Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Fiat X1/9 - gliser na točkovima

Fiat X1/9 - gliser na točkovima
Postavljeno 11.10.2019. u 08:42
Autor: Miloš Nikodijević - Autoslavia

Fiat X1/9 predstavljao je sportski dvosed sa središnje postavljenim motorom koji je odmenio pređašnju Fiat-Bertone kreaciju, model 850 Spider.

Na osnovu Bertoneovog dizajna, Fiat ga je proizvodio od 1972. do 1982. ali se manufaktura odvijala i u samom studiju Bertone od 1982. pa sve do 1989. godine.

Ime je za razliku od tada trocifrene Fiatove nomenklature dobio zahvaljujući internim fabričkim oznakama gde je X1 bila oznaka za putnička vozila, a 9 redni broj modela koji je proizveden od kada se ta nomenklatura koristi.

Umesto predstavljanja na sajmu u Torinu, ovaj automobil je odložen do nakon sajma da ne bi zasenio prezentaciju tada novog Fiata 126 citycar. Tako su prve press vožnje održane tek krajem novembra 1972. godine na sicilijanskim putevima koji su predstavljali zaostavštinu čuvene Targa Florio trke.

Njegov poprečno i središnje postavljen motor sa zadnjim pogonom bio je hvaljen za odlično i zabavno upravljanje, dok je ujedno od starta bio dizajniran da poštuje i američke bezbednosne norme iz šezdesetih pa se samim tim kvalifikovao i dobro prodavao u SAD.

Što se ovog modela tiče, sve je zapravo počelo od Marsela Gandinija i studija Bertone koji su 1969. godine predstavili koncept Autobianchi A112 Bertone Runabaout. Iako je bio pogonjen motorom iz serijski proizvođenog A112, ovaj koncept je dobio klinasti oblik i dosta detalja koji su sveukupno podsećali na tadašnje moderne trkačke glisere.

Mnogi detalji sa ovog koncepta završili su na Fiatu X1/9 iako u mnogo manje izraženoj formi kako to obično biva od koncepta do serijskog modela.

Pored neobičnog dizajna, detalji kao što su pop-up svetla, integrisani prednji spojler, uklonivi targa krov koji je mogao da se smesti pod haubu, kao i mali prtljažni prostor iza motora na samom kraju vozila, takođe su predstavljali ekstravagantna dizajnerska rešenja.

Svakako, estetika i dizajn modela X1/9 bila je veoma unikatna u to doba, iako su se mehanika i motor zasnivali na proverenim Fiatovim rešenjima.

Auerilo Lampredi koji je bio poznati inženjer Ferrarijevih motora zaslužan je za novi Fiat SOHC motor koji je zajedno sa menjačem preuzet sa modela 128, te su prepravljeni koliko je bilo potrebno za konfiguraciju ovog modela. Ovakav raspored postavio je rezervoar i mesto za rezervni točak odmah ispred motora, a iza putničke kabine, te je sva težina vozila podešena da bude između osovina što je doprinelo dobrom oslanjanju i upravljanju.

Što se samih motora tiče, oni su nakon monokok karoserija sklapanih u Bertoneu, ugrađivani u Fiatovom Lingotto pogonu u Torinu, a kao što smo pomenuli, originalno je ugrađivan Fiatov SOHC 1.290 cc četvorocilindraš sa jednom bregastom koji je stigao sa modela 128, tačnije 128 Coupé 1300. Uz Weber 32 DMTR karburator i 8.9:1 kompresiju, motor je proizvodio snagu od 74 konja na 6.000 obrtaja. Uparen sa četvorobrzinskim menjačem, X1/9 dostizao se konačnu brzinu od nešto preko 170 km/h što je bilo za oko 10 km/h više od 128 Coupé 1300 modela koji je bio 65 kilograma lakši.

Model sa inicijalnim 1.3L motorom se lako razlikovao od onog koji je dobio 1.5L agregat uparen sa petostepenim menjačem isključivo po drugačijim branicima i gumenim elementima, kao i po plićem motornom prostoru. Nakon uvođenja ovog agregata veće zapremine, kompletna proizvodnja se preselila u pogone Bertonea gde je do kraja nosio oznaku Bertone X1/9.

