Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Gde idu lanci za sneg kod pogona na svim točkovima – napred ili nazad

Gde idu lanci za sneg kod pogona na svim točkovima – napred ili nazad
Postavljeno 30.12.2020. u 14:02
Autor: Dragan Romčević

Kod automobila sa prednjim ili zadnjim pogonom situacija je jasna – lanci se montiraju na pogonske točkove.

Međutim, kada imate vozilo sa pogonom na svim točkovima, a vi imate samo jedan par lanaca, postavlja se pitanje da li ih staviti napred ili nazad?

Mnogi će brzopleto odgovoriti:

„Pa ako je pogon na svim točkovima,  onda lanci idu na sve točkove.“

Pogrešno!

Nije uopšte tako jednostavno - zato što nije svaki sistem za pogon na svim točkovima isti. Naprotiv, mogu drastično da se razlikuju.  

Neki automobili imaju stalan pogon na svim točkovima, a neki imaju pogon samo na prednjim, dok zadnji priskaču u pomoć kada prednji proklizaju.

Takođe, isti model može da ima više verzija:

1)   samo sa prednjim pogonom

2)   sa pogonom na svim točkovima, ali pri čemu automatika sve kontroliše, tako da u normalnim uslovima „vuku“ samo prednji točkovi, dok se zadnji pogon aktivira kada zatreba, tj. kada proklizaju prednji točkovi

3)   isto kao pod tačkom 2), ali vozač ima i opciju da po želji aktivira stalni pogon na svim točkovima

Previše je verzija na tržištu da bismo opisivali razlike i kako te razlike utiču na ponašanje sistema za pogon na svim točkovima kada su lanci na prednjim, zadnjim ili svim točkovima.

Kako onda da znam gde da montiram lance za sneg?

Ne postoji univerzalno pravilo na koje točkove (prednje, zadnje ili sve) se montiraju lanci za sneg.

Zato treba pročitati uputstvo za automobil – tamo ćete naći informacije koje se odnose na verziju automobila koju vi imate.

Kod većine SAMO na PREDNJE točkove

To što auto ima pogon na svim točkovima, ne znači da treba stavljati lance za sneg na sve točkove.

Naprotiv, većina proizvođača izričito kaže da se stavlja samo jedan par lanaca i to u najvećem broju slučajeva samo na prednje točkove.

Takva je situacija kod većine vozila sa pogonom na svim točkovima, i to bez obzira:

a) na vrstu i način funkcionisanja sistema za pogon na svim točkovima

b) karoserijsku verziju - klasičan auto, SUV („džip“), krosover (krosover je „mešanac“ raznih karoserijskih verzija i svih drugih karakteristika – ima ih u svim veličinama i oblicima)

Međutim, sigurno će se neko zapitati šta bi se desilo da se montiraju lanci i na zadnje točkove?

Zaista ne možemo da kažemo dok ne testiramo u realnim uslovima. Sve zavisi od načina rada pogona na svim točkovima, uslova vožnje, dubine i karakteristika snega (od toga zavisi da li će i koliko proklizavati točkovi)...

Kod nekih SAMO na ZADNJE točkove

Postoje „izuzeci“ kao Jeep Grand Cherokee i Jeep Wrangler kod kojih se lanci za sneg montiraju samo na zadnje točkove – tako piše u uputstvu.

Međutim, nije svaki Jeep isti, tako da se na neke druge modele ove marke lanci montiraju samo na prednje točkove iako imaju pogon na svim točkovima. Stvar je u tome što imaju različite sisteme pogona na svim točkovima iako su iste marke.

Kod nekih na SVE točkove (ali i ne mora)

Kada su u pitanju npr. Mercedes-Benz G klase i GLE, njima treba montirati lance za sneg na sve točkove.

Međutim, ako imate samo jedan par lanaca, onda se stavljaju na zadnje točkove – zbog bolje stabilnosti prilikom kočenja, kako piše u uputstvu.

