a zamajac za njih zna da kosta i po 500-1000 eura sto je nerealno skupo za jedan deo sa obzirom na vrednosta auta

Duško Ćirić

Na peugeot 407 vec davne 2010 sam stavio fixni od modela sa 90ks i plus radio chip kod ćurčića i to tako ide dan danas kod momka kojem sam prodao. Na Golf 4 131 ks takođe. Na golf 6 1.6 tdi 105 ks sam sad trenutno sa obicnim zamajcem od pola 1.6 tdi (fixni) i evo vozim 100000 km. Ali na Sharanu 2.0 tdi 2007 godiste je Valeo kupljen u nemačkoj tresao ceo auto na malim brzinama. Isti tresao na WV Pasatu 2.0 tdi i skinem sa sharana i namontiram decku na pasata 1.9 tdi 131 ks i ne trese. Eto moje lično iskustvo a ne forumsko i prdekanje u prazno.

Odgovori

miki

A mogli ste ii da napisete razliku u ceni setova, sto je jako bitno pri izboru. Ne verujem ja ni da je taj fiksni set ima neku smesnu cenu posto je ta lamela sigurno skuplja od standardne.

Odgovori

Polovni Automobili

Razlikuju se cene i plivajućih zamajaca i setova za konverziju u zavisnosti od proizvođača, prodavca i slično, tako da je najbolje da vozači sami provere za svoj auto kolika je razlika u ceni.

miki

Ima automobila uglavnom su to motori oko 90- 100 ks (konkretno znam za Citroen) koji fabricki imaju ovu kombinaciju, fiksni zamajac i lamela sa ovim oprugama. E sad po recima majstora takva lamela mnogo brze strada nego lamela koja je u kombinaciji sa plivajucim. Sve ovo zavisi od snage motora tj od obrtnog momenta, moje misljenje je da na neki auto od 100 ks ima smisla ovo stavljati, a auto od 160+ks bi vrlo brzo pokidao te opruge na lameli.

Odgovori

Dejan

Imam citroen c4 1.6 hdi, svi mi kažu nema plivajući, a meni nije ni bitno jer ga vozim normalno. To što me zanima je sledeće - kad polazim onda blago zatrese. Majstori mi kažu da je lamela, neke opruge ne naležu i da slobodno vozim. Na satu stoji 150000, realno je verovatno 250000, pa me ne čudi što se bilo koji kvar javlja, ali ako neko zna nešto u vezi ovoga, ili refakcija, bio bih veoma zahvalan.

Tadija

Veoma jednostavno. Kupujte automobile koje možete kvalitetno održavati i kraj priče. Kravu isto možete osedlati, ali to je sigurno neće učiniti konjem.

Odgovori

Marko

Ugradio sam fiksni set u Peugeot 207 1.6 hdi 66kw. Auto se odlicno ponasa,kvacilo je mekano,nema vibracija,proklizavanja,lupanja i.t.d. Jedino mi se cuje lezaj spojnicke koji je stavljen nov prilikom ugradnje. Zuji kad pustim kvacilo.Majstori kazu da ,,teram,, tako i da nece biti nikakvih problema. E sad....

Odgovori

miki

Taj motor je slab zato i nemas problema. Punto od 62 kw fabricki ima fiksni zamjac.

Zlatko Božović

Pa Peugeot sa 66 KW u 99% slučajeva nema plivajući zamajac. Ili si ti baksuz i spadaš u onaj 1% ili te je majstor "odradio".

marko

E ovako... Peugeot 207 1.6hdi 66kw iz prve polovine 2008 godine, nema plivajuci zamajac,a iz druge polovine iste godine ima,kao i kasnije serije. Ukoliko vam se u broju sasije pojavljuje oznaka 9HVC,vas Peugeot 207 1.6hdi 66kw ima plivajuci zamajac. Ukoliko su oznake u broju sasije 9HXC onda model od 66kw nema plivajuci. Oznake 9HYC i 9HZS imaju plivajuci zamajac i to su modeli 1.6hdi 80kw ili 110ks. Kada sam kupovao nov set u Panteru,ponudjeno mi je da biram. U pitanju je Valeo set. Lezaj spojnicke mi se cuje,ali to nema veze sa fiksnim setom.

Miki

Jel se secas kolika je razlika u ceni izmedju plivajućrg i fiksnog seta?

Marko

Cena je na akciji u Panteru bila početkom godine oko 42000din.,a fiksni set nešto oko 26000din. U pitanju su Valeo setovi.

