Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Porsche koji je morao da zasluži ljubav entuzijasta

Porsche koji je morao da zasluži ljubav entuzijasta
Postavljeno 06.07.2019. u 08:22
Autor: Miloš Nikodijević - Autoslavia

Prvi Poršeov izlet van okvira kultnih linija modela 356 i 911 desio se u kooperaciji sa Volkswagenom i modelom 914.

Iako taj projekat nije bio prihvaćen najbolje, vodio je ka razvoju automobila koji je isprva prihvaćen dobro od strane novinara, ali ne tako sjajno od strane Porše entuzijasta koji su mu zamerali Audijev 2.0L motor. Ni verzija sa turbo punjačem sa osetno višom cenom nije odobrovoljila ljubitelje ali je svakako kompletna 924 generacija učinila da se publika privikne na nešto novo i drugačije.

Nakon toga usledio je Porsche 944 čija dizajnerska osnova svakako leži u prethodnom 924 ali sa značajno izraženijim i robusnijim linijama. Ovaj sportski automobil pravljen je od 1982. do 1991. godine, počevši sa 2.5L rednim četvorocilindričnim motorom postavljenim spreda i zadnjim pogonom, sa karoserijama kupe ili kabriolet, u verzijama sa atmosferskim ali i motorom sa turbo punjačem.

Kada je izašao 1982. godine bio je za nijansu brži od 924 iako je imao viši koeficijent otpora vazduha, a bio je i bolje opremljen i prefinjenije urađen od prethodnika. Fabrika je tvrdila da do 60 mph ovaj Porsche stiže za manje od 9 sekundi, tačnije 8,3. Takođe, pominje se konačna brzina od 210 km/h. Velike pohvale je dobio za skoro perfektan raspored težine spreda i pozadi.

Korak dalje

Sredinom 1985. godine 944 je dobio prve značajne promene kao što su nova tabla i tapaciri, integrisana radio antena, unapređeni alternator, povećan kapacitet rezervoara za ulje i gorivo, opciona grejana i strujom pomeriva sedišta, Porsche HiFi muzički sistem, kao i mnoge druge. Fabričke felne koje su mnogi nazivali cookie cutter zamenjene su novim dizajnom koji je podsećao na brojčanik starih telefona.

Godinu dana kasnije odnosno 1986. godine je izašla Turbo verzija, inače danas vrlo cenjena. 1989. godine pred izlazak 944/S2 verzije, Porsche je unapredio motor sa 2.5L četvorocilindraša na 2.7L uz povećanje snage na 164 konja nasuprot one od 169 iz verzije 2.5L od prethodne godine. Tu su bile i verzije S kao Super sa 190 konjskih snaga i S2 3.0L sa 211 konja.

Nekada najprodavaniji Porše

Proizvodnja je nastavljena i posle 1991. ali je planirana S3 verzija postala novi model 968. Ukupno je napravljeno 163.000 komada što ga je krajem proizvodnje činilo najprodavanijim modelom u Poršeovoj istoriji, sve do pojave Boxstera i 997 Carrere.

Do pre 5-6 godina ovaj model mogli ste da kupite za relativno pristojne novce, ali se situacija kao i sa drugim kultnim automobilima promenila. Tome u prilog govori i jedan Porsche 944 koji se prodaje putem našeg sajta. Sa požarevačkim tablicama, auto se prodaje u Velikom Gradištu, ne vodi se na prodavca ali poseduje domaće papire.

Ovaj Porsche je proizveden 1982. godine što je prva godina proizvodnje, međutim njegov spoljni izgled nakon restauracije donosi nešto moderniji izgled u duhu fabrike i vremena, posebno ako se osvrnemo na felne. Njegov standardni 2.5L motor prešao je oko 120.000 kilometara. Sudeći po fotografijama automobil deluje dobro restauriran, nema primetnih mana, kako spolja tako i unutar enterijera, ali se primeti da je tabla presvučena kožom što nije po fabričkim merilima.

