Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Stojadin sa BMW-ovim motorom i zadnjim pogonom (foto) (video)

Stojadin sa BMW-ovim motorom i zadnjim pogonom (foto) (video)
Postavljeno 12.06.2015. u 15:26

Te davne 2007. godine Bugarska i Rumunija ušle su u Evropsku uniju, Slovenija je uvela evro, Stiv Džobs je najavio iPhone, završena je poslednja knjiga o Hari Poteru, Džordž Kluni je pao sa motora, a jedan „kec“ iz Pariza dobio je novog vlasnika koji će ga vratiti u otadžbinu i pretvoriti u monster-keca.



Ovaj automobil ima više nego zanimljivu istoriju. Kao i svaki drugi 101 iz fabrike Zastava, rođen je u Kragujevcu, ali je odmah poslat u Pariz, gde je napravio prve korake. Da, svi znaju za projekat Yugo America i „posao veka“, mada malo ljudi zna da smo ukupno izvezli 25.697 automobila u Francusku.

Pomenimo ovde i izvoz od 58.480 komada u Grčku, 69.232 u Veliku Britaniju, 21.900 u Belgiju i Holandiju, 16.100 u Nemačku, 12.150 u Dansku… Jedva čekamo komentare onih koji mrze „jugiće“ i „kečeve“.

Uglavnom, „stojadina“ iz naše priče 1987. godine kupio je Francuz, koji ga je vozio dve decenije, prešao njime 50.000 km i zatim ga ponudio na prodaju. Kupio ga je njegov sadašnji vlasnik, Mario Lazić, dugogodišnji vlasnik servisa za automatske menjače u Francuskoj.

Mario je odlučio da ga kompletno restaurira. Naravno, nije ga koristio kao svakodnevni automobil, već ga je vikendom vozio po Parizu i okolini. S obzirom na to da je ovaj „kec“ u tom regionu bio gotovo jedini od svoje vrste, privlačio je veliku pažnju.

Veliki preokret se dešava 2012, kada se Mario seli iz Francuske u Kraljevo – „stojadin“ se vratio kući. Nije mnogo vožen po Srbiji, zbog čega je vlasnik bio naročito tužan - nije hteo da dopusti da propadne.

Stoga je odlučio da uradi nešto zaista drastično s njim. Mario nam objašnjava: „Imao sam mnogo delova za razne BMW modele, pa sam došao na ideju da u Zastavu koju sam dovezao iz Pariza ubacim BMW-ov pogon. Radio sam na tome godinu i po dana - iz zadovoljstva, u slobodno vreme. Već sam imao skoro sve neophodne delove i komponente, tako da sam kupovao samo razne cevi i lim”.

 



Motor od 2.5 litra „ukraden“ od BMW-a

Ispod haube je ubačen redni šestak od 2.500 kubika i 192 KS! Reč je o BMW-ovom agregatu M50B25, koji razvija 192 KS pri 5.900 o/min i 245 Nm pri 4.200 o/min, a ugrađivao se u modele BMW 325i i 525i (nekoliko verzija).

Prednji deo „keca“ produžen je za 45 centimetara upravo zbog velikog motora. Naravno, isto važi i za krila i haubu.

Zadnji pogon

BMW-ov motor jednostavno ne ide u kombinaciji sa prednjim pogonom. Zato je Mario odlučio da prepravi auto tako da ima zadnji pogon. Ne verujete? Pogledajte ovaj video snimak:



Sada vas verovatno interesuje šta je još rađeno na njemu.

Ostale izmene

Kao što možete da zamislite, menjano je sve i svašta. Na primer, menjač je uzet od BMW-a 325i e36, prednji trap kompletan od BMW-a e39, zadnji trap od BMW-a e36 sa diferencijalom od BMW-a 325i e36…

Rezervoar je pravljen po meri. Kočioni sistem je od BMW-a e39, isto kao i letva volana i prednji amortizeri. Zadnji amortizeri su potpuno novi od BMW-a e34.

Kompletan automobil je sa svih strana ojačan cevima, tako da nema brige po pitanju izdržljivosti u odnosu na dodatu masu, snagu ili bezbednost.



Točkovi

Prvo pitanje koje padne na pamet ljudima koji vide ovaj automobil jeste - koji su ovo točkovi? Odgovor je jednostavan. Felne i gume su uzete od BMW-a X5, a dimenzije su 255/55 R19. Dakle, ni manje ni više, nego 19-ice na „kecu“.

