Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako je Toyota Corolla postala najprodavaniji automobil

Kako je Toyota Corolla postala najprodavaniji automobil
Postavljeno 07.09.2019. u 08:16
Autor: Miloš Nikodijević - Autoslavia

Do sredine šezdesetih, države širom sveta su se već navikle na posleratni mir i počele osetno da uživaju u komforu života. Posedovanje automobila je postalo deo tog komfora. Zato je kompanija Toyota tokom 1966. godine predstavila novi model Corolla i tu sred auto-boomers perioda.

Naziv Corolla prevodi se kao mala kruna, odnosno kruna cveća i simbolizuje nadu da će Corolla cvetati u srcima kupaca. To ime je i vrlo brzo opravdala odgovarajući na potrebe velikog broja japanskih porodica tog vremena, posebno zbog njene ekonomične potrošnje, prostrane i udobne kabine, kompaktnih dimenzija i pouzdanosti.

Vrlo brzo je postala najprodavaniji automobil u Japanu i do 1974. osvojila je istu tu titulu i na svetskom nivou. Čak i danas, Corolla je među najprodavanijih pet modela u svetu, a ne treba zaboraviti i podatak da je do jula 2013. godine, Toyota prodala više od 40 miliona komada ovog modela i to bez tendencije opadanja buduće prodaje.

Sve je počelo predstavljanjem Corolle E10 u isto vreme kada su Datsun i Subaru predstavili svoje konkurentne modele, oba sa oznakom 1000. I jedan i drugi nosili su motore zapremine manje od 1000 ccm da bi kupcima omogućili poreske olakšice. Isto je planirano i za Corollu ali je tim ove kompanije odlučio da spakuje redni četvorocilindrični motor od 1077 ccm snage 60 konja. Caka je bila u marketinškoj kampanji "Prednost u dodatnih 100 ccm" koja je brzo podigla prodaju.

Bazni menjač je bio četvorostepeni manuelni ali je i dvostepeni automatik takođe bio dostupan. Sa ukupnom dužinom od 3,848 mm i sa međuosovinskim rastojanjem od 2.286 mm, Corolla je upala u subcompact klasu. Rana Corolla je pravljena u formi jednodelne karoserije sa amortizerima napred i lisnatim oprugama pozadi, što je predstavljalo minimalistički dizajn koji nije ostavio mnogo prostora za kvarove.

Još u ovom ranom periodu Corolla istorije, Toyota se obavezala pred sobom na šablon fejslifta svake dve godine i na predstavljanje novog modela svake četvrte godine. Druga generacija E 20 stigla je tokom 1970. i donela je dupli karburator uz istu zapreminu motora što je snagu podiglo do 73 konja. Međuosovinsko rastojanje povećano je na 2.334 mm što ne deluje puno ali je značajno unapredilo komor putnika na zadnjoj klupi. Godinu dana kasnije stigao je i napredniji motor zapremine 1.588 ccm sa 102 konjske snage, a što se menjača tiče u ponudi su bili petostepeni manuelac i trostepeni automatik i to na svim tržištima gde se ovaj auto prodavao.

Treća generacija donela je logički sled oznake E 30 ali su po prvi put varijacije karoserija ove generacije označene sa E 40, E 50 i E 60 od kojih je jedna uključivala i hečbek s troja vrata nazvan Liftback. Opcije motora i menjača nasleđene su kompletno od prethodne generacije ali je Toyota tada predstavila TTC system, odnosno Toyota Total Clean System kontrole emisije izduvnih gasova, uz koji je došao jedan od prvih svetskih katalizatora. Dodatne promene na ovoj generaciji odrazile su se na novo uvećanje međuosovinskog rastojanja, ukupne dužine i širine kao i dodavanja uvlačećih pojaseva na prednjim sedištima kao standard.

Četvrta E 70 generacija postala je sve za svakoga! Značka ovog modela kačena je na sve od sedana s dvoja vrata do karavana s petora, te su prodaje dodatno otišle u nebesa. Do 1980. godine dnevna proizvodnja dostigla je rekordnih 2436 primeraka te je prodato milion komada do februara 1983. godine. Novo uvećanje međusovinskog rastojanja, novo vešanje, direktno ubrizgavanje goriva sa različitim trim nivoima i opcionim četvorostepenim automatikom su uz servo volan bile novine koje su stigle uz E70.

