Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Koji skuter ili motor kupiti, automatik ili manuelni, sa ili bez ABS-a, potrošnja...

Koji skuter ili motor kupiti, automatik ili manuelni, sa ili bez ABS-a, potrošnja...
Postavljeno 19.03.2021. u 08:21
Autor: Dragan Romčević

Pošto mnogi početnici planiraju da kupe svoj prvi skuter ili motocikl na vreme, a oni malo iskusniji da uzmu brži/veći motocikl ili da pređu sa skutera (mopeda) na nešto „ozbiljnije“, razgovarali smo sa ljudima koji imaju solidno iskustvo na svim poljima kada su dvotočkaši u pitanju.

Konsultanti su nam bili Predrag Ognjanov i Miloš Dedić iz firme „Technodrom doo“, koja u ponudi pored polovnih automobila ima i veliki broj skutera i motocikala u širokom cenovnom rangu.

Pitanja i odgovori

1)    Ako apsolutni početnik planira da se ozbiljnije posveti motorima, ali želi da ide korak po korak zbog bezbednosti, da li je pametnije da prvo kupi skuter ili da odmah uzme slabiji klasičan motocikl, s obzirom na razlike između skutera i motocikala (menjač, kočnice, težište, veličina točkova...)?

Nema konkretnog pravila oko odabira prvog motocikla. Ono što može biti najbolji savet za odabir istog je osvrt na lični afinitet potencijalnog vozača dvotočkaša.

U novije vreme mogu se naći skuteri sa zavidnim performansama (velike kubikaže i snage sposobnih da razviju velike brzine uz snažno ubrzanje) što vozača skutera obavezuje da poseduje značajno iskustvo u upravljanju istim.

Moglo bi se reći da je u samom startu, odnosno kod prvog odabira dvotočkaša važno se opredeliti za konkretan tip vozila. U tom smislu mogle bi se navesti dve grupe motocikala: skuteri i ostali tipovi motocikala (sportski, putni, enduro, off road, itd...).

Takođe bi bilo korisno da se u početnoj fazi korišćenja ovakvih vozila, sa pretpostavkom da je u pitanju vozač sa nedovoljno iskustva, korisnik odluči za vozilo skromnijih performansi i manje težine, jer je važno da se u ranoj fazi vožnje motora vozač navikne na ciklistiku i balans vozila u različitim uslovima vožnje, što će mu kasnije omogućiti da lakše savlada i zahtevnije motocikle. 

Kasnije će to iskustvo omogućiti vozaču da se lakše snađe i bezbedno koristi i druge tipove motocikala.

2)    Ukoliko neko želi skuter zbog automatskog menjača i komfora, ali snažniji i brži, pri čemu će ga koristiti samo u gradskoj vožnji – šta biste mu savetovali po pitanju kubikaže i snage takvog skutera?

Za gradske uslove dobro je imati motocikl sa automatskim menjačem kojih je sve više na tržištu (i skutera i  drugih motocikala), što obezbeđuje dodatni komfor kod „kreni-stani“ načina vožnje karakterističnog za gradske uslove.

Odabir vozila u smislu snage i performansi je stvar iskustva vozača i stila vožnje. Svakako se ne preporučuje, bez obzira na sigurnost i sposobnost vozača, da se u gradskim uslovima preteruje sa „gasom“ zbog bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Lično smo savetovali početnike i manje iskusne vozače da se u gradu ponašaju kao da su „nevidljivi“, da prihvate da su teže uočljivi i da svu pažnju usmere ka konkretnim dešavanjima u saobraćaju oko njih, da paze i u ime drugih i u svoje ime.

3)    S obzirom na udarne rupe, šahtove, ležeće policajce i slično na našim putevima – šta mislite o kupovini enduro ili cross tipa motocikla za svakodnevnu vožnju po gradu?

Mišljenja smo da je za gradske uslove najbolje koristiti skutere srednje kategorije ili lakše tipove motocikala.

Kupovina enduro ili cross tipa motocikala nije nešto što je neophodno da bi se savladavale gradske „prepreke“, bez obzira na loše stanje naših puteva, kako u gradu tako i na otvorenom putu. 

4)    Neretko čujemo da su enduro (ili cross) prilično dobar izbor za početnike – šta mislite o tome? Njihove mane i prednosti? I kada su u pitanju početnici i kada su u pitanju iskusniji bajkeri koji žele da ih voze svakodnevno po gradu?

