Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kondicioniranje vozačkih veština motocikla za novu sezonu

Kondicioniranje vozačkih veština motocikla za novu sezonu
Postavljeno 29.04.2023. u 13:58
Autor: Aleksandar Stojanović

Vožnja motocikla je veština koja se stiče i unapređuje pređenom kilometražom, praktičnim vežbama i teorijskim znanjem. To je trougao uspeha za svakog motociklistu.

Šta se dešava kada ne vozimo tokom zime ili duže pauze? Tada se ispadne iz kondicije i prakse, te ćemo u ovom tekstu objasniti kako da osvežimo svoje veštine.

Veština kao takva

Da li je moguće zaboraviti kako se vozi motor? Ne u potpunosti, ali meseci neaktivnosti „nagrizaju“ veštinu čineći vas manje spretnim.

Svaki motociklista na početku sezone oseća dozu nesigurnosti i manjak brzine. Ni manji incidentni nisu retki, poput preturanja tokom sporih manevara i sl.
Takođe, početak sezone se smatra visoko rizičnim upravo zbog promenjivih uslova na putu i generalne slabe uvežbanosti motociklista. Na to dodajte i veliku želju i uzbuđenje motocikliste za vožnjom, što samo dodatno komplikuje situaciju.

Objašnjenje ove pojave je davno dokazano i poznato.

Svaka veština koju mozak ne koristi, polako bledi i nestaje. Nema fokusa, nema instant naučene reakcije na motociklu kao odgovor na opasnost. Kao što i sami znate, na motociklu često vremena za reakciju nema. U praksi to znači da odgovor mora da bude unapred spreman i izvežban. Odgovor je jako kočenje, naglo izbegavanje prepreke, itd.

Šta je to kondicioniranje?

Sigurno ste čuli kada sportisti idu na kondicione pripreme. Vozači iz MotoGP šampionata ne prestaju sa vožnjom i treninzima čak i kada su van sezone. Saobraćajna policija na motociklu takođe ide na kondicioniranje pre nego što krene na drum.

To je proces u kome se vežbama “osvežavaju” i nadograđuju veštine vožnje.

Želimo da razumete da je kako njima, tako i nama ljubiteljima rekreativnog motociklizma kondicioniranje potrebno kako bi bili bezbedniji i sigurniji.

Gde i kako da vežbam?

Odmah da se razumemo, za rekreativce nisu potrebni posebni uslovi. Samo volja i razumevanje potrebe, da se bude bolji motociklista iz sezone u sezonu.

Pronađite u vašem mestu parking, poligon ili sličnu površinu koja je dovoljno velika, a da ne ugrožavate sebe i druge.

Proverite u kakvom je stanju podloga. Da li ima kamenčića, ulja, pukotina ili nešto slično što može da uzrokuje klizanje točka.

Umesto čunjeva ili markera, možete da iskoristite teniske loptice koje ćete preseći na pola.

Ako vam prija društvo, lakše je i lepše trenirati sa poznanicima i razmeniti iskustva. Imati društvo je takođe dobro jer ta osoba može da vas snimi ili da sugeriše na propuste tokom izvođenja vežbi.

Bar sat vremena vikendom izdvojite za osnovne vežbe. Postoje mnoge tehnike, treninzi, teorije, ali držite se osnova. Za napredne tehnike tu su kursevi, staze, itd.

U nastavku teksta izdvojićemo tri odlične bazične vežbe i objasniti način izvođenja i benefite.

Osmica i vožnja u krug

Za ovu vežbu potrebno je da postavite npr. flašu vode ili nešto slično što će služiti kao marker. Vežba se izvodi tako što se motociklom krećete u krug oko markera. Iako zvuči prosto, vežba će mnoge motocikliste uhvatiti nespremnim. Cilj je da tokom vožnje ne “ispadnete” iz kruga, da postepeno smanjite krug kretanja i da povećete brzinu kretanja dovoljnu za drugi stepen prenosa. Glavna stvar tokom vožnje u krug je da vam glava i pogled budu fiksirani na marker oko kog se vrtite.

Motocikl se vodi pogledom, pa će vam ova vežba pomoći da “oslobodite” vrat i usmeravate pogled tamo gde želite da idete. Ako budete gledali ispred točka, uverićete se i sami koliki je problem izvesti ovu prostu vežbu.