Ovoga puta ćemo se zaustaviti na četvrtoj ali ćemo spomenuti da i posle predstavljanja dvanaeste generacije, Corolla i dalje ostaje najprodavanija linija automobila u svetu. Tokom pola veka filozofija je ostala ista i Corolle su uvek bile ekonomične i auto za svakog čoveka kao što je i prva verzija zamišljena.

Na četvrtoj generaciji smo se zaustavili jer smo upravo jedan primerak iz tog doba sa zanimljivom Liftback karoserijom pronašli među našim oglasima. Auto je proizveden 1981. godine sa motorom od 1600 kubika i 82 konjske snage, a do danas je prešao 115.000 kilometara. Auto ima domaće poreklo i vodi se na prodavca ali nema previše podataka.

Po fotografijama možemo da zaključimo da je auto u solidnom stanju ali odmah je jasno da ima limarskog posla obzirom na tragove korozije na rubovima i oko desnih vrata. Ostatak auta deluje pristojno uz blago ulubljenje prednjeg desnog krila i izostanak bočnih krajeva prednjeg branika. Enterijeru ne bismo mogli da nađemo zamerku jer sve što se vidi deluje odlično sačuvano te je možda potrebno samo jedno blaže čišćenje.

Što se motora i mehanike tiče, informacija o stanju nema, pa se nadamo da automobil pali, radi, ide, a iako nema tablice, verovatno nije dugo stajao jer se na šoferšajbni nazire registraciona nalepnica. Sve u svemu, uz malo ulaganja i utrošenog vremena, ovo može da postane perfektan klasik za svakodnevnu i istrajnu vožnju.

Miloš Nikodijević - Autoslavia

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 26
Pregleda: 9849
Ocena: 4.7
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Kika

Japanska vozila su veoma kvalitetna. Licno sam se uverio 90-ih godina u njihov kvalitet. Posto nas zatucani covek zna samo za nemacka vozila, on onda ne vidi dalje od nosa. Tojota je ekstra kvalitetan, pouzdan ,stedljiv auto. Ko god da je kupio Tojotu u Agroopremi taj se slatko navozio.

Odgovori

Zoran Novakovic

Ovaj model u objavi i komentaru Toyota Corolla DX tačna oznaka šasije je KE70, ovaj auto sam imao i vozio oko 5 godina 1999-2004god, kupljena na carini na licitaciji bila je iz CH, moja je bila 1981god 1.3DX sa 1.298ccm i 44kw-60ks, sa lancem, upuštenim svećicama u blok, uzdužno postavljen motor sa kardanom i zadnjom vučom i 5 brzina, to je neverovatan autić sa veoma malom potrošnjom otvoreno za C Goru pun auto 5.88 lit ...inače prosek 6.6-6.7 max kombinirane vožnje....max 7.0 lit/100km ( samo grad nisam testirao ) ...auto koji se nekvari...samo potrišni materijal....svećice, platinska dugmad/kondenzator, semering radilice( slinilo ulje), automat pritiska ulja( slinilo ulje), sajla kvačila, pločice, paknovi, lamela nitovana...56.000km bez greške....to sve nije bilo 130-140DM.....prodam je komšiji isto je vozio 6-7godina i 110.000-120.000km.....neuništiv auto ....

Odgovori

Aleksandar Pantović

od 1981. do dnas prešla 118.000 km !??? znači 3105 km godišnje ili oko 8,5 km dnevno - pouzdano sam sklon da poverujem da je toliko išao u rikverc ...

Odgovori

bivsi srbin

Nova Dacia 8 000,polovna toyota i golf 2 000 eura? Sta puse ovi prodavci?Ili to treba da popuse eventualni kupci,ako ih takvih ima.

Odgovori

DOHC VR6

Kako misliš šta puše? Pa ti koji voze Daciju puše zetu ili Davidov, ja mislim. Od Dačija automobila cenim samo model 1302, sve ostalo nije ni za braću rumune.