I kada su u pitanju Hyundai ix35 ili Santa Fe, lanci idu na sva 4 točka. Ali ukoliko imate samo jedan par lanaca, onda ih montirate na prednje točkove, za razliku Mercedes-Benz vozila koje smo naveli kao primer.

Zaključak

Dakle – nema univerzalnih pravila.

Morate da pročitate uputstvo za svoj automobil da biste znali na koje točkove da montirate lance za sneg.

Foto: Shutterstock.com 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 54
Pregleda: 38135
Ocena: 3.3
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

dusko pavic

vas tekst je jasan u vezi montiranja lanaca na prednje ili zadnje ili na sava 4 tocka kod automobila koji imaju pogon na svim tockovima. moje pitanje je dali po zakonu moram da imam 1 par lanaca ili 2 para, ako moj auto ima pogon 4x4? hvala pozdrav dusko pavic

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, po zakonu morate da imate 1 par lanaca.

Polovni Automobili

Poštovani, po zakonu morate da imate 1 par lanaca.

Guliver

"1) samo sa prednjim pogonom 2) sa pogonom na svim točkovima, ali pri čemu automatika sve kontroliše, tako da u normalnim uslovima „vuku“ samo prednji točkovi, dok se zadnji pogon aktivira kada zatreba, tj. kada proklizaju prednji točkovi 3) isto kao pod tačkom 2), ali vozač ima i opciju da po želji aktivira stalni pogon na svim točkovima" A sta je sa modelima koji imaju zadnju vucu, a prednji tockovi se 'ukljucuju' samo kada zadnji proklizaju?

Odgovori

Dejan

Da li si u stanju da primeniš prostu logiku? Hoćeš li da ih staviš na prednje točkove? A?

Polovni Automobili

Poštovani, lance u tom slučaju stavite na zadnje točkove, ALI ipak pročitajte uputstvo za upotrebu automobila.

Zoran Bosiokovic

Da, kod blokade tockovi se okrecu isto ali obim je razlicit.

Odgovori

Lazar Vulević

U suštini kod vozila sa ozbiljnim 4x4 pogonom koji nije haldex i vozila sa reduktorom lanci se montiraju u zavisnosti od podloge. Ako je podloga klizava i led lanci se montiraju na prednje točkove zbog bolje upravljivosti i kontrole pravca,ako je podloga dubok snijeg koji treba proći(probiti) onda je bolje lance postaviti pozadi zbog tragova koje su već napravili prednji točkovi i zbog toga što automobil u uzbrdici ima bolje trenje pozadi. Svakako u teškim uslovima je najbolje imati sva 4 lanca. (moje iskustvo i mišljenje)

Odgovori

Mikas

Izvod iz uputstva za Hyundai Santa Fe: Tire chains, if necessary, should be installed on the front wheels. Be sure that the chains are installed in accordance with the manufacturer's instructions znaci, idu samo na prednje tockove.

Odgovori

Polovni Automobili

Ako tako piše, onda idu na prednje točkove. Mi smo naš primer uzeli sa ovog linka (strana 5-223): https://www.hyundai.rs/upload/document/santa_fe_tm_uputstvo_(2018).pdf

Gari

Tacno tako! Santa fe ima centralni diferencijal promenljivog i max odnosa 60% prednji, 40% zadnji tockovi i logicno je da idu na prednje.

Dejan

Gari se obradovao kao da je dobio na lutriji. :) Koliko sam ja video, piše ili na sva četiri ili na prednje. I na ovom linku i u još jednom uputstvu. Možda uopšte ne govorimo o istoj generaciji...