Mario kaže: „Auto je stabilan i vrlo snažan. Kad sam bio na tjuning-stajling okupljanju u Čačku, 31. maja, osvojio sam prvo mesto u kategoriji Extreme. Vozio sam ga brzo po raznim putevima i mogu da kažem da zahvaljujući velikim točkovima ide neosetno - prava lađa!

Isto tako, koči fantastično, bez obzira koliko nas je u autu. Što se tiče atraktivnosti, nema ko se ne okrene i ne ustane kada prolazim“.



Da li je ovaj auto uopšte legalan?

„Apsolutno je legalan”, objašnjava nam Mario: „Registrovan je u Francuskoj, gde ja i dalje imam državljanstvo i adresu. Auto je registrovan kao collector, što me košta 55 evra godišnje. Po pitanju atestiranja i sličnih stvari, u Francuskoj i mnogim drugim zemljama, ne samo u Evropi, ne pravi se uopšte problem kada su u pitanju pojedinačne prepravke, kao što sam to ja uradio, važno je samo da je auto potpuno tehnički ispravan. Možete da ubacite motor koji želite i slično“.

Oglas za „keca“ sa BMW-ovim motorom

Ipak, imajte u vidu da vlasnik nije još uvek 100% siguran da bi mogao da se odvoji od njega. Uloženi rad i entuzijazam jednostavno nemaju cenu...


Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 13
Pregleda: 131274
Ocena: 4.7
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Kocsis Antal

Jako lepo steta szó U srbiji Takó nesto nemoguce zvanicno inace bi imali puno sledbenika .uprkos svemu 10+

Odgovori

aleksanda

jos tako dignut, lep k'o lutka. volim majstora kad moze da kaze "kupio sam samo cevi i lim".

Odgovori

Milan

Lepo je napravio.

Odgovori

Kindersuprajz

UZAS!Kako nekome moze da se svidi da uzme prelep auto u savrsenom stanju i jednostavno ga upropasti?

Odgovori

ivan matic

Ajde sad ti nama objasni šta si ti u stvari ovde mislio kada si ovo napisao,čovek je od dreša stojadina napravio dzip u svojoj kreaciji i sta je tu užas????

milovanov milos

Nazalost u Srbiji ovakva kreativnost nemoze da dodje do izrazaja bez obzira sto imamo izuzetno strucne i kreativne ljude ier postoji AGENCIJA ZA BEZBEDNOST KOJA NEDOZVOLJAVA NIKAKVE PRERADE ILI POBOLJSANJA NA VOZILIMA A NEDAJ BOZE DA NAPRAVITE NEKO VOZILO KAO STO JE LOTOS SUPER SEVEN Tamo sede neki kvazi stucnjaci koji misle da automobilizam krece od njih a cija je stucnost ravna nuli

Odgovori

SASA

Verujem 100%, ja sam mehanicar ali majstore skidam kapu . Puno rada i znanja i steta da se odvojis od ove "ale". Tamo sigurno nisi imao problema sa atestom ali pokusaj ovde kod nasih " strucnjaka". Hiljadu mana bi nasli. Ja sam napravio prikolicu za slepenje vozila. Osovine, sapa, i naletna Nemacko ostalo moje. Vise od dvadeset fotografija za svih strana pa i odozdo. Naletna nije imala plocicu i to su me zafrkavali mesec dana, zasto si dolazio.

Odgovori

Goran Minic

Mario je moj drug, dobar covek i moram da naglasim kao dugogodisnji vlasnik i fan BMW vrhunski majstor ne samo za automatske menjace vec i za kompletnu mehaniku. Stojadina sam video u fazi izrade a i kad je bio gotov, to je majstorija OZBILJNA. Mario druze pozdrav od advokataGorana iz BG

Odgovori

Nikola

Svaka cast na trudu i zalaganju, BMW, pardon Zastava odlicno izgleda :)

Odgovori

nije bitno

dal je legalno ovo da se radi

Odgovori

Skvrle

Ne nije legalno! u Nemackoj da te uhvate da u radionici varis Stojadina, ode kuca.

miroslav

Kakva bi procedura bila kod nas ako bi hteo recimo da u Z128 ugradim motor od Alfe Hvala unapred,pozdrav.

Odgovori

Neško

Svaka čast!

Odgovori