Šone

Posedovao sam Tojotu Korolu 2003-će godište, hečbek, dizel 2.0. Kada sam kupio vozilo, saznao sam za leteći zamajac (900 E) i poluosovine (750 E), da su za zamenu. To sam zamazao i prodao. Jedino su me dizne (500 E) "zakačile". Po mojoj oceni moja Tojota je prešla preko 500.000 km. Iako nisam početnik, napravih grešku. Inače za 2 godine koliko sam je koristio, bio sam (iako je kršina na 5-ti stepen) oduševljen potrošnjom, pouzdanošću i kako je bila upravljiva. Stalno mi je bilo na pameti "Kakva li je nova Tojota, kad je ovaj krš ovako dobar ?". Ukoliko naiđem na pristojnu Tojotu, kupujem bez razmišljanja.

Odgovori

Миладин

Без обзира што је овај произвођач врло квалитетан (посебно ако гледамо независне америчке анализе), али није реално да се број произведених возила води по имену а да при томе не уважавамо чињеницу да је у питању потпуно друга конструкција возила. Ипак је VW Буба аутомобил који је произведен и продат у највећем броју примерака без обзира на мање модификације на каросерији и моторима.. Код свих осталих (Корола, Голф и други) само је име остало исто а конструкција је потпуно другачија, тако да је ово поређење без икакве основе. Ако реалоно гледамо и Застава је у врху по броју произведених и продатих модела (750, 101 и други), тако да ако гледамо име YUGO,и они су у врху светске аутомобилске индустрије. Будимо реални.

Odgovori

Zlatko Božović

Potpuno se slažem sa tobom. Ja izuzetno cenim Tojotu i Japanski kvalitet i svako poređenje sa Nemačkim ili bilo kojim drugim vozilima je smešno. Tojota i Japanci su zakon. Ipak, proglasiti Corollu za najprodavaniji auto svih vremena je "debilizam". Fordov model T, VW Buba prve generacije, Citroen 2CV (Spaček) i slična vozila su auti koji su se proizvodili 30-50 godina bez većih izmena u tehnici i dizajnu. NajnovijeaTojota Corolla i Corolla stara 15 godina teško da imaju 2 šarafa koju su identični. Toyota Coroola ili bilo koja druga Toyota nemaju šta da traže na listi 10 najprodavanijih automobila svih vremena, ali na toj listi nema šta da traži ni VW Golf, Passat i svi drugi automobili koji su tokom godina više puta pretrpeli ogromne promene u dizajnu i tehnici, a zadržali isto ime. Na toj listi najprodavanijih vozila treba računati svaki model posebno pa tako razdvojiti VW Kafer ili ti Bubu po Srpski sa motorom pozadi koja se pravila gotovo 50 godina od Bube sa motorom napred.

Ivan

Pa ovako...Zivim u Norveskoj i od deset parkiranih automobila na ulici,pet su toyote.U Norveskoj je toyota broj 1 bez konkurencije,jer se bukvalno ne kvari.Pametnom dosta.

Odgovori

Baron fon Minhauzen

I kod mene u Srbiji u ulici od 10 parkiranih automobila bar 6 su SAAB. Majstor za SAAB živi u kući prekoputa.

viking iz srbije

@Ivan Živiš u Norveškoj ,ali lažeš kao da živiš u Srbiji.Evo link za pravo stanje stvari u Norveškoj što se automobila tiče https://insideevs.com/news/341877/almost-50-of-passenger-cars-sold-in-norway-in-2018-plugged-in/

trebam pomoc

slusajuci svakojake price o automobilima, odlucio sam kupiti prvi auto, u uzi kruj je dosla tojota i vw. vi koji ovo citate i imate iskustvo napisite vase misljenje da bih lakse odlucio! Hvala.

Odgovori

japanac

Toyota,pitaj svakog ko je imao istu dali je ima problema svaki dan i da li je imao problema sa motorom.Ovi sto kupuju VW dizele svaki dan posecuju majstore,dobar deo njih idradi i generalku motora a zvuk istih ja nikako ne podnosim.HDi motori su svemirski za njih a toyotu koju voze i na zapadu i na istoku godinama bez problema necu da komentarisem.Eto ja sam imao novca ali sam se zakopao puntom a lepo sam mogao slatko voziti toyotu yaris.

