Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Buba – auto koji bi svako poželeo

Buba – auto koji bi svako poželeo
Postavljeno 16.03.2019. u 10:21

Sa preko dvadeset miliona prodatih primeraka i proizvodnjom dugim bezmalo pola veka, Volkswagen Buba je jedan od najbolje prodavanih automobila svih vremena.

Hitlerova naredba

Zbog svog prepoznatljivog izgleda, te proboja na američko tržište tokom pedesetih i šezdesetih godina, Buba je postala ikona hipi pokreta koji je propagirao mir, slobodnu ljubav i vezu sa prirodom, ali su Bubini koreni ipak bili potpuno drugačiji.

Naime, tokom tridesetih godina, Adolf Hitler je naložio inženjeru Ferdinandu Poršeu da osmisli jednostavan porodični automobil koji će motorizovati Nemačku.

„Pozajmivši“ osnovni dizajn i tehnička rešenja od češke Tatre, Ferdinand je došao do onoga što je uskoro postala Buba.

Platili, a auto nisu dobili

Interesantno, prve Bube, odnosno KdF Wageni kako su originalno zvane, bile su direktno vezane za početak Drugog svetskog rata. One su kupovane kroz sistem štednih markica, ali nijedan obični građanin nikada nije došao u posed svoje Bube jer je ušteđevina građana Nemačke bila korišćena za finansiranje ratnog sukoba.

Nakon poraza Nemačke, proizvodnja Buba je započeta pod okriljem vojske Velike Britanije, prvo za stacionirane vojnike, a od 1947. godine i za civile. Pod novim menadžmentom, Volkswagen je procvetao i polako počeo osvajanje Nemačke, Evrope i ubrzo celog sveta.

Buba se proizvodila i u bivšoj Jugoslaviji i to u Vogošći u pogonu TAS-a, Tvornice automobila Sarajevo. Poznate Sarajke tako su bile još jedan od automobila koji je motorizovao Jugoslaviju uz proizvode Zastave, IMV-a i IDA-e.

Danas, najcenjenije su upravo one Bube sa samog početka proizvodnje, a za njima razne izvedbe kabrioleta. Naravno, tu su i takozvane „buljave“ Bube sa velikim farovima, proizvođene do 1968. godine, kao i Bube sa mekim Faltdach krovom.

Sve ih je manje na ulicama

Iako se susreću mnogo češće od starijih modela, Bube iz sedamdesetih godina se sve manje viđaju na ulicama i kao takve, postale su zanimljiv prizor kada izgledaju kao da su tek izašle iz fabrike.

Upravo jedna takva Buba se prodaje u Novom Sadu i po rečima njenog sadašnjeg vlasnika, delimično je restaurirana. Tom prilikom, ofarbana je u diskretnu, ali atraktivnu boju peska koju dopunjuje crno-beli enterijer.

Spoljašnji izgled ove Bube je u skladu sa godinama njene proizvodnje, te svi detalji osim belih obruča na gumama upućuju na Bubu 1300 iz sedamdesetih godina.

Iznutra, ova Buba odgovara originalnim fabričkim merama, sa crnim bakelitnim dvokrakim volanom i radio aparatom iz odgovarajućeg perioda. Sedišta su tapacirana u kombinaciju crnog skaja i belog tekstila.

To je kombinacija koja zahteva posebnu pažnju, ali nagrađuje prijatnom vožnjom čak i u toplim letnjim mesecima, kada prozori zovu da budu spušteni.

Za uživanje i lagane vožnje

Motor od 1300 kubika ima skromnih tridesetak konja, ali Buba je danas automobil za uživanje i lagane vožnje, te uživanje u karakterističnom zvuku bokser motora. Sat pokazuje brojku od 190.000 kilometara, ali to za jednu čuvanu Bubu nije nikakva velika brojka.

