Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Alkantara – kako je očistiti i učiniti da bude kao nova?

Alkantara – kako je očistiti i učiniti da bude kao nova?
Postavljeno 23.05.2024. u 13:04
Autor: Dragan Romčević

Alkantara je prilično specifičan materijal i sve je popularnija. O tome šta je Alkantara detaljno smo pisali u tekstu: Šta je to Alkantara (koža ili sintetika) i da li se isplati?

Sada ćemo videti kako bi trebalo da se održava i čisti od raznih nečistoća – kečap, čokolada, sladoled, sokovi, pivo, kafa, karmin, žvaka...

Redovnim održavanjem sebi značajno olakšavate posao

Alkantara jeste otporna na habanje i laka je za čišćenje, ali to važi samo ako je redovno održavate i reagujete na vreme. Ne isplati se da je zapustite.

Glavna mana Alkantare je to što delovi koji su najviše izloženi kontaktu sa rukama i drugim delovima tela mogu vremenom da pokažu vrlo izražene znakove „habanja“, što je naročito problematično zbog toga što se Alkantara najčešće postavlja na volan i sedišta.

Međutim, glavni problem uopšte nije habanje – daleko od toga. Problem je to što Alkantara apsorbuje masnoću sa ruku i drugih delova tela, kao i nečistoću sa odeće i drugih stvari i brzo izgubi svoju baršunastu strukturu, pošto masnoća i nečistoće dovode do toga da se njena vlakna slepljuju i onda deluju kao da se Alkantara na tom delu izlizala (istrošila).

Tako Alkantara gubi svoju vizuelnu privlačnost, a i na dodir deluje potpuno drugačije. Generalno, Alkantara u suštini lako izgubi svoju vizuelnu privlačnost ukoliko se ne održava.

Stoga je veoma važno da se Alkantara redovno održava i čisti. Iako održavanje i čišćenje Alkantare ne zahteva stručnost ili posebna sredstva, ipak je potrebno da se zna šta i kako treba da se radi, a šta treba da se izbegava, pošto lako može da se napravi više štete nego koristi.

Zato, što se češće posvetite Alkantari bar na kratko, manje će biti potrebe da radite duža, napornija i temeljnija čišćenja, odmašćivanja i slično.

Važno!

Alkantara ne sme da se trlja suviše snažno, naročito grubom četkom ili krpom, a takođe se ne preporučuje korišćenje uređaja za čišćenje vodenom parom.

Svakodnevno održavanje (čišćenje)

Naravno, ne morate svaki dan da se bavite Alkantarom, ali vrlo je korisno da prebrišete volan mekom (vlažnom ili suvom) krpom ili ga iščetkate mekom četkom – naročito delove na kojima najviše držite ruke i koji su najviše izloženi pritisku i „upijanju“ masnoće iz vaših ruku.

Ti delovi će prvi početi da deluju „ofucano“ i pohabano, pa zašto ne potrošiti minut vremena nakon vožnje za brzo sređivanje volana, a četka i krpa ne zauzimaju mnogo prostora u autu.

Sedišta od Alkantare takođe možete na brzinu da iščetkate ili prebrišete da bi se „isterala“ prašina i da bi se „podigla“ vlakna.

Apsolutno nije obavezno da se Alkantara čisti svaki dan, ali što više kratkih i češćih čišćenja obavite, više odlažete neophodno ozbiljnije čišćenje i pritom enterijer automobila uvek deluje kao nov.

Što se češće Alkantara iščetka mekom četkom i prebriše vlažnom mekom krpom, delovaće novije, svežije i očuvanije.

Nedeljno čišćenje

Kako kaže proizvođač Alkantare, jednom nedeljno bi trebalo ukloniti prašinu i druge nečistoće mekom četkom, suvom krpom ili usisivačem, pa zatim prebrisati Alkantaru blago navlaženom belom pamučnom krpom.

Godišnje čišćenje

Jednom godišnje ili češće, naravno, trebalo bi uraditi ozbiljnije čišćenje Alkantare. Najlakše je ukoliko se koriste specijalna sredstva za čišćenje Alkantare, ali ukoliko ta sredstva nisu dostupna, onda pratite sledeće instrukcije:

  • pažljivo uklonite prašinu i druge nečistoće sa Alkantare, tako što ćete da navlažite meku krpu ili sunđer vodom, dobro ih iscedite i pređete suvu Alkantaru, ali pritom treba da pazite da je ne natopite ili navlažite previše. Ispirajte krpu ili sunđer i ponavljajte brisanje koliko god puta je potrebno.

Ostavite da se sve osuši, npr. preko noći. Kada ste sigurni da je Alkantara suva, da biste joj vratili karakterističan izgled, temeljno i pažljivo je iščetkajte mekom četkom.

Dubinsko pranje Alkantare?

Da li Alkantara sme da se dubinski pere? Da – sme. Međutim, važno je da nađete perionicu koja zna kako da obavi dubinsko pranje Alkantare bez oštećenja.

Na prvom mestu, ne sme da se koristi visoka temperatura! Zatim, moraju da se koriste odgovarajuća sredstva, a idealno sredstva za čišćenje specijalno napravljena za Alkantaru.