Sava

vw definitivno

pikl cera

Uzmi u obzir i neki mazdin benzinac iz mog iskustva dobra su to kola.

miki

VW samo zato što to može da se popravlja kod nas. Ko će ti ovde popravljati Toyotu, osim ako ne planiraš da se orodiš sa majstorom i da ideš u drugi grad kad ti treba mali servis jer nema bližeg majstora za to?

Japanac

VW se moze popraviti kod nas?Isto kao i Punto. Obe dve tvrdnje nisu tacne,ko ume popravi bilo sta,ko ne ume njemu je u punto pa cak i jugo svmirski brod. Ja sam licno prosao sito i reseto sa puntom,kostao me kao da sam popravljao Enterprajz,jos toliko pa nova Dacia. Nemojte da zamajavate neiskusnog coveka da baca novac na nemacke dizelase pred smrt.

DOHC VR6 2.8

Najbitnije ti je stanje kompletnog auta bez obzira na marku. U svakom slučaju VW je neuporedivo bolja opcija, iako je Toyota neuporedivo manje kvarljiva što se tiče motora i elektronike. VW je nešto najbolje što možeš da kupiš, to ti kažem ja koji sam promenio na stotine vozila jer sam zaluđen automobilima. Ako hoćeš luksuz uzmi Audi ili Bmw. Ako kupuješ ženi auto, uzmi toyotu, Toyota sa motorom ispod 2.0 je samo za žene uz dužno poštovanje.

Aca

Ako hoces LUXUS kupi LEXUS, a zeni kupi cuveni Golf i da bude crveni na radost , pod obavezom tdi da bude uvek prva ispred servisa. DOHC druze , tvoje gluposti kraja nemaju...

kimi R

@trebam pomoć Pazi ovako,odluči sam najbolje i to iz jednog prostog razloga.Ovde će ti svi reći Toyota,ali oni znaju za Toyotu samo iz tuđih revija,niko od savetodavaca nit vozi nit je ikada vozio Toyotu.Mislim da ti to dosta govori o njihovoj stručnosti da nešto predlože.

Miro

Zato sto je najbolja u svojoj klasi.

Odgovori

Nevolem

Ma to je to, ista priča kao i danas. Dok se svet otvarao, tržišno širio, nauka i tehnika ulazila u svakodnevne živote mi smo imali majmune na vlasti koji su nas čuvali od štetne propagande sa zapada i punili nam svakodnevicu sa time kako smo mi najbolji na svetu i kako je naše bratstvo i jedinstvo prozvod broj jedan u svetu i kako smo mi lideri u svemu i svačemu a naši drugovi na vlasti jedini koji nam žele dobro i najpametniji su. A ustvari su bili bagra neviđena. Poznato, a? U to vreme nije se imalo mnogo čega od normalnih stvari, malo kasnije ni kafe, pa malo kasnije pelena, pa malo kasnije benzina, pa par nepar... Naši automobili, naše fabrike, naši petogodišnji planovi, naši statistiki pokazatelji o uspesima i ostala sranja... A Toyota, ma šta se tu ima reći? Milioni proizvedenih VVT motora a nijedan se nije vratio na reklamaciju.

Odgovori

Miki

Odnos pluseva i minuseva na tvoj komentar je odličan pokazatelj zašto smo mi tu gde jesmo, a i Japan tu gde jeste. Za jedno 150 godina kad izumremo razlika će biti još veća.

DOHC VR6

Toyota Supra, prva druga i treće generacija, e to su bili automobili za svoje vreme, šteta što ih nema kod nas više. Ovo što sad prave su igračke. Zanimljiva je i ova Corola zbog zadnje vuče, ali nejak je motor pa sve upropasti.

Odgovori

Goran

Pre nego kupih fokusa, moj majstor, garazni serviser iz kraja, toliko mi napljuva fokusa da sam se dobro zamislio da li kupovati ili ne. Vozio opel astru. Iz svaki mali servis radio nosac motora. Jos malo, malo pa ej sta ima majstore. Orodio se sa njim za malo. Promenio auto, promenio i majstora. Jos sam sa njim na vi! Sipam gorivo, rwdovan servis i nista izmedju... Od ljudi koji voze toyotu sam cuo samo pohvale za auto.

Das Japan

Znas kako zovu opel?Opelo a tebi je potpuno jasno zasto.