Razgovarajući sa vlasnikom o ljubimici koju je dugo želeo da kupi i sredi, on nam je oktrio da ju je kupio 2013. od prvog vlasnika:

„Od onda je kod mene i čuva se na suvom. Ona je 1970. godište i ima sve nemačke nalepnice. Čovek ju je kupio u Sarajevu ali je samo bila isporučena, nije bila pravljena u Sarajevu. U pitanju je inače bio prvi vlasnik auta.“

Dalje, objasnio nam je da ona nije rastavljana potpuno, ali da je urađeno sve što je tada trebalo da se uradi: „Trudio sam se da sve bude autentično. Takođe, motor nije rastavljan, ostavljano je sve što je bilo dobro.“

Proteklih godina, u Bubi se uživalo i putovalo, a sada je došlo vreme da neko drugi sedne za njen volan: „Buba je specifična sama po sebi, ja sam je baš dugo želeo. Sredio sam je, ispunio svoju želju, vozio sam je po skupovima u Bijeljini, Šapcu i drugim okolnim mesta i prodajem je sada zbog nedostatka vremena koje provodim u njoj.“

Đorđe Sugaris - Autoslavia

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 29
Pregleda: 10961
Ocena: 4.6
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Igor

Kupio sam kadet c iz 1974 u originalnom stanju. Limizina 4 vrata sa okruglim farovima. Potrebno je samo osvezavanje limarije jednim kvalitetnim farbanjem.

Odgovori

El Chapo

Bubica je divna, respekt za uspeh sve pohvale ali ja je ne želim. Obožavam automobile, nikad nisam bio bez kola od kad sam položio vozački (23.god), ali nikad nikad je nisam poželeo. I jesam vozio najviše nemce i super mi je golf 1. Ali buba, spaček, fića i sl. su mi bez razloga super cool. Ajkula i mini su već druga priča. Šta se ja razumem... treba li raspravljati o ukusima?

Odgovori

branko

tekst je super i lepo je videti ovao dobar stari auto,samo ovaj je mogao ove brisace da popravi koliko se secam ne stoje in bas ovako dignuti

Odgovori

Dr...

Au brate,mnogo si dosadan,ti imaš komentar za sve,ti sve najbolje znaš...katastrofa.Na svaki komentar tri tvoja....Idi na pecanje,šetaj,gledaj fucu...ili možda najbolje da vežbaš malo slova,jer po ovom što si napisao,nisi baš naročito pismen..

branko

ti ces da me ucis pisanju,znam samo da nema teme a da nisi mirodjia ti i neki inzinjer i ohcvr6 sacuvaj boze sve znate

dr2

i treba da te uci kad si nepismen

branko

dr2...a ti si kao pismen,ono Dr ja tumacim kao Dr...dzija,sto u sustini i jest,nema teme da on nije tu i sto je najgore nema sta nezna kao da je radikal

Momo

Buba nije auto, buba je legenda!

Odgovori

Миладин

Nije: "među najprodavanijima" nego najprodavaniji a naroćito ako se uvaži kriterijum da se računa prodaja modela iste osnovne konstrukcije a ne prodaja modela koji ima isto ime ali potpuno drugačiju konstrukciju po različitim serijama (podatci koje se objavljuju za napr: Toyota Corolla). Takođe bubu ing. Porše nije izradio po Hitlerovom nalogu, već je svoju već osmišljenu konstrukciju ponudio za nacistički projekat KDF (Kraft durch Freude). Nažalost ing. Porše je radio na mnogim projektima borbenih vozila za Hitlerovu Nemačku ali to ne može da umanji njegov značaj za razvoj automobilske tehnike. Međutim, sve u svemu, odlično osmišljena konstrukcija, ali i zalaganje vojne uprave Ujedinjenog kraljevstva u Nemačkoj posle rata i početak "hladnog rata", doprineli su ponovnom rođenju i uspehu ovog modela. Inače sada radim na restauraciji modela 1302 sa fabričkim "šiberom". Pozdrav svim ljubiteljima "bube".

Odgovori

Pera

1302 jel sa celih jedanaest i po konja? Koliko konja ima naaaajača 1303S, trinaest? Smejurija

debejko

Jedina smejurija je podsmeh modelu prodatom u 2.000.000 komada za pola veka života i količina pismenosti potrebna za to!

