Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Polovnjak pod lupom – BMW R1200GS

Polovnjak pod lupom – BMW R1200GS
Postavljeno 01.11.2023. u 10:29
Autor: Aleksandar Stojanović

BMW R1200GS proizvodio se u periodu od 2004. do 2012. godine. Uprkos godinama, ovaj motocikl je i dalje visoko kotiran na tržištu polovnih motocikala, a cenovno je blizak čak i novim motociklima. Da li ovaj polovnjak zaista zaslužuje takav status ili je samo precenjen nemački motocikl?

Zašto je R1200GS kralj „adventure“ klase?

Godinama zaredom je najprodavniji model iz BMW-ove game i gotovo uvek u vrhu liste najprodavanijih motocikala. Zato i ne čudi da je polovnjak koji se pojavio pre skoro 20 godina i dalje na listi najpoželjnijih motocikala.

Radi se o motociklu iz premijum klase koji je kapitalizovao „adventure“ trend putovanja motociklom po svetu. Iako to nije prvi motocikl takvog tipa, ali jeste prvi koji je postao gotovo nedostižan reper za ostale proizvođače po pitanju komercijalnog uspeha. Komforom i voznim karakteristikama gotovo da je istisnuo starije motocikle iz sport touring kategorije.

Kratak istorijat modela

R1200GS je naslednik modela R1150GS. Iako su slični, R1200GS je drugačija zverka. Lakši je za čitavih 30 kilograma, snažniji i agilniji. U odnosu na prethodnika, više je orijentisan za vožnju na asfaltu. Oznaka GS je skraćeno od „Gelände/Straße“ što znači zemljani put.

Tokom proizvodnje, 2008. godine motocikl je modernizovan. Pored blage restilizacije, odrađene su promene na vešanju i ramu motocikla koje su poboljšale već dobru dinamiku vožnje. Nekoliko unapređenja dobio je i agregat u 2010. godini. Glave su dobile duple bregaste, izmenjeni su prenosni odnosi u menjaču što je doprinelo da agregat bude snažiji za 5 konja i živahniji.

Bezbednost je takođe unapređena, pa je modernizovani model dobio drugu generaciju integrisanog ABS sistema i kontrolu proklizavanja zadnjeg točka (TCS). Vešanje je opciono moglo biti i elektronski podesivo (ESA).

R1200GS Adventure je varijanta koja je više orijentisana ka bespućima. Karakteriše je veći rezervoar, veći klirens, žičani točkovi i veći hod vešanja i nešto drugačiji prenosni odnos u menjaču zarad offroad vožnje.

 

Agregat: Vazdušno hlađeni četvorotaktni dvocilindrični bokser
Zapremina: 1.170 cm3
Snaga: 105 KS na 7.500 o/min
Obrtni moment: 115 Nm na 5.750 obrtaja
Ubrizgavanje: EFI
Menjač: Manuelni 6 brzina
Kvačilo: Suvo, hidraulično
Prenos: Kardansko vratilo
Ram: Čelični
Prednja viljuška: Telelever
Zadnja viljuška: Paralever
Prednja kočnica: diskovi prečnika 305 mm, četvoroklipna klješta
Zadnja kočnica: 265mm disk, dvoklipna klješta
Dužina: 2.210 mm
Širina: 930 mm
Međuosovinsko rastojanje: 1.506 mm
Težina: 229 kg
Rezervoar: 20 litara
Prednja guma: 110/80 R 19
Zadnja guma: 150/70 R 17

Vešanje i kočnice

Vešanje je jedan od najjačih aduta koji R1200GS poseduje. Ono nije tipično kao kod ostalih motocikala, a radi se o već sada poznatom sistemu paralever / telelever. Prvo što ćete osetiti ako do sada niste vozili GS je odsustvo poniranja prednjeg dela pri kočenju pa vam može biti čudno u početku.

Ne samo da je motocikl iznenađujeće stabilan i precizan, već i odlično podnosi teret u vidu dodatnih bočnih kofera i saputnika. Čak i za današnje standarde, možemo ga oceniti kao vrlo dobro.

Kočnice su sigurne, jake i lako se doziraju. Bilo da vozite solo ili sa saputnikom.

Ergonomija i komfor

Nije bez razloga R1200GS bio i jeste čest izbor ljudi koji prelaze velike dnevne kilometražne i višednevne ture. Standardno sedište je podesive visine, a raspon podešavanje je od 840 do 860 milimetara. Postojala je opcija nižeg sedišta za 30 milimetara ili višeg za isto 30 milimetara. Vetrobran je takođe podesiv. Tu su štitnici ruku, grejači ručica (opciono). Poluge kvačila i menjača su takođe podesive. Upravljač je širok, pozicija sedenja je uspravna i visoka. Sve što bi želeli da dodate na drugim motociklima tog godišta, R1200GS to ima fabrički.

BMW nema standardan raspored prekidača kao na ostalim motociklima, pa će vam trebati malo navikavanja. Električni sistem poseduje dosta kapaciteta pa dodatni potrošači u smislu punjača, dodatnih svetala, navigacije funkcionišu bez problema.

Ovo je jedan od boljih motocikala za vožnju u dvoje kao i za visoke, krupne ljude.

Mnogi polovni primerci uglavnom imaju fabričke ili aftermarket kofere. Fabrički koferi su podesive zapremine. Mana ovih kofera je što ponekada propuštaju vodu, mehanizam se prlja, pa mogu da zaglave.

