Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako radio reklame mogu biti opasne po vozače?

Kako radio reklame mogu biti opasne po vozače?
Postavljeno 07.05.2018. u 13:36
Autor: Dragan Romčević

Da li su vas nekad radijske reklame dovele u opasnu situaciju? Na primer, vozite auto i iznenada čujete sirenu kako se brzo približava. Ne znate odakle dolazi, ne možete da odlučite da li da se sklonite u stranu, da prođete kroz raskrsnicu, da usporite, ubrzate ili uradite bilo šta drugo kako biste oslobodili put.

Za to vreme vozači iza vas već počinju da vam trube, iziritirani zbog toga što ne krećete i nesvesni da vi na radiju čujete sirenu hitne pomoći.

Ovaj scenario možda deluje banalno, ali može da dovede do vrlo neprijatnih situacija. Mnogo je rizičnije kada se u nekoj radijskoj reklami čuje oštar zvuk kočenja ili škripe guma. Tada vozač može refleksno da pogleda u retrovizor, a da u tom trenutku auto ispred njega zaista zakoči.

Slično važi i za glasan zvuk nailaska motocikla ili zvižduk pištaljke saobraćajca, iako u reklami verovatno zviždi fudbalski sudija.

Takvi ne treba ni da voze?

„Ko nije u stanju da razlikuje zvukove sa radija i zvukove oko sebe ne treba ni da vozi“, mnogi će samouvereno reći.  Ali zaboravljaju da reklame i džinglovi često „grunu“ znatno glasnije u odnosu na muziku ili priču voditelja pre toga.

Takođe, vozači su iskustveno naučeni da svesno ili podsvesno reaguju na razne zvukove iz okoline koji ukazuju na opasnost ili zahtevaju reakciju. Kada čujete sirenu na radiju, možda će vam trebati pola sekunde da shvatite da dolazi sa radija. Tih pola sekunde mnogo znači u saobraćaju.

Problematični zvukovi

Treba u obzir uzeti i situaciju u kojoj se vozač nalazi. Možda pokušava da se prestroji, obiđe zaustavljeno vozilo, prolazi kroz ili ulazi u raskrsnicu ili kružni tok, propušta pešaka, uključuje se sa sporednog puta... I iznenada čuje:

  • škripu kočnica
  • škripu kočnica plus zvuk udesa
  • pištaljku saobraćajaca (npr. zvuk pištaljke fudbalskog sudije u reklami za kladionicu)
  • zvuk sirene policije, hitne pomoći ili vatrogasaca
  • sirenu drugog automobila
  • vrisak ili povik „stani“, „koči“ i slično
  • turiranje automobila ili motocikla

Šta kaže zakon?

Zakon o oglašavanju ne kaže ništa, kao ni bilo koji drugi zakon. A i da kaže, slaba bi vajda bila od toga. Već smo pisali o apotekarskim reklamnim krstovima koji snažno bljeskaju zeleno ili čak crveno-zeleno u blizini semafora, pa se do sada ništa nije promenilo: Svetleći apotekarski krstovi u blizini raskrsnica zbunjuju vozače

Razgovarali smo na ovu temu sa Damirom Okanovićem, direktorom Komiteta za bezbednost saobraćaja. On smatra da treba apelovati na producentske i medijske kuće da izbegavaju da emituju sadržaj koji može da dovede vozače u zabludu, a ukoliko to ne pomogne, da problem treba rešiti zakonski.

Takođe upozorava na efekat poznat iz priče „Dečak koji je vikao vuk“. Dva-tri puta čujete sirenu u reklami, shvatite da dolazi sa radija, pa kada naiđe prava hitna pomoć, ignorisaćete zvuk sirene. Smatra i da medijske kuće ništa neće izgubiti ako izbace takve zvučne efekte u reklamnim sadržajima i džinglovima.

Šta kažu ljudi iz marketinga/advertajzinga i sa radija?

Svi sagovornici su anonimni. Niko nije želeo da mu se u tekstu navede ime, kako ne bi ugrozio budući odnos sa klijentima. Potpuno razumljivo. Naročito zbog objašnjenja koja su dali.