KakoMarjan Golubović

Kako stoje stvari sa vozilom koje se ne vozi zimi? U kom vremenskom intervalu ga treba paliti i koliko minuta je potrebno da motor radi? Pozdrav. Hvala! MAKI

Odgovori

Janko

Vidi nisam neki strucnjak al na osnovu procitanog, sto se tice akumulatora treba otkaciti minus klemu dok stoji a posle startovanja motora svevsto radi krace od sat vremena dopuniti isti bar na punjacu, sto se tice guma nije dobro da stoje pod opterecenjem u istom polozaju par meseci tako da je i tu dobro bar pogurati auto malo napred ili unazad svakih par nedelja sto cesce to bolje i naravno proveriti pritisak u gumama, sto se tice motora pozeljno bi bilo da tokom paljenja dostigne bar par minuta radnu temperaturu da ispari vlaga i da se podmazu ventili, a posto nije preporucljivo da radi u leru satima bolje je blagim gasom dovesti brze do radne temperature i na kraju sto se tice sklopova menjaca, diferencijala i mastibu manzetnama posto nije dobro da stoje dugo bez razradjivanja koliko god se auto ne vozio mislim da jedna voznja po kvartu od sat vremena svakih desetak dana bi trebalo da pokrije sve navedeno inace moze doci do nezeljenih posledica stajanja

Milan

Lanci nisu potrebni na 4x4,ima zemalja gde su zakonodavci normalni i to stoji u zakonu.Pun jutjub snimaka sta sve mogu 4x4 po snegu (izmedju ostalog slepaju tereta vozila) i ne postoji ni jedan snimak s lancima.

Odgovori

Vlada

@Milan..Milane,pa nije bas da nisu potrebni,jesu,ali sve zavisi od uslova voznje..Ako ides po preteskim terenima zimi,i ako hoces da prodjes,lanci su neophodni..4x4 nije carobnjak..

Fuixx

Koje su te države? Grčka? Kipar? Otidji u Švedsku ili norvešku na put obeležen tablom "lanci za sneg prilikom snega" i probaj da skliznes sa puta i napraviš zastoj zbog toga, pa objasni policiji da njihova država nije normalna kad te slep služba izvuče iz jarka a policija koja je zvala službu uruči kaznu (nakon što je slep služba uručila račun ) :). Puno sreće! :)

Milan

Finska - Zimske gume ili gume za sve sezone su obavezne, a lanci dozvoljeni od 1. decembra do kraja februara. Gume moraju imati M&S oznaku i šaru duboku makar tri milimetra. Francuska - kao generalno pravilo, zimske gume nisu obavezne. Međutim, u određenim planinskim predelima, zimske gume su potrebne, a alternativa mogu biti lanci. Nemačka - propis iz 2010. godine nalaže da svi putnički automobili i motocikli moraju imati zimske gume ili gume za sve sezone na svim osovinama i to u vreme zimskih uslova. Preporučuje se i posedovanje lanaca. Švedska - zimske gume su obavezne, a preporučuje se i posedovanje lanaca od 1. decembra do 31. marta. Gume moraju imati M&S oznaku i minimalnu dubinu šare tri milimetra. Švajcarska - poput Španije, zimske gume nisu obavezne, ali moraju biti adekvatne za zimu, Postoje i saobraćajni znakovi na lokacijama gde je obavezna upotreba zimskih guma ili lanaca.

Milan

Holandija Ne postoje opšti propisi o zimskim gumama. Lanci za sneg nisu dozvoljeni na javnim putevima. Norveška Vozila bruto težine >3,5 t moraju imati gume sa minimalnom dubinom gaznog sloja od 5 mm obavezna od 1. novembra zaključno sa prvim ponedeljkom nakon Uskrsa (Južna Norveška) i od 16. oktobra zaključno sa 30. aprilom (Severna Norveška). Upotreba zimskih guma na svim osovinskim pozicijama obavezna je od 15. novembra do 31. marta. Pogledajte spisak odobrenih zimskih guma na www.stro.no (spisak će biti prekinut 1. januara 2019. godine). Vozila bruto težine >3,5 t imaju obavezu da nose lance za sneg u periodu kada je zakonom dozvoljeno da se koriste kramponi. Kamion sa prikolicom mora biti opremljen sa 7 lanaca. Znaci sve su manje obavezni,uglavnom su dozvoljeni za one sa starim,potrosenim zimskim gumama.Kad bi znali gde sam isao i prosao bez lanaca ...

