Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Zbog čega su rukavice za motocikl tako važne?

Zbog čega su rukavice za motocikl tako važne?
Postavljeno 16.08.2023. u 09:21
Autor: Aleksandar Stojanović

Izbor rukavica u kojima vozimo motocikl je jednako bitan kao i izbor ostale lične zaštitne opreme. U ovom tekstu objasnićemo vam kako vas rukavice štite, a nakon toga kako i da izaberete dobar par rukavica.

Šta štite rukavice?

Rukavice su deo opreme koji naravno štiti šake. Nećemo pisati o anatomiji šake, ali treba napomenuti da se šaka sastoji od 27 kostiju. Povrede šake se teško leče i neretko ostaju posledice u vidu smanjenja sposobnosti šake i bolova. Setite se koliko samo zanoktica može biti bolna ili priklješten prst? To je u odnosu na ono šta se može desiti na motociklu pesma. Zato su rukavice jednako bitan deo opreme koji se ne izostavlja i na kojem se ne štedi.

Kada čovek pada, instiktivno pruža ruke ispred tela. Tako je kada se saplete dok hoda, trči, ali i kada padne sa motocikla. Problematika je što prosečan čovek hoda brzinom oko 5 km/h, a to je deset puta sporije od motocikla koji se kreće po ograničenju od 50 km/h. Sasvim je sigurno da pri bilo kakvoj nezgodi, šake neće biti pošteđene. Dovoljno je samo da „izguglate“ slike rukavice posle pada kako bi stvorili sliku kolika opasnost vreba.

Rukavice štite od vremenskih uslova i drugih rizika

Pored zaštite od mehaničkih povreda, rukavice nas štite od hladnoće i toplote. Dugogodišnja vožnja bez rukavica može dovesti do hroničkih oboljenja. Uostalom, smrznute šake gube osećaj, pa je samim tim kontrola motocikla dovedena u pitanje.

Tokom goloruke vožnje motocikla, može se desiti i naletanje na nezgodne insekte kao što su pčele, ose i stršljene. Nisu retkost ni udari elemenata koji su lansirani točkovima drugih vozila.

Moto rukavice su specifične

Sasvim je jasno da je vožnja motocikla bez rukavica ogroman rizik. Pre svega, treba napomenuti da se za vožnju motocikla koriste isključivo rukavice koje su za to namenjene zbog specifičnosti upotrebe:

  • Način šivenja i materijali za moto rukavice imaju otpornost na kidanje i abraziju.
  • Moto rukavice imaju takva kopčanja kojim se osigurava da rukavice ne spadnu sa šake tokom pada
  • Moto rukavice imaju protektore i slajdere
  • Kalup rukavica je takav da odgovara položaju šake tokom vožnje

Kakve rukavice da tražim?

Postoji mnogo varijanti rukavica i detalja koji vam mogu otežati izbor. Mi ćemo vam skrenuti pažnju na najbitnije.

Vaš izbor rukavice počinje time kako i gde vozite motocikl. Rukavice za motokros i trkačku stazu nisu iste. Radi se o drugačijim uslovima vožnje, pa tako imamo:

Rukavice za offroad vožnju, gde je prioritet pokretljivost šake i one kao takve pružaju vrlo nizak nivo zaštite od udaraca i abrazije. Dakle, ove rukavice nisu pogodne za asfalt.

Trkačke rukavice, pružaju vrhunsku zaštitu od abrazije, klizanja i udaraca. Izrađuju se od kože sa elementima zaštite od karbona, titanijuma, itd. Nemojte se iznenaditi ako vidite da su izrađene od kengurske ili ražine kože koja je jača i elastičnija od goveđe. Takve rukavice zbog komplikovane izrade i materijala spadaju u grupu najskupljih rukavica.

„Mana“ trkačkih rukavica je što prioritizuju bezbednost zarad komfora. Nisu pogodne za hladno vreme i kišu, a zbog postave koja je minimalna ne izdvajaju se ni po udobnosti. Dakle, ovo su rukavice specijalizovane za stazu, ali ih možete koristiti i za kraće vikend vožnje.

Touring rukavice su verovatno najtražnije jer imaju dobar balans udobnosti, zaštite od vremenskih uslova i pada. Mogu se naći u varijanti od tekstila i kože. Skuplji modeli obično imaju neku vrstu vodonepropusne membrane. Ove rukavice su za sve one koji putuju ili svakodnevno koriste motocikl.

