Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Da li sami održavate svoj automobil i zašto ne? Ušteda novca je ogromna

Da li sami održavate svoj automobil i zašto ne? Ušteda novca je ogromna
Postavljeno 12.05.2023. u 10:54
Autor: Nova.rs

Tokom zime na automobilu su se nataložile brojne nečistoće, pa je sada pravo vreme za prolećno sređivanje, piše Nova.rs/Auto. Većinu ovih stvari možete da obavite sami čak i ako niste vični i tako uštedite novac, dok na kraju teksta pogledajte šta bi, ukoliko ste amater, trebalo da obavi vaš majstor upravo sada.

Osim kuće, na proleće se sprema i automobil jer ne zaboravite da mnogi od nas u malenoj garsonjeri na točkovima provode više sati dnevno.

Tokom zime na automobilu su se nataložile brojne nečistoće koje, ako ih ne uklonite, neće mirovati već mogu da izazovu brojna oštećenja. U kabini je takođe posle zime haos, pa ako želite da uživate u vožnji, budete zaštićeni od bolesti i čuvate automobil, očistite sve kako biste lakši disali tokom narednih meseci.

Pranje motora i spoljašnosti

Posle zime nije loše oprati motorski prostor jer su se u teško pristupačnim ćoškovima nataložile naslage blata, ali i ostaci industrijske soli koja se posipala po putevima. Vlaga, so i prljavština mogu izazvati korozoiju i negativno uticati na rad motora. Motor perite sami nekim od antikorozivnih sredstava ili u auto-servisu, ali nikako vodom pod pritiskom jer se tako kod savremenih agregata može oštetiti kompjuter. Pranje motora vodenom parom je najbolje rešenje.

Bitno je da sa vozila sperete sve nečistoće koje su se nataložile. Bogata pena skinuće sve što je potrebno, a ako imate kompresor ispiranje će biti lako. Posebnu pažnju posvetite koševima i drugim nepristupačnim mestima. Ako perete u auto-perionici najbolje bi bilo da tražite da vam operu i pod vozila. Posle toga sledi poliranje oštećenih delova i, na kraju, ne zaboravite na voskiranje. Vosak će štititi boju i lak od štetnih sunčevih zraka.  

Gumeni delovi

Gumeni delovi oko vrata (kederi) posle zime četo su prilično oštećeni. To se dešava jer se na minusu ova guma stvrdne i neretko zalepi za vrata, pa ako ste na silu otvarali vrata verovatno ste ih oštetili. Ako su kederi oštećeni vrata neće dobro dihtovati, što posledično dovodi do toga da ćete slabije rashlađivati kabinu tokom leta, a i rizik od prodora vode biće veći.

Brisači tokom zime imaju vrlo težak posao. Četo ih koristimo da skinemo preostali led sa vetrobrana, a neretko se i zalepe za ova stakla. Uz sve to, mnogo su češće uposleni nego tokom toplih dana i zato je sad vreme da ih proverite pa ako su oštećeni zamenite ih pre letnjih pljuskova.

Sedišta i klima

Već smo pisali da je sada pravo vreme za zamenu teških gumenih patosnica tekstilnim. Osim što se lakše čiste, tekstilne patosnice su i lepše, a ako se plašite vlage nabavite one sa gumenom podlogom.

Što se tiče sedišta, najbolje bi bilo odvesti automobil na dubinsko pranje i zaboraviti na muke, ali to ume da košta. Ko nema dovoljno novca, za prljava sedišta može da nabavi sprej za suvo pranje enterijera. Pri pranju sedišta nikako ne koristite vodu jer će natopiti sunđere, a kako se neće dobro osušiti tu će nastati buđ i kasnije će se osećati neprijatni mirisi. Pre upotrebe spreja za suvo pranje dobro usisajte sedišta i podove.

Ako u protekle dve-tri godine niste radili servis klima-uređaja u automobilu, onda je sada krajnje vreme. Pogotovo ako primetite da klima ne radi dobro, škripi, iz otvora ide topao vazduh ili se oseća miris freona. Ukoliko je sve u redu, onda je dovoljno da klimu dezinfikujete nekim od hemijskih sredstava za tu namenu, a koji se mogu kupiti u prodavnicama auto-opreme. 

Spisak za majstore:

Pneumatici

Ako i dalje imate zimske gume, sačuvajte ih za narednu sezonu, jer vožnja na njima tokom samo jednog leta učiniće ih neupotrebljivim za narednu zimu budući da se ova guma bukvalno kruni po vrućem asfaltu. Ako vozite na univerzalnim gumama, proverite im stanje i podesite pritisak na fabrički propisan.

Ulje u motoru

Ova tečnost koja je krucijalna za neometano funkcionisanje agregata tokom zime apsorbuje vlagu. Ukoliko motorno niste menjali u proteklih 8 – 10.000 km ili godinu dana, obavite to sada.

Kočiona tečnost

Tečnost u kočnicama takođe apsorbuje vlagu tokom zime, što rezultira grejanjem kočnicama, umanjenom kočionom silom i u nekim slučajevima ozbiljnijim kvarom izazvanog korozijom. Najbolje je da tačku ključanja ove tečnosti proverite u servisu, i po potrebi je zamenite. Ako u protekle dve godine niste menjali ili makar proveravali ovu tečnost, sada je vreme.

Ulje u menjaču

Nemojte poput većine vozača zanemarivati ovu tečnost i čekati da se prvo jave problemi kako biste tek onda reagovali. Popravke menjača često mogu biti i prilično skupe. Zavisno tipa menjača, menjačko ulje se doliva ili menja posle određene kilometraže, a sve u skladu sa preporukom proizvođača.

Akumulator

Posle zime nije na odmet proveriti kapacitet baterije i očistiti akumulator. Na njegovim polovima se skupljaju nečistoće koje slabe kontakte i zbog toga dolazi do lošeg starta. Polove i kleme na akumulatoru očistite od korozije i prljavštine običnom kuhinjskom žicom ili čeličnom vunom.   

Filteri

Filter ulja menjate kada menjate i motorno ulje, a filter goriva po preporuci proizvođača, ali znajte da se posle korišćenja tzv. zimskog goriva punog aditiva, ovaj deo dodatno zaprljao. Tokom leta filter kabine (polena ili klime) i vazduha su posebno na udaru. Kabinski filter menjajte najmanje na 10.000 pređenih km, ali i češće ako vozite samo gradske vožnje jer se mnogo brže isprlja. Što se tiče filtera vazduha proverite u kakvom je stanju i po potrebi ga očistite ili zamenite.

Izvor: Nova.rs/Auto

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 0
Pregleda: 6654
Ocena: 4
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.