Srba

Marko uzalud ti objasnjavas Zlatku on je zacrtao da plivajuci imaju samo alaudze kako on kaze i cene zamajaca su realne samo je problem sto ljudi oce da voze aute preko svojih mogucnosti, a tebi je lepo objasnio da su te odradili majstori jer sigurno imas 15 godina pa si im poverovao

Marko

Ljudi ...ja ne znam u cemu je problem,samo zelim da pomognem. Lepo sam svima objasnio koja verzija ima,a koja nema. Nije me niko prevario. Covek je na moje oci skinuo plivajuci i stavio fiksni . To se takodje moze utvrditi i po broju sasije.

kole

Pocetni motor od 90 ks na vecini dizela nema plivajuci zamajac zato sto je menjac projektovan za tu snagu, a svi jaci motori istog modela imaju. To je zato sto auto kompanije zbog ustede ugradjuju potpuno isti menjac za sve nivoe snage tog motora, pa u stvari muku i odgovornost prebacuju na kupce svojih proizvoda. Jace tjuniran motor bukvalno razbije menjac, pa su resenje nasli u jednom veoma primitivnom i inzenjerski lose osmisljenom sklopu koji trpi ogromne vibracije i zbog toga vremenom slabi. Zlo sa skupom zamenom bi bilo izbegnuto da alavi proizvodjaci nisu imali nameru da na tom idiotskom delu dobro zarade. Ono sto u tom zamajcu strada su opruge koje oslabe, pa on klepece i zvekece. Da je moguce sa par vijaka otvoriti zamajac i kupiti nove opruge za 20 do 30 evra, a onda ih zameniti i nanovo ugraditi iza menjaca, sve bi bilo lakse i jeftinije. Ja sam kupio i zamenio Valeo zamajac i trajao je 30.000km.

Odgovori

Milan

To za plivajuci i menjac je glupost prerasla u urbanu legendu,zar niste primetili da su zamenski setovi odavno obesmislili tu paranoju ?

Dragan

Plivajuci sam zamenio pre 4 godine sa fiksnim i super radi. Ne preporucujem za motore preko 140 ks.

Odgovori

Bojan Trajkovic

Mene ovaj set za konverziju podseca na set za brzu reparaciju gume... Deluje brzo, lako i jednostavno ali kad se drugom probusi guma, a kada se to nama desi, e onda nam ke drago sto imamo rezervni tocak...

Odgovori

021

Lično sam stavljao u neke automobile ( astra H 1.7 golf 5 1.9 meriva 1.3 .... i nije bilo problema. U pasatu 96kw ne radi dobro treba softverski podesiti dizne. Jedini problem je šta će biti kad strada lamela iz tog seta, da li ima posebno set kvačila za konverziju?

Polovni Automobili

Da, može posebno da se kupi.

Milosav

Ako je tim od nekoliko stotina inzenjera nekog giganta iskonstruisao neki deo za odredjeni sklop malo je neozbiljno poverovati da postoji jeftinija, a isto tako efikasna varijanta tog dela proizvedena od firme sa hiladostruko manjim budzetom, e sad te aute sto mi krpimo kod njih uglavnom idu na presu tako da tu prica dobija neki blagi smisao uz neizostavno pomozi Boze da ne bude preko prece naokolo blize pa sad menjaj i ceo set plus menjac ili radilicu

Odgovori

Polovni Automobili

Nije baš tako jednostavno. Proizvođači automobila ne prave te komponente, već ih kupuju od firmi kao što su Valeo, ZF i druge korporacije/giganti. Dakle, iste firme koje proizvode plivajuće zamajce, proizvode i ove zamenske setove za konverziju na fiksni zamajac. Možda neke naprave bolje, neke lošije; nemaju svi proizvođači inženjerski kadar istog kvaliteta i budžet za razvoj, a tu su i drugi faktori.

Milosav

Ok shvatam, ali ipak fabricka ugradnja je prva i neprikosnovena jer su uzeti u obzir i specifikacija motora, radilice, menjaca, kardana i tome svemu je prilagodjen zamajaci i korpa i lamela, dok ovi proizvodjaci uzimaju u obzir samo usko parametre vezane za zamajac i set kvacila eventualno menjaca u sta cisto sumnjam

Polovni Automobili

U pravu ste, originalni plivajući jeste najbolji izbor. Uostalom, i sami proizvođači setova za konverziju upozoravaju da će biti određenih vibracija i buke - ne kažu svi to tako konkretno, ali... Ipak, nekim vozačima je ovaj set za konverziju sasvim prihvatljiva alternativa zato što je jeftiniji, dugotrajniji, otporniji na oštru vožnju, vuču tereta i slično. A kako na duže staze deluje na druge komponente (radilica, menjač...) - to je već druga priča.

Milosav

Slazem se i rekao bi da ste u zadnjem komentaru krajnje korektno rezimirali ovu razmenu misljenja

Milan

Kad biste znali kakvi sve fabricki propusti postoje ne bi tako pricali.Fabrike su dok su mogle prodavale plivajuce po oko deset puta vecoj ceni od nabavne a ako se malo raspitate saznacete da se radilice lome uglavnom kod uredno prisutnog plivajuceg.

3N

Ne, ne, ne

Odgovori

Nomad

Staviš fiksni zamajac i imaš utisku da se voziš u Golfu 2 1.6D...

Odgovori

Dak

Vozio sam se u jednom automobilu kojem je urađena revizija, to je blagi užas