Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako upaliti automobil uz pomoć kablova – Autoznanje

Postavljeno 27.04.2020. u 15:33

Pandemija Koronavirusa uslovila je znatno manje kretanje građana. Samim tim i naši automobili se manje kreću, a kada automobil miruje – akumulator se prazni.

U ovoj epizodi AutoZnanja pokazujemo vam kako se automobil koji je ostao bez struje startuje uz pomoć kablova. Obratite pažnju na redosled postavljanja i uklanjanja kablova prilikom ove procedure.

Vaša zapažanja i savete očekujemo u komentarima.

Ostanite bezbedni, ostanite kod kuće.

Komentara: 9
Pregleda: 5658
Ocena: 4.6
   
Peugeot 207 GTI – Lav sportskog srca – Autotest Peugeot 207 GTI – Lav sportskog srca – Autotest Zašto obavezno treba da uradite prenos vlasništva vozila – Autoznanje Zašto obavezno treba da uradite prenos vlasništva vozila – Autoznanje KIA Optima 1.7 CRDi – korejska limuzina – Autotest KIA Optima 1.7 CRDi – korejska limuzina – Autotest Opel Astra J - auto radničke klase - Autotest Opel Astra J - auto radničke klase - Autotest Koji automobil kupiti za 3.000 evra? – Autoznanje Koji automobil kupiti za 3.000 evra? – Autoznanje Honda HR-V iz 2001. da li je jača od vremena? Honda HR-V iz 2001. da li je jača od vremena? Kako se menja probušena guma? – Autoznanje Kako se menja probušena guma? – Autoznanje Mercedes-Benz A klasa sedan – najaerodinamičniji automobil na svetu! Mercedes-Benz A klasa sedan – najaerodinamičniji automobil na svetu! Kako se montiraju lanci za sneg - Autoznanje - VIDEO SAVET Kako se montiraju lanci za sneg - Autoznanje - VIDEO SAVET Renault Kadjar - Praktični francuz za celu porodicu Renault Kadjar - Praktični francuz za celu porodicu

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Maks

Sta mislite o malom busteru tj pomocnoj bateriji za mobilni koja ima kleme za akumulator? Villager VJS 3500. Cena oko 90 eura

Odgovori

Dejan

Donatore nevalja za alternator da radi auto kada pojacavas drugi auto .Svako ko ti kaze drugacije ima veze sa elektrikom kao ja sa pilotiranjem aviona.

Odgovori

benzin i samo benzin

Neko ko drži predavanja ne bi smeo sebi da dozvoli da prethodno ne pita nekog ko ovo stvarno zna.Prvo-kablovi smeju da se dodiruju jer su izolovani i proračunata klasa izolacije neće dozvoliti bilo kakvo topljenje prespajanje i sl.Drugo,auto koji je došao u pomoć,treba upaliti,ako nema žurbe,kako bi malo dopunio i ovaj problematični akumulator,i ne treba ga turirati.Stručnjak bi trebao da zna da se akumulator isto puni bez obzira na obrtaje motora i tome služi regler.MOTOR NE SME DA BUDE UPALJEN PRI VERGLANJU.El.pokretač vuče mnogo veču struju od one koje u normalnim uslovima prolazi kroz namotaje i elektroniku alternatora pa zbog te struje mogu,u slučaju dužeg verglanja kada će se i drugi aku isprazniti,da pregore,pa bi i kontakt trebao da bude isključen ili čak i ceo aku odvojen od instalacije skidanjem jedne kleme. Treće-"alternator odnosno dinama"!?Nije isto-koliko ja znam diname se više i ne koriste i sreću se na fićama i traktorima ako ih vlasnici nisu zamenili alternatorima.

Odgovori

nislija

Ispravno je vezati "crni" kabli, nulu, tj. masu (sto je ispravno) na blok motora ili na neko parce golog nefarbanog metala, na primer sasija. "Crni" kabli ne treba vezivati na limove, plehove ili bilo kakav tanak metal. Akumulatori se mogu povezati i direktno, ali se tako zaobilazi cela masa vozila i kutija sa osiguracima, sto eventualno u slucaju da je nesto neispravno, moze dovesti do pregorevanja instalacije. Postoji jos nekoliko stvari koje se mogu uraditi sa kablovima i povezivanjem akumulatora, ali s obzirom na sture informacije, ne bih o tome pa da neko pogresno to shvati i da proba, a onda eto belaja. Ako niste sigurni ili jednostavno ne znate, obavezno zovite nekoga ko zna ili jos bolje nekoga ko se time bavi, nemojte sami povezivati, jer jacina struje u vozilima nije za potcenjivanje.

Odgovori

benzin i samo benzin

Crni kabal, kojim se uglavnom označavaju provodnici vezani za minus pol akumulatora, nema veze sa nulom kojom se označava vod u instalacijama sa naizmeničnom strujom (faze R S T i nula) . I običan vozač neče doći nikad u dodir sa naizmeničnom strujom koje ima samo u namotaju alternatora. Šasija može da bude samo ofarbana ili trula ili rđava i nikako "go nefarban metal" i kao takva nije pogodna za prespajanje kablovima. Osim toga i ona je sastavljena od delova lima pa si suprotan sam sebi. Može crni kabl da ide na blok, glavu, menjač gde god štipaljka može čvrsto da stoji ali su ti delovi na većini vozila nedostupni jer su pokriveni plastičnim poklopcima pa je ipak jednostavnije direktno na minus klemu akumulatora. Sve ovo opisano i u videu i komentarima jeste direktno povezivanje pa ovo tvoje "zaobilaženje osigurača" ne treba komentarisati.

Nikola

Svakačast na savetima.

Odgovori

Миле

Zašto moramo prvo crveni kabal na plus akumulator? Zar neće raditi ako prvo spojimo mase, pa onda pluseve?

Odgovori

Coa

Ti probaj pa nam javi dal moze.

benzin i samo benzin

U ovoj sutuaciji ako ti crni kabal koji ide na masu slučajno ispadne iz ruke ili se ne zakači odmah dobro za klemu zbog slabe opruge u kleštima neće se desiti ništa pri njegovom klizanju po delovima motora ili šasije. Isto je i sa crvenim - nema spoja jer drugi kabal nije zakačen. U drugoj situaciji kad zakaćiš prvo masu odnosno crni kabal, pri kaćenju crvenog postoji mogućnost da oe on slučajno zakači za bilo koji deo mase vozila ili ispadne ili otkači - dolazi do kratkog spoja varničenja itd.. Zato ide prvo crveni i svaki spoj klema - klešta kabla se proba da li je čvrst.