Enduro i/ili cross motori su karakteristični po tome da im je težište visoko, da mogu biti prilično nezgrapni za početnike i manje iskusne motoriste.

Postoje modeli koji su manji, niži i lakši a samim tim i nezanimljivi za iskusnije vozače. Izbor takvih tipova motora bismo ipak ostavili kao opciju za korisnike koji žele da se kreću van puta i kojima je avanturistički aspekt bitniji od komercijalne vožnje.

Postoji i određena razlika između enduro i cross motora, a to je da su enduro motori tipski prilagodljiviji za vožnju po konvencionalnim putevima za razliku od cross motora, čija je upotreba fokusirana na grublje terene što podrazumeva i specifičan stil i način vožnje.

5)    Mnogi žele da kupe skuter ili motor da bi uštedeli na gorivu, ali se na kraju razočaraju. Tu je i razlika u potrošnji između dvotaktnih i četvorotaktnih agregata...

Dvotaktni agregati imaju daleko manju ekonomičnost od četvorotaktnih. Iz tog razloga se dvotaktni motori sve manje koriste, a dodatni razlog je i ekološke prirode, jer u svom radu uz benzin sagorevaju i mazivno ulje, pa znatno više zagađuju okolinu od četvorotaktnih.

Istina je da su performanse dvotaktnih agregata osetno bolje, ali se u komercijalnoj primeni više pažnje pridaje ekonomičnosti i dugovečnosti samih motora. Zato se u novije vreme proizvode uglavnom četvorotaktni agregati u svim veličinama (i manjih i većih kubikaža).  

6)    Većina bajkera želi atraktivan motor, koji deluje sportski, ali posle se žale da se nakon dužih vožnji osećaju „izlomljeno“. Postoji li neki kompromis između atraktivnosti i udobnosti, odnosno komfora u vožnji?

Ovde bismo naglasili da je strast i ljubav dominantnija od logike i komfora. I iz tog razloga je razumljivo da „svako vozi ono što voli“, a o ukusima ne treba raspravljati.

Situaciju sa udobnošću može da poboljša odabir nekog ergonomskog sedišta punjenim gelom i promenom pozicije heblova, kao i zamenom samog kormana koja omogućava drugačiju (udobniju) poziciju vozača.

7)    Kako proceniti koji je motor, mislimo na one malo „ozbiljnije“, najpogodniji za vožnju sa saputnikom ili bolje reći saputnicom?

I ovde ne postoji konkretno pravilo, niti receptura koja definiše koji je motor najpogodniji za kraću ili dužu vožnju udvoje, ali svakako preporučujemo vozila sa komfornijim sedenjem za duža putovanja, pa čak i upotrebu ergonomskih sedišta punjenih gelom različitih proizvođača (tzv. aftermarket sedišta), kao i odgovarajuća podešavanja fuzastera ukoliko to vozilo dozvoljava, a u zavisnosti od visine i težine putnika.

Možemo reći da su najbolji izbor tipa motora za takvu vrstu vožnje touring tipovi, koji često imaju i podešavanje čvrstoće vešanja, grejanje sedalnog dela, kao i dodatne naslone koji dužu vožnju čine udobnijom i prijatnijom.

8)    Neki kažu da je ABS kod motora još važniji nego kod auta? Isplati li se insistirati na tome da motor ima ABS i platiti ga znatno više zbog toga?

Iskustvo je pokazalo da je ABS često bio od pomoći prilikom kočenja na podlogama sa manjim trenjem (mokri i klizavi kolovozi, šljunkoviti tereni), gde nije došlo do pada vozača i nastanka manje ili veće štete na vozilu.

Iz tog razloga mislimo da je ABS u standardnoj opciji veoma koristan na motociklu, kako na prednjem tako i na zadnjem točku.

Kod upotrebe zadnje kočnice (iako se u 95% slučajeva koristi samo prednja) itekako može biti koristan, jer neće doći do blokiranja zadnjeg točka, što može da izazove gubitak kontrole i pad.

Dakle, apsolutno je opravdana razlika u ceni, jer nam može uštedeti mnogo i sačuvati zdravlje, pa čak i život.

9)    Koje greške bajkeri, čak i oni iskusniji, najčešće čine prilikom kupovine motora?

