Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako smanjiti potrošnju goriva kod traktora?

Kako smanjiti potrošnju goriva kod traktora?
Postavljeno 24.09.2023. u 01:47

Skup dizel, a ni mnoge druge stvari ne idu na ruku poljoprivrednicima, pa je svaka ušteda dobrodošla. Stoga dajemo savete kako smanjiti potrošnju dizela, prvenstveno kod traktora, ali i kod drugih poljoprivrednih mašina.

Praksa protiv teorije - potrošnja

Potrošnja goriva je uvek teška tema. Imamo fabričku potrošnju, a imamo i realnu potrošnju u praksi - ali ona zavisi od mnogo toga – uslova rada, stanja motora, stanja drugih sklopova i sistema na vozilu i drugih stvari.

Tu je i problematika merenja potrošnje goriva. Koliko god nov, savremen i sofisticiran traktor bio, potrošnja koju prikazuje kompjuter može ozbiljno da odstupa od realne potrošnje, isto kao što je to slučaj kod automobila. Nije to nikakva teorija zavere, već mnogo puta dokazana činjenica.

Da pređemo na savete - kako smanjiti potrošnju?

Gume moraju da imaju odgovarajući pritisak vazduha. Neki će reći da je ovo važno samo kada se traktor kreće po asfaltu, ali budite sigurni da je važno i kada radi u njivi. Ne valja ni kada su gume prepumpane, ni kada nisu dovoljno napumpane. Na primer, ako je pritisak u gumi previsok, lošija je trakcija, gume se neravnomerno troše, itd.

1)    Naravno, odgovarajući pritisak vazduha važi i za druge poljoprivredne mašine, kao što su kombajni i motokultivatori. Ne smemo da zaboravimo ni prikolice – teško natovarenu prikolicu sa nedovoljno naduvanim gumama osetno je teže vući, što automatski znači i veću potrošnju goriva. Takođe se uništavaju i same gume.

2)    Istrošene gume povećavaju potrošnju na njivi. Gume sa istrošenijom „šarom“ imaće slabiju trakciju, odnosno slabije će da „kopaju“ po zemlji i blatu i dolaziće do neprimetnog proklizavanja prilikom svakog okreta točka, u zavisnosti od toga koliko je guma istrošena, kakva je vrsta zemlje, koja je snaga traktora i veoma važno - kako se traktor koristi.

U svakom slučaju, istrošene gume mogu osetno da povećaju potrošnju dizela zato što se usled nedovoljne trakcije točkovi okrenu više puta nego što je potrebno za prelazak istog puta. Naravno da i u ovom slučaju mnogo toga zavisi od stanja guma, snage traktora, opterećenja traktora, vrste rada, vrste i stanja zemlje na kojoj se radi...

3)    Motor mora da bude ispravan - tu nema mnogo filozofije, pošto su motori savremenih traktora izuzetno sofisticirani, sa gomilom senzora i kompjutera koji kontrolišu razne stvari. Stoga svako upozorenje na neispravnost ili neuobičajeno ponašanje motora treba ozbiljno shvatiti. Odlaganje popravke može kasnije mnogo više da košta.

4)    Redovno održavanje - traktori rade u izuzetno teškim uslovima, tako da redovno menjanje filtera i ulja treba da bude nešto što se podrazumeva. Ukoliko neko želi da uštedi na filteru vazduha, to može da dovede do brojnih negativnih uticaja na rad motora i svih drugih sistema.

Tu je i čišćenje hladnjaka – saće hladnjaka se vremenom puni prašinom i česticama biljne mase, pa je hlađenje sve lošije, što ne dovodi samo do učestalijeg aktiviranja i dužeg rada ventilatora, već i do drugih negativnih efekata, direktnih i indirektnih.

5)    Preterano forsiranje traktora – nema potrebe da se npr. ore „punim gasom“ kako bi se posao brže završio. Posao treba da se radi na optimalnom broju obrtaja motora, u odgovarajućem stepenu prenosa i sa odgovarajućim priključcima.

Ukoliko se traktor „muči“, pa mora da se daje znatno veći gas, to znači da nešto nije u redu – npr. preslab traktor, odnosno neodgovarajući plug u odnosu na traktor i zemlju koja se obrađuje... Uglavnom, uz previše gasa traktor će ići (orati) za nijansu brže, ali će trošiti znatno više goriva, pri čemu se dodatno povećava proklizavanje točkova.