Vlada

Nekada sam vozikao onaj stari Land Rover,tezak dzip, neudoban,ali sa mehanickim pogonom na sva 4 tocka..Uglavnom sam ga koristio za sneg po teskim planinskim putevima,a tu se znalo,lanci na sva 4 tocka,i opterecenje pozadi zbog ravnomernije vuce..Nije ni on bio svemoguc,preko 70 cm snega nije ni on mogao da progura..Ali to je bio dzip,tata,za ovu danasnju kozmetiku..Ne znam da li se iko seca,ekipa Yugoslavije,je koristila Land Rover na Camel trofy,a ja kao klinac sam gutao njihove avanture..Kasnije sam kupio slicno i odusevio se terenskim sposobnostima,na Staroj Planini i koje kuda..

Odgovori

bećar

Vlada u pravu si sve sto si naveo u textu, nego nije ovde rec o terenskoj voznji nego o montiranju lanca, zato nema logike uporedjivati pravog terenca sa obicnim autom pogonjenim na sve 4 vuce!

Vlada

@Becar..Pa dobro,sve si u pravu,ali bila je rec o montiranju lanaca na prednje ili zadnje tockove..Pa sam izneo neka svoja iskustva po tom pitanju..Naravno da je nemoguce uporediti Land Rover/Defender/ sa ovom danasnjom kozmetikom..

Kursula

A sada ima mlazni ili mozda raketni pogon?

Guliver

Koji je to pogon a da nije mehanicki? Mlazni ili raketni? Na vetar? Sve ostale vrste moraju da prenesu snagu na tockove a za to su potrebni mehanicki sklopovi.

Albert Ajnstajn

Jedan lanac na prednji levi, a drugi na zadnji desni. Ili obrnuto naravno

Odgovori

drugi Dejan

Zavisi od krivine. Pred svaku krivinu im promeniš "dijagonalu" :)

Goran K

Škoda Yeti 4x4 po uputstvu idu na prednje točkove ako se ima samo jedan par lanaca. Haldex 4 generacije je u pitanju.

Odgovori

Mikica

Iz iskustva, bolje ide auto sa prednjom vučom sa lancima, nego 4x4 sa lancima samo napred, jer ovaj prvi ima lance na 100% pogonskih točkova, a drugi samo na 50% pa zadnji točkovi proklizavaju u prazno a hoće i da se zanosi zadnji deo.

Odgovori

drugi Dejan

Zavisi od auta do auta, tehnologije, sistema... Šta ako se spreči proklizavanje zadnjih točkova zato što nemaju lance, nego se vrte taman onoliko koliko treba?

Mikica

Ako se vrte taman koliko treba onda je sve ok, samo što nikad ne znaš da li će zadnji da se zavrte više nego što treba, a još ako je krivina i led eto problema, isto kao da si povukao ručnu. Inače ja pričam za starija vozila, sad ovi novi sa Esp donekle i mogu da to ispeglaju. Ja lično bih pre vozio ili bez lanaca nego samo sa jednim parom. Mada kod dosta vozila moze da se prebaci pogon samo napred ili pozadi, to je onda najbolje rešenje sa jednim parom lanaca.

Vlada

@Mikica..Mikice,e zato se stavi opterecenje na zadnju osovinu,,pa se time dobije odlicna trakcija..E sad nisam siguran kako je za elektronski 4x4,ali za mehanicki je boli glava..

Vlada

@Mikica..Mikice a imas li iskustva u voznji po planinskim putevima,asfalt ili rizla nebitno..Zadnja vuca na pojedinim vozilima/bez 4x4/ je neprikosnovena u odnosu na prednju..

Somsomar

auto koji ima pogon na svim tockovima, daleko je bolji na bilo kojem klizavom terenu bez lanca nego auto sa prednjim ili zadnjim pogonom sa lancima, ako su naravno dobre zimske gume, tako da sam misljenja da bi trbalo to zakonom regulisati, da automobili sa 4x4 pogonom ne moraju posedovati lance, jer neki sistemi ni ne trpe razlicite tockove, tj da budu lanci samo na jednoj osovini, kao na pr quattro.

