Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Fiat 1100 R – pet decenija u istoj porodici

Fiat 1100 R – pet decenija u istoj porodici
Postavljeno 07.12.2018. u 09:33

Modernu istoriju evropskih automobila pamtimo kroz modele čija imena su pažljivo birana u skladu sa temperamentom.

Dok su neki proizvođači uveli klasnu oznaku koja pravi razliku između veličine, luksuza i nivoa opreme kao što je poslednje 2-3 decenije slučaj kod nemačkog trojca Mercedes-Benz, BMW i Audi, Fiat je s druge strane od Ritma, Una i Pande svoje automobile imenovao sa mnogo većom slobodom.

Međutim, ako ne računamo kultne modele 124, 125, 131 ili 132, pređašnja istorija ove kompanije kreirala je neraskidivu vezu numeričkog naziva modela i zapremine motora kog je taj auto nosio.

Decenijama opstajao na traci

Dok je većina tih modela torinskog proizvođača izašla u jednoj iteraciji, model 1100 sa istovetnom zapreminom u kubnim centimetrima, zadržao se u proizvodnji tokom nekoliko decenija i naravno, u više različitih osveženja.

Predratni 508C Nuova Balilla koji je započeo 1100 eru nije obustavljen ni posle rata, ali ga je 1953. odmenio 1100/103.

Modernija ponton karoserija odbacila je ostareli predratni dizajn, te je ovaj automobil doneo i prve karoserističke varijacije karavana i roadstera.

Naslednik svedenijih linija stigao je 1962. godine kao 1100D dok je onaj poslednji najednostavnijeg izgleda ali bez gubitka sofisticiranosti svojstvene italijanima došao u februaru 1966.

Fiata 1100 R odnosno Rinnovata, odlikovao je kutijasti zadnji kraj koji je delom ličio na model 124, ali sa štop svetlima sa modela 850. Iako se motor zapremine 1.1L zadržao i do današnjih dana kao bazni u aktuelnoj Pandi, 1969. godina označila je kraj Fiatovog modela sa oznakom 1100.

Italijan iz Kragujevca

Upravo jedan ovakav 1100 Rinnovata prodaje se i putem našeg sajta, a u razgovoru sa gospođom Brankom vlasnicom ovog primerka iz 1967. godine saznali smo i pojedinosti vezane za njega.

Naime, ovaj automobil je jedan od onih koji su montirani u kragujevačkoj “Zastavi”, te ga je novog u Srbiji tada kupio Brankin otac, a u njenom posedu i danas se nalazi originalni ugovor o kupovini.

Otac je kao vojno lice bio veoma revnosan te je večito visio pored automobila i sam ga održavao.

Može vožnja, ako naučiš da…

Priliku da ga vozi i Branka je dobila odmah nakon fakulteta, ali je otac nametnuo jedan uslov, da nauči sama da menja ulje i osnovne servise.

Ona napominje da je automobil redovno vožen ali nije puno prešao, tačnije 99.000 kilometara. Branka pamti i pojedina putovanja ovim Fiatom na more, ali je veći deo kilometraže Fiat napravio u Beogradu i na lokalnim putevima.

Poslednjih godina auto je postao umoran i vožen čisto rekreativno da se održi u formi te mu je motor i dan danas u dobrom stanju.

Godine stajanja na novobeogradskom parkingu uzele su danak na njegovoj limariji, te je Branka odlučila da to sredi.

Korozije nije bilo puno ali je ona sada stvar prošlosti, a novi sloj bele akrilne farbe sa dvoslojnom zaštitom ispod vratio je ovaj automobil u mladost šezdesetih.

Unutrašnjost karoserije nije farbana jer za tim zaista nije bilo potrebe, a putem fotografija koje prikazuju originalna tamno crvena sedišta i tapacire, jasno je da se o ovom automobilu vodilo računa.

Pored ovoga, na našem sajtu prodaje se još nekoliko Fiata 1100.

Miloš Nikodijević - Autoslavia

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 1
Pregleda: 3838
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Aleksandar Tirmenstajn

Prvi auto mog ćaleta, isti ovakav samo "trula višnja".. Naslušao sam se hvalospeva o njemu iako su ga moji prodali 88e (kada sam imao godinu dana)

Odgovori