Izbegavajte da pozajmljujete prateću mehanizaciju koja nije odgovarajuća za vaš traktor (pogledajte tačku 5). Uzmite u obzir i činjenicu da ako koristite neodgovarajuću prateću mehanizaciju da šteta može da bude veća od koristi.

6)    Odgovarajući plug za određeni traktor, vrstu zemlje i obrađivanja, ali i podešavanje pluga takođe su od velikog značaja. Nažalost, po ovom pitanju se često čine greške.

7)    Vožnja po asfaltu - kada je traktor na asfaltu nema potrebe da se snažno ubrzava ili brzo vozi, mada se u jeku sezone uglavnom gleda samo da se posao što pre završi.

8)    Ljudski faktor - način vožnje može da utiče u velikoj meri na potrošnju goriva. Dakle, od toga kako se traktor koristi na njivi do vožnje na asfaltu sa ili bez prikolice. Iskusan traktorista koji se razume u posao koji radi može zlata da vredi.

9)    Kupite odgovarajući traktor – pre kupovine treba uzeti u obzir kvalitet zemlje koja se obrađuje, površinu koja se obrađuje, način na koji će se obrađivati i tretirati zemlja i kulture koje će se gajiti, neophodnu priključnu mehanizaciju, druge namene za koje će se traktor koristiti... Prevelik, suviše snažan i skup traktor čije potencijale nećete ni približno iskoristiti donosi sličnu štetu kao nedovoljno snažan traktor – pored raznih drugih mana, oba će iz različitih razloga trošiti više goriva nego što bi trošio „idealan“ traktor.

10)    Ne dihutuje kabina, pa je klima uređaj opterećeniji. Na primer, pohabaju se ili oštete kederi na vratima, ili dođe do nekog drugog oštećenja (npr. razbijeno staklo) kroz koje hladan vazduh izlazi iz kabine. A pošto traktori imaju velike staklene površine, u njima temperatura bez klima uređaja može da bude paklena. Iako ova stavka možda deluje banalno, treba uzeti u obzir vreme koje traktor svaki dan provede na suncu.

11)    Dodavanje balasta je izuzetno važna, ali istovremeno i komplikovana tema. Maksimalna efikasnost traktora može da se postigne samo ako je dodat odgovarajući balast u odnosu na vrstu rada koji se obavlja. Od balasta, odnosno dodatne težine traktora direktno zavisi i vučna sila traktora.

Koliko balasta dodati, koliko na prednji, koliko na zadnji kraj – to zavisi od samog traktora, njegove težine, vrste i stanja zemljišta, vrste oruđa koje se koristi, brzine kretanja i snage traktora... Treba dobro pročitati uputstvo za korišćenje traktora, ali je dobro i konsultovati stručnjake i druge poljoprivrednike sa više iskustva.

12)     Problemi sa kompresorom – ukoliko postoji neki problem sa kompresorskim sistemom (npr. negde pušta vazduh), to takođe može da poveća potrošnju goriva pošto će kompresor morati znatno više da radi kako bi nadoknadio gubitke, a kompresor može da „oduzme“ i 3-4 kW.

Zaključak

Ovi saveti neće jednako značiti svima – svesni smo da „mali“ poljoprivrednik bez mnogo zemlje, sa jednim traktorom čije mu održavanje predstavlja veliki finansijski teret, uz konstantan manjak vremena, neće biti raspoložen da se opterećuje ovim „sitnicama“ pošto mu je prioritet da preživi do sledeće sezone.

Međutim, oni koji obrađuju mnogo zemlje i imaju moderne traktore i druge poljoprivredne mašine, treba da imaju u vidu da mogu da ostvare ozbiljnu uštedu u potrošnji goriva pravilnim korišćenjem te mehanizacije.

I ne zaboravite, u toku je Online sajam poljoprivrednih mašina na našem sajtu. Raznovrsnu sajamsku ponudu, uz brojne pogodnosti koju si izlagači pripremili, zainteresovani kupci moći će da pogledaju sve do 15. oktobra.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 0
Pregleda: 2838
Ocena: 3
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.