Na našim oglasima se već duže vreme prodaje jedan fenomenalni primerak ovog modela. Njegov prodavac iz Niša kaže da je registrovan na bugarskim tablicama što je pored nepoznate cene, možda i najveća kočnica za prodaju ovog primerka.

Zaista, tvrdnje prodavca da je auto kao nov i da je svaki deo fabrički originalan zaista su tačne kada pogledate priložene fotografije. Kaže da je automobil redovno garažiran i u perfektnom stanju, a da je vožen samo tokom leta. Tu je i tvrdi krov, kožna sedišta, dva prtljažna prostora i sve ono što smo naveli prethodno, a motor je onaj snažniji 1.5L sa petostepenim manulenim menjačem.

Miloš Nikodijević - Autoslavia

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 26
Pregleda: 22795
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

imam i ja mišljenje

Dejan 16.10.2019. Brže i bolje nastavio si niz sa predrasudama o Arapima, o Turcima i o celoj Evropi. Bravo!

Odgovori

Tatjana .

Предрасуде или истина?

vlada

@imam i ja misljenje..Dejan nista pogresno nije rekao..Izbegavati auto placeve po Eu zemljama a koje drze balkanci/zemlje bivse yu,Bugari,Rumuni,arapi,i Turci..To nisu predrasude vec licno iskustvo....Cemu ljutnja i srdzba..Covek je izneo licno misljenje,i ja ga podrzavam u tome,a svacija volja je sta ce raditi u svom zivotu..

Dejan

I čovek nastavlja svoju priču... Tipičan predstavnik onoga što se na engleskom naziva npr. "snowflake" i "social justice warrior" - u svemu će da vidi neki rasizam, šovinizam, nacionalizam... Njega ne interesuju argumenti, činjenice, podaci ili bilo šta - samo tera svoju priču i koristi taktiku dece iz obdaništa. Ali odavno sam naučio da se takvima samo smejem.

Gile

predrasude? Svako ko se iole razume ako kupuje auto za sebe u Nemackoj, nece ga sigurno kupiti od Turcina. Nema ovo veze sa rasizmom, vec sa tim da su turski prodavci polovnjaka usvojili takav nacin poslovanja. Naravno, nemacko postenje se skupo placa, ali vredi svaki evro. Mada, moras i Nemca da proveris na svaki moguci nacin.

Tatjana .

turci, arapi, bugari, sve je to ista sorta, što dalje od njih to bolje

imam i ja mišljenje

@ vlada 15.10.2019. A srpski prodavci vozila svi do zadnjeg su poštenjačine, idu redovno na nedeljnu misu u 10 časova, Oče naš znaju svi napamet, ispovedaju se redovno, idu na pričest i dalje da ne ređam. Nema smisla davati nikakvo mišljenje, dok poreklo tog "mišljenja" je predrasuda.

Odgovori

Dejan

Odmah se nađe neko uvređen na nacionalnoj osnovi. Nije rekao Bugari, nego bugarski PREPRODAVCI. A o srpskim preprodavcima se komentariše i priča svakodnevno i svuda, tako da ti je komentar potpuno suvišan. A iz mog iskustva iz prve ruke - kupovina u Evropi od Balkanaca, Arapa i Turaka - nipošto i ni po koju cenu. Uključujući i srpske i cenjene bugarske preprodavce. Muka mi je više od političke korektnosti i od toga da ne smeš bukvalno ništa da kažeš da se neko ne bi uvredio.

vlada

@Imam i ja misljenje..Sve sto sam napisao za Bugare uopste,je surova istina.. Srpske preprodavce ne pominjem,ne sto su mnogo dobri i fini,vec sto nemaju veze sa ovim tekstom..Inace,radio sam dugo godina na granici sa Bugarskom,na vise gr.prelaza,i odgovorno tvrdim da su Bugari onakvi kakve sam ih i opisao..Bratko,bratko pa NOZ u ledja..To nije predrasuda vec dugogodisnje licno iskustvo..I tacka,bratko..

