Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Isplati li se registracija motora/skutera na manje od godinu dana?

Isplati li se registracija motora/skutera na manje od godinu dana?
Postavljeno 30.06.2021. u 14:06
Autor: Dragan Romčević

Motocikli i mopedi mogu da se registruju na manje od godinu dana, npr. na šest meseci, ali pitanje je koliko novca tako može da se uštedi?

Objasnićemo stavku po stavku, da bi svako mogao da izračuna uštedu za svoj motor ili skuter u zavisnosti od toga na koliko želi da ga registruje.

Na koliko najkraće može da se registruje motor ili skuter?

Na jedan mesec - to je najkraći period.

Nema drugih ograničenja - može da se registruje na 2, 3, 4, 6, 8 ili na koliko god meseci želite.

Osiguravajuće kuće su spremne da prodaju polisu obaveznog osiguranja i na kraći period, ali Zakon kaže da motor ne može da se registruje na manje od mesec dana, tako da morate da kupite i osiguranje za najmanje mesec dana.

Uslovi su isti i za motocikle i za mopede.

Da li pre svake registracije mora da se radi tehnički pregled?

Da - zato što „Potvrda o tehničkoj ispravnosti vozila“ koju dobijete nakon tehničkog pregleda važi 30 dana.

Cena tehničkog pregleda za motore i mopede je uglavnom od 3.000 do 4.000 din.

Da li nakon isteka periodične registracije moraju da se vrate registarske tablice?

Registraciju na manje od godinu dana u nastavku teksta nazivaćemo periodična registracija.

Ukoliko vlasnik koristi periodičnu registraciju, nakon isteka te registracije ima godinu dana vremena da ponovo registruje motor i za to vreme ne mora da vraća registarske tablice, već može ponovo da ih koristi.

Koliko može da se uštedi periodičnom registracijom?

Generalno - ne može mnogo.

Problem je u tome što bez obzira da li registrujete motor na 1 mesec ili na 6 meseci, morate da platite sve dažbine kao da registrujete motor na celu godinu.

To uključuje porez na upotrebu, komunalnu taksu, registracionu nalepnicu, a tu su i tehnički pregled i provizije na uplatnice...

Pa gde je onda ušteda?

Ušteda je kod obaveznog osiguranja.

Cena obaveznog osiguranja za motore i mopede obračunava se na osnovu radne zapremine, a ne na osnovu snage kao kod automobila.

Kolika je ta ušteda?

Na osnovu podataka koje smo dobili od tri osiguravajuće kuće (Uniqa osiguranje, Milenijum osiguranje, AMS Osiguranje) vidimo da je umanjenje cene osiguranja isto kod svih:

Koliko košta ukupno registracija za motor ili moped za celu godinu?

Cenu registracije možete da pogledate na kalkulatoru sajta www.osiguranik.com - kalkulator, gde ćete dobiti troškove po stavkama, ali bez troškova tehničkog pregleda i provizija za uplatnice.

Konkretan primer

Od Dunav osiguranja dobili smo kao primer poređenje troškova registracije na punu godinu i na 6 meseci za motocikl sa motorom od 292 ccm, iz 2019. godine:

Na godinu dana:

Polisa osiguranja: 6.799 din
Komunalna taksa: 1.170 din
Administrativna taksa: 320 din
Porez na upotrebu: 3.930 din
Registraciona nalepnica: 436 din

Ukupno bez tehničkog pregleda: 12.655 din

Na 6 meseci:

Polisa osiguranja: 4.800 din
Komunalna taksa: 1.170 din
Administrativna taksa: 320 din
Porez na upotrebu: 3.930 din
Registraciona nalepnica: 436 din

Ukupno bez tehničkog pregleda: 10.656 din

Tehnički pregled, provizije za uplatnice i eventualno neki drugi troškovi nisu uključeni, a takođe imajte u vidu da komunalna taksa nije u svakoj opštini ili gradu ista.

Ovo je samo okviran primer, tako da krajnji ukupni troškovi registracije i na godinu dana i na 6 meseci mogu znatno da se razlikuju od ovih primera u zavisnosti od raznih faktora.

Gubi se bonus

Za obavezno osiguranje ugovoreno na manje od 12 meseci, ne primenjuje se bonus-malus sistem. To važi za sve osiguravajuće kuće.

Koliki je porez na upotrebu za motore i mopede?

Ovaj porez se obračunava na osnovu kubikaže, a što je motor ili moped stariji, dobija se veći popust. U tabeli ispod možete da vidite cene za 2021. godinu.

Koliko je interesovanje za periodičnu registraciju?

Obratili smo se tehničkim pregledima i agencijama za registraciju.

Na pitanje koliko vlasnika dvotočkaša traži periodičnu registraciju, praktično od svih sagovornika smo dobili isti odgovor - interesovanje za registraciju na manje od godinu dana gotovo da ne postoji.

Malobrojni novopečeni vlasnici, uglavnom skutera, raspitaju se o ovoj mogućnosti, ali kada saznaju sve uslove i uštedu jednostavno odustanu.

Tu su i drugi faktori koji odbijaju vlasnike dvotočkaša od registracije na manje od godinu dana. Na primer, tehnički pregledi nemaju tehničke mogućnosti da izdaju registracionu nalepnicu koja će važiti manje od godinu dana.

Rešenje je da se po nalepnicu ide u nadležnu policijsku upravu, koja se npr. u Beogradu nalazi u Ljermontovljevoj ulici.

Zaključak

Ukoliko razmatrate ovu opciju, iskoristite kalkulator da vidite koliko košta standardna registracija za vaš motor, zatim uračunajte uštedu po pitanju osiguranja i procenite da li je razlika u troškovima dovoljna da se odreknete mogućnosti vožnje tokom cele godine.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 2
Pregleda: 17303
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Nevolem

Srbija je nekom majka a nekom maćeha. Ništa bolje se neće desiti dok se ne osnuju udruženja i ne počne vršiti pritisak na državu. Isuviše tu ima problema da bi se menjalo pomalo. Treba promeniti sve: način obračuna registracije na vrednost vozila, dažbine, porez na porez kod prodaje, cenu goriva, održavanje puteva i signalizacije itd.

Odgovori

Mikiki

Ne isplati se. Jos kad je postalo moguce,samo sam se nasmejao kad su mi ponudili. Ne placas celu,nego skoro celu cifru,a registracija je duplo kraca. A ja i preko zime okrenem koji krug,vise zbog motora,ne konzerviram ga i ne napuštam,držim ga u voznom stanju uvek.

Odgovori