Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Tehnička inspekcija motocikla pre sezone

Tehnička inspekcija motocikla pre sezone
Postavljeno 12.04.2022. u 13:30
Autor: Aleksandar Stojanović

Da bi sezona krenula sa osmehom ispod kacige, svaki vlasnik motocikla treba da započne svoje putešestvije na ispravnom motociklu.

Uz par smernica i saveta iz ovog teksta, moći ćete kratkom tehničkom inspekcijom da utvrdite koliko vam je motocikl spreman za izazove, pa čak i bez prethodnog predznanja.

Prvo akumulator pa sve ostalo

Prva stvar koju treba da proverite je akumulator. Tokom zime nije retkost da akumulator strada zbog hladnoće i nekorišćenja. Čak i da ne strada u potpunosti, može biti u dobroj meri „načetog“ zdravlja.

Prvo proverite stegnutost + i – klema. Česta greška je da se šrafovi zavijaju šrafcigerom koji ne može da osigura dovoljnu silu stezanja, pa se vremenom kleme „olabave“. Za ovaj posao koristite okasti ili nasadni ključ. Plus klema je crvene boje, minus je crne boje.

Prilikom starta motocikla, starter treba da zavergla brzo i bez muke. Ako vergla duže i sporo, akumulator je nedovoljno napunjen ili u poslednjim danima. Ono što treba i možete da uradite je da multimetrom proverite napon punjenja akumulatora. Ispravno punjenje je od 13.8V do 14.4V.

Postoji puno tutorijala kako se merenje vrši ali ako vam je sve ovo strano, provozajte se do najbliže prodavnice koja je specijalizovana za akumulatore. Tamo će vam brzo proveriti punjenje i stanje akumulatora. Zapamtite da loš akumulator može da dovede do ozbiljnih i skupih kvarova.

Još nekoliko stvari povezanih sa strujom

Ništa se ne prepušta slučaju a pogotovo ne svetlosna i zvučna signalizacija, zarad vaše bezbednosti.
Proverite da li rade pokazivači pravca, dugo i kratko svetlo, da li se aktivira stop svetlo posebno na prednjoj i zadnjoj kočnici. Da li radi sirena? Odlično!

Većina motocikala poseduje prekidač kvačila i bočnog oslonca. Prekidač kvačila osigurava da se svaki put spreči paljenje ako je motocikl u brzini tako što zahteva da stisnete kvačilo pre paljenja. Ako motocikl zavergla bez kvačila dok je u brzini i cimne vas napred, prekidač je neispravan. Uglavnom košta do 2.000 dinara. Bolje ga odmah zamenite, kako vas ne bi u trenutku nepažnje prevario da ispustite motocikl.

Prekidač bočnog oslonca je takođe u službi vaše bezbednosti. Osigurava da ne možete krenuti u vožnju dok je bočni oslonac spušten. Nije redak slučaj da se uprlja i zaglavi. U tom slučaju motocikl će se gasiti čim pustite kvačilo iako je bočni oslonac sklopljen. Proverite da li će se motocikl ugasiti kada ne podignete bočni oslonac dok otpuštate kvačilo. Ako se motocikl ugasi neposredno pre kretanja, prekidač je ispravan. Ako pak to nije slučaj, obavezno zamenite prekidač jer ćete sigurno bar jednom u sezoni zaboraviti da podignete bočni oslonac.

Komande motocikla za sigurnu vožnju

Kada kažemo komande motocikla, mislimo na poluge kvačila, menjača, prednje i zadnje kočnice, sajle kvačila, gasa i ručnog čoka kao i ručicu gasa.

Za precizno i lako upravljanje motociklom potrebno je precizno i odmereno korišćenje svih komandi. Prvo proveravamo da li u komandama postoji veliki prazni hodovi. Odnosno da li su ručice „labave“. Prazan hod ručice kvačila treba biti od 10 do 20 milimetara.

Samo ručica kvačila pri aktiviranju treba biti mekana tokom celog hoda bez zapinjanja i škripanja. Ako to nije slučaj, potrebno je podmazivanje sajle ili zamena iste. Sajla koja zapinje obično pukne, pa rizikujete da ostanete bez kvačila. Stanje sajle proverićete ako bacite pogled na krajeve, odnosno pogledate da li je „burence“ sajle podmazano. Sajla koja će uskoro pući, upravo na krajevima pokazuje znake zamora u vidu pokidanih niti.

Ručica prednje kočnice takođe mora da bude mekana, a da li dobro radi znaćete po tome da li kočionu silu možete dozirati sa dva prsta. Ako to nije slučaj, potreban je servis kočionog sistema.