Odgovori

drugi Dejan

Somsomar - bilo bi lepo da je tako jednostavno, ali se razlikuju ti pogoni na svim točkovima. Video sam neke koji su užasno neefikasni - npr. Dacia Duster. Dobra je po laganim terenima, ali malo teže situacije mogu lako da je zaglave. Bez obzira na gume!

drugi Dejan

Somsomar - odakle ti to da quattro ne trpi lance?? A ono što većina ljudi ne shvata jeste činjenica da je QUATTRO samo marketinški naziv - bukvalno BREND. Audi koristi taj naziv od pamtiveka, a postoji toliko vrsta i generacija "kvatra" koji funkcionišu na različite načine da nipošto quattro pogon ne može da se smatra dobrim ili lošim, boljim ili lošijim od drugih, kvarljivijim ili nekvarljivijim i slično. Na primer, ne koristi svaki Audi iz određenog perioda isti quattro sistem. Kod nekih stalno vuku svi točkovi, kod nekih samo prednji...

Somsomar

drugi Dejan_ ajde ne pricaj?? Za tvoju informaciju vozim passata 4motion i dobro mi je poznato da ne smeju, tj da nije dobro da bude razlicit obim tocka, sto ako montiras lance jeste, tako da dobro znam sta sam napisao. Sto se quattra tice, nije marketinski trik neko jedan jako pouzdan sistem, sto znaju i vrabci, kao i kod subaru vozila. A sto je on generacijski razlicit jedan od drugog to nema nikakve veze, svaki isto dobro radi, i sto je bitno svaki je pouzdan!

drugi Dejan

Somsomar - Ti nisi razumeo ništa šta sam ja napisao. Nisam rekao da je marketinški TRIK, nego marketinški naziv ili BREND! Nisam rekao da Audi pokušava da obmane ili prevari nekoga. Nisam ni rekao da je nepouzdan. Ali ne radi svaki quattro "isto dobro" - neki rade mnogo bolje od drugih. Obim točka naravno da ne sme da bude različit, ali zaboravljaš da se lanci koriste PO SNEGU, a ne po golom asfaltu. Nadam se da shvataš šta to znači?

Dalibor Vukić

Somsomar je apsolutno u pravu. Ima 4x4 sistema gde je maksimalna dozvoljena razlika poluprečnika točkova napred-pozadi ispod 1% i zahteva se česta rotacija pneumatika, jer i malo veća razlika u dubini šare može da prouzrokuje havariju. Upozorenja stoje na svakom ćošku u takvim vozilima, a broj različitih modela i proizvođača sa tim sistemima uopšte nije mali. U tom slučaju dugotrajna vožnja sa lancima na samo jednoj osovini može da dovede ne samo do oštećenja pogona, nego i do proklizavanja točkova na osovini bez lanaca, jer pogon teži da izjednači srednje brojeve obrtaja točkova prednje i zadnje osovine. Naravno, za izvlačenje iz smetova i par km lagane vožnje neće ništa da se desi.

Guliver

@..Vukic: "... Ima 4x4 sistema gde je maksimalna dozvoljena razlika poluprečnika točkova napred-pozadi ispod 1% i zahteva se česta rotacija pneumatika, jer i malo veća razlika u dubini šare može da prouzrokuje havariju..." Razlika u obimu tockova (preko odredjene mere) na istoj osovini je problem. Na razlicitim osovinama nije. Posto se prednja i zadnja pogonska kardanska osovina okrecu razlicitim brzinama (inace automobil ne bi mogao da skrene) razlika u obimu prednjih i zadnjih tockova ne igra veliku ulogu, ali ta razlika u brzini okretanja mora da bude u odredjenim granicama jer bi se u tom slucaju aktivirao mehanizam za 'zakljucavanje' diferencijala. ?...jer pogon teži da izjednači srednje brojeve obrtaja točkova ..." Tako mali Perica zamislja pogon na vise osovina...

