Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Poliranje „šoferke“ - koliko je efikasno, cena, komplikacije...

Poliranje „šoferke“ - koliko je efikasno, cena, komplikacije...
Postavljeno 12.03.2021. u 13:08
Autor: Dragan Romčević

Na vetrobranu mogu da nastanu razna oštećenja, s obzirom na to da je izložen mnogim negativnim efektima i u vožnji i dok stoji.

Ta oštećenja mogu da budu u vidu sitnih rupica, dubljih i plićih ogrebotina, kao i ogrebotina koje su vidljive samo u nekim specifičnim uslovima – danju neprimetne, ali noću „razbacuju“ svetlo drugih vozila i tako smetaju vozaču.

Nastaju na najrazličitije načine – tu su udarci kamenčića prilikom vožnje, grebanje istrošenih brisača, trljanje prljavštine nakupljene na brisačima, nepravilno pranje (npr. sunđerom punim kamenčića), agresivno skidanje skorenog pričjeg izmeta...

Ipak, postoji pomoć u vidu poliranja vetrobrana. Obratili smo se jednom servisu koji se time bavi kako bismo saznali šta može da se uradi, šta ne može da se ispolira, koliko košta i slično.

Sagovornik nam je bio Aleksandar Gavrilov, iz „Profiline car cosmetics“ iz Vrbasa, koji nam je dao odgovore na glavna pitanja.

Koliko košta poliranje vetrobrana?

Prosečna cena poliranja vetrobrana je oko 50 evra.

Koliko traje poliranje?

Poliranje vetrobrana je višečasovni proces. Obično traj oko tri sata.

Postoje li vetrobrani koji ne bi smeli da se poliraju?

Vetrobrani izrađeni od pleksiglasa ne bi trebalo da se poliraju zbog velikog zagrevanja površine prilikom poliranja koje bi moglo dovesti do pucanja samog vetrobrana.

Koliko duboke ogrebotine mogu da se ispoliraju?

U velikoj meri mogu se ukloniti površinske ogrebotine, nastale tokom struganja leda, tragovi od brisača, kao i druge blaže ogrebotine nastale mehaničkim oštećenjem prilikom vožnje.

Ono što ne možemo da uklonimo su duboke ogrebotine i oštećenja nastala udarcima kamenčića.

Jedan od načina za proveru može li neko oštećenje da se ispolira jeste provera noktom - ukoliko je ogrebotina toliko duboka da „kači“ nokat kada njime pređete preko ogrebotine, to znači da je nije moguće ispolirati.

Postoji li mogućnost da dođe do poremećaja „dioptrije“ na nekom delu vetrobrana?

Usled nestručnog rukovanja polir mašinom može doći do stvaranja dioptrije na staklu, kao i do pucanja stakla.

Kako okvirno ide procedura poliranja?

Prvo se zaštiti vozilo, tako da samo vetrobran ostane nezaštićen. Zatim se radi dekontaminacija površine specijalnom glinom za dekontaminaciju, kako bi se odstranile sve nečistoće koje su se zalepile na vetrobran i koje ne mogu da se skinu običnim pranjem.

Nakon dekontaminacije površine pristupamo poliranju. Za poliranje koristimo:

•          rotacionu mašinu,
•          filc za poliranje stakla,
•          specijalnu pastu za poliranje stakla koja u sebi sadrži cerium oksid
•          mikrofiber krpu i
•          prskalicu sa vodom

Napomena: polir paste za poliranje automobila se ne koriste za poliranje vetrobrana.

U toku poliranja dolazi do zagrevanja površine i zbog toga je potrebno hladiti vodom površinu koja se polira.

Zaključak

Dakle, kao i kod poliranja laka, poliranje vetrobrana ne može da sredi dublje ogrebotine, ali zato može da ukloni one sitne, koje iritiraju i smetaju naročito noću pošto neravnomerno rasipaju svetlost farova automobila iz suprotnog pravca.   

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 16
Pregleda: 16599
Ocena: 4.1
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Boris

50 eura poliranje...toliko kosta nova soferka i 2800 din.za ugradnju.

Odgovori

ja

ali kod ace gremlina dobijes dioptriju

Bocko

Informacija za ne upucene,staklo se ne polira,ono se pastom i polirmasinom cisti od nastalih necistoca i naslaga,ogrebotine i rupe se saniraju zamenom celog vetrobrana. Avionski vetrobrani su od posebnog polimera napravljeni,nisu stakleni,zato se oni mogu polirati,jer im struktura to dozvoljava.Znaci to nije staklo.