Letnje rukavice tj. gradske rukavice, mogu biti od tekstila, kože ili u meš varijanti. Obično su kratke i ne prelaze preko zgloba. Pružaju niži nivo zaštite od pada i vremenskih uslova.

Zimske rukavice prioritizuju zaštitu od vremenskih uslova. Obično su, a i poželjno je da budu, od tekstila, imaju termo postavu sa nekom vrstom membrane koja štiti od prodora vode i hladnoće. Obavezno su duboke i prelaze preko zgloba.  Ove rukavice nisu pogodne za toplije dane i zbog debljine traže malo privikavanja na komande motocikla.

Rukavice bez prstiju slično kao i gradske rukavice prioritizuju komfor. Obično ih koriste motociklisti na kruzerima, čoperima i klasičnim motociklima. Takve rukavice ne mogu da pruže potpunu zaštitu koja je potrebna što u velikoj meri potire smisao njihove upotrebe. Izbor je na vama.

Detalji na koje treba posebno da obratite pažnju

Sada znamo kako se dele rukavice po nameni i time smo otklonili mogućnost da pogrešimo u osnovi. Ne postoji univerzalna rukavica, pa je potrebno napraviti kompromis pri izboru. Nositi offroad rukavice na asfaltu nije rešenje. Česti propusti nastaju pri izboru rukavica za svakodnevnu i touring vožnju koju najveći deo motociklista upražnjava. Naši saveti kod izbora takvih rukavica su sledeći:

  • Birajte rukavice koje prelaze preko zgloba. Time štitite zglob od hladnoće i povreda. Dobijate mogućnost da rukav jakne zatvorite rukavicom. Tako sprečavate prodor vazduha ili upad insekata koji bockaju.
  • Obratite pažnju na štitnike. Rukavica od koje očekujete zaštitu mora da ima protektore zglobova prstiju, slajder i protektor skočnog zgloba.
  • Zaštita malog prsta, zašto? Mali prst je najslabiji i često prvi koji udara u asfalt. Kvalitetne rukavice obično imaju slajder malog prsta sa ojačanjima kako bi se prst izolovao od uvrtanja.
  • Brisač i „touchscreen“ dodir. Brisač  liči na malu metlicu nalik brisaču od auta. On služi da obrišete vodu sa vizira tokom kiše. Zvuči banalno ali u praksi se pokazalo kao izuzetno korisno rešenje. Ako vam je bitno da tipkate po navigaciji bez skidanja rukavica, onda gledate da izaberete one koje imaju tu mogućnost.

Teško da ćete se provući sa jednim parom rukavica

Ukoliko ste motociklista koji ne oprašta ni jedan dan plaćene registracije, trebalo bi da u arsenalu opreme imate i par zimskih rukavica. Sve ispod 10 stepeni je neprijatno za ruke. To je preporuka ako vozite motocikl bez štitnika ruku i grejača ručica.

Kratke rukavice ili preko zgloba je pitanje oko kojeg se može diskutovati. Verujumo da ste iz prethodnih redova već zaključili prednosti i mane obe varijante. Svakako da je po vrelim danima lakše nositi kratke rukavice, pogotovo na kratkim relacijama. Nećete biti ni prvi ni poslednji koji će u prtljagu motocikla nositi obe varijante i menjati ih po potrebi. Kratke gradske rukavice obično nisu skupe pa nije loše da vam budu sekundarna opcija.

Vozite skuter?

Nemojte potcenjivati vožnju skutera, pa čak i od 50 kubika. Sve što važi za motocikl to važi i za skuter. U ovom slučaju, ako vozite u neadekvatnim rukavicama ili ih ne nosite dok vozite skuter, pravac u kupovinu.

Koliko para za rukavice?

Dobre rukavice počinju cenom od oko 50 evra, a nemojte se iznenaditi ako vidite rukavice od po 250 i čak do 450 evra. Naravno, većini vozača motocikala nije potrebna takva oprema. Možemo reći da u rasponu od 50 do 150 evra možete naći zaista dobar par rukavica koji će vas služiti godinama.

Da zaključimo

Rukavice nisu ništa manje bitne od ostale zaštitne opreme. Nije greška investirati u dobar par rukavica. Nećete zažaliti i posle prve duže vožnje potvrdićete ispravnost odluke. O ne daj Bože nezgodi da i ne govorimo. Uz taj par, kasnije kupite i „sekundarne“ zimske ili gradske rukavice.

Zapamtite, kako za rukavice tako i za ostalu ličnu zaštitnu opremu. Oprema je bitnija od motocikla koji vozite i uvek treba da bude prioritet.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 0
Pregleda: 6750
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.