Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Zašto je bitno da imate dobro vešanje na motociklu?

Zašto je bitno da imate dobro vešanje na motociklu?
Postavljeno 16.09.2022. u 14:50
Autor: Aleksandar Stojanović

Zašto vam se motocikl loše ponaša u krivinama i čini vas nesigurnim? Zašto vas motocikl brzo umara? U čemu je razlika između skupog i jeftinog motocikla? 

Odgovor je, zbog sistema vešanja motocikla.

U ovom tekstu objasnićemo šta je to što čini vešanje motocikla, koliki uticaj ima na motocikl i motociklistu. Vreme je da konačno tako krucijalna stvar kao što je vešanje dobije na važnosti kakvu zaslužuje. Ovo je opšti uvod u tematiku, gde nećemo ići u detalje već postaviti temelj za buduće tekstove na ovu temu.

Šta je to vešanje motocikla?

Oslanjanje, vešanje, suspenzija,  amortizacija su izrazi koji se koriste da se opišu komponente motocikla koje služe da izoluju ram motocikla i motociklistu od uticaja loše podloge po kojoj se motockl kreće i sila koje deluju pri ubrzanju, skretanju i kočenju motocikla.

Iz čega se sastoji vešanje motocikla?

Kada pogledate motocikl bilo koje kubikaže, videćete tzv. prednju i zadnju viljušku, koje povezuju točak sa ramom motocikla. To su važne komponente motocikla preko kojih se točkovi oslanjaju, odnosno vešaju. Prednja i zadnja viljuška deluju nezavisno. Viljušku kontrolišu amortizeri i opruge.

Kod zadnje viljuške amortizer sa oprugom se jasno vidi kao zasebna komponenta. Kod prednje viljuške, ili „teleskopa,“ svi delovi se nalaze unutar teleskopa i nisu vidljivi. Ti delovi su opruge i hidraulično ulje koji koriste neki od sistema hidraulike.

Postoje razna manje ili više kompleksna rešenja koja su u osnovi iste funkcije, ali za početak potrebno je da razumete sam princip rada.

Zašto se toliko naglašava rad vešanja?

Sve povratne informacije sa puta dolaze preko točka, pa kroz vešanje do vas. Na osnovu tih informacija, motociklista upravlja i kontroliše motocikl. Koliko je vešanje ispravno, da li je dobro podešeno i koliko je kvalitetno, tako će i definisati osećaj u vožnji motocikla i njegove performanse.

Glavni zadatak vešanja je da u svim režimima vožnje drži gumu, odnosno točak u kontaktu sa podlogom. Slobodno možemo reći da je razlika između dobrog i lošeg motocikla, u većem delu „sakrivena“ u kvalitetu i performansama vešanja.

Problematika vešanja kod fabričkih motocikala

Kada proizvođač konstruiše motocikl, zbog cene i troškova, bar kada se radi motociklima koji se masovno proizvode, koriste se jednostavna, povoljnija i proverena rešenja. Osim ako se ne radi o skupljim modelima iz više klase, odnosno premijum segmenta.

To ne znači da ste kupili nešto što nije dobro. Radi se o tome da proizvođač pokušava da pronađe balans između cene i funkcionalnosti. Odnosno, da to vešanje može da funkcioniše u raznim režimima eksploatacije u saobraćaju. Obično, proizvođač podešava oslanjanje za prosečnu težinu osobe, a to je uglavnom oko 75 kilograma.

Odatle počinju svi problemi. Konstrukcija oslanjanja, jačina opruge, količina i gustina hidrauličnog ulja, to su sve faktori koji utiču na nosivost i rad vešanja. Onda kada težinom i režimom vožnje „izađete“ iz fabričkih vrednosti, nastaju problemi. Ti problemi se manifestuju kroz neotesano ponašanje motocikla u vožnji.

Nesigurno ponašanje kroz krivinu, premekan prednji deo, nestabilnost pri kočenju, umaranje pri dugoj vožnji su rezultat lošeg , neoptimizovanog ili preopterećenog oslanjanja. Moramo još jednom da ponovimo i razjasnimo:

Proizvođač podešava i ugrađuje takvo vešanje da ono može da zadovolji najveći dijapazon motociklista. Čim se izađe iz tog okvira, nastaju negativne pojave koje remete vožnju.

Na primer, ako uzmete prosečan motocikl iz srednje klase koji je fabrički podešen za vozača od 75kg. Vaša težina je oko 100 kilograma, imate saputnika od 70kg i prtljag. Preopterećenje će značajno degradirati kvalitet vožnje. Bićete sporiji, umorniji i nesigurniji. No, postoji rešenje i za to.

Pre svega održavanje i podešenost fabričkog rešenja

Prva stvar je da vešanje koje već imate bude tehnički ispravno i podešeno. To znači da ležajevi prednje i zadnje viljuške nemaju lufta, da nema curenja hidraulične tečnosti kao i da se ulje u prednjoj viljušci menja najviše na dve godine, bez obzira na kilometražu. Vremenom, hidraulično ulje nakuplja u sebi kondenzaciju zbog grejanja i hlađenja tokom rada. Degradacija performansi se dešava progresivno, tako da motociklisti i ne primete koliko im vešanje zapravo loše radi.

Čak i fabričko vešanje pruža opciju podešavanja u manjem opsegu a možete i koristiti različitu količinu i gustinu hidrauličnog ulja. Kod motocikla iz niže srednje klase opcije za podešavanja su limitirane, dok kod skupljih motocikala postoji više opcija.