Ova vežba zahteva i da promenite položaj tela na motociklu. Noge treba osloniti na nogostupe tik iza prstiju. Približite se više napred ka rezervoaru i neka vam oslonac na motociklu budu noge i butine. Gornji deo tela treba da bude relaksiran. Telo držite što više uspravno, a motocikl rukom gurajte u nagib tako što ćete ruku bližu smeru ka kom se krećete skroz ispraviti u laktu, kako bi vam telo ostalo uspravno kao da stojite. Pogled i glava moraju sve vreme da budu usmereni na marker, nikako ispred točka. Primere ove vežbe imate u bezbroj snimaka na internetu.

Dakle, ovom sjajnom vežbom usavršavate vođenje pogledom, stičete osećaj za nagib i ispravan položaj tela na motociklu. Sve to će masivno da vam olakša prolazak kroz krivine. U početku će biti problematično, ali ne odustajte. Vrlo brzo osetićete jasne pomake, kako tokom vežbe, tako i na putu. Važno je da napomenemo da će ova vežba zahtevati i dobru kontrolu kvačila. Trzanje gasa će vas sigurno izbaciti iz kruga. Nikako ne koristite prednju kočnicu jer ćete pasti. Brzinu kontrolišite blagim dodirima zadnje kočnice.

Kada ovladate kretanjem u krugu, možete na isti način voziti “osmicu” koja dodaje element promene kretanja sa leve u desnu stranu i obrnuto.

Slalom

Za slalom je potrebno da na svakih 5 metara postavimo polutke od teniske loptice jednu iza druge.

Cilj je da motociklom vozimo cik-cak između loptica a da ih ne pregazimo ili pređemo iznad njih. Dakle, imamo brze i nagle promene pravca kretanja u kratkim intervalima.

Kod ove vežbe je krucijalno vođenje pogledom. Potrebno je da vam pogled i glava budu usmereni ka smeru kretanja. Kao da gledate u horizont. Ako budete gledali u lopticu ispred točka nećete uspešno izvesti vežbu. Pogled uvek mora da bude podignut. Čim spustite pogled na prednji točak, izgubili ste svaku šansu za manevar.

Kao i vežbe kretanja u krug, slalom će takođe zahtevati odličnu kontrolu kvačila kojim zapravo kontrolišete brzinu motocikla po potrebi uz blago dodavanje zadnje kočnice. Važi isto pravilo, ne koristite prednju kočnicu prilikom slaloma! Položaj tela treba da bude kao u vežbi vožnje u krug. Po potrebi, možete povećati ili smanjiti razmak između loptica, ukoliko vam ide lakše ili teže.

Ova vežba će vam pomoći pri sporim kretanjima, provlačenju... Takođe, veoma bitno je što ćete slalomom naučiti da naglo izbegnete prepreku. Ta prepreka može biti udarna rupa, otpad na putu a i njuška automobila koji vam je oduzeo prednost.

Naglo kočenje

Postavite dve loptice kao goliće za fudbal. Uverite se da na podlozi gde ćete kočiti nema ničeg klizavog, kao i da imate dovoljno prostora.

Započnite vežbu manjim brzinama, oko 25-30 km/h. U trenutku prolaska između dve loptice naglo kočite samo zadnjom kočnicom. U drugom pokušaju kočite samo prednjom, pa u trećem sa obe kočnice. Postepeno povećavajte brzinu kočenja sa ciljem da imate što manji zaustavni put.

Kao i kod ostalih vežbi, bitno je da nogama držite za rezervoar motocikla. Ruke moraju da vam budu ispravljene, a pogled podignut ka horizontu. Veoma je bitno da ne spuštate pogled jer time onemogućavate bilo kakvu dalju reakciju. Kočite sa dva prsta, kažiprstom i srednjim. Time ćete moći da dozirate silu kočenja, a da inicijalnim grabežom ručice ne blokirate prednji točak. Ako se to desi, odmah oslobodite kočnicu i ponovo kočite. Zapamtite da kod kočenja upravljač mora da stoji pravo. Čak i par stepeni zakrenut upravljač rezultiraće padom.

Cilj ove vežbe je da steknete osećaj za kočenje vašeg motocikla, kao i da izvežbate reakciju i doziranje kočnice. Zapamtite da je ova vežba jedini način da uvežbate kočenje. Ona mora da bude refleksna u situaciji gde vas deli svega par sekundi od nezgode.

Nemojte se zaklinjati u ABS. ABS nije zamena za tehniku kočenja, već samo pomoćno sredstvo.

Vežbajte i preuzmite odgovornost

Jedino u šta možete da se uzdate ste vi za upravljačem. Možda vam neka od ovih veština zatreba jednom u tri godine, a jednom je dovoljno da se povredite za ceo život. Zato je krucijalno da vaše veštine budu uvežbane, kondicionirane i spremne u sekundi da odgovore na izazove.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 0
Pregleda: 3228
Ocena: 4.9
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.