Ručica gasa treba imati prazan hod od 2 do 3 milimetara. Ni manje ni više. Ovo je izuzetno bitno kako bi se gas dozirao bez naglih trzaja što dovodi do „uznemiravanja“ stabilnosti kompletnog motocikla. Zavrnite gas do kraja (dok je motor ugašen) i oslobodite ručicu gasa koja mora da se vrati automatski na početnu poziciju bez zadrške.

Generalno, komande ne smeju biti „šljampave“, oštećene ili deformisane. Ne samo da će vam pokvariti ugođaj vožnje već rizikujete i da ostanete pored puta sa pokidanom sajlom ili polugom menjača koja je ispala negde niz put.

Gume motocikla

Kao i svake godine, ponovo moramo pomenuti gume. Možda je dosadno, no i dalje se gume uzimaju zdravo za gotovo dokle god u njima ima bar malo vazduha.

Šta treba da uradite? Treba da proverite pritisak. Bez adekvatnog pritiska guma se brže troši, lošije se koči, teže se skreće i troši se više goriva. Ne postoji ni jedna tako mala promena kao što je pritisak u gumama, a da u tolikoj meri promeni ponašanje motocikla. Pored pritiska, proverite i kakvo je stanje same gume. Da li postoje deformiteti, pukotine ili nešto što je ubodeno u meso gume ko zna gde i kada. Ako je guma stara pet i više godina ili vidno potrošena, planirajte zamenu. Kada vam motocikl dosadi, ne tražite drugi već stavite nove gume. Oduševićete se u prvih 10 metara od vulkanizera.

Kontrola svih tečnosti

Motocikl kao i automobil koristi razne tečnosti kako bi funkcionisao. Bez obzira što motocikl obično prelazi manje kilometraže od automobila, potrebno je prekontrolisati sve tečnosti više puta u toku sezone, a obavezno na početku iste.

To podrazumeva ulje u agregatu, prenosu, kočnicama i vešanju. Tu su još antifriz i benzin. Sve od navedenog mora biti u propisanim količinama i staro onoliko koliko su proizvođači tih tečnosti i motocikla propisali. Pored količine, bitno je i pregledati da li na motociklu ili podu postoje tragovi curenja.

Krenimo od ulja u agregatu. Menja se pred zimu, kako bi ulje tokom mirovanja motocikla bilo sveže bez kondenzacije, korozivnih materija i pepela. Ako to niste uradili, onda je neophodno da to bude na početku sezone. Svakako, pre vožnje proverite na meraču da li uopšte imate dovoljno ulja.

Kod finalnih prenosa kod motocikala sa kardanom i skuterima, bitno je proveriti da li postoje tragovi vlaženja ili kapanja ulja. Ako nikada niste promenili ulje, proverite koliko ga uopšte ima jer ne znate ko je i kako održavao motocikl pre vas.

Ulje u kočnicama se lako proverava. Rezervoari su uvek jasno vidljivi i imaju obeležene max / min markere. Pored količine, morate da obratite pažnju i na stanje samog ulja. Kočiono ulje je higroskopno, odnosno, povlači i upija vlagu iz okoline. Vlaga, vremenom degradira ulje. Takvo ulje je zamućeno a u ekstremnim slučajeva liči na masnu skramu. To se jasno vidi na kontrolnom prozorčetu rezervoara. Loše ulje, neće vam dozvoilti pravilno doziranje kočnice, a pri učestalim i jakim kočenjima, doći će do kuvanja vode unutar ulja i „propadanje“ ručice kočnice.

Na prednoj viljušci proverite da li oko semeringa postoje tragovi curenja hidrauličkog ulja. Isto tako proveriti i zadnji amortizer. Ako postoji curenje, motocikl je nebezbedan za vožnju.

Antifriz, odnosno, rashladna tečnost je krucijalna za rad i trajnost agregata. Na svakom motociklu, čep rezervoara i prelivna posuda je lako dostupna za proveru nivoa. Motocikli trpe ogromna termička opterećenja pa je izuzetno bitno da imate potreban nivo antifriza. Proverite da li postoje curenja. Curenje koje se osušilo, poznaje se po belim flekama. Ako na podu imate kapljice a niste sigurni da li je voda ili antifriz, vrhom prsta dodirnite kapljicu. Ako je kapljica slatkastog ukusa, radi se o antifrizu što znači da imate curenje u sistemu koja mora da se sanira. Lampicom ćete brzo i lako proveriti stanje saća hladnjaka.

Jako bitna napomena: NIKADA ne otvarajte čep hladnjaka dok je motor topao ili u radu. Antifriz je pod pritiskom, vrelo je.