Dalibor Vukić

Svakome ko je prepametan, samouveren i u sve se razume preporučujem da kupi AWD sa visko spojnicom i provoza par stotina km sa različitim dimenzijama napred i pozadi, pa da podeli iskustvo iz servisa. Kad fluid u visko spojnici pređe u čvrsto stanje moment se kruto deli 50%-50% napred-nazad i to nema veze sa skretanjem, jer se pri skretanju razlikuju brojevi obrtaja unutrašnjeg i spoljašnjeg točka i na prednjoj i na zadnjoj osovini, a razlike srednjih brojeva obrtaja napred-nazad su zanemarljive. Dakle, visko spojnica postaje kruta veza i teži da izjednači brojeve obrtaja napred i pozadi, a lanci povećavaju dinamički poluprečnk točkova i smanjuju broj obrtaja osovine na kojoj su. Ili će da kliza visko spojnica, što je slučaj kada je kontakt sa podlogom dobar, pa će ona da se pregreje i otkaže, ili će u slučaju lošeg kontakta sa podlogom, što zavisi od pneumatika na osovini na kojoj nema lanaca, da dođe do proklizavanja točkova. Torsen nema problem sa ovime, neki Haldex sistemi imaju.

Dalibor Vukić

Naravno i Torsen, kao LSD ima ograničenja u pogledu toga koliko može da istrpi. Ako su razlike dimenzija enormno velike, počinje da se čuje u vožnji i da se javljaju vibracije, ali će da izdrži dosta duže nego visko spojnica. Kod Haldex sistema, sve zavisi kako je programiran rad i kakav sistem zaštite poseduje (deaktivacija u slučaju porasta temperature, deaktivacija u slučaju dugotrajne razlike u brojevima obrtaja tj pravljenje razlike između proklizavanja i različitih dimenzija itd). U slučaju nužde kod Haldex-a bar može da se deaktivira AWD i vozi na različitim dimenzijama. I još jednom pozivam sve koji ne veruju da probaju sa različitim dimenzijama napred i pozadi na AWD, posle mi se javite da vam dam broj od dobrog 4x4 servisa.

Igor

@Guliver. Očigledno nisi nikad probao da voziš 4x4 sa različito potrošenim gumama na prednjoj i zadnjoj osovini. Lično sam napravio glupost i pokušao (iz neznanja, jer sam do tada uvek vozio zadnji pogon) da stavim nove gume na zadnju osovinu, na kojoj je glavni pogon, ibuoarim ih sa gumama koje su na prednjoj osovini prešle možda 20000km. Iskustvo vožnje sa rasparenim gumama na snegu je blago rečeno užas! Lakše je kontrolisati vozilo sa lošim gumama i zadnjom vucom od ovakvog 4x4 vozila. Imaš osećaj da će se sve raspasti, a kada naidjes i na najmanju prepreku vozilo se nenormalno zanosi. Kada sam upario sve 4 nove gume, sve se vratilo u normalu. Zato mislim da kome je potrebno vozilo za ekstremne uslove, najbolje je da koristi kramponke. A realno niko ovde nece imati potrebu da stavi lance na 4x4 sa kramponkama (a verovatno i sa novim M+S), osim ako baš ne želi bespotrebno da isproba mogućnosti svog vozila.

Guliver

@igor Presao sam 70,000 km sa glk 350, nikada nisu rotirani točkovi, odnosno gume. Nikada ni jedan problem. Iako su prednje gume bile malo više potrošene. Drugi primer, 335xi opcija zadnjih točkova koji su veći od prednjih po proizvodnoj specifikaciji. AWD radi bez ikakvih problema. Poenta je da u krivini sva 4 točka prelaze različite distance tako da su sva tri diferencijala angažovana u isto vreme.

Jovan

Posle ovog teksta ocekujemo zakon o obaveznom posedovanju dva para lanaca za automobile sa pogonom na sva cetri tocka, kazna 10000din u pola u roku od sedam dana, ako vas u medjuvremenu nije videlo oko sokolovo onda beri kozu na siljak

Odgovori

Dejan

Pa gde da nađem uputstvo za suzuki samuraj star 30 i kusur ljeta...