Mikas

Bubacka je zakon. Pre 15-16 godina sam u Grckoj kupio jednu Karmann kabrio, 1979. godiste. Uzivao u voznji po celoj Evropi nekih 100000km i prosle godine su me ubedili da je prodam. Ni jedan kvar za 15 godina, jedini problem je bio to sto su me sa obliznjeg gradilista isprskali nekim protivpozarnim sredstvom, pa je njihovo osiguranje platilo poliranje i zamenu krova. Kupio je za 10.000 EUR, prodao je za 22.000 EUR. Kako da mi Buba ne bude omiljeni auto?

kole

Imao sam 1303 S iz 1972 i 1200J iz 1975. Nema gepek, nema dobro grejanje, ide kao ranjeni puz, a dere se kao formula 1, majstori retki i nabedjeni, morao sam da ih masiram i pevam in rodoljubive indonezanske pesme dok rade oko kola, trulile su brze nego sto je limar uspevao da ih pokrpi, na ledu i snegu sa zimskim gumama nisu mogle da se pomere sa mesta na ravnom, potrosnja posle koje ti ni Lada Niva nije potrosac. Kad sam posle te muke i tereta kupio Yugo 45 svanulo mi je.

Odgovori

Skelaš

Sve si tačno rekao. Ova sa slike baš izgleda retro, samo joj fali voštana figura Steve Žigona u oficirskom odelu trećeg Rajha

branko

ma koja buba,nas YUGO je zakon,jos ako je IN L pa nema mu ravnog,krivo mi je zasto su ugasili tj zatvorili zastavu, valjda je naprasno propala ,sigurno bih danas da ima kupio nov novcat YUGO,imao bih novog oldtajmera sto nema nigde u svetu, bilo u jugoslaviji tj srbiji i na kubi

kole

Vidi Branko, znam ja da je Yugo djubre, ali buba je konstruisana pre II sv. rata i njeno vreme je proslo 80ih. Ja nisam kupovao te bube da idem po izlozbama i da ih vozim vikendom nego da se vozim svaki dan sa sve porodicom, pa mogu da prenesem svoja iskustva, a kupovao sam bube jer sam bio zaljubljen u taj auto i jer sam verovao filmovima i tudjim iskustvima. Zanimljivo je da je Zastava 1971 konstruisala keca (101), a veliki Volksvagen se kurtalisao bube tek 1974 kad je izasao golf 1. Inace, odavno sam oguglao na minuse pacera koji su u zivotu vozili 3 auta i imali jednu zenu. Takvima uvaljujem polovnjake 30 godina i lepo zivim od njihove strucnosti koju sticu na netu.

branko

evo kole od mene dobijas prvi +(plus),delimicno si u pravu imam samo jednu zenu (valjda je dobra pa je nisam zamenio) a automobila sam promenio ni sam neznam koliko bar jedno 50 kom,dozvolu imam a i auto od 1976 god i nikada nisam isao kod majsrtora da mi rade vec sam odrzavam svoj auto bez obzira na vrstu kvara tako da te lomare sto ti prodajes kod mene ne prolaze,cak sam imao i Yugo 45 ali nije se dugo zadrzao veoma dobar auto za izbegavanje

gagula

ma kome ti mozes da uvalis polovnjak star 30god?? i ko jos kupuje takve polovnjake koje ti mozes da uvalis nekome?polovnjaci od 30god koji se kupuju su u extra sredjenom stanju i kostaju lepu svotu novca...a to sto si ti istripovao da trulog kadeta mozes nekom da uvalis za 150e prevario si se....mozda mozes nekom otpadu koji otkupljuje sekundarnu sirovinu

mrki

Bas si si pun sebe,verovatno si niko i nista pa si skupio hrabrosti bar na internetu da budes frajer....opusti se malo,pusti i druge da kazu sta imaju ne budi uvek zaprska

DOHC VR6

Ko je nije vozio ne zna šta je uživanje u vožnji, jes da nikog ne možeš obići na putu ali vožnja bube je poseban doživljaj. U inostranstvu ubacuju ljudi Posrche-ove motore u bubu da dobiju konjažu ubrzanje i zvuk :)

Odgovori

Pera

Vozio sam je i baš zato znam šta je uživanje u vožnji - vožnja Bube to svakako nije.