Preporuka za sve koji žele da nabave polovan motocikl je da kupovinu obave sigurno (od iskusnih prodavaca uz autentičnost ponuđene robe iz proverenih izvora).

Korisno je uključiti i tehnički osposobljena lica (servisere) koja će ustanoviti trenutno stanje i kvalitet odabranog vozila. To je jedini put do bezbedne i sigurne vožnje i potpunog užitka i zadovoljstva. 

10)    Idealan polovnjak za duža putovanja za bajkere koji žele da potroše recimo 5.000 – 10.000 evra?

Najpopularniji su motocikli japanskih proizvođača (Honda, Kawasaki, Yamaha, Suzuki), iz grupacije sport touring, konkretno modeli: Honda Paneuropean ST1300, Varadero 1000, Crosstourer 1200, VFR 800-1200, CBF 600-1000; Kawasaki GTR 1400, Versys 650-1000; Yamaha FJR 1300, FZ6, FZ8, FZ1, MT09 Tracer; Suzuki V-Strom 650-1000, Bandit 600-1250.

U novije vreme sve su popularniji modeli nemačkog proizvođača BMW zbog širenja servisne mreže i dostupnosti rezervnih delova, što je bio i elementarni problem ranije. A popularni modeli su: R 1200 GS, R 1250 GS, F 800 GS, R 1200 RT, R 1250 RT, K 1300 GT, K 1300 S, K 1600 GT, S 1000 XR.

Ovo su samo neki od najpopularnijih modela renomiranih proizvođača, a mogu se naći i drugi slični motori na tržištu, naročito italijanski (Ducati, Aprilia, Gilera, itd...).

Foto: Pexels.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 31
Pregleda: 18763
Ocena: 4.4
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Korida

Ata imo fahe kada kupis skuter

Odgovori

Realista

Smatram da novinari i "saobracajni strucnjaci" vrlo malo paznje posvecuju troskovima koji cekaju vlasnike dvotockasa. Drzava umesto da podstakne nabavku motora kao prevoznog sredstva jer bi na taj nacin smanjila saobracajne guzve, a verovatno i zagadjenost vazduha, ona umesto toga konstantno dize namete i na razne druge nacine zagorcava zivot vlasnicima dvotockasa. Neko "pametan" se setio da uvede registraciju i za skutere do 50ccm, a za vece motore je cena registracije ionako previsoka. Bravo carevi...

Odgovori

Somsomar

Nista cudno od lopova, da ljudi pocnu masovno kupovati konje i jahati, ovi bi i tu osmislili neke takse, ako ne i registracije, otimaju na sve strane!

bećar

Koje polemisanje u komentarima u vezi skutera i ovih drugih motora! Kao da te dve kategorije prevoza imaju nesto zajednicko, a ustvari zajednicko imaju samo dva tocka, skuter je potreba za zavrsavanje poslova i obaveza, lakse prolazenje kroz gradske guzve, dok su ostale kategorije motora mahom za zabavu. Pod "luxuz" ne smatram ni jedne ni druge, sve je stvar potrebe u tandemu sa mogucnostima.

Odgovori

Igor Stojanovic

Za Novi Sad i ravnicu, generalno, za početnike je idealan skuter/moped od 50ccm. Ko ima položeno za A1 i jače, neka bira. Ja sam za sebe kao pocetnik, izabrao Kymco Agility City 50 4T. Točkovi od 16 cola, solidna izdržljivost celog skutera, a i činjenica da nije mali, tj komforno se vozi su me naveli da izaberem baš taj model. Svakako da bih voleo da je brži (makar 70kmh), ali šta je tu je. Bitno da me bez problema preveze po gradu i spasi od gužve. Plus, parking je besplatan, a i potrošnja od 2lit/100km nije za bacanje.

Odgovori

Dejan

Kako vuče, mislim na ubrzanje? I koliko imaš kila? :) Ja gledam Kymco već dugo, ali ne mogu da prelomim nikako da li da uzmem 49 ccm ili da idem na 125 ccm. Isto ne mogu da prelomim između dvotaktnog i četvorotaktnog - to me ubija. Vozio sam i jednu i drugu verziju raznih skutera i sa jedne strane se plašim toga što je 4-taktni trom, a 2-taktni troši poprilično više. U svakom slučaju, biće Kymco, ali ima "problem" sa cenama. Znam ja da je on kvalitetan i da će trajati godinama i godinama, ali brate mili, cene su im baš visoke, i novih i polovnih, bar za moj budžet.

