Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako je nastala čuvena BMW Petica

Kako je nastala čuvena BMW Petica
Postavljeno 31.05.2019. u 10:38
Autor: Đorđe Sugaris - Autoslavia

Posle krize u koju je zapala tokom pedesetih godina, fabrika BMW se povratila u život tokom šezdesetih i ranih sedamdesetih, najviše uz minijaturnu Isettu i novu gamu Neue Klasse modela.

Preporođeni BMW

Ti automobili postavili su osnove preporođenog BMW-a koji i dan danas gaji iste vrednosti kao i pre više od pola veka kada su Neue Klasse modeli predstavljeni svetu.

Najuspešniji model Neue Klasse bio je BMW E10, posebno u svojoj 2002 verziji, ali je tu gamu automobila činilo još limuzina različitih zapremina motora i veličina. Danas su oni dosta slabije zapaženi upravo zbog legendarnog statusa modela iz 02 serije, ali su jednako bitni za održavanje kompanije u životu i njeno širenje evropskim, a kasnije i svetskim tržištem.

Na samom vrhu ponude stajao je model E3 poznat i kao Bavaria, preteča današnje serije 7, dok su niži modeli nosili oznake BMW 1800 i 2000 i oslanjali su se na proveren M10 motor zapremine 1,8l i 2,0l. Ove dve limuzine su i dizajnerski dosta podsećale na BMW 02, ali su bile osetno veće, ali njihov izgled nije toliko sazrevao kako je vreme odmicalo.

Limuzina sportskog duha

Upravo zbog toga, BMW je osetio potrebu da tržištu predstavi novu limuzinu koja će zadržati sportski karakter redefinisanog BMW brenda, ali istovremeno i luksuz i udobnost konkurentnih automobila u klasi.

Zajedno sa potpuno novim automobilom u klasi, došlo je i novo poglavlje u nomenklaturi koju je BMW pripremio. Naime, predstavljanjem BMW-a 5, bavarska kompanija je uvela i sistem nazivanja svojih modela koji se uz male dopune i revizije zadržao do današnjeg dana.

Novi izgled zahtevao je i novi pogled na dizajn, pa je BMW angažovao dva poznata evropska dizajnera koji su još jednom redefinisali BMW. Francuz Pol Brak i Italijan Marčelo Gandini zajedničkim snagama su stvorili prvu Peticu, a njihov izbor nije bio slučajan.

Naime, Brak je nekoliko godina ranije na sličan način udahnuo novi život Mercedes-Benz gami predstavivši model W115, dok je Gandini imao iskustvo u kreiranju brzih i oštrih silueta pod okriljem studija Bertone.

Takav dizajnerski dvojac stvorio je automobil koji je istovremeno bio luksuzna porodična limuzina i sportski auto sa četvora vrata, čime je utemeljeno novo poglavlje u kompaniji koja je sada mnogo uspešnije objedinjavala udobnost i performanse.

Prekretnica

Prvi uvid u novi izgled BMW-a dogodio se 1970. godine uz koncept BMW 2002ti Garmisch, a Serija 5 pod oznakom E12 pojavila se na tržištu 1972. godine i ubrzo je pobrala hvale u svakom svom aspektu. Isprva, pod haubom su bili poznati četvorocilindrični motori, ali se ponuda ubrzo proširila na znatno atraktivnije redne šestocilindrične.

Iako BMW E12 nije prva Petica na koju će većina pomisliti, njeno mesto u istoriji je veoma bitno iz više razloga. Pre svega, to je bio automobil koji je uveo BMW u sam vrh evropske automobilske industrije, a zatim i model koji je uveo šestocilindrične motore u niže segmente u kompaniji. Na kraju, BMW E12 je bio i prvi BMW koji je dobio svoju M verziju u obliku modela M535i, mada je prvi zvanični M5 došao u nasledniku pod oznakom E28.

Naše oglasne strane kriju brojne Petice, ali su reprezentativni primerci prve generacije dosta retki u odnosu na sve njene naslednike. Ipak, jedan BMW 518 iz 1980. godine pleni svojom lepotom i to u crvenoj boji koja naglašava njegove italijanske korene.

Klasik iz Bavarske u našim oglasima

U razgovoru sa prodavcem ovog klasika iz Bavarske, saznali smo da je automobil kupljen u viđenom stanju i od tada čuvan, ali da na njemu nije rađeno ništa: „Ja sam vlasnik tog auta oko dve godine, i od tada je uglavnom bio u garaži. To je bio auto iz moje mladosti, a baveći se poslom kojim se bavim, uvek gledam neke zanimljive automobile i tako je on došao kod mene.“

I sam vlasnik je naglasio da ova Petica nije u idealnom stanju i da zahteva određene radove, pre svega limarske. Naime, letimični pogled na fotografije otkriva dosta korozije na sajtnama, ali uprkos tome auto deluje kao zdrava osnova sa ravnom limarijom i često skupim ukrasnim delovima na svom mestu i u reprezentativnom stanju: „Sve je kompletno od hroma i enterijera, više ima da se radi nego da se ulaže u neke konkretne delove. On je prilično kompletan, ali nije idealan zbog te rđe u donjem delu. Trebalo bi da se posvetim tome, ali zbog nedostatka vremena ne mogu ipak da se bavim time.“

Usled nemara i godina, enterijeri starijih BMW-ova često stradaju, ali to nije slučaj kod ovog primerka. Naime, i sedišta i paneli vrata i kontrolna tabla su u odličnom stanju, bez ikakvih poderotina ili pukotina. Osim što je odlično očuvan, enterijer takođe ima originalne detalje poput volana i radio aparata iz perioda. Takođe, automobil se nalazi na originalnim aluminijumskim BBS felnama, a još jedan zanimljiv detalj je kutija za alat u gepeku, kao i rezervni čelični točak.

Pod haubom se krije četvorocilindrični M10 motor zapremine 1,8l sa četvorobrzinskim manuelnim menjačem. U pitanju je standardna konfiguracija za svoje vreme, a ujedno je i najlakša za redovno održavanje budući da je M10 motor bio prilično zastupljen.

Iako zahteva radove, ovaj BMW 518 je zdrava osnova i zahteva pre svega vremena i strpljenja, ali će budućem vlasniku vratiti uloženi trud kroz hiljade bezbrižnih kilometara u istorijski važnom automobilu kojih je sve manje na ulicama.

Đorđe Sugaris - Autoslavia

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 0
Pregleda: 7143
Ocena: 4.5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.