Kažu da je osnovni cilj reklame privući što veću pažnju slušalaca. A to se najefikasnije postiže naglim „presekom“, dramatičnim zvukom, podizanjem jačine zvuka, nakon čega sledi dramatičan glas u stilu: „Da se i vama ovo ne bi dogodilo, kupite ovo!“.

Klijenti često sami traže da se u reklamu ubace neprimereni ili iritantni zvukovi, da bude prizemno-dramatična, menjaju tekst ako im zvuči dosadno... Sa druge strane, u ozbiljnijim agencijama koje se bave reklamama kažu da čak i veliki klijenti imaju razne zahteve koji od originalno zamišljene zanimljive reklame naprave dosadno ponavljanje imena kompanije i usluge/proizvoda koji prodaju. Ali klijent je uvek u pravu...

Generalno, na mnogim radijskim stanicama javlja se isti problem kao kod televizije – gledate film ili neku emisiju, a onda BUM!!!

Reklame!!! Istorijska akcija!!! Samo još sutra neverovatnih 40% popusta na sve artikle!!! Imate problema sa prostatom??? Sa hemoroidima??? Nemate?! Nema veze, imaćete!!! Kupite zato na vreme ovaj magični melem koji leči sve, pere veš i sudove – dovoljna je samo jedna kap...

Ista je situacija sa radio stanicama. Slušate neku laganu muziku, a onda DŽINGL!!! Jedno 200 decibela jačim zvukom kreću reklame. Pa još ako se tu nađu zvukovi kočenja, sirena...

Pesme sa zvukom sirena

Ovo je već malo komplikovaniji problem:

 

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.


Anketa

Da li vam se dogodilo da vas tokom vožnje zbuni radio reklama u kojoj se čuje zvuk automobilske sirene, škripa guma i kočnica, sirena policije, vatrogasaca i hitne pomoći, razbijanje stakla i slično?





Glasaj

Komentara: 6
Pregleda: 11212
Ocena: 4.8
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

deki automobili

Bravo za članak! Dugo godina sam radio kao profesionalni vozač, i mnogo puta mi se to desilo. Svaki put sam se upitao hoće li se naći neko da zakonom reguliše takvo reklamiranje. Sve pohvale za autora i ceo tim.

Odgovori

audi power

Zato ja slusam svoju muziku (ne na radiju), odvrnem skoro na max i gas do poda. Uzivanje...

Odgovori

Samuel

E da, jos nesto. Jel to vama neki daltonista pravi ove grafikone?

Odgovori

Polovni Automobili

Hvala na skretanju pažnje. Radimo na tome.

Samuel

Uglavnom uvek mi je ukljucen radio dok vozim, i posto mi se retko koja pesma sto nasi sabani putaju svidja onda i ne obracam paznju na to sto slusam. Tako da sam bas nedavno primetio neku glupu reklamu u kojoj ima zvuk hitne, i naravno da me u momentu zbunilo, i pomislio sam dali je to normalno i dali se neko bavi ovim pitanjem, i eto ti sad vidim da sam u pravu sto negodujem takve stvari na radiju. To bi trebalo zakonom zabraniti!

Odgovori

nislija

Uglavnom muziku u kolima slusam sa diska, plejera, usb flesa itd., iz prostog razloga sto radio stanice konstantno presecaju reklamama, objavama koje cega, pa cak ima jos i onoga "za Milicu od tetke iz Donje Brijanje za njen 16 rodjendan...". Takodje ne volim ni jednolicne vesti gde se pominje svemocni i ostala ekipa, a koje se vrte svakih pola sata ili sat. Kada mi dosadi moja muzika, a nema iole ozbiljne radio stanice, radije uvek ugasim radio i vozim u tisini. Sve vesti uglavnom pratim van automobila uz kafu i stampane novine ili na telefonu. Isto ko sto jednom rekose, ako ne zelite da gledate rijalite imate daljinski pa promenite program, tako i ja koristim moc power dugmeta da na radiju iskljucim bilo kakav uticaj bilo kakve propagande, sto marketinske, sto politicke.

Odgovori