Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Citroen CX – dostojan naslednik čuvene Ajkule

Citroen CX – dostojan naslednik čuvene Ajkule
Postavljeno 26.07.2019. u 09:15
Autor: Đorđe Sugaris - Autoslavia

Nakon punih dvadeset godina proizvodnje Ajkule pred Citroënom se našao dosta težak zadatak da odmeni svoj najrevolucionarniji automobil.

Kada se pojavio 1955. godine, DS je u automobilsku industriju uveo brojne novine i unikatna rešenja, a pri odlasku u zasluženu penziju 1975. i dalje je bio ispred svog vremena iako je njegov dizajn vidno ostario.

Citroen CX je predstavljen u Parizu 1974. godine sa drastično modernijim izgledom koji je ponovo potpisao Robert Opron. Njegov dizajn se oslanjao na GS, automobil koji je premostio jaz između A Serije i DS-a, te na Citroën SM, najavangardniji luksuzni kupe na tržištu.

Tako, CX je bio aerodinamična velika limuzina sa zasečenim zadnjim krajem, a ubrzo su mu se pridružili i karavan i produžena Prestige verzija. Samo ime CX odnosilo se na koeficijent aerodinamičnosti koji je za jednu limuzinu u to vreme bio impresivno niskih 0.36.

Poslednji pravi Citroen

Kao naslednik DS-a, i CX je doveo svoj set inovacija. Pre svega, tu je bio jedinstveni dizajn enterijera, posebno kontrolne table. Naime, u Citroënovoj tradiciji, volan je imao samo jedan krak, a kontrole su bile tako raspoređene da je vozač mogao da ih aktivira bez pomeranja ruku sa upravljača. Umesto klasičnih instrumenata, prve verzije CX-a imale su rotirajuće valjke, jedinstveno rešenje u automobilskoj industriji.

Mehanički gledano, CX je nasledio i unapredio hidraulično vešanje sa DS-a, kao i DIRAVI sistem adaptivnog servo volana, rešenje koje se prvo pojavilo na luksuznom SM-u. Za razliku od svojih prethodnika čiji je motor postavljen uzdužno, CX je pod haubom imao poprečne četvorocilindrične motore zapremina od dva do dva i po litra, u čak trinaest varijacija.

Kroz godine, CX je polako unapređivan, a najdrastičnija vizuelna promena dogodila se 1985. godine kada je predstavljena Serija 2 ovog velikog Citroëna. Reklama za obnovljeni CX pratila je avangardu samog automobila, a njena glavna zvezda bila je multimedijalna umetnica Grejs Džons. Ipak, prilike na tržištu su bile potpuno drugačije, te ova promena nije naišla na simpatije tržišta i cifre su polako opadale sve do 1991. kada je XM konačno zamenio ovu jedinstvenu limuzinu.

Tokom svog proizvodnog veka, CX je prodat u preko 1.170.000 primeraka i to ga čini poslednjim uspešnim velikim Citroënom. Kasniji XM i C6 nisu uspeli da ponove ovakav tržišni uspeh, a zaljubljenici u Citroën će takođe reći da je CX poslednji pravi automobil ove kompanije, budući da je 1976. godine nju preuzeo konzervativniji Peugeot.

Omiljen kod nas

Verovatno više nego DS, Citroën CX je bio popularan veliki automobil na ovim prostorima, a činjenica da je dosta mlađi takođe ide na ruku primercima koji se i dalje voze ili prodaju na našim oglasnim stranama. Jedan zanimljiv CX prve generacije dolazi iz Smederevske Palanke i nama je zapao za oko zbog zanimljivih fotografija i reprezentativnog stanja.

Razgovarajući sa njegovim vlasnikom, saznali smo da je ovaj CX iz dobre kuće. Naime, on je deo porodične kolekcije Citroëna i cela porodica ima višedecenijsku tradiciju vožnje ovog brenda. Ovaj CX je tako deseti koji je prošao kroz ruke i jedan od tri koji su trenutno u njenom posedu. Do ovog CX-a vlasnik je došao tako što ga je pre nekoliko godina zamenio za DS.

Njegov vlasnik ističe da je od svih starijih modela uvek najviše voleo CX, a trenutno vozi XM, njegovog direktnog naslednika. Ljubav prema Citroënima traje od malena, a vlasnik je naglasio da je CX jedini automobil koji bi mogao da vozi čitav život.

Pod haubom je dvolitarski motor sa direktnim ubrizgavanjem, a od opreme između ostalog poseduje klimu i električne podizače prozora. S obzirom na udobno može biti vožen i tokom leta i tokom zime, CX je tako više od paradnog auta, upotrebljivi klasik koji zahteva samo redovnu brigu, a vraća jedinstvenim i prepoznatljivim Citroënovim osećajem udobnosti na putu.

Đorđe Sugaris - Autoslavia

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 16
Pregleda: 10241
Ocena: 3.9
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

perica

Bio je S klasa-Citroenova u svoje vreme,Ne Poderiv,Ovi Novi Citroeni NE Mogu mu-NI Prici!!! Zna Se Koje To vozilo Posedovao....

