Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Da li preći na gume za sve sezone s obzirom na tople zime?

Da li preći na gume za sve sezone s obzirom na tople zime?
Postavljeno 31.10.2023. u 11:21
Autor: Dragan Romčević

Pošto stiže 1. novembar, nakon kojeg auto mora da ima zimske gume, ali samo ako na kolovozu ima snega, leda ili poledice, podsetićemo se da postoje All Season gume, koje su napravljene tako da mogu bezbedno da se koriste i zimi i leti.

Postaju sve popularnije, pa se sve više ulaže u njihov razvoj. To pokazuje i sve veći izbor guma raznih proizvođača u širokom cenovnom rangu.

Zime su sve blaže, sa sve manje snega i leda, pa često u zimskom periodu uništavamo zimske gume po vrelom asfaltu. Podsetimo se samo koliko je „neprirodno“ topla bila prošla zima – razni rekordi su oboreni.

Da li su All Season gume dobro rešenje ili loš kompromis?

Idealno je da u svakom trenutku imamo odgovarajuće gume. Međutim, ako vozite na zimskim gumama u januaru, ali temperatura vazduha je 19 stepeni, dok sunce „prži“, to je daleko od idealnog.

Takođe, ponekad noću i rano ujutro može da se naleti na neočekivanu poledicu, a onda poslepodne imamo osećaj kao da smo usred leta. A sneg može da nas iznenadi i u aprilu, što smo 2021. doživeli. Stoga All Season gume deluju kao odličan kompromis.

Svaka guma je priča za sebe

Nisu sve All Season gume iste – postoje drastične razlike. Da bi jedna guma mogla da se koristi i na snegu i na vrelom asfaltu, treba napraviti razne kompromise. Proizvođači u zavisnosti od raznih faktora odlučuju da li će napraviti gumu koja će se bolje ponašati na snegu ili na vrelom asfaltu, ali moraju i da naprave čitav niz drugih kompromisa koji utiču na kočenje po suvom kad je hladno i toplo, kočenje po mokrom, po snegu, trošenje...

Da li će All Season gume leti biti gore od letnjih, a zimi lošije od zimskih?

Današnje gume za sve sezone drastično su napredovale u odnosu na nekadašnje - toliko da imamo All Season gume koje u direktnom poređenju nadmašuju neke prave letnje ili zimske gume.

Na primer, na snegu su se generalno odlično pokazale. Na testovima se najkvalitetnije gume za sve sezone ponašaju gotovo kao prave zimske, a neretko nadmaše i prave zimske gume prosečnog kvaliteta.  

Kada automobilski mediji ili razne organizacije (npr. nemački ADAC) rade testiranja All Season guma, obično se istovremeno i pod istim uslovima testiraju jedna prava zimska i jedna prava letnja guma, da bi se videlo kako se All Season gume ponašaju u odnosu na njih.

Savetujemo da potražite što više testova i proverite koja guma konstantno ostvaruje dobre rezultate. Takođe je važno da pogledate odvojene rezultate svih testiranja, na različitim podlogama i u različitim uslovima.

Ne kupujete samo zimsku gumu koja može da se vozi i leti – interesuje vas kako se ta guma ponaša pri kočenju i skretanju po suvom i vlažnom asfaltu, koliko je „otporna“ na akvaplaning i slično.

Čak i među onim najkvalitetnijim gumama mogu da postoje drastične razlike u ponašanju u različitim uslovima. Neke testove na engleskom i nemačkom možete da vidite ovde:

Međutim, često je nemoguće naći testove jeftinijih guma. Problem je u tome što mnogi automobilski mediji ili razne organizacije u startu na osnovu neke karakteristike diskvalifikuju neke, uglavnom najjeftinije gume ili jednostavno ne žele uopšte da ih testiraju.

Koliko koštaju „All Season“ gume?

Cene možete da pogledate ovde: www.internet-prodaja-guma.com.

Na primer, kada je dimenzija 195/65 R15 u pitanju, Kleber Quadraxer 3 košta 6.600 din, Tigar All Season 6.680 din, Fulta MultiControl 6.980 din, Dunlop Sport All Season 8.300 din, Goodyear Vector 4Seasons GEN-3 8.540 din, Continental AllSeasonContact 8.550 din...

Tu su i jeftinije gume marki Sailun, Davanti, Matador, Orium, Taurus, Riken, Barum, sa cenom od oko 5.500 do 6.000, pa i Westlake za 4.266 dinara.

Da li gume za sve sezone mogu po zakonu da se koriste zimi kao zimske gume?

Da, mogu. Gume sa oznakom M+S (ili M&S ili MS) mogu da se koriste u zakonski određenom periodu i u uslovima kada su obavezne zimske gume.

Zaključak

Isplativost i opravdanost kupovine guma za sve sezone zavisi od mnogo faktora kao što su:

  • Koju kilometražu prelazite?
  • U kakvim uslovima vozite?
  • Na kakve kompromise ste spremni?

Uglavnom, ukoliko 90% ili više odsto vremena za volanom provedete u gradu i to najčešće u saobraćajnom špicu, naročito ako živite u gradu u kojem ne pada mnogo snega, ne prelazite velike kilometraže, ne idete na duža putovanja (osim npr. na more), onda i neke od najjeftinijih All Season guma mogu da budu dobar izbor.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 4
Pregleda: 13459
Ocena: 4.6
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

SaleNS

Zavise od samog proizvođača.Najbolji testovi su na tyre reviews na youtube.Uzeo sam prosle godine michelin cross clomate 2 u dimenziji 17 i bile su blizu 20000hiljada dinara po gumi.Za te pare i ocekujes vise od prosecnog.

Odgovori

Miletov drug

Možda jesu leti gore od letnjih a zimi od zimskih ali su zato zimi bolje od letnjih a leti bolje od zimskih. Do pre desetak godina smo koristili samo letnje gume, preko zime smo vozili sporije i pažljivije i ništa nam nije falilo.

Odgovori

Bole

Ovaj tekst svakako treba uzeti sa velikom rezervom jer je napisan od nekoga ko je vrlo nestručan. M + S (Mud + Snow) je oznaka za zimsku gumu, i normalno da je zakonski "dozvoljeno" koristiti takvu gumu zimi.

marko

@Bole - M+S nije oznaka za prave zimske gume. Ta oznaka može da bude i na zimskim gumama i na all season gumama a može da bude i na letnjim (da, na letnjim, ima nekoliko primera). A prava zimska guma ima onaj simbol planine sa tri vrha. I realno, sve što piše u tekstu je tačno.