Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

[OLDTAJMERI] Peugeot 204 - nepravedno u senci starijeg brata

[OLDTAJMERI] Peugeot 204 - nepravedno u senci starijeg brata
Postavljeno 15.02.2019. u 16:29

Iako mali francuski porodični automobili nisu prvi koji će vam pasti na pamet na pomen reči oldtajmer, činjenica je da pomenuta klasa pruža veoma širok izbor dostupnih, jednostavnih i vrlo upotrebljivih vozila.

Naime, Peugeot je od šezdesetih pa sve do kasnih sedamdesetih godina proizvodio nekoliko dopadljivih i na vrlo francuski način šarmantnih limuzina.

Kao najveća od njih, tu je bio Peugeot 404 kog ste sigurno susreli i na našim stranama uz Page 404 Error.

Međutim, Peugeot 204 i 304 su ostali u njegovoj senci.

Ovi automobili bili su prethodnici današnjih Peugeota serija 200 i 300, ali za razliku od hečbek karoserija, pravljeni su kao limuzine i karavani, pa čak i kupei i kabrioleti.

Mali auto za celu porodicu

Kao što mu ime sugeriše, Peugeot 204 bio je manja od dve limuzine sa skromnim gepekom, ali sa dovoljno mesta za celu porodicu.

U skladu sa tadašnjom tradicijom, njegov dizajn je potpisao lično Batista Farina, osnivač čuvenog studija Pininfarina koji je iznedrio brojne kultne automobile sa znakom lava na haubi.

Zahvaljujući pametno iskorišćenom prostoru i karoseriji širokoj za njegovu klasu, Peugeot 204 je po prostoru u kabini mogao da parira čak i većem 404, dok je od konkurencije bio znatno prostraniji.

Takođe, on je od konkurencije bio i moderniji, s obzirom na to da su Renault 8 i Simca 1300 imali motor pozadi. Uz to, bio je jednostavniji od avangardnog Citroëna GS i njegovog komplikovanog hidrauličnog vešanja i drugih tehničkih rešenja koje je delio sa Ajkulom.

Pod limom, Peugeot 204 je u osnovi bio dosta sličan većini današnjih automobila: poprečno postavljen aluminijumski motor sa četiri cilindra pokretao je prednje točkove, a uz 1,1l benzinski motor postojala je i opcija 1,3l i 1,4l dizela.

Koliko ih je napravljeno?

Nedugo po pojavljivanju na tržištu 1965. godine, 204 ga je i osvojio kombinacijom funkcionalnog i dopadljivog italijanskog dizajna, jednostavne i pouzdane mehanike i prostora za celu porodicu.

Upravo zbog toga, ostao je u proizvodnji sve do 1976. kada ga je posle preko 1.600.000 proizvedenih primeraka kao nezvanični naslednik odmenio model 305.

Zanimljivo, Peugeot 204 i nešto gabaritniji 304 su se prodavali paralelno na tržištu iako su sami sebi bili konkurencija, ali to nije sprečilo kompaniju da sa uspehom nudi oba modela zainteresovanim kupcima širom Evrope.

S obzirom na to da su bili jeftiniji modeli u gami, ovi automobili su često zamenjivani naslednicima u istoj klasi i čini se da su danas ređi na oglasnim stranama širom Evrope, pa i u Srbiji gde su njegovi savremenici 404 i 504 značajno više prisutni.

Od prvog dana u istoj porodici

Ipak, jedan odlično očuvan primerak u fabričkom stanju našao se u Nišu po ceni od 5.000 evra. Kao i najveći broj 204, i ovaj je u prepoznatljivoj beloj boji uparenoj sa tirkiznoplavim enterijerom tipičnim za sedamdesete godine.

Ono što ovaj 204 izdvaja od mnogih jeste originalnost, te činjenica da je od prvog dana u istoj porodici.

U razgovoru sa prodavcem ovog Peugeota, saznali smo da je automobil kupljen u zvaničnom predstavništvu Peugeota u Beogradu 1975. godine.

Kao jedan od četvoro braće koji su svi u isto vreme odlučili da kupe Peugeot, otac sadašnjeg vlasnika kupio je upravo ovaj 204 i vozio ga sezonski, pretežno na letovanja.

Kako je vreme teklo, u kuću su došli i drugi automobili, te proteklih dvadeset godina Peugeot nije mnogo vožen i za to vreme prešao je tek oko 500km. To nas dovodi do cifre od skromnih 95.000 kilometara na satu.

Iako nije aktivan kao nekad, ovaj Peugeot je tokom svih godina pažljivo čuvan i garažiran, što znači da je zadržao veliku većinu originalnih delova. Njegov vlasnik je naglasio da su čak i kederi kao novi, a limarija je zaštićena još 1975. godine kada je Peugeot kupljen.

Uz automobil idu originalna rezervna krila, koja srećom nikada nisu morala da budu iskorišćena. Sa godinama su došli sitni problemi sa korozijom, što je jedino ulaganje koje čeka buduće čuvare ovog komada francuske automobilske istorije.

Đorđe Sugaris - Autoslavia

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 3
Pregleda: 5799
Ocena: 4.3
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

FiatDasAuto

Kad cemo videt pandu kockicu a ne ove francuske i nemacke krseve?

Odgovori

Igor Mladenović

Sto vise obracam paznju na stare automobile sve vise me odusevljavaju. Sve vise i vise pocinjem da shvatam njihov dizajn i mislim da je kvalitetniji i originalniji nego kod modernih automobila. Pre dva dana sam kupio Opel Kadet c iz 1974 godine. Motor je 1.2 benzin, pali na pola kljuca mnogo bolje nego caletova astra G iz 2002g. Menjac precizan kratkog hoda osvaja na prvi pogled. Mehanizam za obaranje sedista u kvalitetu "singer sivace masine" . Vrata i gepek vrata se otvaraju i zatvaraju bolje nego na frizideru. Vec sam " zarazen" i uskoro pocinjem sa restauracijom.

Odgovori

Goran

Ovakav model je bio u mojoj porodici, kupljen na sajmu automobila u Beogradu. Jako kvalitetan model za razliku od direktnih konkurenata Servo kočnice, diskovi napred, šiber krov..

Odgovori