Stoga savetujemo da pre odvoženja auta na dubinsko pranje prvo lično sve proverite i ispitate, kao i da prethodno proverite koliko u toj perionici imaju iskustva u pranju Alkantare. 

Hemijsko čišćenje

Ako Alkantaru nosimo na hemijsko čišćenje, veoma je važno da naglasimo da nipošto ne sme da dođe u direktan kontakt sa parnim mašinama i da ne sme da se koristi trihloretilen.

Naravno, mala je mogućnost da ćemo Alkanataru nositi na hemijsko čišćenje, ali korisno je da se zna.

Pranje Alkantare u veš mašini (!?)

U slučaju da je moguće da neki deo Alkantare skinete i odlučite da ga operete u veš mašini, treba strogo da se prate ova uputstva:

  • Alkantara može bezbedno da se pere u veš mašini do temperature od 30° C i uz korišćenje blagog detrdženta.

  • Zabranjeno je koristiti centrifugu!
  • Ukoliko postoje čičak trake, obavezno ih treba pokriti nečim što neće da spadne tokom pranja ili spojiti čičak trake i obezbediti zihernadlom ili na neki drugi način da se ne razdvoje tokom pranja, kako čičak traka ne bi izazvala oštećenja na Alkantari.
  • Nakon pranja, Alkantaru treba sušiti na otvorenom i pažljivo je iščetkati mekom četkom.
  • Nipošto prilikom pranja Alkantare ne sme da se koristi bilo kakav izbeljivač.
  • Ukoliko je neophodno, Alkantara sme da se pegla, ali obavezno preko bele krpe. Pegla ne sme da pređe temperaturu od 110° C.

Uklanjanje mrlja i fleka sa Alkantare - generalno

Ovo su generalna uputstva u slučaju da nemate neko od specijalnih sredstava za čišćenje Alkantare.

U slučaju pojave manjih mrlja ili fleka, treba reagovati na sledeći način:

  • Reagujte odmah (u najmanje prvih 30 minuta) i počnite da tretirate mrlju sa spoljne ivice ka centru kako biste sprečili njeno širenje
  • Nikada i nipošto ne nanosite bilo kakvo sredstvo za čišćenje direktno na Alkantaru
  • Pre uklanjanja same mrlje prvo uklonite višak hrane ili bilo čega drugog što je palo na Alkantaru (npr. jogurt, sladoled, itd.), a možete odmah da upotrebite i papirni ubrus ili maramicu kako biste izvukli što više tečnosti iz materijala
  • Izbegavajte trljanje kako biste sprečili da se mrlja proširi ili da nečistoće prodru dublje u materijal
  • Koristite belu krpu ili  dobro isceđen sunđer za uklanjanje mrlja
  • Ukoliko koristite sunđer dobro ga isperite u čistoj vodi i dobro iscedite između svakog prevlačenja preko mrlje, tj. između svakog brisanja

 

Mrlje nastale od „stvari“ rastvorljivih u vodi

Voćni sokovi, džem, sirup, kečap: koristite mlaku vodu, „isperite“ mrlju tapkanjem mokrom krpom ili sunđerom.

Krv, jaja, izmet, urin: koristite hladnu vodu, izbegavajte toplu vodu zato što ove supstance mogu zbog toplote da koagulišu, „isperite“ tapkanjem mokrom krpom ili sunđerom.

Žestoka alkoholna pića, vino, pivo, gazirana pića, čaj: koristite mlaku vodu, ukoliko mrlja i dalje bude primetna, tretirajte je sokom od limuna i zatim dobro „isperite“ tapkanjem.

Olovka, topla čokolada, čokolada, krem, sladoled, senf: koristite mlaku vodu, „isperite“ tapkanjem mokrom krpom ili sunđerom.

Sirće, gel za kosu, kafa: koristite sok od limuna i onda obrišite mlakom vodom, „isperite“ tapkanjem mokrom krpom ili sunđerom.

Mrlje nastale od stvari nerastvorljivih u vodi

Karmin, puder, maskara, senka za oči, parfem, krema za cipele, ulje i mast generalno, mrlje od trave, flomasteri, markeri: istrljajte medicinskim alkoholom, zatim vodom i „isperite“ na bilo koji način.

Za mrlje od trave, flomastera i markera, koji su veoma teški za uklanjanje, naročito sa Alkantare svetlih boja, neophodno je da se reaguje što je pre moguće kako bi se sprečilo da se previše isuše, uslovno govoreći.

Žvakaća guma i vosak: stavite na mrlju plastičnu kesu punu leda, pa kada materijal postane tvrd, uklonite parčiće i zatim tretirajte medicinskim alkoholom.

Otporne mrlje

Ponavljajte gore opisane tretmane koliko god puta je potrebno. Čak i mrlje koje nisu rastvorljive u vodi često zahtevaju da naknadno budu tretirane vodom.

Stare mrlje nepoznatog porekla

Prvo ih tretirajte mlakom vodom, a zatim „isperite“ tapkanjem krpom ili sunđerom. Ukoliko vidite da se mrlja rastvara u vodi, ponovite tretman koliko god puta je potrebno, ostavite da se osuši, pa ukoliko je potrebno tretirajte medicinskim alkoholom.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 0
Pregleda: 2924
Ocena: 4
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.