Agregat i menjač

Radi se o tipičnom dvocilindričnom bokseru po kojima je BMW najpoznatiji. Ima dovoljno snage čak i kada je natovaren, pa preticanja neće biti problem. Iako je vazdušno hlađen, neće mu ni gradska vreva smetati. Doduše, ovo nije mašina trkačkog pedigrea, pa nemojte očekivati „čuda“ od performansi. Mada dobar vozač će moći bez problema da drži tempo i na vikend grupnim vožnjama. Nećete biti razočarani snagom iako 105 konja za današnje pojmove ne zvuči puno.

Karakteristična stvar je i suvo kvačilo koje je poput automobilskog. Motocikli uglavnom koriste kvačila potopljena u ulju. Kod suvog kvačila morate biti pažljiviji jer su osetljiviji na proklizavanja.

Pitanje pouzdanosti

Ova generacija GS-a je zadržala relativno jednostavnu mehaniku bez previše elektronike. Ceo motocikl je kvalitetno urađen i sposoban za velike kilometraže. U oglasima ćete pronaći primerke i sa preko 100.000 kilometara na satu. Ako je motocikl uredno održavan, moći će da se vozi još dugo. Doduše, nemojte misliti da se GS ne kvari, jer i on kao i svi motocikli ima boljke i traži održavanje.

  • Modeli iz 2005. mogu imati problem sa curenjem ulja na semerinzima menjača
  • Elektronika pumpe za gorivo je može biti čest kvar
  • Servo kočnice na ranijim modelima
  • Traka merača nivoa goriva
  • Postoje dve verzije finalnog prenosa. Druga, bolja i pouzdanija verzija se ugrađivala od 2010. godine.
  • Flanša zadnjeg točka od aluminijuma može biti sklona pukotinama. Kasnije je ugrađivanja pouzdanija čelična
  • Stariji modeli pre modernizacije imaju problem sa pražnjenjem akumulatora
  • Agregat može troškariti ulje
  • ESA oslanjanje može biti skupo, ukoliko se pokvari

Možemo da zaključimo da su modeli sa početka proizvodnje imali probleme koji su u većini „ispeglani“ nakon modernizacije na kasnijim modelima. Kasniji modeli nakon modernizacije se smatraju kao vrhunac tog tipa mehanike, gde je zadržana pouzdanost i jednostavnost.

Kako se vozi

Na prvi pogled deluje kao ogroman i nezgrapan motor, ali se zapravo radi o agilnom motociklu kojim se lako manevriše. Zbog bokser motora, težište mu je nisko što zaista daje samopouzdanje i sigurnost vozaču. Maksimalni obrtni moment je na niskim obrtajima, pa ćete možda imati osećaj da je motocikl snažniji nego što zapravo jeste.

Uopšteno, radi se o motociklu koji može da funkcioniše u različitim režimima vožnje. Na putu, van puta, po lošem putu, natovaren ili solo. Može da se vozi brzo i sporo bez prevelikih kompromisa. Samo imajte na umu da ovo nije motocikl za van puta. Preveliki je i pretežak da bi ga vozili van asfalta . Makadam, utaban put je sasvim okej, ali nemojte misliti da je svemoguć.

Održavanje i dostupnost delova, troškovi

Filteri, ulja, svećice, kočione pločice i ostali potrošni materijal je lako dostupan i lako se servisira. Okvirne cene su:

  • Filter ulja: 1100 dinara
  • Filter vazduha: 1300 dinara
  • Svećica: 1800 dinara
  • Lamela: 10500 dinara
  • Kočione pločice: 5000 dinara po disku (Premium klasa)
  • Zadnji disk: 12000

Za registraciju moraćete da izdvojite oko 37000 dinara. Potrošnja, zavisno kako ga vozite oko 6 l/100 km.

Redovni servisi poput izmena tečnosti, potrošnog materijala nije komplikovan niti je skuplji od ostalih motocikala. Ukoliko ste malo veštiji sa alatom možete i sami.

Za ostale nepredviđene kvarove očekujte da delovi i rad majstora neće biti jeftini.

Da li vredi?

Prvi modeli sa početka proizvodnje u oglasima kreću se od 5000, pa i do 10000 evra za modele s kraja proizvodnje u odličnom stanju.

Neka vam opšte stanje motocikla i servisna istorija bude presudna pri izboru. Ne morate izbegavati primerke koji su prešli nešto više ukoliko se radi o održavanom primerku. Dobro pregledajte manžetne kućišta kardana. Ispucale manžetne verovatno ukazuju na potreban servis celog sklopa.Takođe, uzmite u obzir i vrednost opreme. Prtljag, navigacije, povišeni viziri, „kreš barovi“, nisu jeftini. Ukoliko naiđete na „klot“ primerak, nemojte ga pretplatiti.

Ukoliko vam je potreban univerzalni motocikl sa kojim ćete prelaziti velike kilometraže, pogotovo sa saputnikom, uz odlične vozne karakteristike R1200GS može biti odličan izbor. Naravno u deo cene ulazi i premijum status ovog motocikla. Kao polovnjak već godinama drži cenu tako da nećete mnogo izgubiti u daljoj prodaji. Dakle, dobar izbor za zahtevne motocikliste koji ne mogu da „dobace“ do novijih motocikala u istoj klasi ili ne žele motocikl pun elektronike.

Foto: www.press.bmwgroup.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 1
Pregleda: 6906
Ocena: 4.9
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

ludi milojjao

I posle ovog BMWa ni jedan BMW vise nije bio BMW, Postao je Pomodarstvo. Dokazivanje i resavanje Kompleksa. Struja, senzori, compjuteri,..

Odgovori