Srbosav

J... li ga ko bi pozelo tu kantu kao da nam vec nije dosta kanti koje 90% nas obicnih ljudi vozimo i natezanja sa majstorima uglavnom bahatim vacarosima,licno bi pozelo iskljucivo 2015+

Odgovori

Dragan

Samim tim sto mislis da se ovaj auto vozi kod majstora govori o tome da nemas pojma o Bubi. Kod Bube sve popravke radis sam, ali s obzirom da ti prilikom kupovine verujes jedino godistu 2015+ onda je i bolje da prvo nadjes majstora pa auto. Nije ovaj auto za svakoga. Narocito ne za one koji ne zele da njime bave. Ovo je auto za one sa secanjem na neko lepse vreme.

Smudj

Ovaj auto ipak pripada prošlosti, danas to je samo za bogate i dokone pojedince, indivudualce i ljude sa viškom vremena i para, koji vole da popravljaju i uživaju u tome. Naravno bitan je i osećaj da voze nešto što drugi nemaju, kao i kod vozača ,, Harley,, motocikala......Naravno i za one koje koji vole trgovinu i mogu da unovče svoju restauraciju...........

Slobodan Tosic

Nemaš ti prijatelju pojma

branko

srbo ...za vecinu nas je 2015+ misaona imenica,uglavnom vozimo 2000+ ,buba je buba to je vozio onaj koji voli a bile su i lepe pogotovo one iz sarajeva ( tada uvoz in inostranstva nije bio moguc ako ga ne radi neka drzavna firma a to je bilo papreno skupo) ,imale su vece stop lampe i drugaciji motor 1.6 sa vise kw i nije bila bas tako mrtva kao ova stara ,70-h sam isao u srednju skolu i bas ih je bilo dosta na ulicama naravno ovin nasih iz sarajeva,cenu su imale i nije mogao svako ni onda da kupi, bile su puno skuplje od fice,tristaca i keca,to su vozili lekari,direktori,inzinjeri i tako ti drugovi sa vecim platama kojima nije trebao prtljaznik posto ona to skoro i da nema ,moze jedna manja torba napred ispod haube i nista vise,sto neko rece za potrosnju nije ona trosila za ono vreme mnogo benzina negde od 8-10 lit/100km nesto malo vise od stojadina a daleko manje od tristaca , lade i moskvica,vozio sam je ali nikada nisam imao svoju i to je voznja za uzivanciju

Srbosav

Branko iskreni respekt za tvoj odgovor,postovanje i ljubiteljima tog automobila nikoga nisam hteo da uvredim ili omalovazim, samo sam mislio da naslov nije bas prikladan vise bi mi leglo" buba legenda koja jos uvek traje" ili nesto tog tipa nego da je bas auto koji bi svako pozeleo,jer ja stvarno vise nemam zivce da popravljam ni ove relativno mladje automobile a kamoli jos da me spopadne nesto iz proslog veka na daj Boze

branko

Srbosav...ma ok. ja sam samo hteo da pojasnim,, buba ne traje -ona je proslost kao i mnogi stari automobili,,u svoje vreme bar ovde kod nas u SFRJ je bila prestizan auto i nije mogao svako da je ima ,pravila se u Vogoscu kod Sarajeva a posle je nasledio Golf 1 i 2,nije ona bila skupa zato sto je mnogo dobra nego kao i svaki nemacki auto naduvena cena do neba a unutra volan ,jedna kazaljka za nivo goriva i tri lampice kao sada ovi golfovi i pasati do skoro nisu svi imali klimu a dolaze iz nemacke

imenjak

Gospodin @Dragan je skroz u pravu i ja sam se pronasao u njegovom komentaru,i shvatio sam da taj auto nije za mene i nikada ga nisam zeleo niti ga i dalje zelim,mozda mi mladjie generacije imamo malo drugaciji pogled na to,i taj ato sto je prestao da se pravi mnogo pre mog polaganja,moje misljenje je da auto nije ni malo lep ni atraktivan ni brz a svaki dan mastiti ruke i biti sav u ulju nije vredno toga da je u pitanju neki mustang onda bi prica bila skroz drugacija....buba je bila auto u svom vremenu sad je samo deo proslosti na moju srecu