Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Na kojoj kilometraži se menja ulje u automatskom menjaču?

Na kojoj kilometraži se menja ulje u automatskom menjaču?
Postavljeno 14.11.2023. u 12:18
Autor: Dragan Romčević

Automatski menjači su sve zastupljeniji kod novijih automobila i to ne samo kod onih sa snažnijim motorima. Stoga i njihovo redovno održavanje, servisiranje i popravke postaju sve aktuelnija tema.

Sada ćemo se baviti isključivo klasičnim automatskim menjačima – one „robotizovane“ kao što je DSG i kontinualno varijabilne (CVT) ostavljamo za drugi put.

Glavno pitanje – šta ako uopšte nije predviđena zamena ulja u menjaču?

Šta ako proizvođač uopšte nije predvideo da se menja ulje u menjaču? Da li bi i nakon koliko godina ili kilometara ipak trebalo zameniti ulje?

U servisu automatskih menjača „Slavko“ iz Jakova (predgrađe Beograda), odgovaraju:

„Ovo je jedno od najčešće postavljanih pitanja u vezi automatskih menjača. Međutim, odgovor zavisi od više faktora, a takođe moramo da razvrstamo proizvođače vozila i proizvođače automatskog menjača.

Daćemo samo neke primere, pošto nemamo prostora za navođenje svih marki i proizvođača. BMW serije 5 - G30 konkretno, ima menjač proizvođača ZF pod oznakom 8HP. BMW ne savetuje zamenu ulja u tom menjaču, ali ZF ima zvaničnu objavu da na 8HP menjačima zamena ulja treba da se radi na svakih 80.000 - 120.000 km.

Slična situacija važi i za Peugeot i Citroen vozila, gde je proizvođač automatskih menjača japanska firma Aisin-Warner koja takođe savetuje zamenu ulja na svakih 50.000 km“.

Kako proveriti ulje?

Kako se uopšte obavlja provera stanja ulja u automatskom menjaču i koliko je ta provera pouzdana?

U servisu odgovaraju da ne postoji način da se stopostotno proveri „stanje“ ulja automatskog menjača, iako postoje parametri kao što je temperatura ulja. Pored temperature ulja, jedina preostala provera je vizuelna provera kad se ulje ispusti.

Kako da znamo da je ulje zrelo za zamenu?

Koji su pokazatelji da je ulje za zamenu? Na primer, da li ulje sme da potamni - da li je to normalno ili je znak da treba da se zameni? 

Odgovor: „Ulje u automatskom menjaču se menja ili nakon određene kilometraže ili nakon određenog broja godina. Potpuno je normalno  da će ulje da promeni boju relativno brzo u eksploataciji, kao što je to slučaj i sa motornim uljem“.

Da li neki problemi mogu da ukažu da je ulje zrelo za zamenu?

Postoji li mogućnost da na osnovu nepravilnog rada menjača možemo da posumnjamo da bi trebalo zameniti ulje?

Odgovor: Zamena ulja u automatskom menjaču predstavlja redovno održavanje menjača. To ne spada u popravku i sama zamena ulja uglavnom ne može da reši probleme u radu menjača. Kada dođe do problema sa menjačem, potrebno je uraditi popravku menjača. I tu možemo uzeti motor kao primer. Ukoliko je oštećen ventil u glavi motora, zamenom ulja u motoru se ništa neće postići.

Ispiranje automatskog menjača prilikom zamene ulja?

Prostim ispuštanjem ulja iz menjača i nalivanjem novog ulja ne može da se zameni svo ulje u menjaču, što znači da će u menjaču i dalje ostati određena količina starog ulja. Stoga smo pitali kako se obavlja zamena i dobili odgovor:

„Svakako je ispiranje menjača dobra stvar, jer se slobodnim padom ne može ispustiti više od 50-60% ulja. Ispiranje se vrši specijalnom mašinom koja se kači na vod menjača i dok je vozilo u radu ulje se menja.“ 

Ako dođe do problema sa menjačem, da li bi zamena ulja trebalo da bude prvi korak u rešavanju problema kako bi se najbrže otklonila sumnja na to da je ulje problem? 

Odgovor: Ne, to je uglavnom bacanje novca. Servis menjača se radi dok je menjač ispravan da bi duže ostao ispravan.

Na kojoj kilometraži se obavlja redovna zamena ulje u automatskom menjaču?