Odgovori

Djuro Kojic

CX nikada nije imao 2.0 sa ubrizgavanjem. Divljak, 2.4 gti na 2.0 papire. A cena kao da je u Svajcarskoj sa punom istorijom od prvog kilometra.

Odgovori

imao

2.5 D (pun dizel) bez turbine sa zupčanicima,dakle ne lanac,ne kais nego zupcanike. Presao ne zna se koliko. U vreme sankcija i krize goriva 90-tih isao je na sve,ukljucujici i kerozin. Mislim da se i danas vozi negde u Negotinu...

Odgovori

Bariš Mančo

taj otpor vazduha nije fascinantan za to doba, možda jeste iznad proseka, ali fascinantan - ne.

Odgovori

Filip Pisarić

U pravu si. DS ima isti koeficijent otpora, a čak i pre CX-a se pojavio GS koji je imao 0.31 e sad, što se ovde spominje CX kao fascinantan po tome, ne znam....

branko

Filip Pisarić...spominje se zato sto je on za gs veca klasa i neuporediv,GS je imao vazduhom hladjen motor ,nije imao klimu,podizace stakala,podesavanje sedista po visini ,a CX je imao svu opremu iz tog vremena koju mnogi nisu dobili ni u narednih 15 godina pogotovo ovi iz WV grupe

Filip Pisarić

druže šta pričaš leba ti, ja kažem da mu koeficijent otpora nije ništa specijalno....

Vlada

Izuzetno udobni i kvalitetni automobili..Ni jedna druga marka ne moze da se uporedi sa citroenovom vrhunskom udobnoscu..Kvalitetni motori i trapovi..Medjutim velika mana su mu hidraulicna creva i nastavci od plastike,koji posle 10-12 godina pocinju da trule i pucaju,a adekvatnih zamenskih delova nije bilo ili su bili preskupi..Neki koji pricaju da im je odrzavanje bilo skupo..Jeste u odnosu na keca,ficu ili ladu..Jeste,jer je bio manjak kvalifikovanih majstora..Mana je bila i kad pukne crevo hidraulicne tecnosti,gube se kocnice,volan,i voznja postaje nebezbedna,da ne kazem pogibeljna..Ali sve to se desavalo usled nebrige vlasnika ili predjene ogromne kilometraze...Ds iz danasnje perspektive jeste ruzan,ali u svom vremenu je bio avantgard..Zato molim da oni koji ne poznaju citroen dovoljno,ne pisu neproverene informacije..

Odgovori

Starac vujadin

Ds ajkula ruzan?! O ukusima se ne raspravlja pogotovo s ljudima bez ukusa,kojima je golf 2 vrhunac autoindustrije.

branko

licno sam imao cx 2,5 td 2 palas i od kada sam ga prodao vise nisam imao tako dobar auto,neverovatno udoban ,imao je klimu,podizace na svim staklima ,potrosnja za 125ks i 2,5l neverovatno mala za toliki auto normanom voznjom nije prelazio 7l prosek sto i nije bilo nesto mnogo,hidraulika radila besprekorno i nikada se za dve godine koliko je bio kod mene nista nije pokvarilo a nisam izlazio iz njega,sada vozim xsaru 2.0hdi ali sa cx ne moze da se poredi daleko je losija ,sto neko ovde rece bio bih spreman ponovo da ga vozim samo da ovi promene zakon o registraciji za velike kubikaze

das japan

Citroeni,retko ruzni automobili,sa skupim odrzvanjem,zato su i propali i danas su deo pezoa koji je jedno vreme kuburio krsevima sa torzijom,koju su izbacili nakon modela 307.

Odgovori

Bariš

torzija u mom iskustvu sa pežoima radi ok, problem je kada počne da truli kod starijih, ali je odnos komfora i stabilnosti dobar.

Starac Vujadin

Das japan citroenovi modeli ruzni,ajkula ruzna.O ukusima se ne raspravlja,pogotovo s ljudima bez ukusa ,kojima je golf 2 vrhunac autoindustrije.

Starac vujadin

Citroenovi modeli ruzni,ajkula ruzna.O ukusima se ne raspravlja,pogotovo s ljudima bez ukusa kojim je golf 2 vrhunac autoindustrije

branko

citroen je bio ispred vremena i ostao,mnogo opreme i gomila senzora ali to neki ne cene vise vole golfa 2 sa tri lampice i dve kazaljke ,ko se nije vozio u citroenu taj i ne moze da zna sta je citroen,mada o ukusima ne treba raspravljati,imao sam spaceka , gs 1.3 palas,vizu 1.1 ,cx 2,5td2 palas a sada imamo u kuci dve xsare -karavana i pikaso a za ono vreme cx je bio avion za sve ostale samo nije bio za svaciji dzep kao sada c6 ili8 to ne vozi svako kao golfa 2

Vlada

@Branko...Cx Palas je bio direktorski automobil..Limuzina u svakom pogledu,sa svemirskim cenama..To su mogle samo firme da kupe..