Igor Stojanovic

4T od 50ccm nije trkalica i ne ocekuj cuda, tj cuda nema. Ako imas A1, uzmi 125ccm ako ti budzet dozvoljava. Da imam A1-ne bih se razmisljao ni sekunde. Sto se cena tice, nerealno su velike, nazalost. 2T jeste brzi, ali vise volim mirniji rad motora, od nervoznog dvotakticara. Ne znam koji ti je budzet, ako je manji od 1000eur, onda mozda Kymco Agility 50ccm 2T od 2006-2010 god. Verovatno ces ubosti nesto. Ja sam svoj Agility City sam uvezeo iz CH, ali uz silne peripetije oko AMSS itd...dosao do zakljucka da sam i ovde mogao lepo da prodjem za tih cca 1000eur. (2011god sa oko 15000km)

Dragan

Kymco samo dvotaktni.I bilo koji drugi do 125 kubika samo dva takta.Jeste trose vise ali kad pocnu kvarovi na cetiri takta,sve sto ste ustedeli na gorivu date na popravku.Vozim dvadeset i vise godina,menjao sam ih i znam o cemu govorim.

Dejan

Hvala obojici na odgovorima. Nadam se da ću do leta da prelomim.

Pera

Još ovakvih tekstova. Hvala

Odgovori

Jovo

Šta mislite o vožnji dvotočkaša na struju momci? Obrtni moment fantastičan, izdaci za "gorivo" smešno mali, troškovi održavanja samo za potrošni materijal! Ja sam svoj isplatio za 2 godine!!!

Odgovori

Dragan

Ne vredi to nista.Mozda za desetak godina.Kupis novi skuter na baterije hiljadu petsto eura,radijus kretanja po fabrickim podacima sto km.U stvarnosti sedamdeset.I to dok je nov.Za sest meseci nece moci sa jednim punjenjem da predje trideset km.Ja imam pa ti pricam onako kako jeste.Punis ga osam do dvanaest sati a ne mozes da predjes nista.Ne vredi!!!

milan savic

Kupim ja nov skuter pre 5-6 god, dodje prolece milina bozja da se vozi, ja presrecan nema vise muka za parking, trosi ko upaljac. Al kad pocese prve vrucine, pa kad poce zvezda da me bije u glavu a nema klima, nema hlad od krov kao na kola, nema patos da me stiti od uzegli asfalt. Ma posle nedelju dana je zavrsio na oglasi. Ja ne mogu da shvatim kako nekome takvo kuvanje mozga predstavlja uzitak

Odgovori

Dragan Dorotka

Skutiri su do par godina bili odlični za gradsku vožnju. Problemi su nastali kad je doneto da ne smeju voziti preko 45km. Po ulici sada smetaju vozilima koji voze brzinom 50km. Često se događa da, pogotovo putnički automobili, guraju skutere ka se sklone, sviraju, psuju... U Novom Sadu 6 skutera su srušena od drugih vozila a troje su završili u bolnici. Da li je normalno da toliko znači tih 5km za skutere više pa da idu kao i ostali automobili od brzine od 50km.

Odgovori

Bocko

@Dragan Dorotka,retko koji skuter do 50 ccm ne moze da ide preko 50 km/h,zuje oni i mnogo,mnogo vise od toga.

Gsxr

Iskreno ne bih uzeo skuter iz vise razloga, veca mogućnost za pad, automatski menjač, kocnice daleko slabije, naravno manjak snage i ubrzanja. Ali ima i dobre strane tipa ekonomičnost, odrzavanje, registracija itd. Vlasnik sam sportskog motora ( prilicno jakog ) dugi niz godina, tako da licno ne bih uzeo skuter.

Odgovori

Shone San

Slazem se, samo pravi bajkeri znaju sta je adrenalin na motoru sa brzinama.

Pera

Sone San, idi snimaj klipove za youtube. Pozz

Robert

"Iskreno ne bih uzeo skuter iz vise razloga, veca mogućnost za pad", hahaha. Vlasnik ste sportskog motora, prilicno jakog, znaci sa njim nema mogucnosti za pad, svasta.