Miodrag Cvetanović

Fiat X 1/9 je izuzetan automobil i tehnički i estetski, konstruisan na jednostavnoj , a ipak egzotičnoj osnovi serijskih tehničkih rešenja i sa vrlo dostupnim rezervnim delovima više modela Fiat... Normalno treba biti malo snalažljiv. Upravo restauriram jedan plavi metalik primerak 1,5 l iz 1980. godine i taj zahtevni posao olakšava njegova jednostavna mehanika i mnoga rešenja koja sam usvojio vozeći davno klasične modele Fiata: 124 S, 124 Sport, 128 S, Ritmo 105 TC.... Ja tolerišem i lako korigujem relativno lošu Fiat limariju... Inač, Grebijev Fiat je salonski primerak i čeka pravog kupca poznavaoca, normalno i platežno spremnog..... Pozdrav ljubiteljima starih Fiata....

Odgovori

Nikola

Najgore kola koje sam ikad imao. Trazite drugog oldtimer. Nema ni jedan rezervni dejo za njega.

Odgovori

Attila H.

Zvao sam Prodavca auto je na Bugarskim Tablama Cena 9990 €

Odgovori

FIAT a ne Fijat

Cena je primerena. Ko nema para, neka ne kupi i ne komentariše cenu.

Слободан

Баш добар ауто. Пуси магнет свога времена. :D

Odgovori

Tatjana .

Uglavnom svi modeli fijata su krševi, ali ovaj je veoma simpatičan, pomalo podseća na ferarri 308 gts. Možda i jedini model fijata koji bih želela da vozim.

Odgovori

Osnovna skola

Fijat, fijat, fijat.....

Marko

Retko ružan.

Odgovori

hakosuka

pa nikakav problem bugarske tablice,posto je stariji od 30 godina,pa se vodi kao oldtajmer...

Odgovori

Tony

Po nasem zakonu vozila proizvedena do 70 su oldtimeri odnosno modelicija proizvodnja pocela do 70 - ih tako da nazalost nije oldtimer u srbijiTony

Polovni Automobili

Izmenjen je zakon.

Stefan

Nije izmenjen zakon, ne pričajte napamet. To što mogu da se uvezu vozila starija od 30 godina je carinski propis i kao takav nije zakon niti ikakva zakonska deklaracija šta je oldtimer. Po carinskom propisu mogu da se uvezu i Euro3 vozila, pa to ne znači da su to leteći automobili. A pritom više ni vozila starija od 30 godina ne mogu da se uvezu uz potvrdu Muzeja i bez Agencije za bezbednost saobraćaja, pitajte drugare iz Muzeja i Saveza kako su zbog ličnih problema sa egoom podmetnuli klipove Bori iz Grocke te je sada ogromna komplikacija oko uvoza.

vlada

@Stefan..Pricas neke stvari bez razmisljanja..Promenjen je carinski zakon,koji sadrzi propise od do..Kao sto postoje razni zakoni,tako je i carinski zakon oduvek postojao,i bio je podlozan promenama..Zato se informisi,pre nego sto pocnes druge da poducavas..Sto se tice uvoza starih automobili,doneti su odgovarajuci propisi,pod kojim uslovima moze da se uveze takav automobil..Kad se ispostuju car.propisi u okviru carinskog zakona,vezano za tu oblast,nikakav licni ego se ne uzima u obzir..Pojedinac nikada nije bio i nece biti jaci od zakona..

vlada

@hakosuka..Bugarske tablice zahtevaju ,odredjene troskove,oko boravka ili firmarine u Bugarskoj,tako da nisu adekvatan primer za ovu tematiku..

hakosuka

@vlada ja pricam o uvozu auta,kakve veze ima firmarina i troskovi?

vlada

@Hakosuka..Nisam te odmah razumeo,smatrajuci da si jedan od strucnjaka koji preporucuje bugarske table za dalju voznju tog automobila..Zato sam i pominjao koje kakve neplanirane troskove.Bgr table ne predstavljaju problem prilikom moguceg uvoza,sem sto treba otvoriti cetvere oci,jer su Bugarski preprodavci auta poznati kao veliki prevaranti..