Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Peugeot 304 Cabriolet – francuski šmek, italijanski stil

Peugeot 304 Cabriolet – francuski šmek, italijanski stil
Postavljeno 09.05.2019. u 15:18
Autor: Đorđe Sugaris - Autoslavia

Saradnja najstarijeg francuskog proizvođača automobila i čuvene karoserističke kuće Pininfarina trajala je decenijama, a tokom šezdesetih i sedamdesetih godina dovela je do toga da Peugeot ima čak četiri kabrioleta sa italijanskim potpisom. Bile su to kabriolet verzije automobila 204, 304 i 404, a kasnije i 504.

Ovi dopadljivi automobili otvorenog krova pokrivali su širok spektar tržišta, nudeći mondenski doživljaj i vožnju sa vetrom u kosi u različitim klasama, te ne čudi da su bili popularni širom evropskog kontinenta.

U svojim regularnim verzijama, modeli 204 i 304 bili su veoma slični automobili, osmišljeni kao lepo dizajniran i kompaktan prevoz za celu porodicu.

Bratski automobili

Tokom većeg dela proizvodnog veka, Peugeot 204 i 304 su se preklapali, što nije sprečavalo tržište da gotovo jednako traži oba modela. Naime, oba bratska automobila su prodata u preko 1.500.000 primeraka, a osim u Francuskoj sklapani su širom bivših francuskih kolonija.

Kao veći od dva automobila, Peugeot 304 je predstavljen 1969. godine i ostao je u proizvodnji do 1980. Za to vreme, dominirao je tržištem kompaktnih limuzina. Osim velike zastupljenosti na matičnom tržištu, 304 je bio i finansijski uspeh, budući da je razvijen gotovo potpuno na Peugeot 204 platformi, što je za sobom povlačilo značajno snižene troškove razvoja i proizvodnje.

Pod haubom se nalazio motor zapremine 1.3l koji je pokretao prednje točkove. Od 1970. do 1973. godine motor je oslobađao 65 konjskih snaga, a 1972. se pojavila i verzija sa 75 konja koja je ostala do kraja proizvodnje 1975. godine.

Napravljeno samo 18.647 primeraka

Pored limuzine i karavana kojim je kompanija pokrivala tržište porodičnih automobila, Peugeot 304 je imao dve verzije koje su više odgovarale potrebama mladih kupaca - Coupé i Cabriolet.

Pininfarinin kabriolet je napravljen tek u 18.647 primeraka, što ih danas čini dosta retkim automobilima. Sa druge strane, jednostavna mehanika i dostupnost delova znači da je njihovo održavanje relativno jednostavno i pristupačno, a bezbrižna vožnja praktično zagarantovana.

Godine i potražnja u inostranstvu su ipak uzele maha, pa je danas prava retkost videti Peugeot 304 na domaćim oglasima, posebno u kabriolet verziji. Ipak, jedan reprezentativan primerak u atraktivnoj crvenoj boji se prodaje u Kučevu.

Nagrada za pređene kilometre

Razgovaravši sa njegovim vlasnikom, saznali smo da je ovaj mali Peugeot kod njega od ranih dvehiljaditih godina. Automobil je kupljen nov u Nemačkoj, gde je i bio sređivan pre više od dvadeset godina. Prvi vlasnik tog auta bio je deda sadašnjeg vlasnika, a automobil je u Srbiji mahom stajao u garaži i povremeno paljen.

Pre nekoliko godina, Peugeot je servisiran i ceo pretresen, pa je od tada do danas redovno i registrovan i mnogo češće na putu. Osim kroz Srbiju, vlasnik je Peugeotom dvaput vozio do Beča 2016. i 2019. godine, gde je osvojio i nagrade za automobil koji je prešao najveću razdaljinu da bi se pojavio na skupovima oldtajmera. „Od kada je kod nas, motor nije diran, ali na putu nije potrošio ni kap ulja, a to je bilo oko 1500 kilometara.“, istakao je njegov vlasnik.

Kada je vožnja u pitanju, ona je pravo zadovoljstvo i tipična za francuska vozila tog doba: „Jako je mekan automobil za vožnju. Dnevno vozim BMW-a, i razlika je jako velika. Sedišta su kao fotelja, jako je udoban. Kada se krov spusti, a zatvore prozori, osećaj u vožnji je skoro kao da krov nije otvoren.“ Nedostatak serva se oseća samo u motanju u mestu, ali to je mala cena za ostatak vozačkog iskustva koje ovaj automobil pruža po vedrim i toplim danima.

Udoban za vožnju, lak za održavanje

Osim udobne vožnje, veliki kvalitet ovog automobila jeste njegova jednostavnost za održavanje, na šta se vlasnik takođe osvrnuo: „Motor ima lanac, nema zupčasti kaiš i što se održavanja tiče jako je jednostavan. Ako treba originalni deo, mora da se malo juri po eBay ili inostranstvu jer je za neke ozbiljnije delove malo teže. Vitalne delove imam za rezervu, a sa nekim ko bi to neko preuzeo je sve pitanje dogovora.“

Sa distancom od gotovo pedeset godina, Peugeot 304 je danas jedna od najjeftinijih ulaznica u svet klasičnih automobila sa hromiranim branicima, mekim platnenim krovom i Pininfarina potpisom. Njegov francuski šarm i italijanske linije su idealna kombinacija koja garantuje da će svaka vožnja biti iskustvo za pamćenje, dok je neprobojna mehanika tu da omogući godine uživanja i bezbrižnih kilometara.

Zbog svega toga, Peugeot 304 Cabriolet je automobil za sanjare, hedoniste, nostalgičare i zaljubljenike u slobodu koju ovaj mali automobil nesebično pruža.

Đorđe Sugaris - Autoslavia

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 3
Pregleda: 6593
Ocena: 4.1
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

gagi

Svaka cast redakciji na odlicnom radu....Zavidim vlasniku koji poseduje ovakav primerak

Odgovori

Max

Nista bez italijana.

Odgovori

S-line

mislis na one zabe?