Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako da vam novi motocikl bude što duže nov

Kako da vam novi motocikl bude što duže nov
Postavljeno 20.04.2021. u 07:36
Autor: Aleksandar Stojanović

Šta god novo da kupimo želimo da nam što duže tako i izgleda – novo. Isto je i sa motociklima. Ako ćete da ga koristite, a ne samo čuvate u garaži ili sobi, teško je očekivati da ćete motocikl da zadržite u salonskom stanju.

Ipak, moguće je sačuvati mu svežinu i upotrebnu vrednost čak i decenijama. U nastavku teksta slede saveti kako da održavate nov motocikl i na šta sve da obratite pažnju u svakodnevnom korišćenju.

Pre nego što uradite bilo šta, pročitajte uputstvo koje ste dobili uz motocikl. Sve što je potrebno da znate, proizvođač je detaljno opisao: koje ulje, kada se radi servis, kako se koriste pojedine funkcije...

Razrađivanje motocikla

Da li treba razrađivati agregat? Mišljenja su podeljena. Pojedinci, poučeni razradom starijih motocikla, tvrde da su pravilnom razradom imali manju potrošnju i bolje performanse. Drugi tvrde da modernim motociklima zbog preciznosti izrade i sklapanja nije potrebna razrada.

Pod razrađivanjem se smatra proces u kojem se pokretni delovi međusobno „prilagođavaju“. To važi za agregat, kočnice i celukupnu transmisiju. Razrada može uticati na kasniju povećanju potrošnju ulja ili skraćeni vek agregata.

U vožnji koristite do tri četvrtine gasa, bez naglih ubrzanja i kočenja. Poželjno je da agregat radi u različitom opsegu obrtaja.

Bitna stavka koju morate da ispoštujete je prva zamena ulja i filtera na 500 do 1.000 pređenih kilometara. U procesu razrade povećano je trenje između komponenti. Moguće je da se ulje kontaminira metalnim česticama koje se zamenom odstranjuju iz agregata. Naš savet je da pročitate preporuku proizvođača.

Redovno servisiranje

Svaki motocikl zaslužuje redovno održavanje, bilo da je jeftin ili skup, nov ili polovan.

Šta sve podrazumeva redovno održavanje:

  • Zamena ulja i filtera na definisanoj kilometraži ili čak i kraćoj ako se motocikl koristi u gradskim uslovima ili na godinu dana. Redovna zamena ulja, u standardu koji zahteva proizvođač, bitnija je od izbora brenda. Skupo ulje je dobro, ali je najbolje ono koje se menja redovno.
  • Zamena rashladne tečnosti. Na dve godine. Antifriz kako stari, postaje korozivan i smanjuje učinak rashladnog sistema. Bez dobrog hlađenja nema dugotrajnosti agregata.
  • Zamena kočione tečnosti na maksimum dve godine. Kočiona tečnost je higroskopna, odnosno upija vlagu. Vlaga utiče na hidraulični sistem korozivno i smanjuje perfomanse kočionog sistema. Redovnom zamenom izbegavate i kvarove na ABS sistemu.
  • Filter za vazduh sprečava da prašina dospe u agregat. Prašina utiče na povećanje trenja. Zaprljan filter za vazduh ima smanjen protok vazduha koji je potreban za pravilno sagorevanje smese i razvijanje snage. Loša praksa je izduvavanje filtera komprimovanim vazduhom ukoliko se radi o jednokratnim filterima. Motocikl za pređenih 100 kilometara uvuče i do 120 kubika vazduha u kojem se prosečno nalazi oko 0,6 grama prašine. Odnosno 60 grama na 10.000 kilometara.
  • Za pravilan rad oslanjanja potrebno je zameniti hidraulično ulje u prednjoj viljušci na svake dve godine.
  • Za dugotrajnost lanca i lančanika, kao i ležajeva koji pripadaju transmisiji, potrebno je da lanac uvek bude podešen na propisanu meru.
  • Kako su novi motocikli opremljeni elektronikom, ispravan akumulator je imperativ. Loš akumulator može dovesti do problema sa reglerom, namotajima i potrošačima u eleketričnom sistemu motocikla.