Odgovori

Goran Iliev

Upravo tako, niko nece da radi ali sa razlogom. Jedino koga sam nasao da hoce je servis Masters u bul.Milutina Milankovica, ali kao sto neko pre mene rece, ne mogu se skinuti ogrebotine vec samo prljavstina.

Odgovori

Bocko

Odlican clanak,samo ovo se ne zove poliranje stakla,vec uklanjanje odredjenih necistoca,tipa, naslage vodenog kamenca,naslage cadji iz vazduha i blagi tragovi neispravnih brisaca metlica. Poliranje stakla ne postoji,ima pasti za staklo,ali samo za odstranjvanje necistoca.......i da,objavite mi komentar....HVALA.

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, objavljujemo sve komentare u kojima nema vređanja, naravno, uz još neka ograničenja. Slobodno iznesite svoj stav i argumente, ali bez vređanja. Imate svu slobodu da objasnite u komentaru zašto nešto funkcioniše, zašto se ne isplati ili bilo šta drugo, ali ne objavljujemo komentare u kojima se bez argumenata neko vređa.

Polovni Automobili

Poštovani, objavljujemo sve komentare u kojima nema vređanja, naravno, uz još neka ograničenja. Slobodno iznesite svoj stav i argumente, ali bez vređanja. Imate svu slobodu da objasnite u komentaru zašto nešto funkcioniše, zašto se ne isplati ili bilo šta drugo, ali ne objavljujemo komentare u kojima se bez argumenata neko vređa.

kole

Poliranje skupih stakala na putnickim avionima se vrsi decenijama i neophodno je posle odredjenog naleta jer se letelica krece brzinama do 1000km/h, pa dolazi do sitnih ostecenja na povrsini stakla. Matiranje stakala na putnickim vozilima nastaju jer se prasina i sitni kristali peska koje nosi vetar (nekad cak iz Afrike) nataloze na gumi metlice brisaca, pa kad ukljucimo brisac taj pesak bukvalno osmirgla staklo, Zato bi trebalo svakog dana pre nego sto krenemo u voznju podici brisac i vlaznom krpom ili sundjerom ocistiti naslage na staklu i gumi brisaca. U protivnom ce se posle par godina javiti "paukova mreza"posebno vidljiva nocu u susretu sa drugim vozilima, kada nam je bistar pogled kroz vetrobran najpotrebniji.

Слободан

Ромчевићу, који ли је то разлог што пола мојих коментара не објављујеш, молим те ми реци?

Polovni Automobili

Poštovani Slobodane, ukoliko u komentaru nema vređanja i vezan je za temu teksta, biće objavljen. Takođe, nema svrhe da se obraćate autoru teksta u vezi objavljivanja komentara osim ukoliko nemate konkretno pitanje vezano za sam tekst. Naravno, ukoliko smatrate da Vam neki komentar neopravdano nije objavljen, možete da nam se obratite na email [email protected].

Stepsla

Naravno da se pravi dioptrija, staklo se ne moze ravnomerno po celoj povrsini isto "oslajfovati", negde se vise skine, negde manje i eto ti dioptrije. Nego, osiguras staklo i posle nekog vremena ga zamenis, malo mu pomognes da se osteti.

Odgovori

021

U potpunosti se slažem, samo ako ti osiguranje prizna ugradnju originalnog stakla od par stotina eura, a ne nekog iz kopije, pa kad padne kiša bolje da ne voziš auto, a kad je mrak samo na spavanje. Takvo je i mene zapalo, pa kažu svašta, kako ne valjaju brisači, pa tečnost za stakla, pa masno je i ....Onda skineš polovno iz originala, staviš na svoj auto i odjednom sve valja. Za poliranje ne mogu da kažem, al verujem da se ipak nešto promeni na staklu. Ne bi valjda radili a da nema promena, ko bi to platio, brzo bi zatvorili.

Stefan P...

Poliranje stakla je efikasno kao i svako drugo poliranje bez prvo šmirlanja površine. Znači nimalo i nikako.

Odgovori

Milan Rabrenovic

Jel se zna ko u Beogradu hoce ovo da radi, posto, koga god sam pitao nece. Kaze pravi se dioptrija.

Odgovori

Kratkovid

Ja bih ako moze sa -1 dioptrijom sa vozaceve strane,a za zenu sa desne +1.5?

ванмило

Мени би одговарало -1 лево а -0,5 десно!