Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Isetta – auto koji je spasio BMW od propasti

Isetta – auto koji je spasio BMW od propasti
Postavljeno 21.09.2019. u 07:56
Autor: Miloš Nikodijević - Autoslavia

Isetta je originalno nastala kao italijanski mikro automobil koji je licencirano proizvođen u brojnim drugim državama koje uključuju Argentinu, Španiju, Belgiju, Francusku, Brazil, Veliku Britaniju i naravno Nemačku. Zbog svog jajastog oblika i prozora koji podseća na balone, postao je poznat kao bubble car, što se kao termin odomaćilo i za neke druge slične automobile.

Ovaj auto je inicijalno od 1953. godine proizvodila italijanska firma Iso SpA gde je naziv Isetta zapravo predstavljao deminutiv reči Iso, odnosno značilo je "mali Iso". Tri godine kasnije, BMW Isetta postala je prvi masovno proizvođeni automobil u svetu koji je uspeo da potrošnju svede na 3L/100 km i ujedno je bio najprodavaniji automobil sa jednim cilindrom čija prodaja broji 161.728 primeraka.

Firma Iso SpA je ranih pedesetih bila poznata po proizvodnji frižidera, skutera i malih dostavnih vozila na tri točka. Vlasnik kompanije Renzo Rivolta odlučio je da kreira mali automobil za masovnu proizvodnju, te su njegovi inženjeri do 1952. godine stvorili minijaturno vozilo sa 236ccm agregatom iz motocikla Iso Moto 200.

Ovaj simpatični automobiličić stvorio je senzaciju pred novinarima na Sajmu u Torinu, novembra 1953. Ništa slično nije viđeno ranije i to ne samo u gabaritima dužine 2.29m i širine 1.37m, već su i jajasti oblik i pristup kabini putem frontalno otvaranih vrata do tada bili nezamislivi. Na ta vrata, odnosno prednji deo, sa unutrašnje strane prikačeni su volan i instrumenti, a sedište je pružalo razuman komfor za dvoje putnika, uz poličicu pozadi za ostavljanje sitnih stvari. Prezentovano je i da u slučaju sudara, putnici mogu da napuste vozilo putem otvaranja platnenog krova.

Snagu je dobijao od već pomenutog 236 ccm agregata sa 9.5 konja koji je bio uparen sa manuelnim menjačem sa četiri brzine i rikvercom. Auto je stizao do 50 km/h za čitavih 30 sekundi dok je ukupna brzina bila tek 75 km/h, ali za naznačeni koncept vozila koji je pritom imao rezervoar kapaciteta 13 litara, te cifre nisu bile previše bitne.

Zanimljivo je da je 1954. godine u cilju promocije, Iso spremio nekoliko Isetta i prijavio ih za legendarnu trku Mille Miglia gde su osvojili prva tri mesta u economy klasi. Razdaljinu od 1.600 kilometara, vozači su prelazili sa prosečnom brzinom od 70 km/h što je tek nešto ispod maksimalne brzine, ali i pored takve promocije i inicijalne seznacije, budućnost ovog vozila počela je da bledi nakon što je Fiat na tržište izbacio čuveni model 500!

Ujedno, Renzo Rivolta je želeo da se fokusira na novi sportski automobil Iso Rivolta te je bio veoma zainteresovan da Isettu lincencirano prepusti drugim fabrikama širom sveta. Najveći korak u svemu tome preduzela je kompanija BMW koja je nakon pregovora 1954. godine i dogovorila ne samo kupovinu licence, već i kompletne alate za proizvodnju ovog modela.

BMW je rebrendirao Isettu i napravio je svojim proizvodom. Novi jednocilindrični motor stigao je iz BMW motocikla zapremine 247 ccm i snage 13 konja. Glavni dizajnerski elementi su ostali italijanski ali je BMW uposlio svoje inženjersko znanje za rekreiranje dobrog dela komponenti. Tako je 1955. na svet došla BMW Isetta.

Vremenom je motor unapređen i korišćen onaj sa BMW R25/3 motocikla uz izmenu prednjeg vešanja, a taj model je dobio oznaku BMW Isetta 250. U Nemačkoj je ovo vozilo moglo da se registruje i kao motocikl, ali je ova država promenila propise 1956. godine tako da je dozvola Klase 4 izdata pre promene propisa, tada branila upravljanje vozilom zapremine manje od 250 ccm. Stoga je i BMW uradio reviziju Isette i predstavio 300 ccm motor, a nešto kasnije predstavljena je i produžena verzija sa četiri sedišta i većim motorom koja je nosila oznaku 600.

Iako su ih beograđani nekad zvali "auto za invalide", Isette su danas izrasle u veoma tražena i vredna klasična vozila. Dobro očuvani ili perfektno restaurirani primerci premašuju cifre od nekoliko desetina hiljada evra, te onda nikako ne treba da vas začudi cena primerka kog smo pronašli među našim oglasima.

Radi se o BMW Isetti 250 iz 1957. godine koja je do danas prešla 70.000 kilometara.

Za kraj, vredno je spomenuti da koliko god ovaj automobil bio nepraktičan, nebezbedan, mali i spor, moramo da kažemo da je zaslužan što smo kasnijih decenija pa i danas od BMWa dobili neke sjajne automobile jer je tadašnja prodaja Isette bukvalno spasila kompaniju od propasti.

Miloš Nikodijević - Autoslavia

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 9
Pregleda: 15175
Ocena: 3.7
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Zoran Bosiokovic

Pravilno Izeta, takose izgovara kod njih s ispred samoglasnika se cita kao z, izvinite i hvala na razumevanju.

Odgovori

Tatjana .

Vidi se da je italijan poreklom. i ja vozim bmw isto je benzinac samo što je pod haubom v8 4.4i

Odgovori

021

Opa pa ti nisi bilo ko. V8, svaka čast na izboru. Kolko troši?

zz

komentatori, drzite se teme, ne zagdjujte sajt

Odgovori

Momčilo Plećaš

Spasao ga Hitler,i BMW i Mercedes!

Odgovori

NN

Dok je bmw proizvodio to sranje, mercedes je proizvodio limuzine

Odgovori

DOHC VR6

Nije uopšte bilo tako u to vreme. Ono što je sigurno da u današnje vreme iz fabrike bmw-a izlazi zverinje od automobila dok merc i dalje pravi kilava sranja ko i nekad, sam malo lepše pakovanje

021

Vas dvojica verovatno niste vozili ni BMW ni mercedes. To su dve različite firme u kojoj je BMW uvek vukao na sportsku stranu a mercedes na luksuz. Danas obe firme prave i sportske i luksuzne automobile. Koji je bolji to je mrtva trka, zavisi čiji si fan i kolko ti je dubok džep.

123

Vazno je da si ti napisao bmw velikim slovima... 3000 dinara za gospodina