Na kraju, pomenusmo i benzin. Zašto? Ponekada se desi da od velikog uzbuđenja i želje ljudi zaborave da provere količinu benzina, pa ostanu bez istog misleći da se nešto pokvarilo.

Prvo paljenje je dobar pokazatelj ispravnosti

Kada motocikl stoji nekoliko meseci nekorišćen u hladnom, prvi start može biti otežan. Razlozi za to su slaba struja usled lošeg akumulatora, ulje koje se sleglo i zgusnulo, isušeni karburatori, zaprljane dizne, indžektori itd. Nećemo zalaziti u detalje, ali morate znati da:

Naše zime su kratke. Ispravan motocikl, koji je stajao nekoliko meseci MORA da upali odmah uz svega par sekundi dužeg verglanja.

Kada upalite motor, pratite da li se ugasila lampica pritiska ulja na instrument tabli. Motocikl mora da zavergla odsečno i da upali posle tri sekunde. Ako to nije slučaj, pokušajte još nekoliko puta verglajući po par sekundi. Nikada ne verglajte duže od toga jer ćete upropastiti akumulator i eventualno poplaviti svećice benzinom.

Ukoliko problema nema i motocikl startuje, pojačan miris sagorevanja iz auspuha je normalan. Ne sme biti nikakvih oštrih zvukova ili čangrljanja. Ler gas će biti povišen, ali sme biti preskakanja taktova, odnosno sitnih prekida u radu agregata, tzv. „gutanje knedlica“. Odmah nakon paljenje, dodirnite rukom izduvne cevi (budite oprezni jako brzo se ugreju). Obe cevi trebaju ravnomerno da se greju. Ako je neka hladnija, postoji problem sa sagorevanjem na tom cilindru.

Zaključno sa krajem zime

Kao i kod svake mašine tako i kod motocikla, ključ je u održavanju. Ovo su bile samo kratke smernice i skretanje pažnje na siptome koji ukazuju da postoje ozbiljniji problemi. Bez obzira da li je vaš dvotočkaš veliki ili mali, skup ili jeftin - zaslužuje održavanje. Samo održavan i pouzdan motocikl donosi sreću i zadovoljstvo.

Srećan početak moto sezone!

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 5
Pregleda: 3465
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

LAJAVI KRELAC

Postoji par stvari u gore navedenom tekstu s kojima se NIKAKO ne slazem: 1. Kada zelite da upalite motor posle duzeg stajanja par meseci preko zime, ono NAJBITNIJE nije navedeno, a to je da pre paljenja PRVO treba DOPUNITI akumulator pa TEK ONDA paliti motor, sa time cete znatno produziti radni vek akumulatoru jer ce verglati punom snagom, i nece se muciti polu-prazan, to je pocetnicka greska posle koje se ljudi pitaju "Zasto mi tako brzo crko akumulator???" Pa brale zato sto si ga ubio... 2. Pored zategnutosti kleme, takodje je VRLO BITNO i prekontrolisati stanje tih klemni, da li ima oksidacije, zato najbolje skinuti kontakte i preci malo smirglom preko njih i ocistiti ih da bude bolji kontakt. 3. Prazan hod rucice kvacila 10-20mm koji ste naveli je PREVELIK, to je mozda tako na Ferguson traktoru, ali ne na krstenom motociklu, prazan hod kvacila je max 5mm!!

Odgovori

Dejan

"da li se aktivira stop svetlo posebno na prednjoj i zadnjoj kočnici". Pa koliko to kocnica ima motor, nisam znao da ima vise od 2,da nema mozda parkirnu ili bocnu...

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, nismo razmeli Vaš komentar. Motocikl ima dve kočnice i ovaj savet se odnosi na te dve kočnice. Jedino ako smatrate da se uvek i u svakoj situaciji koči sa obe kočnice, pa nema veze da li možda prednja ili zadnja ne aktivira stop svetlo?

Dejan

Ako ste mislili posebno na prednjoj, posebno na zadnjoj prilikom pritiska rucice bilo koje od ove, onda se izvinjavam. Ovako kako pise, moze se protumaciti kao "naročito na prednjoj i zadnjoj" pa ko ne zna moze pomisliti da motocikl ima vise od dve kocnice. Nadam se da sam sada bio jasniji.

Polovni Automobili

Da, upravo tako. Nema potrebe da se izvinjavate. Istina, bilo bi jasnije da je pisalo na primer ODVOJENO umesto POSEBNO ili da je rečenica drugačije formulisana. U svakom slučaju, zahvaljujemo se na komentaru.