Već smo napisali da to zavisi od proizvođača automobila i proizvođača menjača. Stoga treba proveriti uputstvo za auto. U servisu automatskih menjača „Slavko“ dali su nam neke primere:

Audi/VW:

0AM - nema zamene ulja
02E, 0D9, 0GC, 0BH, 0CK, 0CJ – 60.000 km
ZF8HP – 100.000 km

BMW:

ZF6HP, ZF8HP – 100.000 km
TG81SC – 50.000 km

Mercedes-Benz:

722.6, 724.0 DCT – 60.000 km
722.9 – 80.000 km
725.0 – 100.000 km

PSA:

TF80SC, TG81SC – 50.000 km

Da li treba menjati ulje u automatskom menjaču kada se kupi polovan auto?

Pošto ne možemo pouzdano da proverimo u kakvom je stanju ulje ili jednostavno ne želimo da rizikujemo, naročito ukoliko ne postoji servisna knjižica ili neki drugi dokaz da je ulje menjano, savetuje se da se ulje zameni.

Da li prilikom zamene ulja u automatskom menjaču treba uraditi još neke provere?

Pošto uglavnom govorimo samo o zameni ulja, što podrazumeva i zamenu filtera, ostaje pitanje treba li tom prilikom uraditi još nešto, kao npr. kontrolu nekih delova, kompjutersku dijagnostiku i slično?

Odgovor: Pre servisa menjača prvo se radi provera automatskog menjača i servis se radi ukoliko je menjač ispravan. Ponavljamo, servis menjača predstavlja redovno održavanje i nakon redovnog održavanja nema potrebe za osnovnim podešavanjem menjača i sličnim stvarima, kao ni u slučaju servisiranja motora.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 7
Pregleda: 20464
Ocena: 4.6
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Kenan

Opel astra 1.4 turbo automatik 2012 godina prešla 120.000km, vozila trza kad mijenja brzine iz veće u manju,zamijenio bombinu, svijecice, izduvnu granu i opet isto, majstor mi je rekao sa nije do mjenjača.Dali bi mi vi mogli sati neki savjet sta uraditi.Hvala

Odgovori

Vojin

Probaj sa H2E dekarbonizacijom motora. Vraca fabricki odziv na gas. Menjac cesto hoce da trza zato sto motor nema dobar odziv

Miloš

Na sigurno 90% malo starijih američkih vozila ima merač za ulje. Isto kao merač za ulje u motoru. Dosta dobra stvar, može da se vidi boja, i naravno ima min i max nivo. Takodje može da se doda ako je potrebno...

Odgovori

TD

Ulje treba menjati i u manuelnim menjacima a pogotovo u automaticima.Kad god sam u zivotu kupio drugi auto,odmah veliki servis i ulje u menjacu zamenim.To rade normalni ljudi.Kod nas u drzavi mislim da osamdeset procenata gradjana ne menja ulje u motoru a u menjacima nikako.A i majstori znaju da kazu,ne treba to menjati u menjacu,to niko ne menja.Pa za dve litre ulja,koliko ide prosecno u menjac,nece niko propasti.

Odgovori

N

Pa svaki savet servisera proveriti na više mesta. Samo logički razmišljajte na srbski način: kad bi svi mi "slušali" servisere i menjali ulja u menjačima na vreme, kočionu tečnost na vreme, mali servis radili na vreme, veliki servis na vreme itd ... onda serviseri nebi imali posla, mogli bi komotno da pozatvaraju radnje i servise!

Marko

Zavisi koji auto uglavnom je od 4 do 10 litara

Dragan Grozni

Ovo mi deluje kao ono što ljudi menjaju ulje u motoru na 30.000 km zato što je tako predviđeno, samo što ne čitaju uputstvo u kojem piše da ako voze preko 50% vožnje u gradu ili dugo stoje u leru, da treba da prepolove kilometražu za menjanje ulja. I zaborave na ono da ulje treba da se menja jednom godišnje bez obzira na kilometražu pošto isto proizvođač kaže da može na 2 godine. A kad ode lanac (ne mora da pukne, dovoljno da se ishaba i on i klizači i zatezači), kad ode turbo punjač, i da ne nabrajam dalje, onda se pljuje po autu. Mada, možda neki nisu ni predvideli da se auto vozi onoliko koliko mi vozimo u Srbiji.

Odgovori