Zar fabričko vešanje nije dovoljno i najbolje?

Kao što smo napisali, fabrika se trudi da jednim rešenjem i postavkom pokrije najveći broj korisnika, po sistemu „univerzalna veličina“.  Da budemo jasni, fabričko oslanjanje jeste pouzdano i trajno. Problematika nastaje kada vaš način upotrebe motocikla i težina prevazilaze prosečne težine za koju je motocikl predviđen. Motocikli su izuzetno osetljivi na kilograme i balans, tako da svako narušavanje i disharmonija „ubija“ dinamiku vožnje.

Osnova i početka tačka kod vešanje motocikala su opruge. Svaka opruga pored ostalih vrednosti ima određenu tvrdoću. Izražava se kroz vrednosti N/mm, odnosno kolika je sila u Njutnima potrebna da se opruga kompresuje po milimetru.

Uzmimo za primer da je motocikl težak 200 kilograma i da je fabrika podesila oslanjanje tako da ono bude adekvatno za osobu težine 75 kilograma. Za tu kilažu, računica kaže da je potrebna opruga od 7.94N/mm. Međutim, šta se desi kada sedne neko ko ima 100 kilograma? Ta opruga nije dovoljno čvrsta, pa se dešava da motoru prednji deo propada na kočenjima, da se teleskopi sabiju do kraja, upravljanje postaje neprecizno, itd.

Skrećemo pažnju da je ova kalkulacija samo banalni primer kako bi objasnili da je opruga početna tačka i osnov oslanjanja. Kada opruga nije adekvatne čvrstoće za vašu težinu, sve ostalo pada u vodu i nema tog podešavanja koje će popraviti stvar.

Tipovi sistema vešanja kod motocikla

Zavisno od klase i godišta motocikla postoji veliki broj tipova vešanja koji su proizvođači ponudili kupcima. Svako rešenje ima svoje prednosti i mane. Neka od rešenja su usko specijalizovana, dok su druga univerzalna.

Na velikom broju motocikla standardna je dupla zadnja viljuška sa jednim ili dva amortizera i prednja teleskopska viljuška.

Zadnji amortizeri i prednja viljuška mogu biti različitih specifikacija i kvaliteta sa različitim opcijama podešavanja. Čak iako proizvođač ugradi masivan amortizer, obrnutu teleskopsku viljušku (USD), to ne znači ništa ako je konstrukcija i princip rada tih sklopova primitivan. To je neretko slučaj kod povoljnih motocikla iz niže i srednje klase, gde je u slučaju prednje viljuške primenjen najjednostavniji hidraulični sistem, te se protok hidrauličnog ulja vrši kroz jedan otvor u čizmi viljuške i na taj način amortizuju udari zajedno sa oprugom. To funkcioniše, ali takav sistem nije u stanju da amortizuje nagli i odsečan udarac jer jednostavno ulje ne može u toj količini i tako brzo da „prođe“ kroz otvor.

Da bi ovo bolje razumeli, setite se pištolja na vodu. Što brže pritiskate, okidač je sve tvrđi jer se većim protokom vode stvara veći pritisak koji ne može da se oslobodi.  Dakle, kvalitet oslanjanja zavisi i od same konstrukcije koja se spolja ne vidi.

Ima li načina da se fabričko vešanje poboljša?

Nije redak slučaj da vlasnici budu izuzetno zadovoljni motociklom i požele da modifikuju vešanje pre nego da promene postojeći motocikl za skuplji ili moderniji.

Na tržištu postoji na desetine renomiranih kompanija koje se bave komponentama za oslanjanje motocikala, a mnoge od njih možete naći na fabričkim motociklima kao viši paket opreme.

Kada kažemo modifikacija, pod tim podrazumevamo ugradnju novog amortizera više klase kao i izmenu hidrauličkog sistema unutar prednje viljuške ili kompletnu zamenu teleskopa drugim.

Suština ove modifikacije nisu samo komponente koje su superiornije od fabričkih, već zato što će vaše novo oslanjanje biti skrojeno po vašoj kilaži i načinu vožnje. Nakon ugradnje delova, potrebno vam je i stručno lice koje će izvršiti fina podešavanja i uskladiti motocikl sa vama.

Dobićete motocikl koji je „skrojen“ baš za vas i kao takav kvalitet vožnje biće neverovatan, pa ćete biti sigurniji kroz krivine, kočenje će biti učinkovitije i moći ćete da prelazite znatno veće dnevne kilometraže bez umora. Dakle, radi se o modifikaciji koja utiče kako na perfomanse, tako i na udobnost i komfor motocikla.

Zaključak

Vešanje u velikoj meri definiše karakter motocikla.

Vešanje motocikla je „skrojeno“ za određenu kilažu, gde prilikom rada van tog opsega dolazi do značajnih pogoršanja voznih karakteristika, što motocikl čini neprijatnim za vožnju na dugim relacijama i zahtevnim deonicama.

Kao i agregat, oslanjanje takođe zahteva pažnju u vidu redovnog i kvalitetnog servisiranja. Za razliku od motora koji će stati, oslanjanje progresivno gubi svoje performance tokom kilometara, pa se dešava da mnogi i ne znaju na čemu se voze.

Razlike između osnovnih rešenja oslanjanja i onih iz više klase jeste u mogućnosti podešavanja i adaptiranja motocikla na različite kilaže i stilove vožnje.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 0
Pregleda: 1993
Ocena: 0
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.