Odgovori

pochaby

Ja za moj audi a 4 quattro imam upustvo, i ako je starudija punoletna, nego tamo ne pise tako nesto, a bas sam o tome razmisljao, i bas sam se obradovao ovome tekstu, kad ono nista, ostadoh ja bez informacije...

Nik

Sta ce ti lanci za Samurai, samo dobre i ne previse široke zimske gume ako je vec 4x4...

drugi Dejan

Dejane - teško jeste, ali juri na sve strane - po našim i stranim forumima, pitaj u ovlašćenom servisu (mada mislim da će biti slaba vajda), šalji mailove nekome iz Suzukija iz Evrope... Ne kažem da može da uspe, ali bar probaš. Najveća je šansa verovatno da ti neko udruženje ljubitelja iz inostranstva pomogne. Ali ako ne znaš engleski bar iole dobro, napatićeš se... MADA - lance moraš da imaš samo VAN NASELJA, ali ne da ih koristiš nego da ih pokažeš ako ti pandur zatraži i da ih staviš ako tako kaže znak ili ti pandur naredi. Pretpostavljam da to već znaš, ali rekoh ipak da napišem. A tvoj auto će sa dobrim gumama sigurno ići dobro svuda bez lanaca. Ali i to znaš :)

drugi Dejan

pochaby - tebi isto savetujem da juriš neke strane forume, domaće i strane ovlašćene servise Audija i slično. Istina, nikad nisam imao takav problem, ali sam na taj način uspevao da rešim neka ludila koja sam imao sa svojim autom - sitnice koje ti zagorčavaju život, zbog kojih auto ne ide kako treba, a niko živ u Srbiji ne zna šta može da bude. I da, koštalo me neverovatno mnogo vremena, nerava i prevođenja iako odlično znam engleski. Stvar je u tome što često koriste "sleng", isto kao i mi, različite reči za istu stvar u okviru najdobronamernijeg objašnjavanja i slično. Onda se raspituješ šta je konkretno neka reč, pa shvatiš da za isti deo koriste 5-6 izraza/reči. Da skratim, za Audi sam 99% siguran da lanci idu na prednje točkove. Ali ne smem da tvrdim 100% pošto nemam pojma šta se sve dešava sa svim tim stvarima ispod auta kad počneš da daješ gas po snegu, pa neki točak čas prokliza, čak uhvati, kako diferencijali raspoređuju snagu... Sigurno razni elementi trpe razna cimanja.

drugi Dejan

Nik - mora po zakonu da ih ima i da ih stavi ako dođe u takvu situaciju da mora po zakonu da ih stavi.

miki

pochaby,montiraj napred. Kod Audija je primarni pogon napred. Bmw i Mercedes nazad.

miki

Uzgred,ako ne znate gde je primarni pogon,samo uporedite prednje i zadnje poluosovine. Na primarnom pogonu su poluosovine mnogo veceg precnika,tj.duplo su deblje.

Vlada

@Drugi Dejan..Moram malo da te pitam ako se ne ljutis,jer vidim da si u teoriji fantastican,,Sta podrazumevas pod dobrim gumama..Te dobre gume nemaju isto svojstvo u naseljenim mestima,i planinskim neociscenim putevima,a tu spada i neocisceni auto put.Kramponka je jedina perfektna guma,za takve uslove.A lanci ne sluze da pokazujes policajcu,vec da ih upotrebis u slucaju problema na zavejanom putu..Vezbaj malo stavljanje lanaca,jer teoretisanje ne pomaze u visokom snegu..

drugi Dejan

Vlado, obećavam da ću vežbati stavljanje lanaca, šta su to dobre gume nemam pojma. Ja sam "keyboard warrior". Čak ni nemam auto. Jednom sam video auto kad sam bio mali. U mom selu imamo samo traktore. Dva komada. Ali su pokvareni, pa se ne koriste već 10-ak godina.