Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Mobilni vulkanizer – koliko košta, gde sve dolazi i druga pitanja

Mobilni vulkanizer – koliko košta, gde sve dolazi i druga pitanja
Postavljeno 30.04.2022. u 18:05
Autor: Dragan Romčević

Skoro svi smo do sada čuli za mobilne vulkanizere, ali malo ko kakve sve usluge pružaju na terenu, po kojim cenama i da li to može da vas spasi vikendom u nekoj nedođiji u 02:00 ujutro?

Zamena guma ili točkova kod vas

Pozovete, oni dođu, i u vašem dvorištu ili na parkingu ispred zgrade zamene vam na licu mesta gume (zimske ili letnje), točkove, poprave probušenu gumu, balansiraju točkove i slično. Dakle, u stanju su da na terenu urade gotovo sve što rade i u vulkanizerskoj radnji.

Pošto mobilni vulkanizeri uglavnom rade u okviru klasičnog vulkanizerskog servisa, kod nekih postoji mogućnost usluge „hotela za gume/točkove“. Kod njih ostavite zimske ili letnje gume ili točkove, pa kad želite da ih zamenite, oni ih donesu kod vas i obave zamenu.

Probušena guma na putu

Mnogi smatraju da bi svaki vozač trebalo da ume da stavi rezervni točak. Međutim, tu postoji nekoliko problema:

a)    Nema svaki auto rezervni točak, naročito noviji, već imaju razne setove za krpljenje gume. Međutim, ti setovi ne mogu da poprave isečen bok gume i generalno veća oštećenja, a ne pomažu ni kada se iskrivi ili pukne felna. Tada ostaje da vam neko donese drugi točak, da odnesete nekako točak kod vulkanizera, da zovete šlep službu...

b)    Rezervni točak punih dimenzija ume da bude prilično težak, pa starija osoba, neko ko ima problema sa leđima i slično jednostavno nije fizički u stanju da obavi zamenu.

c)    Ukoliko su šrafovi suviše jako zategnuti ili „zapekli“, može da bude bukvalno nemoguće da ih odvrnete.

Postoje i razne druge stvari koje mogu da zakomplikuju situaciju kada se probuši guma ili ošteti felna. Uglavnom, rešenje je mobilni vulkanizer.

Koliko košta dolazak mobilnog vulkanizera?

Navešćemo primere cena, ali naglašavamo da cene mogu drastično da se razlikuju u zavisnosti od grada, udaljenosti vulkanizera od mesta gde je vama potrebna intervencija, vremenskih uslova, saobraćajnih gužvi, preopterećenosti poslom...

Na primer, jedna beogradska firma izlazak na teren na teritoriji Beograda naplaćuje 1.200 dinara (mada je besplatno ako se menjaju sve četiri gume). Međutim, ne znamo kolika je teritorija ovom cenom pokrivena.

Cena kod druge firme kreće od 2.500 pa sve do 5.500 din u zavisnosti od zone, dok se izlazak van zona naplaćuje po pređenom kilometru. Istina, zona 2 sa cenom od 3.500 din pokriva zaista širok deo oko Beograda. U manjim gradovima dolazak može da bude i samo 500 dinara.

Neki ne naplaćuju posebno dolazak, već je cena intervencije viša za određeni procenat u odnosu na cenu iste intervencije kada vi dođete u servis.

Takođe, neki mobilni vulkanizeri imaju jednu cenu do završetka redovnog radnog vremena (npr. posle 18:00 ili 20:00), a nakon toga se cena određuje u zavisnosti od više faktora, tako da će biti različita od slučaja do slučaja.

I oni kojima je zvanično radno vreme 0-24h imaju jedan cenovnik do npr. 21:00, a nakon toga važi drugi cenovnik sa višim cenama ili se cene određuju kada mušterija pozove telefonom.

U svakom slučaju, ukoliko imate izbor, pozovite više vulkanizera i uporedite cene.

Koliko košta dolazak „u nedođiju“?

Zavisi koliko ste daleko od samog vulkanizera. Oni koji su spremni da krenu na duži put kako bi stigli do vas uglavnom naplaćuju 1 evro po pređenom kilometru u jednom pravcu.

Proverite način plaćanja

Možete da se nađete u situaciji da kod sebe nemate dovoljno keša da platite mobilnog vulkanizera, ali imate novac na računu.

Zato pitajte da li primaju kartice. Neki mobilni vulkanizeri imaju bežične POS terminale, pa možete da platite karticom.

Ne može svaka guma da se popravi

Ukoliko ste gumu baš ozbiljno oštetili, naročito ukoliko je reč o bočnoj strani, možda će popravka (krpljenje) biti jednostavno nemoguća.

Stoga bi trebalo prilikom pozivanja da opišete kakvo je oštećenje, a nije loša ideja da pošaljete sliku ako je oštećenje baš veliko. Tada će mobilni vulkanizer da ponese novu gumu, za svaki slučaj, ukoliko vaša ne bude mogla da se sredi.

Isto važi i za situacije kada je oštećena felna. Bolje da kupite čeličnu felnu (ukoliko imate alu felne) kako biste mogli da nastavite put, a originalnu felnu možete kasnije da popravite ili nabavite istu takvu.

Radno vreme mobilnih vulkanizera

Neki mobilni vulkanizeri imaju fiksno radno vreme, tako da npr. pozive radnim danima primaju samo do 17:00 časova, subotom do 14:00 časova, a nedeljom uopšte ne rade.

Mnogi ipak rade svakim danom, uključujući subotu i nedelju, a možete da ih pozovete bez ozbira na doba dana ili noći. Međutim, cene će noću biti više – jedni imaju unapred određene „noćne“ cene, dok se kod drugih cena određuje u zavisnosti od intervencije i drugih faktora.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 2
Pregleda: 6934
Ocena: 4.3
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Srbosav

Sve u svemu rezervni tocak,odgovarajuci kljuc i cevka za produziti polugu su zakon i po meni svako iskusniji to ima u gepeku,setovi za krpljenje, runflat gume, pene,integrisani kompresori i ostale novotarije su mozda od koristi u zapadnoj Evropi gde jedino neka rupica moze da nastane, kod nas malo je i jedan rezervni tocak dva bi bila optimalna, jer kad naletis desnom stranom na krater nocu, zaslepljen dugim svetalima ili aftermarket ksenonima naseg ,,najjaci sam na svetu posle Putina'' dela populacije,trebace ti i rezervne spone i ramena,a ne samo tockovi

Odgovori

Dejan

Logično. Pocepam gumu ili polomim felnu negde između dva grada i onda me mobilni vulkanizer odere kad dođe. Ili u sred noći.