Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Dijana, voljena u Jugoslaviji, gde se i proizvodila

Dijana, voljena u Jugoslaviji, gde se i proizvodila
Postavljeno 26.10.2019. u 14:14
Autor: Miloš Nikodijević - Autoslavia

Citroën Dyane ili kod nas poznatiji kao Dijana proizvodio se od 1967. do 1983. godine na bazi popularnog Spačeka. U odnosu na uzora, Dijana je dobila peta vrata kako bi se takmičila sa rastućom popularnošću konkurentnog Renoa 4.

Poput njega, Dijana je posedovala stilske elemente poput okruglih farova u četvrtastom čeličnom kućištu, a za razliku od Spačeka farovi su ugrađeni unutar karoserije. 

Tokom perioda razvoja ovog modela, Citroënovo dizajn odeljenje bilo je zauzeto unapređivanjem ključnih modela poput DS-a i Amija, te je dizajn Dijane inicijalno poveren podizvođaču Panhardu. Na čelu njihovog tima bio je Louis Bioner koji je bio zadužen za dizajn svakog Panharda između kasnih dvadesetih i sredine šezdesetih godina.

Njegov predlog shvaćen je kao kontroverzan od strane Roberta Oprona, glavnog dizajnera Citroëna, te je dizajn značajno promenjen pre lansiranja.

Premijera automobila donela je dva nivoa opreme i trima, bazni "Luxe" i nešto bolje opremljeni "Confort". Ova druga se razlikovala prisustvom ratkapni na točkovima, a rezervni točak i dizalica su umetnuti ispod haube na mesto napravljeno isključivo za to, umesto da ih samo nađete spuštene u gepek kao što je slučaj sa baznom verzijom.

Enterijer Conforta je nešto manje bazičan, sa plastikom izlivenim panelima vrata umesto ravnim, vinilom tapaciranim pločama. Doplata za Confort iznosila je tadašnjih 615 franaka što je iznosilo 10% više u odnosu na cenu Luxe modela.

Takođe, auto je predstavljen sa Spačekovim 425 ccm motorom dok se kasnije pojavila verzija sa agregatom od 602 ccm iz Amija, te su od tog trenutka postojale oznake Dyane 4 i Dyane 6. Nakon predstavljanja Šestice, Četvorka nije izbačena iz upotrebe već je motor pojačan na 435 ccm sa 26 konjskih snaga, što je doprinelo i nešto višoj potrošnji.

Potrebno je spomenuti i furgon verziju Dijane sa oznakom Acadiane, a ono što je još zanimljivije ovdašnjoj publici jeste jugoslovenska verzija furgona sa oznakom DAK i pikap opcija poznatija kao Geri.

Iako se često napominje da je Dijana trebalo da odmeni Spačeka, odnosno 2CV, to zapravo ipak nije bio slučaj već je želja Citroëna tada bila da ponudi vozilo između Spačeka i Amija, a da ujedno privuče drugačiju klijentelu kojoj je potreban manje agrisivan pristup avangardnom i ekscentričnom izgledu, a da je pritom upotrebljiv kao hečbek.

Čak i da je Citroën pokušao da Dijanom odmeni Spaček u tome nije uspeo jer se 2CV proizvodio od 1948. do 1990. godine, što znači 7 godina duže od trenutka kada je Dijana penzionisana.

Zanimljivo je čak i to da je tokom 16 godina proizvodnje Dijane, samo dve godine broz godišnje proizvedenih primeraka tog modela nadmašio broj proizvedenih Spačeka.

Naše oglasne stranice kriju nekoliko Dijana, a mi smo izabrali jednu koja se prodaje u Pančevu. Radi se o mlađem primerku iz 1979. godine u krem boji koja se nalazi u odličnom stanju. Prodavac navodi da je i tehnički ispravna, a kupca svakako očekuje registracija.

Ono što se vidi na slikama je odlično sačuvana Dijana sa malom kilometražom i u izvornom stanju. Svi njeni spoljni delovi deluju dobro, farovi izgledaju kao novi, branici, maska i drugi detalji takođe.

Ako pogledate fotografije detaljnije, videćete da isto važi i za enterijer, a sve ostalo što vas zanima ako ste zainteresovani za kupovinu, najbolje ćete videti i saznati uživo od prodavca. Link ka oglasu: Citroen Dyane

Miloš Nikodijević - Autoslavia

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 3
Pregleda: 30466
Ocena: 4.7
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Zoran Bosiokovic

Dajte sada na obicnim smrtnicima nesto jeftino sa jeftinim odrzavanjem i da ne zagadjuje okolinu jer se svi okomili na automobile, sve ostalo je tip top.

Odgovori

Đorđe Bugarin

Moj drugi auto (prvi je bio fića iz 1967 godine) kupljen oktobra 1977 godine kad sam izašao iz JNA. Diana 6 plaćena tadašnjih 6.400.000 dinara. Moja plata (dipl.inž.poljoprivede sa nepune 2 godine radnog staža) bila 1.150.000 dinara

Odgovori

Zoran

Znaci 6 plata, a sad mozes da kupis novi auto sa 6 plata?