Kad se auto radi za sebe

Od njegovog prodavca saznajemo da je auto u odličnom stanju i kako kaže, radio ga je za sebe ali je sticajem okolnosti auto ipak dospeo do oglasa. Auto se trenutno ne vozi jer se njegov prodavac preselio u inostranstvo, te sve vreme trenutno provodi u garaži. Kako dalje prodavac kaže, uz auto dolazi i dosta rezervnih delova, registrovan je do aprila 2020. godine, a za više informacija je samo potrebno da ga kontaktirate.

Miloš Nikodijević - Autoslavia

PROČITAJTE JOŠ: Šta diktira cene starih automobila 

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 6
Pregleda: 15654
Ocena: 4.5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

kole

Volim automobile i dugo sam dolazio do dobrih kola preprodajom, jer ko ovde zivi samo od plate, kupuje kola do 3000 evra. Nekako od samog pocetka sam imao naviku da kupujem vozila koja su kod nas veoma popularna i cesto se mogu videti na ulici. U mnogim drugim stvarima sam gresio, ali me je taj racionalni izbor sacuvao velikih muka, troskova i sekiracije kroz koje su prolazili neki moji drugari zeljni ekskluziviteta i posebnosti koje donose retki i egzoticni automobili. Preskupi delovi koji se narucuju i dugo cekaju, umisljeni majstori koji to kobajagi jedini znaju da poprave, stalna strepnja da ce se pokvariti na sred puta i skoro nemoguca prodaja su sastavni deo posedovanja takvih vozila. Moj savet je uvek bio; Izadji na prometnu ulicu i ako za 5 minuta ne prodje bar 10 auta tog modela koji zelis da kupis, menjaj izbor.

Odgovori

Milan

Apsolutno si u pravu. Ja imam volvoa c30 sa D2 motorom u odlicnom stanju. Auto je fantastican, no kupio bih isti, sa istim motorom samo da je karavan ( V50), no nema teoretske sanse. Niko ni da pozove da pita.

Dragan

Mali istorijat auta koji se prodaje. Kupljen na carini 2004. Kod mene bio do 2009. Mislio sam zadržaću ga zauvek ali nije išlo. Stalno se kvario. Rasklopio ga celog, očistio rđu(nije bilo mnogo) i zaštitio bitulitom da je još 3 god. cureo iz sajtni. Do tada svaka kiša puna kabina. Mislio sam Ferari mora biti crven Porše srebrn i ofarbam ga. Tu sam pogrešio. Sedišta su bila crno-bela slično šah polju ali iscepana. Zamenio. Najveći problem kvačilo. Novo 1200 evra. Kupovao reparirana za 400 došlo na isto. U leru palio lampu od ulja. Pritisak jedva 1.5. Ugradio alarm, multilok bravu, plastične sajtne, spojler ispod zadnjeg branika(ne ovaj slike), alpina muziku... Nema ko ga nije zagledao. Kasnije sam čuo da im puca školjka. Proverio. I kod mene ispod sedišta varena. Nekako dogurao do 2009. Pukla remenica auto prezupčio. Karambol. Prodao ga odmah u Kruševac za 1300 samo da ga ne gledam više. Kupio ga za 3000 uložio još 4000. Propast. Ipak mi žao što ode. Šta ću kad sam budala.

Odgovori

Stefan

Znači u suštini tešku istoriju je imao... pa kao i 90% automobila koji su neko vreme kod nas

Vlada

@Dragan...Imao ga blizak prijatelj..Uzas od automobila...Cene delova nenormalne za nas novcanik,a kvario se kao besan,svaki cas...Naravno,caka je u tome sto je prijatelj kupio star i istrosen automobil,a hteo makar na tren da bude veliki u tudjim ocima..I to ga kostalo,zivaca,para i para,a auto nikad ispravan..I naravno krshina prodata budzasto..

Vlada

@Dragan...Nisi budala..Kupio si jeftin auto sa carine,i pokusao da ga dovedes u red..Na zalost nije ti uspelo,ali prosao si veliku shkolu,za ubuduce..Vecina nas je tako probala,i retko ko se usrecio..