Dejan

Roberte, čovek je apsolutno u pravu. Zbog takvih komentara kao što je tvoj generalno izbegavam da ulazim u diskusije na internetu. Na primer, on nije rekao da sa jakim sportskim motorom NEMA mogućnosti za pad. Možeš da padneš i kad hodaš i da prevrneš traktor i da padneš sa bicikla i tako dalje. Ali pretpostavljam da nema svrhe da ti objašnjavam, pošto će se to samo pretvoriti u beskonačnu agoniju...

R6

@ Robert naravno da su vece sanse za pad na skuteru nego na nekom vecem sportskom motoru, zato sto skuter ima mnogo manje tockove i stabilnost, a snaga motora nema ama bas nikakvog uticaja na stabilnost. Prvo se informisi malo pa pametuj nekom. Poz

branko

shone sam,,,,,skuteri nisu za bajkerisanje skuter se uzima za po gradu do posla na sta bi licio covek na skuteru a da nosi okovanu jaknu ,duboke cizme ,ne osisan sa masnom ufrckanom kosom i sa bradom ovi sto voze skutere vecina nije sela ni na APN-a a kamoli na neki ozbiljniji sa brzinama ja licno leti vozim skuter a nisam bajker ,trenutno je u garazi i ceka toplije vreme

branko

Dejan....ne znam ko seda na motor ili skuter i razmiislja o padanju,sa svakog se moze pasti a ovo je totalna glupost da sa velikog motora na mozes pasti vozio sam i velike motore i skutere potpuno je ista sansa za padanje pogotovo ako nisi za motor a ovaj ocigledno da je daleko od motora kada tvrdi da sa velikog ne mozes past,i moze jos kako

Urke

Po meni neki dvocilindras od 500cc do 700cc. Kawasaki Er5, Er6, Suzuki SV650, Yamaha MT07, Honda CB 500. Idealno za sve osim duzih putovanja autoputem.

Odgovori

Nevolem

Dve sitnice: mala ispravka, postoje dve vrste motocikala: motocikli. raznih tipova i skuteri, uglavnom za nošenje suknje sa skupljenim nogama. Drugo: izjava da se "prednja kočnica uglavnom koristi u 95% slučajeva" je vrlo problematična u praksi!? Taj ko nezna da koristi obe kočnice na motoru bolje da neide preko 40km na sat.

Odgovori

branko

tacno tako ko ne ume da koristi obe kocnice ne treba da seda na motocikl,imao sam skuter hondu pantheon 150 i ona ima na levoj rucici takvu vezu da koci i prednjim i zadnjim tockom samo je odnos 70/30 prednja /zadnja kocnica a desna rucka kocila samo prednji tocak,pravi skuter za pocetnike,kod ostalih skutera to nisam video,samo za ovu hondu treba A kategorija

Bocko

@branko,vecina skutera ima mogucnost dejstvovanja kocenja sa jedne rucice na oba tocka i uvek je to u procentima slicno,veci deo sile ide na prednji tocak,a manji na zadnji,ili izbalansirano,jedna rucica oba tocka 50-50,a druga rucica samo koci prednji tocak.Treba koristiti obe dozirano,pa ko zna ostace u sedistu.

Bocko

Skuteri su u zadnje vreme postali potreba,a ne luksuz,sve vise ih je u upotrebi i opravdano su na lestvici ukupne prodaje dvotockasa u svetu na prvom mestu vec duzi niz godina. Maxi skuter od 250 ccm pa na vise,sa automatskim prenosom,milina je za uzivanje i za zavrsavanje poslova u gradu,a i za krstarenje na otvorenom putu.

Odgovori

Milisav

Samo Honda Africa dct ko ima sredstava

Odgovori

Bojan

I za pocetak i kraj za grad skuter

Odgovori

Zigi

50 kubika je igracka. Max brzina 45 km/h. Ok moze to uz 80ccm kit i vise ali to je druga prica. Za grad grad, u smislu obavljanja poslova po centru 125 - 250ccm, 300 maxxx. Za sire gradsko podrucje, medjumesno i medjugradski 300-350-400 ccm. Potrosnja je manja nego na bilo kom autu tako da sto se toga tice em se ustedi em je izuzetno prakticno, guzva i problem sa parkiranjem ne postoje.