Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Sve o antifrizu, kako se proverava i menja VIDEO

Postavljeno 30.01.2020. u 16:19

Provera i zamena antifriza prva je tema u našem novom serijalu "Autoznanje" na našem kanalu, u kojem ćemo pokušati da naučimo mlade vozače, odnosno podsetimo iskusne, na neke stvari iz domena održavanja automobila, pravilne upotrebe, ali i montaže dodatne opreme.

U ovoj epizodi videćete kako se proverava i menja antifriz, kako odabrati antifriz za vaš automobil i zašto je bolje da to uradite kod svog servisera a ne sami.

Komentara: 7
Pregleda: 2763
Ocena: 3.5
   
Kako se montiraju lanci za sneg - Autoznanje - VIDEO SAVET Kako se montiraju lanci za sneg - Autoznanje - VIDEO SAVET Renault Kadjar - Praktični francuz za celu porodicu Renault Kadjar - Praktični francuz za celu porodicu Najbolja Mercedes – Benz B klasa do sada Najbolja Mercedes – Benz B klasa do sada Tesla model S P85D  – Autotest Tesla model S P85D – Autotest Renault Clio – francuska vatrena pomorandža – Autotest Renault Clio – francuska vatrena pomorandža – Autotest BMW 118i – prednji pogon za najbolju seriju 1 do sada - Autotest BMW 118i – prednji pogon za najbolju seriju 1 do sada - Autotest Ford EcoSport - Fiesta na steroidima - Autotest Ford EcoSport - Fiesta na steroidima - Autotest Prva srpska formula na Autotestu – Drumska strela Prva srpska formula na Autotestu – Drumska strela Fiat 500 - gradska legenda - Autotest Fiat 500 - gradska legenda - Autotest Renault Talisman - francuski dugoprugaš - Autotest Renault Talisman - francuski dugoprugaš - Autotest

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Zoran Bosiokovic

Ako je rashladna tecnost voda, iz nekog razloga dolivano, menja se. Ako je antifriz proveravam na dva nacina. Prvo instrumentom, koji je svima nama dostupan, tacku zamrzavanja. Ako je to uredu onda lakmus papirom proveravam kiselost. Papir je zute boje i ako ostane zut ili malo pozeleni, nevalja jer antifriz prelazi iz baze u kiselinu, znaci da je star i dugo u upotrebi. Ako papir poplavi onda je uredu. Kiseli antifriz nagriza metalne delove motora. Mnogi u kucama dugo drze antifriz u instalaciji bez proveravanja ali to nije sada tema.

Odgovori

NS

Veoma stur i beskorisan video. Onaj ko sam menja rashladnu tescnost na osnovu ovog videa moze samo da osteti motor.

Odgovori

Zivomir Timotic

Тако је професоре.

Odgovori

Goran

A. Sta see Desi kada posle zamene otvori termostat

Odgovori

Zivomir

Nigde nije pomenuto da kod nekih vozila treba označiti sistem.

Odgovori

Dejan

Mislis odzraciti, odnosno to je praktično na hrvatskom, pa bi na srpskom trebalo da bude odvazdusiti…? :)

Mare

Ja bih rekao da se sistem mora odzračiti na svakom automobilu, jer je praktično nemoguće da samo ispustite staru rashladnu tečnost i ulijete novu, a da baš nigde ne ostane vazduh. Voda, odnosno rashladna tečnost se nalazi u crevima, bloku motora, velikom i malom hladnjaku, prelivnoj boci i odzračivanje je neophodna procedura. Nova rashladna tečnost jednostavno mora procirkulisati kroz ceo sistem i to na radnoj temperaturi kada se termostat potpuno otvori i tada se mora sistem izdrenirati, doliti koliko fali, zavrrnuti odušak i kraj priče.