Iako se gore navedene stavke podrazumevaju, duži period zanemarivanja skraćuje radni vek motocikla.

Način vožnje

Način na koji vozite mnogo utiče na stanje motocikla. Stav vlasnika: „Novo je, neće mu biti ništa“ – ne važi dugo. Nije potrebno više od nekoliko sezona da od novog postane pohabano.

  • Dozvolite motociklu da dostigne radnu temperaturu. Ne forsirajte “hladan” motor. U hladnijim uslovima motociklima je izuzetno teško da postignu radnu temperaturu.
  • Obratite pažnju na režim rada agregata. Koristite niske i srednje obrtaje. Pun potencijal koristite samo u nuždi ili na stazi.
  • Motocikl nije predviđen za akrobacije. Točkarenje, spaljivanje guma i pucanje iz auspuha ubrzano dovode motocikl do većih kvarova i popravki.
  • Spora vožnja u niskim obrtajima takođe utiče negativno. Tako se stvaraju naslage gareži na klipovima i ventilima.

Obuća, odeća, ključevi i privesci

Izbegavajte odeću i obuću (zaštitnu opremu) sa metalnim ukrasima koji mogu doći u kontakt sa delovima motocikla. Čest primer su oštećenja na rezervoaru od zipera jakne. Trudite se da opremu i kacigu ne odlažete na rezervoar motocikla.

Izbegavajte metalne i teške priveske na ključevima. Tako nastaju ogrebotine oko kontakt brave.

Pranje i zaštita

Verovatno nećete dozvoliti tragove prljavštine na novom motociklu. Iako pranje ne zvuči komplikovano, upravo mnogi na pogrešan način peru motocikl i oštećuju ga. Kako može nešto da se opere pogrešno?

Na motociklu je većina delova nezaštićena. Nije preporučljivo prati motocikl vodom pod visokim pritiskom jer na taj način voda može da prodre do ležajeva točkova, u prekidače, kontrolnu tablu i konektore, sajle.

Većina vlasnika nema način da opere drugačije, pa ako se već mora, izbegavajte mlazom pomenute delove i držite bar metar odstojanja.

Parkiranje

Trudite se da vaš nov motocikl ne parkirate na rizičnim mestima. Obratite pažnju na okolinu gde postoji mogućnost da neko zakači ili obori motocikl. Najbolje u hladovini. Osigurajte ga bar nekim vidom zaštite od krađe.

Oni koji nemaju garažu neka budu obazrivi pri izboru cerade. Postoje lagane cerade za zatvorene prostore i one robusnije za spoljašnju upotrebu. Cerada mora da bude paropropusna kako ne bi zadržavala vlagu. Nikada ne pokrivajte vruć motocikl ili tek opran.

Propada kad se ne vozi

Nov motocikl ne treba čuvati pod staklenim zvonom ili mu robovati. Vozite se što više i nemojte ga štedeti po pitanju pređene kilometraže.

Motocikl propada kada se ne vozi. Ne plašite se ni kiše, ni bara, ni povremeno lošeg puta. Uz savete koje ste pročitali, kroz nekoliko sezona bićete ponosni na motocikl kojim ste obišli mnoga mesta a pritom još uvek izgleda kao nov.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 3
Pregleda: 5654
Ocena: 4.3
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

miki

Moj motor je vec godinama u istom stanju,nemam vremena da ga vozim... A kad isplaniram vreme,tek tada ga ne vozim jer mi uredno nesto iskrsne i ne mogu... U mladjim danima sam motore lomio u roku od nekoliko dana po kupovini...

Odgovori

Simeon Simeonovic

Moj je kupljen nov pre vise od 10g,i sad izgleda kao nov,jer je vise vremena proveo u garazi nego sto sam ga vozio.I sad je ugarazi,a tablice cu da odjavim ne isplati se vise.

Odgovori

Miki

Sto manje ga vozite idealno bi bilo stotinak km godisnje i bice uvek kao nov

Odgovori